18/10/16

"Οι πολέμιοι της Δικαιοσύνης"

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου τέθηκε η δικαστική εξουσία.
Συγκεκριμένα οι ενέργειες των φορέων της.
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ στην έναρξη της διασκέψεως για τις τηλεοπτικές άδειες πυροδότησε δικαιολογημένες αντιδράσεις συναδέλφων του και σοβαρές εξελίξεις στους κόλπους των δικαστών.
Δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστών εξαπολύοντας μύδρους, λόγω της εκδοθείσης μεροληπτικής ανακοινώσεως.
Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σε μια ακατανόητη και άκομψη φιέστα ωσμώσεως μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, συζητήθηκαν οι οικονομικές απολαβές των δικαστών, με έμφαση - σύμφωνα με τα λόγια του κ. Τσίπρα - στην ηγεσία της πυραμίδας της Δικαιοσύνης.
Η συνάντηση αυτή, αν είχε θεσμικό χαρακτήρα, δεν θα περιλάμβανε ευτελείς υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στους δικαστές για οικονομικές παροχές.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε στην αρχή της συναντήσεως, όποτε εθιμοτυπικά οι κάμερες καταγράφουν τις πρώτες δηλώσεις, να αναφερθεί στους μισθούς των δικαστών δίνοντας έτσι το στίγμα του περιεχομένου της συναντήσεως.
Δυστυχώς, ουδείς εκ των παρευρισκόμενων ανώτατων δικαστικών λειτουργών δεν αντέδρασε.
Αντιθέτως, με νεύματα της κεφαλής και χαμόγελα ή μειδιάματα, η εξωθεσμική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού επιδοκιμάσθηκε.
Δόθηκε, λοιπόν, η εντύπωση ότι υπήρξε συναλλαγή των φορέων των δύο εξουσιών σε ανώτατο επίπεδο, με σκοπό να αντιμετωπισθούν ευνοϊκά οι εκκρεμείς υποθέσεις που απασχολούν το σύγχρονο πολιτικό και δικαστικό γίγνεσθαι.
Τις επόμενες ημέρες έκπληκτοι οι πολίτες πληροφορηθήκαμε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλο, ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έθεσε θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, δηλαδή υπέβαλε στον κ. πρωθυπουργό ένα αίτημα εξόχως αντισυνταγματικό.
Τόσο που κινδυνεύει να θεωρηθεί ως ιδιοτελές.
Η απενεργοποίηση της ακεραιότητας των θεσμών και η σκίαση της ανεξαρτησίας τους είναι μία εκ των σοβαρών αιτιών για την άθλια εικόνα του κράτους μας.
Ακόμη χειρότερα, η καλλιέργεια ενός κλίματος συναλλαγής των δικαστών με τους πολιτικούς ακυρώνει τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους θεσμούς.
Με αφορμή την επικείμενη έκδοση αποφάσεως για τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών η δικαστική εξουσία θα δεχθεί ανήθικες και αθέμιτες πιέσεις, ώστε να υποκύψει.
Οι ενέργειες εκφοβισμού των άξιων δικαστών θα πολλαπλασιαστούν.
Το προσωπείο των κυβερνώντων έχει θρυμματισθεί.
Δεν διέπονται από δημοκρατικές ιδέες, αλλά από καθεστωτικές ιδεοληψίες και εμμονές.
Ωστόσο, εσωτερικοί και εξωτερικοί πολέμιοι της Δικαιοσύνης θα λάβουν τη δέουσα απάντηση από τους αμερόληπτους δικαστικούς λειτουργούς.
Σύντομα.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 15-16 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.