16/10/16

Οι μαχητές της Αλ-Κάιντα στο ανατολικό Χαλέπι περιοριστηκαν σε τρία άτομα!

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα
The Moon of Alabama (USA)
Η προ-τζιχαντιστική «Δύση» καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ορίσει τον αριθμό των αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι προς τα πάνω και τον αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα στην πόλη προς τα κάτω. Εάν η τρέχουσα τάση αρίθμησης συνεχιστεί, δεν θα υπάρξουν μαχητές της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Χαλέπι ακόμη και αν κανένας δεν έχει φύγει. Θα επαναπροσδιοριστούν ως «μετριοπαθείς αντάρτες», οι οποίοι επιτρέπονται βάση της αποτυχημένης κατάπαυσης του πυρός που ποτέ δεν είχαν δεχθεί σε πρώτη φάση.

Οι τρομοκράτες στo ανατολικό Χαλέπι είναι περικυκλωμένοι και πολιορκημένοι. Ο συριακός στρατός ροκανίζει κομμάτι κομμάτι το έδαφος που κρατάνε, ενώ η συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία επιτίθεται σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη συγκέντρωση δυνάμεων ή υλικών. Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να ηττηθούν ολοκληρωτικά.

Οι περισσότεροι των μαχητών στην πολιορκημένη περιοχή συνδέονται με την Αλ-Κάιντα. Είναι αρκετές χιλιάδες. Μόνο λίγοι πολίτες παραμένουν. Τα ανατολικά μέρη κάποτε φιλοξενούσαν περίπου 300.000 ανθρώπους. Περίπου το 10% από αυτούς, πιθανόν λιγότερο, είναι ακόμα εκεί. Αυτοί είναι οι ρεαλιστικοί αριθμοί. Η φορά διαφέρει.

Όταν το 2013 οι σεχταριστικοί αντάρτες είχαν κλείσει και πολιορκήσει πλήρως  (χάρτης) τα τμήματα του Χαλεπίου που κρατιόνταν από τη κυβέρνηση, κάθε νίκη τους ονομαζόταν απελευθέρωση.

Σκότωσαν από τότε πολλούς από τους ανθρώπους που «απελευθέρωσαν». Άλλοι έφυγαν. Αλλά η παλίρροια έχει γυρίσει. Αυτός ο κινούμενος χάρτης δείχνει την εξέλιξη από το Σεπτέμβριο του 2015 έως το 2016. Οι πλέον πολιορκούμενες  «αντάρτικες» περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι συρρικνώνονται κάθε μέρα. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση. Πολλά από τα βόρεια τμήματα της πολιορκημένης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού στρατοπέδου Handarat, είναι πίσω στα χέρια της κυβέρνησης.

Αργά ή γρήγορα ο συριακός στρατός θα προσπαθήσει να χωρίσει τα «αντάρτικα» τμήματα κατά μήκος του δρόμου ανατολή-δυση από το αεροδρόμιο προς το εσωτερικό της (παλαιάς) πόλης.

Το παιχνίδι αριθμός παίζεται μπροστά από τα Ηνωμένα Έθνη και τα "δυτικά μέσα ενημέρωσης". Τα πρώτα σημάδια από μια ανάρτηση της 5ης Οκτωβρίου εδώ :

" Είναι κυρίως η Αλ-Κάιντα που κατέχει το Χαλέπι ", είπε (vid) ο εκπρόσωπος της επιχείρησης με επικεφαλής τις ΗΠΑ «'Operation Inherent Resolve'», συνταγματάρχης Warren. Αυτό ήταν πίσω τον Απρίλιο και η Αλ Κάιντα (aka Jabat al-Nusra) έχει ενισχύσει από τότε τις ικανότητές της στην πόλη. Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας για τη Συρία (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) Fabrice Balanche είπε στη Le Figaro (μετάφραση από τα γαλλικά):

Η λαβή [της Αλ-Κάιντα] στο ανατολικό Χαλέπι αυξήθηκε μόνο μετά την άνοιξη του 2016, όταν έστειλε 700 μαχητές, ενώ οι ταξιαρχίες μετριοπαθών μαχητών άρχισαν να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν να κλείσει η τελευταία έξοδος. Το προσωρινό άνοιγμα μιας ρωγμής της πολιορκίας του Χαλεπιού, τον Αύγουστο 2016 (Μάχη της Ramousseh) έχει αυξήσει περαιτέρω το κύρος και την επιρροή της στους αντάρτες.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία De Mistura είπε (vid, 27:43) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών:

Έχουμε δει πληροφορίες από άλλες πηγές που μας λένε ότι περισσότερο από το ήμισυ των μαχητών που υπάρχουν στο ανατολικό Χαλέπι είναι από την al-Nusra . Έχουμε δει επίσης εκθέσεις που ισχυρίζονται την εκ προθέσεως τοποθέτηση των θέσεων βολής κοντά στις κοινωνικές υποδομές, εντός και εκτός μη στρατιωτικών περιοχών.

