17/10/16

Ερντογάν προς υπουργικό συμβούλιο: "Ή θα χάσουμε εδάφη ή θα κερδίσουμε"

Τώρα ποιός λέει ότι οι δηλώσεις για Λοζάνη είναι για εσωτερική κατανάλωση;
του Σάββα Καλεντερίδη
Σ’ αυτήν τη χώρα πολλές φορές πρέπει να προσπαθείς να πείσεις για το αυτονόητο.  Και επειδή –εκτός από τους αδαείς, που όταν δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να διαχειριστούν την τουρκική επιθετικότητα μιλούν για εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας μέσω μιας ελληνοτουρκικής κρίσης– τη φορά αυτή έχει προστεθεί στο καραβάνι των αδαών δυστυχώς μεγάλο μέρος αξιόλογων αναλυτών της Ελλάδας, θα αναγκαστούμε να παραθέσουμε αυτούσια κείμενα δυο έγκριτων Τούρκων αρθρογράφων για το θέμα.
Αν και είμαι σίγουρος ότι και τον Ερντογάν να τον έφερνα εδώ στην Αθήνα χειροπόδαρα και να τον έβαζα να ομολογήσει τα επιθετικά του σχέδια, πάλι δεν θα πίστευαν οι περισσότεροι, γιατί είναι ψυχολογικά πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι τόσα χρόνια έκανες λάθος και είναι δύσκολο να δεχτείς να έλθεις αντιμέτωπος με μια τέτοια πραγματικότητα που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των νησιών του Αιγαίου, άρα την ύπαρξη ολόκληρης της χώρας.
Μεταφράζω λοιπόν κατά λέξη απόσπασμα από το άρθρο του Μεχμέτ Ατζέτ, που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Yeni Şafak», με τίτλο «Ο νέος στόχος που έδειξε ο Ερντογάν στην κυβέρνηση».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, κάνοντας τα εγκαίνια λειτουργίας της νέας περιόδου της κυβέρνησης, στο μέγαρο του Μπέστεπε, και μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης που κάθονταν στις δυο πλευρές του τραπεζιού, είπε τα εξής: “Σύντροφοι, η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Το στάτους κβο με κάποιον τρόπο θα αλλάξει. Ή θα κινηθούμε με άλματα προς τα μπροστά και θα κερδίσουμε, ή θα καταδικαστούμε να χάσουμε εδάφη. Εγώ είμαι αποφασισμένος να κάνω άλματα προς τα εμπρός”».
Χθες (12 Οκτωβρίου 2016) στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αρθρογράφος Ακίφ Μπεκί, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Hürriyet με τίτλο «Η Τουρκία ή θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει». Μέσα στο άρθρο υπήρχαν σε εισαγωγικά κατά λέξη όσα απέδωσε στον Ερντογάν ο προηγούμενος αρθρογράφος της Şafak.
Μάλιστα, ο Μπεκί έκανε αυτήν την αναφορά για να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Ερντογάν για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συμμετέχει με δικά της στρατεύματα που σταθμεύουν στο ιρακινό έδαφος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, παρότι έχει δηλώσει η κυβέρνηση του Ιράκ ότι τα στρατεύματα αυτά πρέπει να αποχωρήσουν από το έδαφός της.
Επίσης, για το θέμα αυτό έχουμε δηλώσεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, που είναι αντίθετοι στη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση αυτή.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία, που φαίνεται αποφασισμένη να μεγαλώσει παίρνοντας κάποιο «κομμάτι» από τη Μοσούλη, έχει εισβάλει κανονικότατα με στρατό στο έδαφος της Συρίας, υποτίθεται για να εκδιώξει το ΙΚ το οποίο υποστήριζε, εξόπλιζε, εκπαίδευε και χρηματοδοτούσε, αγοράζοντας το πετρέλαιο των τζιχαντιστών εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Ερντογάν. Τη στιγμή αυτή η Τουρκία έχει καταλάβει και ελέγχει μια έκταση χιλίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σκοπεύοντας να τα διπλασιάσει το επόμενο διάστημα.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Για να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λοζάνης και για τον ισχυρισμό του ότι «κακώς δόθηκαν τα νησιά στην Ελλάδα, τη στιγμή που αυτά είναι τουρκικά».
Υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν ούτε για εσωτερική κατανάλωση και για καμία εξαγωγή εσωτερικής κρίσης –καθώς δεν αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν–, να σημειώσουμε και το εξής:
Η Ελλάδα υπολογίζει στην ΕΕ, στις συμμαχίες και στο Διεθνές Δίκαιο, για να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ελληνική επικράτεια.
Ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν υπολογίζει ούτε το Διεθνές Δίκαιο, ούτε τι λέει η κυβέρνηση του Ιράκ και της Συρίας, ούτε τις διαμαρτυρίες του Αραβικού Συνδέσμου και ούτε τι λέει η Ουάσιγκτον.
Σχεδιάζει και προχωρά. Φυσικά δεν ξέρουμε που θα τον βγάλει αυτή η πρακτική, όμως εμείς πρέπει να σχεδιάζουμε με το χειρότερο σενάριο. Και το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπολογίσει ο Ερντογάν ούτε τις συμφωνίες, ούτε το Διεθνές Δίκαιο, ούτε τις συμμαχίες, ούτε την ΕΕ, ούτε τις ΗΠΑ.
Και η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τέτοιες στιγμές, αν θέλει να μην πηγαίνουμε εμείς οι Έλληνες με διαβατήριο και βίζα στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο και τα άλλα νησιά.

