23/10/16

Η μεγάλη στροφή της Αιγύπτου

Μια στροφή βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες της Αιγύπτου, η οποία δείχνει να ανοίγεται προς τη Ρωσία και το Ιράν και να απομακρύνεται από τον μονόπλευρο προσανατολισμό προς τις ΗΠΑ και τον "παραδοσιακό” άξονά τους στην περιοχή (Σαουδική Αραβία, Ισραήλ) παρά τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας του Νείλου από την αμερικανική και σαουδαραβική βοήθεια.
Καταλύτη αποτελεί η κατάσταση στη Συρία, καθώς από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία ο στρατάρχης Abdel Fattah al-Sisi κεντρικός στόχος της αιγυπτιακής πολιτικής έγινε η καταστολή με κάθε τρόπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και συνολικά η σύγκρουση με όλες της παραλλαγές πολιτικού Ισλάμ, εντός και εκτός Αιγύπτου.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση της αιγυπτιακής διπλωματίας να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόσο τη ρωσική πρόταση ψηφίσματος για τη Συρία, όσο και τη γαλλική για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ώστε να σταματήσουν οι ρωσική αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι. Αμφότερες οι προτάσεις "αλληλοεξοντώθηκαν” με "σταυρωτό βέτο”, ωστόσο η αιγυπτιακή στάση εξόργισε τη Σαουδική Αραβία, ο πρεσβευτής της οποίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε "οδυνηρό' το ότι η Σενεγάλη και η Μαλαισία βρέθηκαν πιο κοντά στην κοινή αραβική στάση από την υποτιθέμενη εκπρόσωπο του αραβικού κόσμου στο Συμβούλιο Ασφάλειας.

Για τη συνέχεια Capital

1 σχόλιο:

  1. Οταν ακους συμμαχια Ισραηλ-Σαουδοαραβια, τι να πεις;
    Γιατι να μην υποθεσεις συμμαχια Ισραηλ-τουρκιας;
    Κιαν αποδεχτεις τον αξονα γερμανιας-τουρκιας-καταρ-σαουδοαραβιας γιατι να μην δεχτεις και μια συμμαχια γερμανιας-τουρκιας-Ισραηλ...
    Κιαν ετσι,ποια Αοζ και αγωγους μου λετε;
    Ειναι προφανες οτι η γερμαια διαμεσου της τουρκιας θα το σαμποταρει το ελληνικο εγχειρημα εκτος κιαν πεισθει οτι την συμφερει περισσοτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.