17/10/16

ΗΠΑ-Βρετανία εξετάζουν νέες οικονομικές κυρώσεις σε Συρία

Αλλά όχι στρατιωτική παρέμβαση - Στην ίδια κατεύθυνση και η Μέρκελ
Λονδίνο 
Με νέες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος τόσο του συριακού καθεστώτος όσο και των συμμάχων του σχεδιάζουν ΗΠΑ και Βρετανία να απαντήσουν στους ανελέητους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Έπειτα από τέσσερις ώρες συνομιλιών στο Λονδίνο, ωστόσο, οι χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία πιο σκληρή στρατιωτική στάση, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, «δεν υπάρχει πολιτική όρεξη» να πάει η Δύση σε πόλεμο στη Συρία.
Μία λύση, στην οποία αναζητά υποστήριξη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμφωνία σε μία ζώνη μη ρίψης βομβών. Ο Τζόνσον ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές ούτε στον Λευκό Οίκο, αλλά ούτε και στην Ντάουνινγκ Στριτ, υπό τον φόβο ότι περισσότερο θα αναζωπυρώσει παρά θα σβήσει τη φωτιά στη Συρία. Αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης εναποθέτουν τις ελπίδες τους πλέον σε μία πιο αποφασιστική στάση της Χίλαρι Κλίντον, εφόσον είναι εκείνη η νικήτρια των εκλογών της 9ης Νοεμβρίου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, επισήμανε από την πλευρά του το σοβαρό ενδεχόμενο επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αναφέρθηκε στη Ρωσία. «Εξετάσουμε επιπρόσθετες κυρώσεις και ξεκαθαρίζουμε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή», δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι προς την ίδια κατεύθυνση, των αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων, κινείται και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά βρίσκει αντιστάσεις εντός της κυβέρνησης συνασπισμού, κυρίως από τους σοσιαλδημοκράτες.

Αυτό που σίγουρα θα επιδιώξουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, είναι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης ώστε να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο πολύπαθο Χαλέπι.

«Υπάρχουν αρκετά μέτρα που προτείνουμε, που αφορούν περαιτέρω κυρώσεις στο συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, μέτρα που θα φέρουν όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Τζόνσον. Οι ΗΠΑ επίσης εξετάζουν την προέκταση των κυρώσεων.

Το σχέδιο μιας διπλωματικής ανακοίνωσης που θα παρουσιαστεί για διαβούλευση τη Δευτέρα αναφέρει ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα καταδικάσουν την «καταστροφική κλιμάκωση» της επιχείρησης της συριακής κυβέρνησης για να καταλάβει την ανατολική ζώνη του Χαλεπιού, όπου 8.000 επαναστάτες αντιστέκονται σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν.

Θα αναφέρουν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των νοσοκομείων και των αμάχων «μπορούν να εκληφθούν ως εγκλήματα πολέμου», και θα καλέσουν τη Συρία και τους συμμάχους της να εμφανιστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με σχέδιο κειμένου στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters και το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα.

Το Παρίσι και το Λονδίνο ενδέχεται να προτρέψουν άλλους ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν την Πέμπτη το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 12 Ρώσους οι οποίοι εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία.

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Δευτέρας και μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό για τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας μεταξύ μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία. «Μερικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές με την κριτική εναντίον της Ρωσίας», επεσήμανε διπλωμάτης της ΕΕ. «Γνωρίζουν ωστόσο από την άλλη ότι η ΕΕ κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι αδρανεί για το θέμα», πρόσθεσε.

Η ΕΕ, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο εταίρο ανθρωπιστικής βοήθειας στη σύρραξη, ανακοίνωσε νέο σχέδιο στις 2 Οκτωβρίου για ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Κρατά σχεδόν καθημερινή επαφή, επιπλέον, με σχετικές οργανώσεις, για να ξεκινήσουν την παράδοση των απαραίτητων, αλλά σύμφωνα με διπλωμάτες τα φορτηγά δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία κυβερνητικού ελέγχου στο Ανατολικό Χαλέπι από το δυτικό τμήμα της πόλης.

Κλιμάκωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία θέλει η Μέρκελ
Σύμφωνα με την FAS που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην καγεκλάριο
Η Άγγελα Μέρκελ επιδιώκει να πείσει τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στην κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο στη Συρία, γράφει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην καγκελάριο της Γερμανίας.

Το θέμα των κυρώσεων πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και εξαιτίας της υποστήριξης που κατήγγειλαν ότι προσέφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποδεικνύεται δύσκολο να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κλιμάκωση των κυρώσεων, ωστόσο η «αγανάκτηση έναντι των Ρώσων έχει επιταθεί».

Κατά τις πηγές της εφημερίδας η επιδρομή σε μια αυτοκινητοπομπή της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου τον περασμένο μήνα και οι ρωσικές ενέργειες στο Χαλέπι συνέτειναν σε αυτό. Η Ρωσία διαψεύδει ότι βομβάρδισε την αυτοκινητοπομπή, ενώ τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα λένε ότι βομβαρδίζουν μόνο «τρομοκράτες» στο Χαλέπι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε τηλεφωνικά στη Μέρκελ ότι θα υποστήριζε μια πιο «σκληρή αντίδραση» αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η FAS.

Κατά την εφημερίδα, εξετάζεται η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας και τομείς που σχετίζονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. η Αγγλία είδε να αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές της αμυντικής της βιομηχανίας και έγινε η δεύτερη σε παραγωγή και εξαγωγές παραγωγός χώρα σε οπλικά συστήματα , από τα οποία δε τα 2/3 πωλούνται στη Μέση Ανατολή - από την παραγωγή στην κατανάλωση . Να και η πρεμούρα των αγγλογάλλων για τις ψυχούλες που μακελεύονται στη Συρία
    σε λίγο θα βγάλουν και τον ΜΠομπ Γκέλντοφ να τραγουδάει μαζί με τον Μπόνο ΟΥΪ ΑΡ ΔΙ ΓΟΥΟΡΛΝΤ ΟΥΪ ΑΡ ΔΙ τσίλντρεν και άλλα τέτοια ψυχωφελή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμα σας λεω οτι μας εχει χτυπησει ο χριστιανισμος στο κεφαλι και μας εχει θολωσει το μυαλο δεν με πιστευετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.