δημοκρατία

27 σχόλια:

  1. Τό αὐτονόητο: "...πρέπει να σχεδιάζουμε με το χειρότερο σενάριο",
    καί τά ἀδιανόητο:
    α) Δέν πιστεύουμε σέ δυσάρεστες εἰδήσεις πού μᾶς θέτουν ἐνώπιον τῶν εὐθυνῶν μας (διότι)
    β) ὅποιος μᾶς θέτει ἐνώπιον τῶν εὐθυνῶν μας εἶναι προσωπικά ἐχθρός μας (καί)
    γ) δέν ἔχουμε εὐθύνη ἐμεῖς γιά τίποτα, πάντα οἱ ἄλλοι φταῖνε (ἄρα)
    δ) δέν σχεδιάζουμε τίποτα τό δύσκολο γιά πολύ δύσκολες καταστάσεις (καί)
    ε) δἐν σχεδιάζουμε πρό πάντων τίποτα γιά μεγάλους καί ἀπρόβλεπτους λογικῶς κινδύνους.
    ΥΓ. Ὁ κ. Στουρνάρας, ἐρωτηθείς πάλι καί πάλι σέ συνέντευξή του, πού ἔδωσε ὡς Ὑπουργός Οἰκονομικῶν, ἐπέμενε : Δέν ἔχουμε "Πλάν Β", ὑπάρχει μόνο ὅ,τι συμφωνήσαμε καί ἐφαρμόζεται. Ὄχι δέν ἔχουμε κανένα ἄλλο σχέδιο. Θά ἐπιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θά μείνουμε στήν εὐρωζώνη...Σᾶς εἶπα, δέν ὑπάρχει "Πλάν Β"! - Καί μετά, ψάχνουμε νά βροῦμε πῶς φτάσαμε νἀ κυβερνώμεθα ἀπό ἀνεύθυνους "ὑπεύθυνους" καί πῶς θά καταδικασθεῖ ἀκόμη καί ποινικά, ὅποιος διανοήθηκε νά προτείνῃ ἤ νά ἐφαρμόσῃ "Πλάν Β"!
    Ἔ καί στά ἘΘΝΙΚΆ ΘΈΜΑΤΑ, χωρίς Σχέδιο Β..., καί Σχέδιο Γ... - πολιτικο-στρατιωτικῶς, ἐννοεῖται -....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να είχε Plan b αλλά δεν θα έβγαινε να το πει, τότε τι νόημα θα είχε. Στο κάτω κάτω η συριζοπεριπέτεια απέδειξε ότι τα περίφημα Plan b ήταν ανοησίες. Η ιστορία μάλλον τον Στουρνάρα θα δικαιώσει και όχι τον τύπο με το εμπριμέ πουκάμισο.

