13/10/16

Μια διαφορετική ματιά του “debate”: Ιστορική νίκη του Τράμπ, τον οδηγεί στο Λευκό Οίκο!

Republican Donald Trump (R) and wife Melania at the end of the second Presidential Debate at Washington University in St. Louis, Missouri, USA, 09 October 2016. EPA, RICK T. WILKING

Του Νίκου Σταματάκη
Σε μια αναμέτρηση που αναμφίβολα θα χαρακτηριστεί ως η συναρπαστικότερη στην έως τώρα ιστορία των προεδρικών αναμετρήσεων, υπήρξε ιστορική η νίκη που κατήγαγε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντόναλντ Τραμπ κατά της δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον το βράδι της Κυριακής στο Σεντ Λούις.  Οι συνέπειες της θα έχουν ιστορικές διαστάσεις, με πρώτη φυσικά την ακάθεκτη επέλαση του κ. Τράμπ προς την προεδρία της χώρας.

Υποστηρίζουμε τη θέση αυτή με πλήρη επίγνωση της σημασίας των λέξεων.  Αλλωστε ο γράφων υπήρξε μεταξύ των πρώτων που πολύ έγκαιρα (ήδη από τον Ιανουάριο φέτος) επισήμαναν, από την φιλόξενη αυτή ιστοσελίδα, μερικά από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών και τις παρομοίασε με «επανάσταση».  Πράγματι αυτή την πολλαπλή επανάσταση βιώνουμε τώρα, και τη βιώσαμε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών. Και είναι τόσο ισχυρό αυτό το «επαναστατικό» ρεύμα που παρόλες τις προσωπικές αδυναμίες του Ντόναλντ Τραμπ (την εγωπάθεια, τον ναρκισσισμό, την αθυροστομία του, τη μεγαλομανία του κλπ), τα οποία σε κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση θα τον είχαν θέσει από νωρίς εκτός μάχης, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να τον τιμούν με την προτίμησή τους σε ποσοστά που τον φέρνουν σε απόσταση αναπνοής από την νίκη.

Συσπείρωση των οπαδών του Τραμπ : Το κλειδί της επερχόμενης νίκης του
Ποιά λοιπόν είναι τα βασικότερα στοιχεία της νίκης του Τραμπ στην δεύτερη αναμέτρηση;  Πολλοί έμπειροι αναλυτές σημείωσαν ότι η επικράτηση του Τραμπ έχει δύο στοιχεία: 1) Εβαλε στο αρχείο τις κατηγορίες «σεξουαλικής επιθετικότητας» που το στρατόπεδο της Χίλαρι προσπάθησε να του προσάψει (με τα πάντοτε πρόθυμα φερέφωνά της στα δήθεν «ανεξάρτητα» αμερικανικά ΜΜΕ), αναποδογυρίζοντας κυριολεκτικά τις κατηγορίες και επισημαίνοντας ότι ο Μπίλ Κλίντον έχει αποδειχτεί ένοχος σεξουαλικών εγκλημάτων και έχει μάλιστα δώσει αποζημίωση σε θύματά του, ενώ η ίδια η Χίλαρι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια συγκάλυψής των, απειλώντας και εκβιάζοντας τα θύματα των ενεργειών του συζύγου της. Με δύο λόγια, ο Τραμπ απέδειξε ότι τα δικά του ατοπήματα ήταν «μόνο λόγια» ενώ αυτά της Χίλαρι και του συζύγου της ήταν εγκλήματα αποδεδειγμένα!   Και απείλησε ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα για τη διερεύνηση του σκανδάλου της καταστροφής των email της και θα την οδηγήσει στη φυλακή!! 2) Ταυτόχρονα, με την επικράτησή του στα περισσότερα θέματα της αναμέτρησης και κυρίως στο φορολογικό και της ασφάλειας υγείας, κατόρθωσε να συσπειρώσει τα στελέχη και την εκλογική βάση του κόμματός του που παρουσίαζε στοιχεία διάλυσης τις τελευταίες μέρες.  Για το λόγο πολλοί σημείωσαν ότι «μπορεί μεν ο Τραμπ με τη νίκη του να συσπείρωσε την εκλογική του βάση, αλλά ελάχιστους έπεισε πέραν των οπαδών του…»

Οι αναλυτές αυτοί κάνουν μια σημαντική παράλειψη:  Παραγνωρίζουν το σημαντικότερο στοιχείο της μέχρι τώρα πορείας του Τραμπ, που δεν είναι άλλο από την προσέλκυση μεγάλων μαζών του λαού που δεν είχαν μέχρι τώρα συμμετοχή στα κοινά και ούτε καν ψήφιζαν…  Οι άνθρωποι αυτοί μετριούνται σε πολλά εκατομμύρια και είναι σε θέση με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στα κοινά να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να οδηγήσουν τον εκλεκτό τους στο Λευκό Οίκο.  Πολλές δημοσκοπήσεις (ειδικά εκείνες που βασίζονται σε «πιθανούς ψηφοφόρους») δε καταμετρούν το τεράστιο αυτό ρεύμα υποστήριξης του Τραμπ και δίνουν αποτελέσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…  Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απάθεια που επικρατεί στο στρατόπεδο της Χίλαρι, (ενώ η σωστή λέξη για το πώς νοιώθουν οι οπαδοί του Μπέρνι Σάντερς είναι «απέχθεια»), θα καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα και την πιθανότατη πλέον νίκη του Τραμπ.

