19/10/16

Ο Μπαρζανί «πούλησε» την Τουρκία;

Σάββας Καλεντερίδης
Ο Μπαρζανί σε χαράκωμα στην περιοχή Χαζίρ, ΒΑ της Μοσούλης, μαζί με τον διοικητή των ιρακινών δυνάμεων Αμπντούλ Εμίρ και τον σύμβουλος ασφαλείας του Μπαρζανί Σεχ Τζαφέρ (φωτ.: internethaber.com)
Μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές εφημερίδες της Τουρκίας, η internethaber.com, δημοσίευσε σήμερα άρθρο με τίτλο «Ο Μπαρζανί “πούλησε” την Τουρκία;» σχολιάζοντας έτσι την αλλαγή στάσης του Κούρδου ηγέτη στο θέμα της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στη Μοσούλη. Τι εννοεί; Είναι γνωστό, πως η Τουρκία είχε στηρίξει τις ελπίδες της συμμετοχής της στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης με στρατό ξηράς, εξασφαλίζοντας την όποια νομιμοποίηση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε.
Από το μέτωπο, ο Μεσούτ Μπαρζανί, πρόεδρος της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν και διοικητής των δυνάμεων των Πεσμεργκά που συμμετέχουν στην επιχείρηση της Μοσούλης, αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Μπασίκα και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην επιχείρηση, ξεκαθάρισε ότι καμία δύναμη δεν πρέπει να συμμετέχει χωρίς την άδεια της Βαγδάτης.

(Φωτ.: internethaber.com)
«Θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης, στο θέμα της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στη Μοσούλη. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχει στην επιχείρηση οποιαδήποτε δύναμη, χωρίς την άδεια της Βαγδάτης» είπε.
Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, σχολιάζοντας στο Al Jazeera τη δήλωση του Μπαρζανί, τόνισε ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει με κατανόηση την πολιτική στροφή του Κούρδου ηγέτη, γιατί υπάρχουν «δικαιολογημένοι λόγοι».
Λόγος της «στροφής» Μπαρζανί, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, είναι η επιδίωξή του να μην επιδεινώσει τις σχέσεις του με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη.
Πάντως, ανεξαρτήτως των δικαιολογημένων λόγων που ανάγκασαν τον Μπαρζανί να αλλάξει πολιτική στο θέμα το οποίο αναδεικνύει ως μείζον η Τουρκία, με τη στάση του απομακρύνει αρκετά την Άγκυρα από τη… Μοσούλη, αφού ο κουρδικός παράγοντας παίζει καθοριστική σημασία στην έστω και μικρή πιθανότητα επιτυχίας του τουρκικού εγχειρήματος, για εξασφάλιση καθοριστικού ρόλου στη Μοσούλη και την ευρύτερη περιοχή.
Με άλλα λόγια, χωρίς Κούρδους, Μοσούλη γιόκ!

4 σχόλια:

  1. θα μπορουσε κανεις να το μεταφρασει κιως εξης: "κατανοουμεν μεν τους κακομοιρους τους κουρδους,αλλα εμεις τον χαβα μας.Θα μεινουμε ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοίτα ο Ρετσέπ γουστάρει να είναι ο μοναδικός που καταπατά συνθήκες και συμμαχίες και δεν ανέχεται όταν αυτό το κάνουν και οι άλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ο Ερντογάν που καταπατά συνθήκες και φιλίες.
      Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των τούρκων. Αν διαβάσεις τη συνθήκη της Λωζάνης (που είναι και επίκαιρη) θα καταλάβεις και ειδικά στα θέματα που αφορούν τηναυτονομιά που ουσιαστικά περιγράφει για Ίμβρο Τένεδο.
      Όσο για φιλίες στην μικρασιατική καταστροφή είχαν τάξει στους Κούρδους τον ουρανό με τ΄ άστρα αλλά τελικά τους έσφαξαν κι αυτούς.
      Δεν φταίει λοιπόν ο Ταγίπ.
      Είναι η ράτσα τέτοια. Οι περισσότεροι λαοί έχουν αφήσει την υπογραφή τους από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα με έργα πολιτισμού. Για παράδειγμα εμείς οι Έλληνες με το πνεύμα τη δημοκρατία κλπ.
      Οι τούρκοι από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα η μόνη υπογραφή που αφήνουν είναι αυτή των γενοκτονιών. Παλιά Έλληνες Αρμένιοι και τώρα οι Κούρδοι. Γι αυτό πάντα αυτό το όνομα (τουρκία, τούρκος) το γράφω με μικρά γράμματα.

      Διαγραφή
  3. Συμφέροντα σε μόνιμο «οικονομικό και πολιτικό αλισβερίσι»... ανατολίτες... τσ τσ τσ!!!

    Σύμφωνα με αποδεικτικά στοιχεία που διέρρευσαν (*), αποκαλύπτουν ότι το κυβερνητικό κόμμα (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε στον Μασούντ Μπαρζανί 200 εκατομμύρια $ ΗΠΑ... σαν «οικονομική βοήθεια» (ΠΡΟΦΑΝΩΣ με ανταλλάγματα... χαχαχα!).

    (*) Ο δικτυακός τόπος WikiLeaks την Τρίτη 160719 (δλδ μόλις 4 μέρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία) ανήρτησε κάπου 300.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails), που φέρεται να είναι σταλμένα από το ΑΚΡ· μερικά δε εξ αυτών είχαν άμεση σχέση με το Κουρδιστάν του Ιράκ. Η (Ιρακινή) Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) - που έχει Πρόεδρο τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) Μασούντ Μπαρζανί - δεν αναφέρεται με το όνομά της στα σχετικά emails, ενώ το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι κωδικοποιημένο ως... «περιοχές υπό τον έλεγχο της Peshmerga».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.