      Διαγραφή
  2. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω των διεθνιστοκοσμοπολιτών. Πολλοί έγραψαμ για ρήξη Ερντογάν και Νταβουτογλού, δεν ξέρω σε τι είδους ρήξη περιήλθαν οι σχέσεις τους αλλά απλώς μπορεί ο Νταβουτογλου να αποτελεί την χρυσή εφεδρεία του Ερντογάν. Ο Ερντογάν ακολουθεί πιστά και τυφλά την πολιτική Νταβούτογλου ή μάλλον το δόγμα. Ο Νταβολυτογλου έγραφε οι χώρες δεν μένουν στάσιμες είτε μεγαλώνουν είτε μικραίνουν, με την πολιτική τη σημερινή θα μικρύνουμε, όποιος παίζει άμυνα μόνον μικραίνει. Μπορεί μετά να έγραφε για πολιτισμική επέκταση της Τουρκίας αλλά αφιέρωνε κεφάλαια για τον στρατό και πως θα πρέπει να είναι εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Εντέλει στα έργα του ήταν πασιφανής ένας τουρκικός ιμπεριαλισμός βασισμένος στο Ισλάμ και την οθωμανική αυτοκρατορία. Εδώ ωστόσο αγρόν ηγόραζον όλοι με αποκορύφωμα αυτούς που κυβερνάνε σήμερα. Επεκτείνεται η Τουρκία με κλαθε μέσο παντού και εμείς ελπίζουμε να την κερδίσει κάποιος άλλος δηλαδή οι Κούρδοι και οι Ιρακινοί ενώ εμείς απλώς παραδίδουμε τα πάντα στον Σουλτάνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Η Ασπίδα του Ευφράτη-επιχείρηση εισβολής του τουρκικού στρατού σε Β.Συρία- σκοπός της οποίας είναι η ματαίωση συνένωσης Κουρδικού Καντονίου Κομπάνι με αυτό της Αφρίν έχει βαλτώσει.Οι περιπλοκές -και με Αμερικανική πρωτοβουλία- πλέον είναι ανυπέρβλητες έως μη διαχειρίσημες. Η θέση των Κούρδων -οι οποίοι έντεχνα συνέδεσαν την συμμετοχή τους σε απελευθέρωση της Ράκκα με την κατάληψη της πόλης Al Bab- φαίνεται να υιοθετείται και απο τις ΗΠΑ

    2) Γιατί η Μοσούλη; Πρόκειται για καθαρά Κουρδική πόλη η οποία κατα τον μετασχηματισμό του Ιράκ υπέστη πληθυσμιακή αλλοίωση.Πρόκειται για πόλη κλειδί σε ενεργειακούς σχεδιασμούς Κούρδων-ΗΠΑ-Ιράκ-Ιράν.Πρόκειται για την επίλυση της διαμάχης των Σιιτών-Σουνιτών σε Ιράκ.Η Τουρκία επιχειρεί να ματαιώσει και τα 3 αυτα σενάρια.Να καταστεί αυτή η μόνη ενεργειακή δίοδος για μεσόγειο Θάλασσα, να ματαιώσει την ενεργειακή απεξάρτηση των Κούρδων απο την ίδια,να εμφανιστεί ως ηγέτης των απανταχού Σουνιτών.Να ματαιώσει την σχεδιαζόμενη λύση σε Ιράκ.Μόνη εναντίον όλων αντιλαμβάνεται ο καθείς τι περιθώρια νίκης διαθέτει