Ποιες είναι οι άμεσες προεκλογικές συνέπειες της συντριπτικής νίκης του Τραμπ στην αναμέτρηση;
Στο προαναφερθέν άρθρο μας του Ιανουαρίου 2016 είχαμε σημειώσει τις πολλές πρωτοτυπίες των φετινών εκλογών και του κινήματος του Τραμπ, η βασικότερη από τις οποίες είναι η «επανάσταση εναντίον του κατεστημένου», η «αντι-συστημική» παλλαϊκή εξέγερση των Αμερικανών ψηφοφόρων εναντίον των οικονομικών συμφερόντων και των λογής λομπιστών που λυμαίνονται τη χώρα.  Η αλήθεια είναι ότι το «σύστημα» δεν έμεινε και δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια.  Για παράδειγμα, κανείς από τους 100 πλουσιότερους Αμερικανούς δεν έδωσε ούτε δεκάρα στον Τραμπ!  Επίσης ο γνωστός μας χρηματοπιστωτικός κολοσσός Goldman Sachs απαγόρευσε στα στελέχη του να του δώσουν οικονομική ενίσχυση!  Από την άλλη μεριά τα πολεμοχαρή «γεράκια» και οι απειράριθμοι λομπίστες που σχετίζονται με το πανίσχυρο «στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα» παθαίνουν αλλεργία στην ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να επιδιώξει συμμαχία, ή έστω συνεργασία και συνεννόηση, με την Ρωσία του Πούτιν.

Τα παραπάνω συμφέροντα είναι βαθιά ριζωμένα στο αμερικανικό σύστημα εξουσίας, έχουν τεράστια δύναμη και είναι με μια λέξη ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ. Υπό το πρίσμα αυτό, πολλές «εκπλήξεις» θα πρέπει να περιμένουμε – συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της απόπειρας δολοφονίας κατά του ρεπουμπλικανού υποψηφίου.  Είναι επίσης πιθανότατη μια ΑΜΕΣΗ (και μάλιστα εντός εβδομάδων) επιθετική κίνηση εναντίον της Ρωσίας στο μέτωπο της Συρίας.  Είναι φανερό ότι το έδαφος ήδη προετοιμάζεται με την έγερση κατηγοριών εναντίον του Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Ναι, εκείνοι που δημιούργησαν την ΙΣΙΣ των αποτρόπαιων «αποκεφαλιστών» (και πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δημιούργημα τμημάτων του αμερικανικού κατεστημένου), μιλάνε τώρα για «τα εγκλήματα του Ασαντ και των Ρώσων συμμάχων του» όπως αυτολεξεί είπε η Χίλαρι Κλίντον στην πρόσφατη αναμέτρηση, προετοιμάζοντας το έδαφος… Το επόμενο βήμα θα είναι μια ανοιχτή επίθεση κατά της Ρωσίας.  Και επειδή ο αμερικανικός στρατός δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει τους εξελιγμένους ρωσικούς πυραύλους S-300 (που μόλις πριν μια εβδομάδα εγκατέστησε η Ρωσία στη Συρία) και επιπλέον δεν υπάρχει καμία διάθεση για στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος, έφθασαν τα «γεράκια» του Πενταγώνου να μιλούν ακόμα και για πυρηνική σύγκρουση!  Προχθές μάλιστα η αμερικανική αεροπορία έκανε το πρώτο τεστ ρίχνοντας δοκιμαστικά μια πυρηνική βόμβα στην έρημα της Νεβάδα!!

Απαράδεκτη η μονόπλευρη στάση υπέρ της Χίλαρι των αμερικανικών, ελληνικών και ομογενειακών ΜΜΕ.
Τέλος αξίζει να πούμε λίγα λόγια για τον ύποπτο ρόλο των ΜΜΕ, τόσο των αμερικανικών, όσο και των ελληνικών και ασφαλώς και των ομογενειακών.  Για τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι άπειρα τα φαινόμενα υποστήριξης της Χίλαρι Κλίντον – αλλά και γενικά των υποψηφίων του δημοκρατικού κόμματος διαχρονικά. Εχουν γραφεί πολλά βιβλία για το θέμα που θεωρείται πλέον πλήρως διαφωτισμένο. Παρόλα αυτά η μονόπλευρη αντιμετώπιση εξακολουθεί να είναι μέρος της πολιτικής ζωής – καθώς η ιδεολογία και τα συμφέροντα των ανθρώπων του Τύπου δεν αλλάζουν.  Και ήταν φανερή ακόμα και στη συμπεριφορά των συντονιστών των αναμετρήσεων.
Για τα ελληνικά και τα ομογενειακά ΜΜΕ αυτή η μονόπλευρη στάση δεν είναι απλά αντι-δεοντολογική, αλλά αντιτίθεται ευθέως στα καλώς εννοούμενα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.  Η Ελλάδα υπέφερε σοβαρές βλάβες από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Μπιλ Κλίντον κατά της Σερβίας που είχαν βασικό στόχο να συγκαλύψουν τις απρέπειες των προσωπικών του σκανδάλων.  Και τα ελληνικά εθνικά θέματα υποφέρουν διαχρονικά από την απαράδεκτη και πολλάκις σκανδαλώδη υποστήριξη των φιλότουρκων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν ή είναι ακόμα και τώρα στενοί συνεργάτες ή «συνοδοιπόροι» της Χίλαρι, όπως ο Νίκολας Μπερνς και η Βικτόρια Νούλαντ – η τελευταία μάλιστα θα βρίσκεται αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο προφανώς για να εκβιάσει με την απρεπή αθυροστομία της τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς μια βιαστική λύση του Κυπριακού.

