11/10/16

Χιαστά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

JPEG - 41.9 ko

Τιερί Μεϊσάν

Για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ατλαντικό μπλοκ και το ρωσικό μπλοκ αναμετρήθηκαν και λογόκριναν τη πρόταση ψηφίσματος της άλλης πλευράς. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας βγήκε από τη συνηθισμένη διπλωματική αυτοσυγκράτηση του και κατηγόρησε ευθέως το στρατόπεδο των ΗΠΑ ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Συρία και σε άλλα μέρη του κόσμου· μια ευρέως αποδεδειγμένη δήλωση, αλλά που ποτέ δεν εξηγήθηκε μέχρι τώρα.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία)| 11 Οκτώβριο 2016

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε στις 8 Οκτώβριο 2016 για να συζητηθούν όχι μόνο η γαλλοισπανική πρόταση ψηφίσματος για τη Συρία, αλλά και μια ρωσική αντιπρόταση. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο κείμενα απορρίφθηκαν από τα βέτο της Ρωσίας για το πρώτο, του ατλαντικού μπλοκ για το δεύτερο.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου που προκύπτει μια τέτοια κατάσταση.

Η γαλλική πρόταση είχε ως στόχο να αποτρέψει τη Συρία και τη Ρωσία να εφαρμόσουν το ψήφισμα 2249 το οποίο «καλεί τα κράτη μέλη (...) να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να συντονίσουν τη δράση τους για να προλάβουν και να σταματήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται ιδιαίτερα από το Ισλαμικό Κράτος, επίσης γνωστό ως Ντάες/Daech όπως και από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και όλα τα άλλα πρόσωπα, ομάδες, επιχειρήσεις και οντότητες που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα».

Με αντιφατικό τρόπο, το γαλλικό κείμενο αναφερόταν στη ρωσοαμερικανική συμφωνία για την κατάπαυση των εχθροπραξιών (σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαχωρίσουν τους μετριοπαθείς αντάρτες από τους εξτρεμιστικές τζιχαντιστές), ενώ απαγόρευε τον βομβαρδισμό των εξτρεμιστών και τις υπερπτήσεις όχι μόνο επάνω από το ανατολικό Χαλέπι, αλλά και το δυτικό Χαλέπι.

Η ρωσική πρόταση αναφερόταν επίσης στην συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, αλλά χαιρέτιζε την εφαρμογή του ψηφίσματος 2249 εναντίον των τζιχαντιστών.
Κλείνοντας το επεισόδιο της παύσης των εχθροπραξιών, η katiba Jund al-Aqsa (που προέρχεται από την Αλ Κάιντα και ως εκ τούτου θεωρείται από όλους ως "εξτρεμιστική") εντάχθηκε επίσημα στο Μέτωπο της Φατάχ αλ-Σαμ (νέα ονομασία του Μετώπου Αλ-Νόσρα μετά τον φιλικό χωρισμό της από την Αλ Κάιντα).

Κατηγορώντας το ΝΑΤΟ, ο Ρώσος εκπρόσωπος Βιτάλι Τσούρκιν αποδοκίμασε τους συναδέλφους του δηλώνοντας: «Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις αναφώνησε αξιοθρήνητα: «Σταματήστε τώρα!». Είναι αλήθεια, σταματήστε αμέσως να υποστηρίξετε κάθε είδους αποβράσματα σε όλο τον κόσμο, είτε είναι εξτρεμιστές, είτε τρομοκράτες, είτε όλοι εκείνοι που διασκεδάζονται με το να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη μια η την άλλη χώρα. Γενικά, σταματήστε να παρεμβαίνετε στις υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών, εγκαταλείψετε τις αποικιοκρατικές συνήθειές σας, αφήστε τον κόσμο ήσυχο. Αυτό θα βελτίωνε την κατάσταση σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Συρίας, Μπασάρ Τζαφαρί, συνέχισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο άδραξαν το Συμβούλιο εδώ και έξι χρόνια, μία συνεδρία μετά την άλλη, χορηγούν τα σχέδια δηλώσεων και αυτό, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, προσποιώντας ότι επιδιώκουν την επίλυση της κρίσης στη χώρα μου».

Η Κίνα ψήφισε υπέρ της ρωσικής πρότασης, αλλά προτίμησε να μην ασκήσει βέτο για τη γαλλική πρόταση.