    3)Ο Ερντογάν ούτε σχεδιάζει ούτε προχωρά.Σύρεται και παρασύρεται απο τις εξελίξεις, αδυνατεί η Τουρκία να διαφύγει απο τον ρόλο του παθητικού θεατή.Η αφερεγγυότητα του συνοθυλεύματος Ελεύθερου Συριακού στρατού, η αφερεγγυότητα των παραστρατιωτικών σουνιτικών ομάδων τρανή απόδειξη. Η Τουρκία αδυνατεί να φέρει εις πέραν πόλεμο δια αντιπροσώπων. Τις απομένει η απευθείας διαπραγμάτευση με ISIS τύπου Τζαραμπλούς.Ομως η Μοσούλη δεν είναι Τζαραμπλούς, είναι το κομβικότερο σημείο του πολέμου.Αν επιλυθεί η κρίση σε Ιράκ, νομοτελειακά η επίλυση της Συριακής κρίσης είναι θέμα χρόνου.Για αυτό και δίνεται σε αυτήν προτεραιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω υποτιμάς ιδιαίτερα τον Ερντογάν και αυτό δεν είναι χρήσιμο. Αν αυτό που γράφεις ισχύει ποιές ήταν οι εξελίξεις που έσυραν τον Ερντογάν στη Μοσούλη? Αν τον ενδιέφερε να είναι ενεργειακή δίοδος για αυτόν η Μοσούλη δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι απαραίτητο να τα βρει με αυτόν που έχει τη Μοσούλη. Ωστόσο, ο Ερντογάν επέλεξε την επέκταση. Όσον αφορά τη Συρία παρά τους αρχικους λεονταρισμούς ήταν γνωστό όπως οι στρατηγοί του είχαν αναγνωρίσει από νωρίτερα πως η Τουρκία δεν μπορεί να κρατήσει μεγάλη ζώνη στη Συρία. Από τότε που συνέλαβε το σχέδιο της εισβολής έκανε τις κατάλληλες προετοιμασίες και κατέλαβε την περιοχή που αυτός ήθελε ώστε να μην ενωθούν τα κουρδικά τα καντόνια. Και αυτό το κατάφερε και σε επιχειρησιακό και σε διπλωματικό επίπεδο. Το ενδεχόμενο ένωσης παραμένει βέβαια αλλά πλέον μέσα από περιοχές που δεν είναι κουρδικές είναι δύσκολο. Αυτό όμως θα ήταν ένα σενάριο που θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση γιατί θα έπρεπε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του. Αυτά όλα βέβαια μας λένε πως όταν ο Ερντογάν σχεδιάζει κάτι προετοιμάζεται κατάλληλα και ποτέ δεν προετοιμάζεται χωρίς στόχο. Άρα λοιπόν η αύξηση των ναυτικών δυνάμεων και η υπεροχή που προσπαθεί εκεί να αποκτήσει όπως και στον Αέρα δεν είναι για το τίποτα....ειδικά μάλιστα όταν το γράφει και το λέει. Οι δικοί μας έχουν μάθει άλλα να λένε και άλλα να κάνουν ο Ερντογάν όμως κάνει αυτά που λέει! Επιπλέον, έχει προχωρήσει σε βαθύ έλεγχο πλέον του τουρκικού κράτους ώστε απέρισπαστος να ασχοληθεί με τα διεθνή ζητήματα!

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω πως είναι οφθαλμοφανές το ότι ο στόχος της ενεργειακής διόδου δεν είναι ο μεγάλος στόχος του Ερντογάν. Ο μεγάλος στόχος είναι η ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και η επέκταση της χώρας. Ο στόχος της ενεργειακής διόδου είναι μέσον για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος!

      Διαγραφή
  4. Μένει μόνο η επίσημη κύρηξη πολέμου ανεπισήμως βέβαια από το 1970 και μετά είναι σε πόλεμο η Τουρκία με όλους τους γείτονες της ! Στην Ελλάδα παραβιάσεις ,θερμά επεισόδια,αερομαχίες ουσιαστικά και επιθετικές ενέργειες επί χάρτου μέσω ΝΟΤΑΜ ,στο Ιράκ όποτε θέλει χτυπάει στρατιωτικά στα βουνά εκεί του Β.Ιράκ,στη Συρία εξόπλισε και εκπαίδευσε πλήθος ανταρτικών ομάδων με την ευλογία της "Δύσης".Πολεμά ήδη με όλους ασταμάτητα !
    Από ότι έχω καταλάβει το νέο δόγμα της Τουρκίας είναι να πάει όπου υπάρχουν κουρδικά εδάφη να τα καταλάβει ώστε να μη δημιουργηθεί ούτε ένας ανεξάρτητος κουρδικός θύλακας που ως μαγνήτης θα έλξει το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.Μπαίνει δηλαδή στη φωλιά του "φιδιού" για να μη βγει το φίδι και την τσιμπήσει.
    Το Αιγαίο και η Κύπρος είναι εντός της εμβελείας των πολεμικών σχεδιών της γείτονος χώρας και φαίνεται εκ των δηλώσεων της αλλά κυρίως ενδιαφέρει νομίζω η Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θρακη νησια αιγαιου ιδιως καστελοριζο. τετελεσμενα οπου πετυχει για να μας παει σε διαπραγματευση.

      Διαγραφή
  5. Ανασύσταση Οθωμανικής αυτοκρατορίας με Μοσούλη μη ελεγχόμενη απο την Τουρκία συνιστά όνειρο θερινής νυκτός εν μέσω αρκτικής θυέλλης. Ανασύσταση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ενεργειακή απεξάρτηση των Κούρδων συνιστά ευφυολόγημα.Ανασύσταση Οθωμανικής αυτοκρατορίας με Τουρκία εκτός ενεργειακών διαδρόμων συνιστά κενολογία.Τέλος τα Κουρδικά Καντόνια να τα θεωρείς ηδη ενωμένα μεσω AL Bab.

