17/10/16

Διαχρονική, διακομματική κλοπή του φορολογούμενου

Στο σκανδαλώδες προνόμιο των συνταξιούχων της ΔΕΗ έχω αναφερθεί πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσω να το υπενθυμίζω με ονόματα, χρονολογίες και αριθμούς. Πάμε ξανά:
Ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο €579 εκ. ως “ενίσχυση” στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, δηλαδή €16.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο όταν η αντίστοιχη ενίσχυση ανά συνταξιούχο του ΙΚΑ είναι μόνον €2.200 τον χρόνο.
Μάλιστα, το σκεπτικό αυτής της πολύ ανοιχτοχέρας παροχής είναι πιο εξοργιστικό από την παροχή:
Ό ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων στη ΔΕΗ ήταν η ίδια η ΔΕΗ. Όταν πουλήθηκε το 49% της ΔΕΗ, η συντεχνία του Φωτόπουλου ισχυρίστηκε ότι καθώς η ΔΕΗ δεν πλήρωνε στον εαυτό της ασφαλιστικές εισφορές ως εργοδότης, μέρος της περιουσίας της ανήκει στους εργαζόμενους. Λογικό, κατ΄ αρχήν. Πόσες όμως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που κεφαλαιοποίησε η ΔΕΗ; Θα μπορούσε να γίνει μια απλή μελέτη βάσει των αποδοχών των εργαζομένων και να προσδιορισθεί το ποσόν με ακρίβεια δεκάρας. Υπήρχαν στοιχεία από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ΔΕΗ. Πόσοι εργάστηκαν, τι έπαιρνε ο καθένας, τι θα έπρεπε να πληρώσνει η ΔΕΗ αν όλοι είχαν ασφαλισθεί στο ΙΚΑ. Κι από το συνολικό ποσό να αφαιρεθούν τα χρήματα που ήδη είχε καταβάλει η ΔΕΗ σε συντάξεις.
Δεν έγινε αυτό. Η συντεχνία του Φωτόπουλου πίεσε, και οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή αποδέχθηκαν, να χρηματοδοτεί ο φορολογούμενος με €600 εκ. περίπου τον χρόνο τις συντάξεις των ασφαλισμένων. (Ο Ν.2773/99 που ήταν η κύρωση της σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και Ελληνικού κράτους, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον τότε Συνασπισμό της Αριστεράς.) Στους προϋπολογισμούς της ύφεσης το ποσό αυτό έγινε €579 εκ. τον χρόνο μέχρι και το 2016!
Προσέξτε το τερατωδώς παράλογο: το 49% της ΔΕΗ πουλήθηκε €1,76 δισ. περίπου. Δηλαδή, τη στιγμή της πώλησης, η αξία της εταιρείας ΣΥΝΟΛΙΚΑ προσδιορίστηκε στα €3,6 δισ. (Σήμερα. 17 Οκτωβρίου, η εισηγμένη ΔΕΗ αξίζει 0,67 δισ. και μαζί με τον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ περίπου €1,5 δισ.). Από το 2000 μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ πήραν από τον φορολογούμενο περίπου €9 δισ.!!! Δηλαδή 3 φορές τη συνολική αξία της ΔΕΗ τη στιγμή της πώλησης και 6 φορές τη συνολική σημερινή της αξία!
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η ΔΕΗ κάλυπτε η ίδια τις ανάγκες του συνταξιοδοτικού της ταμείου πλήρωνε πολύ λιγότερα, μολονότι και τότε οι συντάξεις της προνομιούχου συντεχνίας ήταν δυσανάλογα υψηλές: το 1998 πλήρωσε σε δραχμές το αντίστοιχο των €126 εκ. και το 1999 πλήρωσε το αντίστοιχο των €134 εκ. Το 2000 όμως το γαλαντόμο ελληνικό κράτος που πλέον είχε αναλάβει το ταμείο των συντάξεων το επιχορήγησε με €600 εκ. Δηλαδή, οι αποδοχές των πελατών του Φωτόπουλου (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τότε) ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ μόλις η πηγή της χρηματοδότησης έγινε η τσέπη του φορολογούμενου!!!
Αν η κυβέρνηση της "αριστεράς" εξίσωνε την επιχορήγηση της ΔΕΗ με την αντίστοιχη του ΙΚΑ, μολονότι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιούχων της ΔΕΗ είναι πολύ μικρότερος από αυτών του ΙΚΑ, με δεδομένο τις 35.000 περίπου συνταξιούχων της ΔΕΗ, τα €579 εκ. ετησίως θα μειώνονταν στα €77 εκ. Θα εξοικονομούσαμε έτσι πάνω από €500 εκ. τον χρόνο και θα μπορούσε ΣΗΜΕΡΑ να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 20% χωρίς καμμία άλλη ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.