18/10/16

Το Νταές παρέδωσε το Νταμπίκ χωρίς μάχες, η Τουρκία επιμένει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Daesh livre Dabiq sans combats, la Turquie insiste pour créer une zone de sécurité au nord de la Syrie
Réseau International (France)
Γνωστό πλέον το σενάριο: όταν φτάνουν οι Τούρκοι, το Νταές φεύγει. Σε αντίθεση με τον αμερικανικό συνασπισμό, ο τουρκικός στρατός ούτε καν προσποιείται ότι πολεμά τους τρομοκράτες. Αρκεί να εμφανιστεί για να πάνε αλλού.   RI
***

Όπως αναμενόταν, η μάχη του Νταμπίκ στη βόρεια επαρχία του Χαλεπιού ήταν πολύ εύκολη. 
Όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από την Τουρκία με συριακές συμμαχικές πολιτοφυλακές, στο πλαίσιο της επιχείρησης " Ασπίδα του Ευφράτη ", το Νταές αποσύρθηκε χωρίς μάχες.
 Η πολιτοφυλακή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που εισήλθε στη πόλη την Κυριακή πραγματοποιεί εργασίες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Ωστόσο, αυτή η πόλη παρουσίαζε έναν ιδεολογικό συμβολισμό, γιατί μια προφητεία που αποδίδεται στον προφήτη Μωάμεθ, σε μια αναφορά του σουνιτισμού, την καθιστούσε το θέατρο για έναν χιλιετή μοιραίο πόλεμο. 

Η απόφαση της εκκένωσης από το Νταές λήφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αναφέρει η εφημερίδα του Λιβάνου αλ Ακμπάρ, όταν η θρησκευτική αρχή της πόλης διέδιδε στις τάξεις των πολιτοφυλακών ότι η σημερινή μάχη δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτή που θα λάβει χώρα στο τέλος του κόσμου.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 45 χιλιόμετρων βαθιά στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Isik. 

« Μια μεγάλη περιοχή 90 χιλιομέτρων μήκους και 20 χιλιόμετρων βάθους στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας εκκενώθηκε από τα στρατεύματα του Νταές. Ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, στα 45 χιλιόμετρα, τη ζώνη εξάρθρωσης των δυνάμεων της τρομοκρατίας. Θα δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας και θα απομακρύνουμε την απειλή από το έδαφός μας », δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα δεν είναι τόσο εύκολο για τους τρομοκράτες να πυροβολήσουν το τουρκικό έδαφος από τη Συρία. 
« Το Ισλαμικό Κράτος είναι ο κοινός μας εχθρός.
 Το είπαμε επανειλημμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέλη του συνασπισμού. Υποστηριζόμενος από την Τουρκία, ο Συριακός Ελεύθερος Στρατός έχει καθαρίσει την τρομοκρατική παρουσία σε πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της συριακής επικράτειας. Παρόμοια στήριξη είναι επίσης απαραίτητη για την απελευθέρωση των πόλεων της Ράκκα και Μοσούλης, οι μεγάλοι πυλώνες του IΚ », δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής Άμυνας.

 Είτε στη Τζαραμπλούς είτε αλλού, το Νταές δεν πρόβαλε καμία αντίσταση ενώπιον της προώθησης τουρκικών στρατευμάτων από τις 24 Αυγούστου, ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη.

Η ευκολία με την οποία εκκένωσε τις θέσεις του απέναντι στην τουρκική προέλαση επιβεβαιώνει τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας για στενούς δεσμούς με αυτή τη πολιτοφυλακή. Το Νταές φέρεται επίσης να χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από την Τουρκία για να καταλάβει ένα τμήμα της Συρίας. Το Νταμπίκ συνδέεται στην τουρκική ιστορία με μια μάχη που επέτρεψε στους Οθωμανούς να κατακτήσουν τη Συρία, αφού νίκησαν τους Μαμελούκους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει σκοπό να εκδιώξει τους τρομοκράτες από ένα έδαφος 
συνολικής έκτασης 5.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων και να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη για να εγκαταστήσουν εκεί τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την αλ Ακμπάρ, η κατάληψη της πόλης Al-Bab από τους Τούρκους σίγουρα δεν είναι για αύριο, λόγω μιας ρωσικής κόκκινης γραμμής. 

Ενώ η επίθεση εναντίον της πόλης Manbei η οποία ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις προστασίας του κουρδικού λαού στα πλαίσια του Στρατιωτικού Συμβουλίου τους, κινδυνεύει να μην είναι μια απλή βόλτα. Ειδικά δεδομένου ότι το πράσινο φως των ΗΠΑ δεν έχει δοθεί ακόμα.

Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 18.10.20162 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε μιαν ακόμη φορά για την ουσιαστική πληροφόρηση.
  Ανάμεσα στις άλλες ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και αυτή η πληροφορία:
  Ο σουλτάνος δηλώνει ότι σε ένα έδαφος συνολικής έκτασης 5.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων θα δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη για να εγκαταστήσει εκεί τους πρόσφυγες .
  Η συνήθης πρακτική των δειλών γκάνγκστερς: Όταν δυσκολέψουν τα πράγματα , κρύβονται πίσω από τα γυναικόπαιδα και τα τοποθετούν ως ασπίδα τους. Αφού τούς κατέστησε πρόσφυγες, θέλει τώρα να τούς χρησιμοποιήσει ως ομήρους και ανάχωμα προς τούς Σύρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. η τουρκια το παιζει στα εξης τρια ταμπλω: 1)οι δεν ξερω τι ,παντως γκιουλενικοι...
   2)ο δηθεν ισλαμοτετοιος ερδο ο οποιος παρολα αυτα ηγειται των ισλαμιστων τουρκων τους οποιους και παρακινει...
   3)οι δηθεν εξευρωπαϊσμενοι κεμαλικοι...
   Αny way you choose,any way you loose...

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.