    Το Ιράκ είναι το κλειδί της Υπόθεσης.Η πτώση της Μοσούλης ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την επίλυση της Συριακής κρίσης και για την επίτευξη της ειρήνευσης στην περιοχή.

    Σε οτι αφορά τον παρανοικό Ταγίπ θυμίζει τον μέντορα του ναζιστή Αδόλφο Χίτλερ. Με διαλυμένες ενοπλες δυνάμεις,με την Κουρδική κρίση εντός Τουρκίας ανεξέλεγκτη, με μια οικονομία στα όρια της χρεοκοπίας,με εναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ανυποληψία επιχειρεί να τεθεί εναντίον όλων βασιζόμενος σε λεονταρισμούς και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα κενά-δυσαρμονίες.Στην Μέση Ανατολή χωρίς στρατηγικούς συμμάχους δεν πορεύεσαι, ιστορικά αποδεδειγμένο.

    Τέλος σε οτι αφορά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να γνωρίζεις οτι αυτες καθόρισαν τους όρους Συμφωνίας Σαικς-Πικό.Οι ενεργειακές διαδρομές θα καθορίσουν τον νέο χάρτη σε Μ.Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε όλη την παράγραφο, αυτό σου γράφω ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αποτρέψει τη συνένωση των καντονιών και την ανεηαρτητοποίηση των Κούρδων αρχικά σε ενεργειακό επίπεδο. Τώρα το ποιος κερδίζει είναι ανοιχτό. Συμφωνώ επίσης ως προς τη Μοσούλη, αλλά η πτώση της δεν είναι εύκολη. Οι Αμερικάνοι έχουν συμφέρον να συντηρούν το Ισλαμικό Κράτος και το ίδιο και ο Ερντογάν και όπως έχουν γίνει τα πράγματα νομίζω ότι οι τωρινές ισορροπίες θα διατηρηθούν εκτός και αν ο Πούτιν και οι Σιίτες καταφέρουν συντριπτική νίκη εναντίον του ισλαμικού κράτους που όμως είναι πολύ δύσκολο.

      Αυτά που έχουν γίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι λογικό να επιταχύνουν τα σχέδια του Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν ψάχνει για εξωτερικούς εχθρούς για να ενώσει το εσωτερικό θέλει να υπάρχουν εξωτερικές υπαρξιακές απειλές και επιδιώκει να τις βρει. Δίνει μεγάλους στόχους και μεγάλες απειλές για να ενώσει τον κόσμο! Συμφωνώ για τη συμφωνία Σαίκς Πικό αλλά οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τους ενεργειακούς διαδρόμους για να αυξήσουν την κυριαρχία τους την εδαφική, αυτό λέω.

      Διαγραφή
    2. Φιλε Γρεγο, ξερεις τι σημαινει Γρεγος?

      Διαγραφή
  6. "Ή θα χάσουμε εδάφη ή θα κερδίσουμε"
    H .....και τα 2 ανάλογα την μεριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχετε την εντύπωση ότι μόνο εσείς βλέπετε τα αυτονόητα???? Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Δόθηκαν οι απαντήσεις που έπρεπε και είναι όπως πρέπει σε εγρήγορση. Κανείς δεν παίρνει στα αψήφιστα τέτοιες σοβαρές καταστάσεις. Προσγειωθείτε λιγάκι, έχουν γνώση οι φύλακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα χρειαζεστε βιζα αδελφε... Ουτε θα σφραγιζουν το διαβατηριο... Απλα θα καταχωρουν τα στοιχεια στο κομπιουτερ... Οπως γινεται σε μας στην Κυπρο εδω και 13 χρονια.. Διοτι απο τοτε που μεγαλωσαν τα συνορα του Ελλαδικου κρατους, στενεψαν οι καρδιες...
    Οπως ελεγε ο Παπαδιαμαντης: "η μεγαλυτερη καταρα που μας εδωσε ο Θεος ειναι που μας αφησε να κανουμε κρατος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειλικρινα δεν καταλαβα το νοημα. μου το κανεις πιο λιανα;

