12/10/16

Ερωτηματικά για χορηγίες δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην ΕΥΠ

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.   
Γιατί γνωστές εταιρείες τα έδιναν στις μυστικές υπηρεσίες
«Χορηγίες» δεκάδων χιλιάδων ευρώ έδιναν ελληνικές επιχειρήσεις σε πράκτορες της ΕΥΠ. Οι ελληνικές εταιρείες παρέδιδαν μεγάλα ποσά σε στελέχη της υπηρεσίας τα οποία φέρεται να είχαν και «συνδικαλιστική δράση», ωστόσο με άγνωστο όφελος αλλά και κατάληξη των χρηματικών ποσών. Κύριο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί οι υπεύθυνοι των εταιρειών έδιναν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά στην ΕΥΠ, τι επεδίωκαν αλλά και τι ίσως φοβούνταν.
Σύμφωνα με παραστατικό που παρουσιάζει «Το Βήμα», στις 16 Φεβρουαρίου 2009 ελληνική εταιρεία εστίασης με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα έδωσε φαινομενικά εντελώς αδικαιολόγητα το ποσό των 10.000 ευρώ για «οικονομική ενίσχυση και χορηγία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στον σύλλογο των υπαλλήλων της ΕΥΠ.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ ζητούσαν με άλλο έγγραφό τους, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, οικονομική ενίσχυση από τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας ποδοσφαίρου (…) των συνδικαλιστών αλλά και καταχωρίσεις σε έντυπο των πρακτόρων της ΕΥΠ. Όπως φαίνεται, οι υπεύθυνοι πολλών επιχειρήσεων άρχισαν να δίνουν τον οβολό τους υπέρ των μυστικών υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτές φέρεται να είναι και εταιρείες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα αλλά και πετρελαιοειδή εκτός Αττικής.

Όπως σημείωναν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «τα συγκεκριμένα παραστατικά προκαλούν σειρά ερωτηματικών. Και αυτό όχι μόνο διότι φέρεται να έχουν δοθεί σε μια περίοδο που είχαν αναδειχθεί και άλλες ύποπτες υποθέσεις στην ΕΥΠ με καταχρήσεις κονδυλίων, με πλαστογραφίες, με προσπάθειες δημιουργίας "εικονικών" επιχειρήσεων κ.ά. Το περίεργο είναι γιατί δίνονται τέτοια σημαντικά ποσά για υποτιθέμενη διαφήμιση σε μία ομάδα εργαζομένων που δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα και το θεωρητικό καταναλωτικό αντίκρισμα είναι μηδαμινό. Εννοείται ότι όλοι είναι αφανείς, με ειδικό πλαίσιο απασχόλησης κ.λπ.

Ακόμη έχει παρατηρηθεί να δίνονται δωρεές από ελληνικές επιχειρήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. για το "αγαθό" της ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει. Όμως σε πράκτορες που ασχολούνται με θέματα κατασκοπείας γιατί να δίνονται λεφτά από εταιρείες με φαγητά ή εμπόρους λιανικών ειδών. Μπορεί να αφορά αυτό διακίνηση πληροφοριών για επιχειρηματικά θέματα, ειδικές μεταχειρίσεις ή κάτι άλλο; Υπάρχει ακόμη μεγάλο ζήτημα με την κατάληξη αυτών των χρημάτων».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με αυτά τα παραστατικά που φέρεται να ανακαλύφθηκαν προσφάτως διεξάγονται νέες έρευνες στο εσωτερικό της εν λόγω υπηρεσίας…
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

 1. Ἡ χρηματοδότηση δημοσίων ὀργάνων ἀπό ἰδιῶτες, κάπως ὀνομάζεται....
  Διά συνδικαλιστικοῦ τους ὀργάνου; Ὁμοίως.
  Σέ ἄλλες δημόσιες ὑπηρεσίες, τό ἀντάλλαγμα τῆς χρηματοδοτήσεως, ἡ ἐκδούλευση, θά φανῆ ἀπό τίς ἀποφάσεις καί παραλείψεις τῆς δημοσίας ἀρχῆς. Ὅταν ὅμως ἡ δημοσία ὑπηρεσία ἔχει, ἀπό τήν φύση τῶν καθηκόντων της, ἀδιαφανεῖς τίς ἀποφάσεις καί τίς παραλείψεις της, τότε δέν χρειάζεται νά προκύψῃ συγκεκριμένη έκδούλευση, εἶναι δεδομένη, καί γιά νά χρηματοδοτεῖται ἀπό ἰδιῶτες, δέν εἶναι νόμιμη.
  Φαντάζεσθε στρατιωτικούς νά λαμβάνουν διά σωματείου τους μεγάλα ποσά ἀπό ἰδιωτική ἑταιρεία; Δέν θά ἀνησυχοῦσαν γιά κινδύνους ἐθνικῆς ἀσφαλείας ἤ γιά τό δημοκρατικό πολίτευμα, ἀπό ἕνα τέτοιο ὑποθετικό γεγονός, οἱ ἴδιοι ἄνθρωποι τῆς ΕΥΠ πού ἔλαβαν τίς προαναφερθεῖσες χρηματοδοτήσεις ἀπό ἰδιῶτες;
  Καί ἄν διά τῶν ἰδιωτῶν αὐτῶν, ἄλλος, ξένος, εἶναι ὁ πραγματικός χρηματοδότης;
  Θέμα λοιπόν, καί δημοσίας ἀσφαλείας καί Εἰσαγγελείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.