15/10/16

Μπορεί να βρεθεί φόρμουλα για τις εγγυήσεις, εκτιμούν Τούρκοι εμπειρογνώμονες

Μπορεί να βρεθεί φόρμουλα για τις εγγυήσεις, εκτιμούν Τούρκοι εμπειρογνώμονεςΤο θέμα των εγγυήσεων θα επιλυθεί τελικά με μια πρωτοποριακή φόρμουλα, εκτιμά ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικών Πολιτικών Ερευνών (EDAM) της Τουρκίας Σινάν Ουλγκέν. Ο επικεφαλής του Global Political Trends Center (GPoT) Μενσούρ Ακγκιούν εκτιμά ότι στο θέμα των εγγυήσεων μπορεί να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Οι δύο αναλυτές μίλησαν στο ΚΥΠΕ για δύο ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, τις εγγυήσεις και κατά πόσον η Τουρκία θέλει λύση.
Στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ για το θέμα των εγγυήσεων, ο Σινάν Ουλγκέν εκφράζει την εκτίμηση ότι οι εγγυήσεις αποτελούν το πιο δύσκολο ζήτημα των διαπραγματεύσεων και προσθέτει πως η φόρμουλα, η οποία αναζητείται, είναι ο εκσυγχρονισμός των Συμφωνιών του 1959-60 και του μηχανισμού εγγυήσεων που έχει οριστεί.
“Για την Τουρκία και τους Τ/κ είναι όρος η συνέχιση των εγγυήσεων. Αλλά δεν πρέπει να είναι όπως τις Συμφωνίες του 1959-60. Για τους Ε/κ η φόρμουλα για την οποία θα υπάρξει συμβιβασμός πρέπει να είναι ένας μηχανισμός εγγυήσεων, ο οποίος να μην ανοίγει τον δρόμο για στρατιωτική απειλή της Τουρκίας. Πιστεύω ότι το θέμα των εγγυήσεων, το οποίο θα αφεθεί για το τέλος των διαπραγματεύσεων, αφού θα έχουν διευθετηθεί τα περισσότερα ζητήματα, θα επιλυθεί τελικά με μια πρωτοποριακή φόρμουλα”, αναφέρει ο Σινάν Ουλγκέν.
Από την πλευρά του ο Μενσούρ Ακγκιούν δηλώνει επίσης στο ΚΥΠΕ ότι οι Τ/κ θέλουν αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συμπέρασμα που εξήχθη από τις σε βάθος συνεντεύξεις που έκαναν πριν από έξι μήνες στην Κύπρο. “Ακόμη δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην απέναντι πλευρά. Αλλά, είμαι βέβαιος ότι αν αναζητηθεί, θα βρεθεί και η ενδιάμεση λύση. Ίσως να είναι ένα σύστημα εγγυήσεων που να περιλαμβάνει μέσα την εγγύηση της ασφάλειας των Τ/κ από την Τουρκία. Αλλά αυτό είναι μόνο μια πρόβλεψη, δεν το λέω βασισμένος πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα. Φυσικά, κανονικά θα πρέπει να γίνει και νομική ανάλυση του θέματος”, αναφέρει.
Τόσο ο Σινάν Ουλγκέν όσο και ο Μενσούρ Ακγκιούν πιστεύουν ότι η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού.
Ο Σινάν Ουλγκέν αναφέρει ότι η στάση της Άγκυρας όπως καθορίστηκε πριν από το σχέδιο Ανάν εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. “Ο πρώτος λόγος που η Άγκυρα θέλει λύση είναι επειδή θα αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο από την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ. Επιπλέον, θα μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της όπως με το ΝΑΤΟ-ΕΕ, οι οποίες είναι σημαντικές για την Τουρκία στον τομέα της πολιτικής ασφάλειάς της. Ο δεύτερος λόγος είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ιδιαίτερα η ανάγκη για μια επιτυχία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Εκτιμάται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ως ο ηγέτης που κατάφερε να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού θα αυξήσει το κύρος του εντός της διεθνούς κοινότητας”, λέει στο ΚΥΠΕ.
Από την πλευρά του ο Μενσούρ Ακγκιούν αναφέρει ότι  η Άγκυρα πραγματικά θέλει λύση και πως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι θέλουν λύση οι Τ/κ. “Η επίσημη στάση από το 2003 δεν έχει αλλάξει καθόλου. Η Τουρκία στηρίζει λύση και προσπαθεί να συμβάλει στις προσπάθειες Ακιντζί”, αναφέρει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.