21/10/16

Υπάρχουν ακόμα "ζωντανοί" την Κύπρο - Κάτοικοι περικύκλωσαν Βρετανούς στρατιώτες που έκοβαν ακακίες

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο χωριό Ξυλοφάγου κοντά στην Δεκέλεια
Έληξε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο αποκλεισμός των Βρετανών στρατιωτών σε περιοχή στην Ξυλοφάγου στον οποίο είχαν προβεί από τα ξημερώματα με τα οχήματά τους κάτοικοι της περιοχής μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τους Βρετανούς ότι αναστέλλονται οι εργασίες κοπής των δένδρων.
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα όταν εκατοντάδες στρατιώτες των βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας μετέβησαν σε περιοχές γύρω από την κοινότητα Ξυλοφάγου και με αλυσοπρίονα και άλλα εργαλεία άρχισαν να κόβουν δένδρα. 

Συγκεκριμένα, 16 στρατιωτικά φορτηγά με περίπου 300 Βρετανοί στρατιώτες μετέβησαν στην περιοχή Παναγιά Ευαγγελίστρια, νότια της Ξυλοφάγου και πλησίον του πεδίου βολής των Βάσεων και ξεκίνησαν το έργο της κοπής των δένδρων. Οι στρατιώτες άρχισαν να κόβουν ακακίες, ευκαλύπτους και οπωροφόρα δέντρα.

Εδώ και καιρό η Διοίκηση των Βάσεων έχει λάβει απόφαση να προχωρήσει στην κοπή χιλιάδων δένδρων στην περιοχή, με το αιτιολογικό ότι οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν για να τοποθετούν δίχτυα παγίδευσης άγριων οδικών πτηνών (καρδερίνες, φλώροι κλπ). Από την αρχή, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν αντιδράσει με αυτή την απόφαση των βρετανικών Βάσεων.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθησαν τις ενέργειες των Βρετανών και μετέβησαν στην Ξυλοφάγου όπου κτύπησαν την καμπάνα της εκκλησίας για να ειδοποιήσουν τους συγχωριανούς τους για το τι συνέβαινε.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ξυλοφάγου, Τάσο Αγγλογάλλο, εκατοντάδες κάτοικοι της κοινότητας αλλά και των γύρω περιοχών, συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν με τα ιδιωτικά τους οχήματα τους δρόμους γύρω από την ευρύτερη περιοχή Παναγιά Ευαγγελίστρια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τα στρατιωτικά οχήματα και οι στρατιώτες. 

Μετά από διαβουλεύσεις οι κάτοικοι αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από του Βρετανούς ότι αναστέλλονται οι εργασίες κοπής των δένδρων, αποχώρησαν επιτρέποντας έτσι και στους στρατιώτες να γυρίσουν στους στρατώνες τους.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.