17/10/16

ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης: Με βάση την αναλογία 4:1 θα παραμείνουν περίπου 90 χιλιάδες έποικοι στην Κύπρο

Υπάρχουν συγκλίσεις στα πλείστα θέματα που συζήτησαν σήμερα
Λευκωσία: Αναφορά στο θέμα των εποίκων έκανε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως με βάση την αναλογία 4:1 που είχε συμφωνηθεί και με τον αριθμό των εγγεγραμμένων Τ/κ, υπολογίζονται γύρω στις 90 χιλιάδες, όσοι περιλαμβάνονταν και στο σχέδιο Αναν.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι «με βάση το Αρχείο Πληθυσμού μέχρι στιγμής υπάρχουν 117. 545 Τουρκοκύπριοι που απόκτησαν ταυτότητα ή διαβατήριο ή έχουν εγγραφεί ως Κύπριοι πολίτες. Υπάρχει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων που δεν αποτάθηκαν. Συνεπώς, αν υπολογίσουμε ότι κατ’ ελάχιστον περίπου άλλες 12,5 χιλιάδες δεν έχουν εγγραφεί, σημαίνει ότι ο αριθμός φτάνει τους 130 χιλιάδες (Τουρκοκύπριοι). Ο μάξιμουμ αριθμός των εποίκων που ενδεχόμενα να είναι σε μικτούς γάμους ή να είναι παιδιά από μικτούς γάμους, δεν υπερβαίνει τις 90 χιλιάδες. Είναι η ίδια αναλογία με το σχέδιο που είχε προταθεί και απερρίφθη».

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «συζητήθηκαν τα θέματα της ιθαγένειας, το θέμα της νομίμου κατοικίας, τα θέματα των βασικών ελευθεριών και του δικαιώματος ψήφου. Θα πρέπει να πω ότι μέσα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα διαφαίνεται να υπάρχουν στα πλείστα όσα των θεμάτων συγκλίσεις, παραμένουν κάποια θέματα προς διευκρίνιση τα οποία έχουν σταλεί προς περαιτέρω μελέτη στους διαπραγματευτές». 

Ερωτηθείς αν ο κ. Ακκιντζί δέχεται την εφαρμογή του δικαιώματος εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό είναι ήδη συμφωνημένο και δεν εμπίπτει στα όσα αναφέρονται (στους διαπραγματευτές), εξ ου και ο καθορισμός της νομίμου κατοικίας, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ, αυτά θεωρούνται δεδομένα πλέον. Για αυτό και λέω ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες να καθοριστούν για κάποια άλλα των θεμάτων».Ερωτηθείς αν το δικαίωμα εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας έχει συμφωνηθεί χωρίς περιορισμούς ή αν έχουν συμφωνηθεί οι περιορισμοί που θα υπάρξουν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχουμε μπει σε αυτή τη λεπτομέρεια. Υπάρχει μια συναντίληψη ότι για απόκτηση, παραδείγματος χάρη, περιουσίας ενδεχόμενα για μια μεταβατική περίοδο να υπάρχει ένας περιορισμός στην έκταση του υποστατικού, της κατοικίας, της περιουσίας, των επαγγελματικών υποστατικών που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Αλλά πάντοτε είναι μια μεταβατική περίοδος μέχρις ότου και η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία φτάσει στα επίπεδα της ελληνοκυπριακής πολιτείας. Αλλά δεν είναι περιορισμοί ως προς την άσκηση του δικαιώματος. Είναι περιορισμοί τεχνικοί ως προς την έκταση».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για ποσοστώσεις, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «ποσοστώσεις υπάρχουν στα θέματα των δικαιούμενων να ασκούν το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές. Δηλαδή κατοχυρώνεται και το δικαίωμα της ψήφου» είπε ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι θα γίνεται μια στάθμιση.

Πρόσθεσε ότι αυτή η ρύθμιση γίνεται και σε δικές μας δημοτικές εκλογές, όπως παραδείγματος χάρη, στην Πέγεια όπου «η νομοθεσία επιτρέπει να τεθούν κάποιοι περιορισμοί ώστε να διασφαλίζεται πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείονται οι άλλοι οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ακκιντζί ότι έχει επιφυλάξεις κατά πόσο οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και αν κατανοούν τον όρο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος είπε «και βεβαίως αντιλαμβανόμαστε την ομοσπονδία και θέλω να αντιληφθούν και οι άλλοι ότι κάποιες προτάσεις δεν συνάδουν με την ομοσπονδία όταν εισάγουν συστατικά στοιχεία της συνομοσπονδίας. Και είναι και πολλά άλλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση αρχηγού κόμματος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εν κινδύνω, ο Πρόεδρος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει εν κινδύνω ενόσω το Κυπριακό δεν λύνεται».Πηγή: philenews
Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.