13/10/16

Ταξίδι-«αστραπή» Νούλαντ στην Κύπρο, για τις εγγυήσεις

Αμερικανικές προσπάθειες για να πειστεί η Λευκωσία
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει σήμερα στη Λευκωσία η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, σε μια προσπάθεια να «σπρώξει» προς τα εμπρός τη διαδικασία, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο θέμα της ασφάλειας. Η κ. Νούλαντ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Οι επαφές της κ. Νιούλαντ θα αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν,  να «πλασάρει» στη Λευκωσία την τουρκική θέση για παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί και μετά την επίτευξη συμφωνίας. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική ιδέα αφορά τη συγκρότηση στρατιωτικής βάσης στο νησί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι συζητήσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού θα επικεντρωθούν στο θέμα της ασφάλειας. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο στη Νέα Υόρκη.
Ο κ.  Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θεωρώντας ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ζήτημα της ασφάλειας.
 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.