30/10/16

Η μυστική διαθήκη του Κεμάλ και οι ονειρώξεις Ερντογάν για τη Θεσσαλονίκη

Του Σάββα Καλεντερίδη
Τώρα που φαίνεται ότι συνταράσσονται τα θεμέλια της Μεσοποταμίας και η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της ομοσπονδοποίησης, έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια τα σχέδια όχι του βαθέος κράτους, αλλά της βαθιάς Τουρκίας.
Με αφορμή την επιχείρηση στη Μοσούλη και τις δηλώσεις Ερντογάν για τα σύνορα της… ψυχής του, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, τα νησιά, το Χαλέπι, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ, κυκλοφόρησε δημοσίευμα για την μυστική διαθήκη του Μουσταφά Κεμάλ και για το σχέδιο του Οζάλ να στείλει στρατεύματα και να προσαρτήσει τη Μοσούλη, συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», του 1991.
Με βάση δήλωση του Γιαλτσίν Κοτσάκ, παλαιού βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ), που είχε ιδρύσει ο Τουργκούτ Οζάλ, ο Κεμάλ είχε μυστική διαθήκη για τη Μοσούλη και τη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος ο Κοτζάκ στο θέμα είπε:
«Ο Ατατούρκ είχε πει τα εξής στον Αμερικανό στρατηγό Mac Artruhur, σε συνομιλία που είχε μαζί του το 1937: Αν μου το επιτρέψει ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωή μου, θα ξαναπάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά. Θα προσαρτήσω και θα κάνω μέρος της Τουρκικής επικράτειας την Θεσσαλονίκη και την Δυτική Θράκη. Αυτή είναι η διαθήκη του Κεμάλ. Αυτή τη διαθήκη την γνώριζε ο Ινονού. Ακόμα και ο Ετσεβίτ μου είχε μιλήσει γι’ αυτήν και μου είχε πει:
«Όταν ο Ισμέτ Ινονού ήταν Γενικός Γραμματέας, με φώναξε και μου είπε: «Δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες και δεν μπορέσαμε να τα πάρουμε. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι καλό για την Τουρκία να πάρει τη Μοσούλη. Μην το ξεχνάς αυτό.»
Ο Ετζεβίτ με τη σειρά του, μεταβίβασε αυτήν την διαθήκη στον Πρόεδρο Αχμέτ Νετζτέτ Σεζέρ.
Ο Ετζεβίτ είχε πει στον Σεζέρ: «Εγώ μόλις βρήκα κατάλληλες συνθήκες, πήρα την Κύπρο».
Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στον Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος επιχείρησε να κάνει πράξη τη διαθήκη, το 1991, όταν δέχτηκε πρόταση των Αμερικανών να συμμετέχει η Τουρκία στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», με αντάλλαγμα τη Μοσούλη.
Τότε, μπροστά στην επιμονή του Οζάλ, παραιτήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Νετζίπ Τορουμτάι, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί το όνειρο του Οζάλ, ο οποίος έλεγε: «Αν συμμετέχουμε στην επιχείρηση, θα βάλουμε ένα και θα πάρουμε τρία.»
Μάλιστα, αναφέρεται και σχετική συνομιλία του Τουργκούτ Οζάλ με τον Τζώρτζ Μπους:
George Bush: «Εμείς θα μπούμε από Νότον κι εσείς από Βορρά. Έχετε δικαιώματα στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη. Πάρτε τα».
Özal: Κύριε Μπους, σήμερα μας λέτε να μπούμε, όμως αύριο θα μας πέιτε να βγούμε».
Bush: Ποιος βγήκε από ένα μέρος που μπήκε με στρατό, για να βγείτε κι εσείς; Μπήκατε στην Κύπρο, μετά βγήκατε;
Από την άλλη πλευρά, ο αδελφός του Οζάλ, ο Κορκούτ, δηλώνει για το ίδιο θέμα:
«Υπήρχε μυστική συμφωνία του αδελφού μου με τον Μπους για το Κιρκούκ και τη Μοσούλη. Ο Μπους είχε πει στον αδελφό μου να ειβάλουμε από Βορρά, για να προελάσουν οι Αμερικανοί πιο εύκολα στη Βαγδάτη. Μετά του είπε ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη».
Όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, είναι οι φωνές της βαθιάς Τουρκίας, που έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια, επειδή όπως είπαμε το διάστημα αυτό συνταράσσονται τα θεμέλια της Μεσοποταμίας.
Όπως βλέπουμε, η βαθιά Τουρκία είναι αυτή που μιλάει με το στόμα του Ερντογάν, ο οποίος κάνει τις γνωστές αναφορές στη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και τα νησιά. Είναι η μυστική διαθήκη του Μουσταφά Κεμάλ, που μεταβιβάζεται από πρόεδρο σε πρόεδρο και όχι η διαμάχη ισλαμιστών με κεμαλιστές.
Θα πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να μάθουμε να «διαβάζουμε» και τις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων αλλά και την πορεία των εξελίξεων.
Οι καιροί γαρ ου μενετοί.

