11/10/16

Υπογράφτηκε η σύμβαση για μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό

Υπεγράφη την Δευτέρα η σύμβαση για την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της κοινοπραξίας των τεσσάρων μεγαλύτερων τεχνικών εταιρειών της χώρας και συγκεκριμένα των ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η σύμβαση προβλέπει πως το έργο κατασκευής του τεμένους, με τη μετασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από σήμερα. Με βάση τη σύμβαση, η αρχική δαπάνη του έργου ορίζεται 715.292,88 που αυξάνεται σε 886.963,17 ευρώ αν προστεθεί ο ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία η οποία και κατέθεσε τη μοναδική προσφορά είχε αναλάβει την κατασκευή του τεμένους προ τριετίας. Τότε και για πολλούς μήνες βρίσκονταν σε εξέλιξη η προσπάθεια ανάθεσης του έργου αλλά ουδείς ενδιαφερόμενος εμφανίζονταν με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε από την ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων- κτιριακών της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Η κατασκευή του έργου θα γίνει σε χώρο 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού. Με βάση το αρχικό σχέδιο, το τέμενος, συνολικής επιφάνειας 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελείται από δύο χώρους προσευχής και δεν θα διαθέτει μιναρέ. Γύρω του, θα υπάρχει χώρος πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου είχαν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη, Νίκου Αθανασιάδη και Παρασκευά Μητσούδη.

http://www.dimokratianews.gr/content/67586/ypograftike-i-symvasi-gia-moysoylmaniko-temenos-sto-votaniko

7 σχόλια:

  1. ααα! ωραια!!!θα μπορει πλεον ναχει ενα χωρο ο τζουτζουκος και ο επανιδρυτης του ελληνικου κρατους ως υποκαταστηματος της νεο-οθωμανικης ιδεοκρατοριας, φιλτατος τε και "δεξιοτατος" κωστακης ο επονομαζομενος και μπαϊρακταρ-ντολμας,ομου μετα των φιλτάτων και ακρως περιπαθων συζυγων των,οπως φιλοσοφουν, ακροβατωντας υπο την σκεπην του Αριστοτελειου πνευματος, περι των μεταφυσικων ως εξισορροπιστικου φαινομενου της ρυπαρης σοβλακοφαγιας...μονοι...καθοτι οι σοβαροι μουσλι δεν προκειται να πατησουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1)Ενώ οι Τούρκοι μετέτρεψαν, φέτος το καλοκαίρι, την Αγία Σοφία σε τζαμί, οι πολιτικοί μας τους επιβραβεύουν κτίζοντας τους τέμενος στην Αθήνα!!!
    2)Ενώ εμάς μας έδιωξαν από Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία, εμείς οι "ανθρωπιστές" ηλιθίως δεχόμαστε, δια να μην μας πούνε ρατσιστές, την προγραμματισμένη και σχεδιασμένη από την Άγκυρα, αποστολή και εγκατάσταση στην Ελλάδα εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών, με σκοπό την δημογραφική και θρησκευτική αλλοίωση της χώρας μας, με προφανή στόχο, την χρήση τους, σε την απόσπαση εδαφών μας. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία, ανοικτά πλέον, αμφισβητεί και προσπαθεί να ακυρώσει την Συνθήκη της Λωζάνης.
    3)Καμμία Ελληνική εταιρία ή Τεχνικό γραφείο δεν θα έπρεπε να συμμετέχει σε οικοδόμηση τζαμιών ή τεμένων, δια τους ανωτέρω λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το πολεμικο ναυτικο το ΄74 αποδεχτηκε το "η κυπρος ειναι μακρυα" του πατριαρχου της Ελληνικης Δεξιας κωννου καραμαν-αλη(ουτε στον κοπο να το αλλαξει δεν μπηκε)...σημερα αποδεχεται την σουφοποιηση της ελλαδος αβροχοις ποσιν ή κατα κοσμον χαλαρα...