      Διαγραφή
  9. Οι εχοντες την ευθυνη και αρμοδιοτητα θα πρεπει(εαν δεν το εχουν κανει)μετα απο σοβαρη εκτιμηση της καταστασης να προβουν σε αμεσες στρκες διορθωτικες κινησεις κυριως μυστικα επι των προτεινομενων και πολυ οικονομικων λυσεων.
    Προσοχη βεβαιως πρεπει να δοθει στο ματι του "ΓΥΠΑ" και στους ρουφιανους των επιτελειων που σε αλλες εποχες προωθουσαν Ακρως Απορρητους φακελους στην γνωστη πρεσβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σημαίνει Ελλάδα απο όπου κιαν το πιάσεις Ρωμιέ.Απο τον Ανεμο μέχει τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγω παλι θαλεγα: Βαζω στοιχημα οτι ο ερδογανης ειναι ποντιος-κρυπτοχριστιανος...κιεχει ερθει σε επικοινωνια με τον πουτιν πουναι κατακοσμον χριστιανος-ελληνιστης, μετα απο τις πιεσεις που δεχεται απο τον αγγλοσαξωνικο παραγοντα...Καποια στιγμη δε,οι μουσλι της τουρκιας θα εκχριστιανιστουν επισημα και θα εξελληνιστουν και ο Ποντος κιη Μ.Ασια θα ενωθουν με την Ηπειρωτικη ελλαδα εστω και ατυπα στην αρχη, μορφοποιωντας μια τροπον τινα ελληνο-"τουρκο"-ρωσικη συνεργασια ή συμμαχια...
    Οι δε γερμανοι θα φαν τα μουστακια τους με την ρωσια...η Ελλας θα τους ριξει μια διπλωματικη μουτζα κιοι ΗΠΑ θα κανουν οτι υποστηριζουν την γερμανικη ευρωπη, αλλα λιαν χλιαρως,τοσο, ωστε να μην προσφερουν καμμια ουσιαστικη βοηθεια...βλεπε Brexit...
    Η δε ευρωπη θα διαλυθει...τα κρατη της ευρωπης θα γινουν περιφερικες χωρες της αναδυομενης ατυπης ρωσο-ελληνικης-"τουρκικης" συμμαχιας...Οι ΗΠΑ θα προτιμησουν την συνεργασια με την ρωσο-τουρκο-ελληνικης συμμαχια,αφου επιτυχουν την ατυπη διασπαση της συνθηκης της σαγκαης και σε συνεργασια με την ινδια και ιαπωνια θα αναγκασουν τις κινα-β.κορεα σε "συνθηκολογηση" μιας κιο ρωσικος "συνεκτικος" παραγων θα συνεργαζεται με τις ΗΠΑ.
    Στην τελευταια περιπτωση, δεν αποκλειεται κιενας πυρηνικουλης στην απω ανατολη...
    ο δε εβραϊκος παραγων θα συνεργαστει στενα επισης με την ελληνο-τουρκο-ρωσικη συμμαχια αφου η τελευταια διαβεβαιωσει τους πρωτους περι των φιλκων της διαθεσεων με την πληρη συνεργασια αφενος οσον αφορα τους περιβοητους αγωγους και αφετερου την πολιτικη εναντι των "απειθαρχων" μουσουλμανικων πληθυσμων...Το δε κουρδικο ειναι το μονο απομενον προβλημα στην περιοχη που αποτελει τον αγνωστο παραγοντα Χ...πιθανον να αρκεστει σε μια "ενισχυμενη" αυτονομια στα επιμερους κρατη(τουρκια-ιραν-ιρακ-συρια) με την παραλληλη δυνατοτητα διαχειρησης των υδρογονανθρακων στα εδαφη αυτα αλλα σε πληρη συνεργασια με τα επικυριαρχα κρατη.Πιθανον ομως να του αποδοθει και καποιος βαθμος ανεξαρτησιας...
    λεω..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξεχασες να αναφερεις προφητειες που ναι καμμια 500αρια και τους Ε.

