21/10/16

Επιχείρηση "Ασπίδα του Τίγρη" ή "Παγίδα της Αρκούδας;"

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Η εκστρατεία ανακατάληψης της Μοσούλης στο Ιράκ ξεκίνησε στις 18-10-2016 και πρωινές ώρες. Αεροπορικές επιδρομές και βολές βαρέος πυροβολικού έδωσαν το σύνθημα για την έναρξή της.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν, με βάση πληροφορίες από δημοσιεύματα της τουρκικής, κουρδικής και ιρακινής ειδησεογραφίας 30.000 στρατεύματα από 36 χώρες, ως μέλη του διεθνούς συνασπισμού κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.
Ολόκληρος σχεδόν ο Ιρακινός στρατός, οι δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά, η σιιτική πολιτοφυλακή και ένα ονομαζόμενο "Τάγμα των Χριστιανών της Νινευή" συνολικής δύναμης 1.000 ανδρών.
Λαμβάνουν μέρος 2.000 Σουνίτες μαχητές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί από την Τουρκία στο στρατόπεδο της Μπασίκα στο βορειοανατολικό Ιράκ.
Συμμετέχουν επίσης 700 στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Επιπλέον και εδώ έγκειται η έκπληξη, συμμετέχουν στην επιχείρηση περίπου 3.000 μαχητές του ΡΚΚ.
Ο σχεδιασμός της επιχείρησης κράτησε επί μακρόν, κυρίως διότι έπρεπε να γίνουν οριστικές συμφωνίες με κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, προκειμένου να προδιανεμηθούν τα εδάφη που θα απελευθερωθούν.
Οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μοσούλη από βορρά, νότο και ανατολή, αφήνοντας διάδρομο αποσυμπίεσης στα δυτικά, προς το Ντεϊρ Αλ Ζορ.
Ο Μπαρζανί της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης του Ιράκ συμφώνησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Αλ Αμπάντι, στη συγκρότηση μιας Κοινής Επιτροπής για τον συντονισμό της επιχείρησης στη Μοσούλη. Οι ΗΠΑ τρίβουν πλέον τα χέρια τους από ικανοποίηση, διότι κατόρθωσαν να επιτύχουν ισορροπία των δυνάμεων στο Ιράκ, χωρίς να θυσιαστεί το αξιόμαχο και το ηθικό κανενός.
Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης φαίνεται ότι είναι η Τουρκία.
Αποκλεισμένη από τις εξελίξεις στο έδαφος του Ιράκ και εγκλωβισμένη σε τέλμα στη Συρία, αναζητά διέξοδο. Ή θα κάνει το μεγάλο βήμα ή θα πέσει στο μεγάλο κενό...
Η πολεμική της εκστρατεία στη Συρία έχει βαλτώσει, διότι δεν έχει τη δύναμη να προχωρήσει προς τη Ράκκα, ούτε προς το Χαλέπι, ούτε προς τη Μένμπιτζ. Το Χαλέπι "ρωσοκρατείται", στη Ράκκα η ισχύς του ΙΚ είναι απαγορευτική και στην Μένμπιτζ οι Αμερικανοί ανάγκασαν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε επιθετική σκέψη.
Ήδη, εδώ και κάποιες ημέρες μεταφέρονται τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης από την ενδοχώρα στη Σιλόπη, στα σύνορα με το Ιράκ. Οχήματα scorpions βρετανικής κατασκευής, αναγνωριστικά, έχουν λάβει θέσεις στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ.
Επί χάρτου σχεδιάζουν οι Τούρκοι στρατηγοί, έχοντας σαφείς εντολές από την πολιτική ηγεσία να επεξεργασθούν σενάρια εναλλακτικά και πάντως επιθετικά.
Οι λεονταρισμοί και η θρασυδειλία δεν απέδωσε αυτή τη φορά και το τίμημα κατά τα φαινόμενα θα είναι να σφραγιστούν εντελώς τα νότια σύνορα της Τουρκίας, και με το Ιράκ και με τη Συρία, από κουρδικές δυνάμεις. Ένα τίμημα ακριβό που καθιστά την επόμενη ημέρα για την γείτονα εφιάλτη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΤΕΔ εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα με επικρατέστερο αυτό της εισβολής στο βορειοδυτικό Ιράκ, στην περιοχή του Ταλ Αφάρ. Είναι η ενδιάμεση περιοχή μεταξύ της επαρχίας της Νινευή και της Συρίας. Πιθανό άλλοθι που θα επικαλεστούν θα είναι η προστασία των Τουρκομάνων που κατοικούν εκεί και η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας!
Η διαδικασία της μεταφοράς του πετρέλαιου του Ιράκ που από κοινού η κυβέρνηση του Ιράκ και το Ιρακινό Κουρδιστάν εξάγουν στην Τουρκία ξαφνικά συνάντησε εμπόδια, όσον αφορά στον τουρκικό λιμένα υποδοχής στο Τζεϋχάν. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θα δούμε αν θα κλιμακωθεί.
Προς το παρόν, οι επιτελείς της Άγκυρας σχεδιάζουν τις επιθετικές τους ενέργειες, που θα έχουν ως πιθανή ονομασία: Επιχείρηση "Ασπίδα του Τίγρη". 
Όμως διστάζουν και κάνουν δεύτερες σκέψεις, διότι άλλο η αμμοδόχος και άλλο τα πραγματικά πεδία των μαχών, με τις υπερδυνάμεις απέναντι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.