      Διαγραφή
  3. Το καλυτερο σημειο .....με θέα την Ακρόπολη...Εξ αλλου Περιπου σε αυτην την αποσταση στρατοπέδευσε το στράτευμα το ιμπραημ για να ....συντηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά
    Που να τρέχουν οι φουκαράδες στα μεσογεια η όπου αλλου .
    Επιπλεον στην τζεντα οι χριστιανικές εκκλησίες ειναι σε περίοπτο θεςη και κοσμούν την περιοχη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σέ ποιά μουσουλμανική αἵρεση ἤ ὁμάδα ἤ ὀργάνωση θά παραδοθῆ τό τζαμί; Σέ σουνίτες, σέ σιΐτες, ἤ μήπως καλλίτερα σέ ἀλεβίτες, ἀφοῦ τόσες διώξεις ἔχουν ὑποστῆ ἀπό τό ΙΣΙΣ στήν Συρία, καί ἔχουν τήν πιό άνεκτική ἐκδοχή τοῦ μουσουλμανισμοῦ;
    Καί πάντως δέν θά ἔπρεπε νά δηλώσῃ, ὅποιος καί ἄν ἀναλάβει τό τέμενος, ὅτι ἀποκηρύσσει τή βία, τό ΙΣΙΣ, καί ὅτι θά σέβεται τήν θρησκευτική ἐλευθερία ὅλων, καί τῶν ἴδιων τῶν μουσουλμάνων, ἄρα, ὅτι θά σέβεται τήν ἐλευθερία ὅποιου μουσουλμάνου ἤ μουσουλμάνας θελήσει, νά ἀποκηρύξῃ τό ἰσλάμ καί να ἀλλάξη τήν θρησκευτική του πίστη;
    Σημειωτέον, τό ἱστορικό ὑπόβαρθο καί θεολογικο-ἀνθρωπολογικό πρότυπο τῆς δημοκρατίας, στό θέμα τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας, εἶναι τό " Ὅστις ἐθέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ...." τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, πού ὅμως στήν χριστιανική πίστη ἔχει ἐνεργό καί τήν συνέχεια τῶν λόγων Του : "...ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν, ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ, καί ἀκολουθείτω μοι".
    Ἀντιβαίνουν δέ στά χρηστά ἤθη κάθε πολιτισμένης καί εἰδικώτερα εὐρωπαϊκῆς χώρας, καί ἄρα δέν προστατεύονται ὡς θρησκευτική ἐλευθερία, τά ἀκραία δόγματα καί οἱ ἐγκλημαιτκές πρακτικές τῶν ἰσλαμιστῶν, πού ἐμποδίζουν, ἀκόμη καί μέ τήν ποινή τοῦ θανάτου - μέ ἀπόφαση καί ἐκτέλεσή της, ὑπό ὁιουδήποτε φανατισμένου μουσουλμάνου - τήν μεταστροφή τῶν μουσουλμάνων σέ ἄλλη θρησκευτική πίστη καί ἰδίως στόν χριστιανινισμό.
    Γι'αὐτό ἡ σχετική δημόσια δήλωση καί μόνιμη δέσμευση τῶν μουσουλμάνων εἶναι conditio sine qua non γιά τήν κατά τό Σύνταγμα, ἄρθρο 13 παράγραφοι 2 καί ἑπόμενα, ἀναγνώριση ἐξωτερικεύσιμής θρησκευτικῆς ἐλευθερίας σέ μουσουλμάνους. Τά πράγματα δέν εἶναι δηλαδή τόσο ἀπλᾶ ὅσο τά θέλουν οἱ προπαγανδιστές μιᾶς ἀπολυτοποιημένης θρησκευτικῆς έλευθερίας.
    ΥΓ. Ἀπολυτοποιεῖσθε ὅποιο στοιχεῖο θέλετε ἀπό τήν δημοκρατία, κάποια ἐλευθερία ἤ κάποια ὀργανωτική βάση της, καί καταστρέφεται ἡ δημορκατία καί τό κράτος, ἐξ αὐτοῦ καί μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντιγράφω από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (kathimerini.gr) της 03.04.2016 (άρθρο «Το παρασκήνιο με το τζαμί και οι επόμενες κινήσεις... » του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ):

    Κατ’ αρχήν, το μουσουλμανικό τέμενος θα είναι δημόσιο και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους και κανενός άλλου. Θα υπάρχει ιμάμης, ο οποίος, επίσης, θα επιλεγεί από την ελληνική πολιτεία, καθώς και διοικητικό συμβούλιο η πλειοψηφία του οποίου θα ορίζεται από το κράτος. Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ξεκαθαρίζεται, σε όλους τους τόνους, πως η ιδιοκτησία κι ο έλεγχος του χώρου θα ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Εξάλλου, αυτό ακριβώς προβλέπει ο νόμος (Μαριέττας) Γιαννάκου (ν. 3512/2006) που εφαρμόζεται, σε διαφοροποίηση από την προηγούμενη απόφαση (του 2000) η οποία μιλούσε για δημιουργία τζαμιού με επιχορήγηση από τη Σαουδική Αραβία.

    Όσον αφορά το ερώτημα εάν το τζαμί θα είναι σουνιτικό ή σιϊτικό, η απάντηση είναι πως θα είναι σουνιτικό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα είναι σουνίτες.

    «Θα μπορούν όμως και μη σουνίτες να χρησιμοποιούν το τέμενος, ύστερα από συνεννόηση», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με τις θρησκευτικές υποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.