19/10/16

Έποικοι των δύο ταχυτήτων - Με βούλα εκτός Κύπρου το εδαφικό

Ιθαγένεια σε όσους έχουν «υπηκοότητα» ψευδοκράτους, άδεια παραμονής για υπόλοιπους
Λευκωσία: Σύγχυση αλλά και ερωτηματικά δημιουργούνται τόσα από τα όσα συζητούνται για το θέμα των εποίκων αλλά και από τις εκατέρωθεν δημόσιες τοποθετήσεις. Το δεδομένο που υπάρχει είναι ότι θα δοθεί υπηκοότητα σε 220 ( Τ/κ και έπιίκους) ενώ οι υπόλοιποι που διαμένουν στα κατεχόμενα θα παραμείνουν με άδεια και ως εκ τούτου κανείς δεν προβλέπεται να αποχωρήσει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη χθες σε διορθωτικές δηλώσεις σε σχέση με τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη συμφωνία ως υπήκοοι της χώρας. Την Κυριακή μετά τη συνάντηση έκανε αναφορά σε 90.000 εποίκους ενώ χθες σε 40.000.

Εξηγώντας ότι «ήταν δηλώσεις του ποδαριού και μετά από την κόπωση μιας ημέρας μπορεί να δημιουργήσουν -και δικαιολογημένα δημιούργησαν αντιδράσεις- γιατί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα», προχώρησε σε νέα τοποθέτηση.

Είπε ότι πέραν των 130.000 Τουρκοκυπρίων -δηλαδή των 117.545 που έχουν πάρει την κυπριακή ταυτότητα ή το διαβατήριο και ακόμα περίπου 12.500- υπάρχουν και άλλες 25.000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία, έχουν την ιδιότητα του πολίτη του παρανόμου μορφώματος και δεν έχουν αποταθεί στις κυπριακές Αρχές, διότι μέχρι τώρα είχαν ενδεχόμενα και τη βρετανική υπηκοότητα.

Συνεπώς, είπε, ο αριθμός των Τ/κ που περιλαμβάνεται στις 220.000 αυξάνεται στις 155.000. «Αν υπολογίσετε ότι το 2004 υπολογίζονταν οι μικτοί γάμοι με τα τέκνα σε 18.000 μπορείτε να φανταστείτε ότι μετά από 12 χρόνια μπορεί να έχουν αυξηθεί σε περίπου 25.000. Συνεπώς, αν στις 155.000 προστεθούν και οι 25.000 αυτό σημαίνει 180.000. 40,000, στην ουσία, είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται. Αν δείτε δε τις προτάσεις που υποβάλαμε τότε, δεχόμασταν μέχρι και 55.000».

Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είπε στις δικές του δηλώσεις ότι όσοι έχουν λάβει τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους ανέρχονται στις 220.000. Είπε ότι όλοι αυτοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή τους, θα είναι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ. Ανέφερε ότι το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων.

Περαιτέρω είπε ότι υπάρχει συμφωνία με την ε/κ πλευρά για όσους δεν έχουν «υπηκοότητα» αλλά προσωρινή άδεια για εργασία. Όπως είπε, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα σταλούν πίσω και ότι οι άδειές τους θα ανανεωθούν. Τις άδειες παραμονής, είπε, θα τις εξετάζει η ομόσπονδη κυβέρνηση και μια κοινή επιτροπή.
 
Πλειοψηφία πληθυσμού
 
Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ανέφερε ότι δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική πραγματικότητα και δημιουργεί λανθασμένη αντίληψη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι οι εγγυημένες πλειοψηφίες είναι εκτός συζήτησης στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι οι συνιστώσες πολιτείες μπορούν να περιορίσουν το «δικαίωμα νόμιμης κατοικίας» (legal domicile) με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου στο 20% της εσωτερικής
τους ιθαγένειας. Ο κ. Μπουρτζιού δήλωσε ότι «το δικαίωμα νόμιμης κατοικίας» και «το δικαίωμα διαμονής» (right of abode) χωρίς πολιτικά ή άλλα δικαιώματα είναι διαφορετικά πράγματα.
 
Υπενθυμίζοντας δήλωση του κατοχικού ηγέτη, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι πολίτες μιας συνιστώσας πολιτείας που θέλουν «δικαίωμα νόμιμης κατοικία» στην άλλη πολιτεία μπορεί να φτάνουν στο 20% της συγκεκριμένης πολιτείας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε, οι Τ/κ θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους συνιστώσα πολιτεία και η Ελληνοκύπριοι στη δική τους.
 
Και με βούλα εκτός Κύπρου το Εδαφικό
 
Έκλεισε και με βούλα χθες η μετακόμιση της διαδικασίας εκτός Κύπρου για συζήτηση του εδαφικού. Υπήρξε καταρχήν συμφωνία, ενώ χθες με βάση και την αξιολόγηση της προόδου αποφασίσθηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη εβδομάδα Νοεμβρίου θα μεταβούν στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είπε ότι «ενδεχομένως να γίνουν και συναντήσεις τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου για να κλείσουν ορισμένα θέματα στα οποία είμαστε πολύ κοντά, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για τη συζήτηση του εδαφικού, που βεβαίως έχει σχέση και με το περιουσιακό, όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές».

Όσον αφορά την εκτός Κύπρου σύσκεψη για το εδαφικό, επανέλαβε την πρόθεσή του να καλέσει την πολιτική ηγεσία να τον συνοδεύσει. Η υλοποίησή αυτής της πρόθεσης βέβαια, όπως υπέδειξε, θα εξαρτηθεί και από την όλη πορεία της διαδικασίας και από το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες.

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε από την πλευρά του ότι το πρώτο μισό Νοεμβρίου θα γίνει εντατική διαδικασία για το εδαφικό στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς αν πριν την συζήτηση του εδαφικού ο ίδιος έχει λάβει δέσμευση για πενταμερή, ανέφερε ότι το να υπάρξει υπόσχεση για κάτι τέτοιο δεν είναι το ζήτημα. Αν θα υπάρξει λύση, είπε, μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να λάβει χώρα.

Ανέφερε ότι στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε brainstorming, και ότι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι εκεί.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, υπάρχει η αντίληψη ότι θα γίνει μια διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και ότι αν μια τέτοια συνάντηση με αυτή τη μορφή δεν γίνει, τότε σημαίνει ότι αυτός που θα την εμποδίζει δεν θέλει λύση. Ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα.
 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού! Και εκεί θα έχουμε πραγματικούς πρόσφυγες! Πρόκειται περί μιας συμφωνίας τραγωδίας, όπου ουσιαστικά αναγνωρίζονται τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και έτσι δικαιώνει τις τουρκικές μεθόδους οι οποίες άλλωστε επαναλαμβάνονται και σε άλλα μέτωπα και θα επαναληφθούν και με την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.