Δημοσιεύθηκε στη δημοκρατία και το Pontos-news

11 σχόλια:

  1. Το ενδιαφερον στην ιστορια ειναι οτι παραιτηθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Νετζίπ Τορουμτάι, οταν πιεσθηκε απο τον Οζαλ για συμμετοχη στην καταιγιδα της ερημου...
    Ειναι αραγε θεμιτο ναχουμε περισσοτερες διευκρινισεις επι του θεματος;
    Γιατι παραιτηθηκε;
    Θεωρησε το ολο εγχειρημα απο τακτικης πλευρας ανεφικτο;
    ή ηταν μερος της τουρκικης νεοπλουτοκρατιας με διαπλατην την παλαμην της δεξιας,ατενιζων τα προς ελλαδα ευρωπαϊκα κονδυλια;
    ή αλλως τι;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σαββα πραγματικα αυτο που δημοσιευσες τωρα πηστευεις οτι στο υπουργειο εξωτερικων δεν το ξερουν??δεν το μελετανε??γιατι αν μου πεις οτι δεν το ξερουν εχουμε σοβαρο προβλημα...το να μην ξερεις καθε σπιθαμη απο τον ποιο μεγαλο εχθρο σου ειναι πραγματικα τρομερο προβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε μικρασιάτης Ἕλληνας, μέ γνώση στοιχειώδη τῆς ἱστορίας, καταλαβαίνει ὅσα λέει ὁ Σάββας περί ὅσων κάνει καί λέει ὁ Ἐρντογξάν, ὡς σωστά. Τό παράξενο εἶναι, ὅτι ὁρισμένοι ἐπιμένουν νά ἑρμηνεύουν τόν Ἐρντογκάν ὡς περίπου "δυτικο-εὐρωπαῖο", νομίζοντας ὅτι ὅταν παριστάνει τόν καμπόσο πρός τούς Ἕλληνες, κάπου ἀλλοῦ μᾶλλον στοχεύει.
    Τέτοια πράγματα πρός ἐμᾶς, τά κάνουν οἱ δυτικο-εὐρωπαῖοι, ὄχι οἱ Τοῦρκοι. Ἀκοῦστε κυρίες καί κύριοι προσεκτικά, ὅσους ἔχουν πρόσφατη τήν ἱστορική ἐμπειρία τῶν Τούρκων. Τά λέει καί τά ξαναλέει, ὁ Ἐρντογκάν, γιά τά Ἐλληνικά νησιά, μέχρι νά κουρασθοῦμε νά τά ἀκοῦμε καί τά συνηθίσουμε, ὁπότε θά ἐπιτεθῆ ἄμεσα.
    Καί τά λέει μέ μεγάλη συχνότητα, ἐπειδή τώρα βιάζεται νά ἐπεκταθῆ πρός τήν μεριά τῆς Ἐλλάδας. Βιάζεται νά πιστεύσουμε ὅτι δέν θά τό ἐπιχειρήσῃ, γιά νά κουρασθοῦμε, νά θεωρήσουμε ὡς ἀναξιόπιστους ὅσους προειδοποιοῦν, νά ἀποκοιμηθοῦμε ὅσο πιό γρήγορα γίνεται, καί νά μπορέσῃ νά ἐπιτεθῆ.
    Ρεαλιστικά ἄλλωστε: Οἰκονομικά τόν συμφέρει ἡ Μοσούλη (πολύ δύκολο ὅμως νά λήξῃ πιά τό θέμα ἐκεῖ, ὁπότε βιάζεται γιά τήν προσωπική του σωτηρία), γεωστρατηγικά ὅμως τόν συμφέρει μέρος τῆς Ἑλλάδος, πού ἤδη τό "πουλάει" ὡς ἀέρα τῆς Τουρκίας καί στίς ΗΠΑ καί στούς Ρώσους, πρός τόν καθένα τους μέ διαφορετικό τρόπο. Διότι δέν τό "πουλᾶμε" ἐμεῖς, ἀλλά τούς τό χαρίζουμε καί δή ἐντελῶς ἀνισομερῶς, ἄρα πρός ἀμφοτέρους ἀναξιοπίστως σύμφωνα μέ τά δικά τους κριτήρια ἀξιοπιστίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oι Πασαδες δεν ηθελαν το '91, να ριξουν τον Σανταμ..Το '88 ειχε "ραντισει" με χημικα τους Κουρδους...Κατοχη του Ν.Κουρδισταν θα σημαινει φωτια σε ολο το Κουρδισταν σε μια εποχη που το ΠΚΚ "εμπαινε" στην πιο αιματηρη περιοδο '92-'95...Αυτος ηταν και ο λογος της δηλητηριασης/ δολοφονιας του Οζαλ που ηθελε ομοσπονδιακη φορμουλα..Ο Καλεντεριδης εχει δικιο οτι ο Ερντογαν ειναι απλως το στομα της Βαθιας Τουρκιας...Θεωρω οτι αν δε δολοφονηθει ο Ερντογαν απο τους Γκιουλενιστες με τη λογιστικη υποστηριξη της Μοσσαντ, μεχρι το 2023 θα υπαρξει στρατιωτικη συγκρουση σε Αιγαιο/Θρακη...Ο Ερντογαν θα κλεισει τη καριερα του ειτε με δολοφονια του ειτε με πολεμο για ανακτηση εδαφων...Ο Καλεντεριδης μπορει να σας το επιβεβαιωσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή η νοοτροπία τους δεν αλλάζει, δεν τροχίζουμε καμιά ξιφολόγχη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΝΗΣΙΛΟΣ

    Δίπλα μου ήτανε ο Ονήσιλος
    βγαλμένος απ’ την ιστορία και το θρύλο
    ολοζώντανος.

    Αρχιλεβέντης βασιλιάς αυτός
    κρατούσε στο χέρι ό,τι του ΄χε απομείνει:
    ένα καύκαλο
    ―το δικό του κρανίο―
    γεμάτο μέλισσες.

    Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος
    να μας κεντρίσουν
    να μας ξυπνήσουν
    να μας φέρουν ένα μήνυμα.

    Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος
    κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα
    χωρίς τίποτα να νιώσουμε.

    Κι όταν το ποδοβολητό των βαρβάρων
    έφτασε στη Σαλαμίνα
    φρύαξε ο Ονήσιλος.
    Άλλο δεν άντεξε.
    Άρπαξε το καύκαλό του
    και το θρυμμάτισε απάνω στο κεφάλι μου.

    Κ’ έγυρα νεκρός.
    Άδοξος, άθλιος,
    καταραμένος απ’ τον Ονήσιλο.


    ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
    ΚΥΠΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ε τοτε χακαν,εχω δικιο οταν λεω οτι μας συνφερει ο ερδο...
    βαθυ ξεβαθυ κρατος,ας τον να κοπανιεται κει στην μοσουλη προς το παρον...
    το θεμα ειναι τι κανουν οι αμερικανοι εκει;
    κοπανουν τους ιρακινους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οντως ο Θεος δεν ηθελε και τον "σηκωσε" τον κρεμαλ πριν την ωρα του (ψοφησε στα 57 του) , και οποιος αλλος βαζει αυτα στο μυαλο του θα φαει κι αυτουνου ο κωλος χωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναρωτιέμαι ποτέ εμείς ως έθνος αποφασισμένο να ζήσει θα συντάξουμε εκ νέου τη δική μας ολοφάνερη και όχι μυστικη διαθήκη-παρακαταθήκη στις γενιές που έρχονται ότι επαναδιεκδικούμε τις αιώνιες πατρογονικές εστίες του ελληνισμού στην Ιωνία και σ' όλη την Μικρά Ασία κι αυτό να αποτελεί την επίσημη ιδεολογία του κράτους μας και της εξωτερικής πολιτικής του, στρέφοντας την κύρια προσπάθεια του προς επίτευξη αυτού του στόχου...Βέβαια όλο αυτό στην σημερινή εξαθλιωμένη από τα μνημόνια και ξεπουλημένη στους τοκογλύφους της Ευρώπης κι αμερικής πατρίδα ειναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, δυστιχώς μέσα σε ένα κλίμα διχασμού της κοινωνίας σε έχοντες και μη έχοντες, τέτοια όνειρα καθίστανται απλησίαστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχως οι πολιτικοι μας εχουν βγαλει απο το μυαλο τους τις χαμενες πατριδες και ασχολουνται μονο με την καρεκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.