11/10/16

Και στην ψηφιακή οικονομία ουραγός η Ελλάδα - Μετά μας φταίνε οι ξένοι

Η Ελλάδα 26η στην ΕΕ ως προς την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία
Σειρά ταχύρυθμων προγραμμάτων «ΕU Code Week» στις 15-23/10
Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους ουραγούς της Ευρώπης ως προς την πρόοδο στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI). Η συνδεσιμότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η χρήση του Διαδικτύου, η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες είναι οι πέντε παράμετροι που διαμορφώνουν τον σύνθετο αυτό δείκτη, που για τη χώρα μας εκτιμήθηκε το 2016 σε 0,37, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 0,52.
Η Ελλάδα κατατάσσεται λοιπόν στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, σημειώνοντας μεν πρόοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως προς τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές.

Επίσης, το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων είναι αρκετά χαμηλό. Μόνο το 63% είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 30% δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή συναλλαγές. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Η ανατροπή αυτής της κατάστασης αποτελεί ένα στοίχημα για το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS). Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού «ΕU Code Week» (15-23 Οκτωβρίου 2016), διοργανώνει σε συνεργασία με τη Microsoft Ελλάς μια σειρά ταχύρυθμων προγραμμάτων εκμάθησης προγραμματισμού.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, υλοποιούνται ποικίλες δράσεις. Εκατό υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες προγραμματισμού δημιουργώντας τη δική τους ιστοσελίδα με τη χρήση HTML, CSS και JavaScript. Tα προγράμματα εκπαίδευσης διάρκειας 30 ωρών θα πραγματοποιηθούν σε κέντρα εκπαίδευσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Προτεραιότητα δίνεται σε ανέργους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο ακόλουθο link.

Ακόμη, μέσω του προγράμματος FIT4JOBS, 60 υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν δωρεάν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης, διάρκειας 180 ωρών, σε τεχνολογίες Microsoft, όπως η γλώσσα προγραμματισμού C#, το .NET Framework και η ανάπτυξη ASP.NET εφαρμογών. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, οι υποψήφιοι θα ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η ικανότητα διοίκησης και η πρωτοβουλία. Tα προγράμματα εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε κέντρα εκπαίδευσης στην Αθήνα. Προτεραιότητα δίνεται σε ανέργους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο ακόλουθο link.

«Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού με εκδηλώσεις σε περισσότερες από 36 χώρες ανά την Ευρώπη, αποτελεί μοναδική ευκαιρία βελτίωσης του δείκτη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας που για την Ελλάδα είναι χαμηλός με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στις χώρες χαμηλών επιδόσεων στην ΕΕ. Στη HePIS δουλεύουμε συστηματικά για τη βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμβολή της Microsoft σε αυτή μας την προσπάθεια» δήλωσε ο πρόεδρος της HePIS κ.Νίκος Φαλδαμής.

Σε άλλες παραμέτρους που φέρνουν τη χώρα μας στα χαμηλά της λίστας, ως προς τις διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες, η χώρα είναι μεταξύ των τελευταίων στην ΕΕ.  Ωστόσο, είναι θετικό ότι το 37% των χρηστών του διαδικτύου έχουν ανταλλάξει συμπληρωμένα έντυπα με τη δημόσια διοίκηση μέσω διαδικτύου. Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και κατά το προηγούμενο έτος, ενώ η όποια βελτίωση προχώρησε με βραδύτερους ρυθμούς από ότι στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών που παρουσιάζουν υστέρηση. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας , η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Στην παρουσίαση του προγράμματος, ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) τόνισε: «Στόχος όλων είναι να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Να ενθαρρύνουμε τους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Προγραμματιστή. Να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Η επανειδίκευση των νέων είναι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας».

Με τη σειρά του, ο κ. Τίμος Πλατσάς, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και ΕΚΕ της Microsoft Ελλάς δήλωσε: «Μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες μας στη Microsoft είναι η διάδοση του προγραμματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων, εξοπλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νέα γενιά με τα κατάλληλα εφόδια, τα οποία θα τους επιτρέψουν να έχουν καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για μια ακόμη χρονιά συνεργαζόμαστε με τη HePIS, στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, μέσα από μια σειρά δράσεων που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τους νέους να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας».
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. πταιμε-πταιμε εμεις και μονο εμεις.Πρεπει να τιμωρηθουμε μεχρις εσχατων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.