Λίγες μέρες μετά την ομιλία του, ο De Mistura οργάνωσε μια συνέντευξη τύπου στην οποία προσφέρθηκε να συνοδεύσει τους μαχητές της Αλ Κάιντα έξω από την πολιορκημένη περιοχή. Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τον αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα σε λιγότερο από το 10% όλων των μαχητών. Από την συνέντευξη Τύπου της 6ης Οκτώβριου :

Έχουμε κάνει μια πολύ πιο ενημερωμένη ανάλυση της πραγματικότητας της al-Nusra στο ανατολικό Χαλέπι. Ξέρω τι είπα, και είναι σωστό, αναφερόμουνα σε έναν αριθμό το οποίο ήταν κοντά στο 50%, πρέπει να το έχετε ακούσει, νομίζω ότι ήταν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλά, βασισμένος σε πιο ακριβείς εκτιμήσεις, οι οποίες είναι επίσης περισσότερο ενημερωμένες σήμερα, και οι οποίες δεν είναι ποτέ εντελώς τέλειες, αλλά είναι κατά τη γνώμη μου, αρκετά αξιόπιστες, μιλάμε πλέον για μια παρουσία στο ανατολικό Χαλέπι στο μέγιστο 900 ατόμων, 900 άτομα. Ο προηγούμενος αριθμός πιθανότατα βασίστηκε σε ξεπερασμένο σχήμα, ότι περίπου 1.500 μαχητές της Αλ Νούσρα είχαν αφήσει την Ιντλίμπ και άλλες τοποθεσίες, προκειμένου να ενταθούν στην μάχη της αλ Ramousseh που θυμάστε, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό, όταν προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τον έλεγχο του δρόμου al-Ramousseh. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αποσύρθηκαν, αφού αυτή η αντεπίθεση δεν πέτυχε και απέτυχε. 

Έτσι, αυτό τροποποιεί, και σας παρακαλώ να το πάρετε τώρα ως γραμμή μας, που μπορεί πάντα να τροποποιηθεί με στοιχεία και αριθμούς, και πιο αποτελεσματικές ανάλυσεις, αλλά τροποποιεί το λεγόμενο πράγμα του 50%. 900 μαχητές της Αλ Νούσρα στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο συνολικός αριθμός είναι, το ερώτημα είναι για τους μαχητές γενικά, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων main stream fighters ή των ΜΚΟ στο ανατολικό Χαλέπι, το μέγιστο ποσό που θεωρείται ως τέτοιο, είναι 8.000 άτομα, 8.000.

Έτσι πήγαμε από το «είναι κατά κύριο λόγο η Αλ Κάιντα που κρατά το Χαλέπι» στο περίπου 10% του συνόλου των μαχητών εκεί, μέσα σε λίγους μήνες χωρίς οποιοσδήποτε μαχητής της Αλ Κάιντα να έχει αποχωρήσει. Και αυτό, ενώ η πολιορκία διακόπηκε μερικώς από τους "αντάρτες" τον Αύγουστο και επιπλέον μαχητές της Αλ Κάιντα που χρησιμοποίησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το άνοιγμα για να εισέρθουν στην πόλη.

Έχει κανείς την αίσθηση ότι η Σαμάνθα Πάουερ η ίδια, η «θρηλική Banshee» και πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, υπαγορεύει αυτές τις «πιο ακριβείς εκτιμήσεις» στον De Mistura.

Αλλά ακόμα και αν αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμα πολύ υψηλοί, ορισμένες "διπλωματικές πηγές" τώρα λένε στο Reuters :

Ο αριθμός των ισλαμιστών ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι που δεν προστατεύονται από οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και συνεπώς μπορούν να στοχεύονται νομίμως, είναι πολύ μικρότερος από μια εκτίμηση που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, είπαν διπλωματικές πηγές στο Reuters. 
...
 

Ορισμένες ανεξάρτητες πηγές είπαν στο
Reuters ότι αυτός ο αριθμός του de Mistura για τους μαχητές ΔΕΑ ήταν υπερβολικά πολύ υψηλός, και ότι ο πραγματικός αριθμός δεν ήταν πάνω από 200, ίσως και κάτω από 100. Ένας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι ενδεχομένως η Αλ Νούσρα δεν είχε τίποτα περισσότερο από μια "συμβολική" παρουσία .

Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε κάτω από έναν ή τρεις "συμβολικούς" μαχητές της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Χαλέπι. Όταν De Mistura τους συνοδεύει επιτέλους, θα χρειαστεί μερικούς βοηθούς για να ωθήσουν τις αναπηρικές καρέκλες αυτών των λίγων, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. 
Και έτσι θα "απελευθερωθεί" το ανατολικό Χαλέπι από όλους τους Τζιχαντιστές-μαχητές και μόνο όρθιοι κοσμικοί και δημοκρατικοί αντάρτες θα παραμείνουν. 



Συνιστάται και η ανάγνωση των σχόλιων των Αμερικανών αναγνωστών, με υψηλό επίπεδο γνώσης του θέματος και άκρως κριτικό πνεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.