      Διαγραφή
  12. Το πρόβλημα είναι η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό οι λοιποί είναι κομπάρσοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα αντισταθμισουν τα χαμενα εδαφη του κουρδικου κρατους με αλλα αλλιως θα βυθιστουν σε κοινωνικο,πολιτικο και οικονομικο χαος,θα παλεψουν με νυχια και με δοντια για επιβιωση θελω να πιστευω οτι το ιδιο θα κανουμε και εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο φίλος elias cavadas,αποτύπωσε "εν ριπή οφθαλμού"και εν συντομία την όλη κατάσταση και εικόνα που μας επιφυλάσσουν.... οι διάφοροι διάδικοι του παγκ. γίγνεσθαι....,με προεξάρχουσα παράμετρο-συντελεστή-υπερδύναμη-νομοτελειακή πρωταγωνίστρια την Ρωσία.
    Δεν ξέρω αν οι κουβέντες του,έτσι όπως τις εκθέτει είναι αποτέλεσμα,ομαδικής ανάλυσης και μελέτης....,όμως κάποιος μπορεί να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, διαπιστώνοντας,από ψυχολογικής μεριάς την.... καθοριστική ηττοπάθεια,ενός συντελεστή του όλου δράματος,του Ρ.Τ.Ερντογκάν.
    Επί πλέον ο ΟΜΗΡΟΣ,δίδαξε ότι προέχουν οι πνευματικές αξίες,που είναι ακαταμάχητες και γιγαντώνουν την οδύσσεια περιπέτεια,σε σχέση με τις σειρήνες...της ηδονής,και φυσικά τις ενστάλαξε στις ψυχές των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την USA μετά την Αυστραλία, θα την καταβροχθίσει η ΚΙΝΑ. Πάει προς τα κει το πράγμα.
    Και οι Αμερικάνοι το επιταχύνουν.....
    Με τέτοια χάλια....δεν προλαβαίνουν.
    Προνοείν αλλά μη μετανοείν....λέγαν τα ΘΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Και το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπολογίσει ο Ερντογάν ούτε τις συμφωνίες, ούτε το Διεθνές Δίκαιο, ούτε τις συμμαχίες, ούτε την ΕΕ, ούτε τις ΗΠΑ.
    Και η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τέτοιες στιγμές, αν θέλει να μην πηγαίνουμε εμείς οι Έλληνες με διαβατήριο και βίζα στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο και τα άλλα νησιά"

    Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Ποια η Ελληνική ΙΣΧΥΣ?

    P = (C + E + M) x (S + W)

    Όσοι κατάλαβαν, πείτε μου, σας παρακαλώ, τι από τα παραπάνω έχει η Ελλάδα?
    Ωμά και ψυχρά.

    Η Ελλάδα εφαρμόζει δικιά της εξίσωση - δόγμα P= F + It δηλαδή: Power= F... it
    και την κρίσιμη ώρα:

    P= G + H + Us

    Power= God, help us

    Το είχα πει και παλιά, "πολύ παλιά"(πριν μπούμε στα μνημόνια,) σε σχόλιο μου όσοι θυμούνται:

    "Μόνο μια σύγκρουση συμφερόντων θα σώσει την Ελλάδα"

    Ο χρόνος πλέον έχει τελειώσει και να είμαστε ρεαλιστές. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ένα γρήγορο συμμάζεμα των Ενόπλων δυνάμεων αλλά ακόμα και γι' αυτό χρειάζεται γνώση και θέληση όχι μόνο των στρατιωτικών "εργαλείων" αλλά και του πολιτικού προϊσταμενου. Φτάνει με τα παράσημα,τις κορδέλες, τους καβγάδες για τα σήματα στη στολή, τα μνημόσυνα και τα στεφάνια. Φτάνει! Τι λογική είναι αυτή σε αυτόν τον τόπο πια?! Έλεος.

    Βέβαια για τον στρατό ξηράς μην ελπίζετε και πολλά. Με εξαίρεση τους καταδρομείς και τις δυνάμεις τεθωρακισμένων τα πάντα θέλουν ΑΛΛΑΓΗ. Οι ελπίδες μου σε αεροπορία και ναυτικό.

    Στον στρατό ξηράς πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα απέναντι σε βουλευτές, στρατιωτικούς, δημάρχους, περιφερειάρχες. Μηδενική ανοχή.

    Αναδιάταξη μονάδων, κλείσιμο αρκετών στρατοπέδων σε σημεία που δεν χρειάζονται, αλλαγές στον στρατιωτικό κανονισμό σε ορισμένα ηλίθια πράγματα, μείωση κατά 1/3 του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών, πραγματική εκπαίδευση στρατιώτη, βάρος στην εφεδρεία, έξυπνες και πρακτικές λύσεις για να ξεκολλήσει το πεζικό.

    Σχέδιο, αποφασιστικότητα, άμεση εφαρμογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.