Τα χιαστά βέτο χαλάρωσαν τις γλώσσες και πολλοί πολιτικοί, όπως ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bild, προειδοποίησε τους συμπολίτες του ενώπιον του κίνδυνου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη Συρία, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει τις απειλές της και θα βομβαρδίσει τη χώρα, ή το στρατό της. Η απελευθέρωση της χώρας συνεχίζεται, μεταξύ άλλων, με μια όλο και πιο ορατή οπισθοδρόμηση των τζιχαντιστών στο Χαλέπι.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση έγινε πιο τεταμένη στο Ιράκ. Η Βαγδάτη δεν φαίνεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ντάες όσον αφορά την απελευθέρωση της Μοσούλης που καταλαμβάνεται από τους τζιχαντιστές.  Τα ανείπωτα διευκρινίστηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan στο σαουδικό κανάλι RotanaTV (ιδιοκτησία του πρίγκιπα Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, ανεπίσημου πρεσβευτή του βασιλείου στο Ισραήλ).  
Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του στην τουρκική εφημερίδα Sabah , ανακοίνωσε ότι, μόλις απελευθερωθεί η Μοσούλη από το Ντάες/Daesh, ο πληθυσμός της θα πρέπει να παραμείνει όπως το Ντάες/Daesh τον έχει εθνοκαθαρίσει, ήτοι αποκλειστικά σουνιτικός. Επιπλέον, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τουρκία διατηρεί ορισμένα στρατεύματά της εκεί, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης, επειδή έχει ιστορικό δικαίωμα στην πόλη.
Πολλοί Ιρακινοί ερμήνευσαν αυτές τις αλυτρωτικές δηλώσεις ως αγγελία μιας πιθανής τουρκικής κατοχής της πόλης, μετά από αυτή του Ντάες/Daesh.

Στη Σαναά, ένας άγνωστος προέλευσης πύραυλος σκότωσε 140 Υεμενίτες που είχαν συγκεντρωθεί  για να τελέσουν το πένθος  του πατέρα του Υπουργού Εσωτερικών.
 Ο στρατηγός Τζαλάλ αλ-Ρουισέν είχε διοριστεί σε αυτό το αξίωμα από τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Παρέμεινε στη θέση αυτή στην κυβέρνηση που συστάθηκε με τους επαναστάτες Χούτι και ως εκ τούτου θεωρείται προδότης από τους Σαουδάραβες. Υποπτευόμενη ότι είναι πίσω από την εκτόξευση του πυραύλου, η Σαουδική Αραβία έχει αρνηθεί τη συμμετοχή της και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει βομβαρδίσει τη Σαναά εκείνη την ημέρα. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός του ​​Ριάντ δεν απαλλάσσει τους σύμμαχους της Σαουδικής Αραβίας που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της Υεμένης.





4 σχόλια:

  1. Οι έμπόροι των εθνών, των λαών και των κρατών Αμερικανοί και τα πιόνια τους δήθεν "ανησυχούν" και χύνουν "κροκοδείλεια δάκρυα" για το Χαλέπι και τους αμάχους και τα παιδιά. Για 5 χρόνια που οι εγκληματίες, τρομοκράτες, ισλαμιστές, αποκεφαλιστές που οι ίδιοι υποστηρίζουν και εξοπλίζουν σκότωναν αμάχους και παιδιά ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους δυτικούς και αραβικούς πάτρωνες τους. Τώρα που τρομοκράτες ισλαμιστές χάνουν έδαφος και θα εξοριστούν από το Χαλέπι οι υποκριτές της Δύσης δήθεν "ανησύχησαν" για τους άμαχους και τα παιδιά! Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας το πάρουν χαμπαρι, ότι έχει επανέλθει αν όχι πλήρως τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία ως παγκόσμιος παίκτης, η δεκαετία του '90 όπου αλώνιζαν ασύδοτοι οι "παγκοσμιοποιητές" έλαβε τέλος οριστικά! Αυτό δεν λένε να συνειδητοποιήσουν οι δυτικοί, εξ' ου και όλος ο ντόρος! Αλλά θα το συνειδητοποιήσουν σιγά-σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η παραβιαση από τους Αμερικάνους της συμφωνιας τους με τον Γκορμπατσωφ που εγινε με την αμερικανοποιηση της Πολωνιας και της Ουκρανιας της Ρουμανιας και της Βουλγαριας,θα ειχε οδηγησει απο το 2010 σε παγκοσμιο πολεμο και ο μονος λογος που αυτος δεν γινεται ειναι εξαιτίας της δαμοκλειου σπαθης του πυρηνικού πολεμου που βρισκεται πάνω απο τα κεφαλια και των 2 υπερδυναμεων.Οσον αφορά στις ξεπεσμενες αριστοκρατιες της Ευρωπης δεν χρειαζονται σχολια.Και που τις εχουν μελη στο συμβουλιο ασφαλειας πολύ τους ειναι.Επρεπε να εχουν μια ψηφο όλες μαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.