Πάνω απ’ όλα, όσοι ασχολούνται – έστω και επιφανειακά – με θέματα εξωτερικής πολιτικής γνωρίζουν ότι βασική αρχή των ελληνικών θέσεων είναι ότι η Ελλάδα πάντοτε και χωρίς εξαιρέσεις έχει συμφέρον να υπάρχει ειρήνη ή έστω συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας επειδή τότε μειώνεται η στρατηγική αξία της Τουρκίας.  Επομένως, οι ελληνικές θέσεις εξυπηρετούνται από τυχόν νίκη του Τραμπ, που τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων έχει δείξει διάθεση συνεννόησης με την Μόσχα.  Ενώ με τυχόν Προεδρία της Χίλαρι η σύγκρουση θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη – και τούτο ήταν ολοφάνερο στην προχθεσινή αναμέτρηση.

Με λίγες εξαιρέσεις, όπως στις αποκαλυπτικές αναλύσεις του Γιώργου Χαρβαλιά (εδώ και εδώ), τα ελληνικά ΜΜΕ αποδίδονται σε μια συστηματική συσκότιση της αλήθειας γύρω από τους δύο υποψηφίους προβάλλοντας μονόπλευρα την Χίλαρι.  Τα δε ομογενειακά ΜΜΕ, σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση την υποστηρίζουν, δεμένα όπως πάντοτε ήταν στο άρμα του δημοκρατικού κόμματος και του συρμού των λογής λομπιστών και λοιπών «παραγόντων».  Οι ρίζες του θέματος είναι παλιές και βαθιές και είναι θέμα βιβλίου και όχι ενός σημειώματος. Είναι πάντως απαράδεκτο ομογενειακά ΜΜΕ να υποστηρίζουν απροκάλυπτα τον υποψήφιο εκείνο που έχει θέσεις (αλλά και πράξεις) αποδεδειγμένα επιβλαβείς για τα ελληνικά συμφέροντα. Και μάλιστα σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ομογενών που χωρίς αμφιβολία τάσσονται υπέρ του Τραμπ και εναντίον της Χίλαρι, όπως προσωπικά διαπιστώνουμε μέσα από πολύμηνες συζητήσεις και επαφές με πλήθος ομογενών όλων των κοινωνικών τάξεων και πολιτικών πεποιθήσεων.  Κοινός παρονομαστής των απόψεων αυτών είναι η αγανάκτηση των απλών ομογενών με την κατάντια στην οποία οδήγησε τη χώρα το πανίσχυρο «σύστημα».

Νέα Υόρκη, 9 Οκτωβρίου 2016
n.stamatakis@aol.com
http://mignatiou.com/2016/10/mia-diaforetiki-matia-tou-debate-istoriki-niki-tou-tramp-ton-odigi-sto-lefko-iko/

8 σχόλια:

  1. Δεν ξερω αν θα κερδισει ο Τραμπ,αλλα γυναικες,μεταναστες,μαυροι,τον στηριζουν σε πολυ μικρο ποσοστο.ΑΝ βγει η Κιλαρι,ουσιαστικα θα εχει χασει ο Τραμπ,με τον τροπο που αναλυει γεγονοτα και με τον χαρακτηρα του,αν και συνηθως εχει δικιο.Δινει πολλα δικαιωματα στα ΜΜΕ(που ξεκαθαρα,αποδειχθηκε και με τα wikileaks,ειναι υπερ Κλιντον) να τον κατακρινουν και να επηρεαζεται η Αμερικανικη κοινη γνωμη.

    "Και είναι τόσο ισχυρό αυτό το «επαναστατικό» ρεύμα που παρόλες τις προσωπικές αδυναμίες του Ντόναλντ Τραμπ (την εγωπάθεια, τον ναρκισσισμό, την αθυροστομία του, τη μεγαλομανία του κλπ), τα οποία σε κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση θα τον είχαν θέσει από νωρίς εκτός μάχης"

    Ο αντιλογος σ αυτο, ειναι οτι ο Τραμπ,παρ ολο που εχει αντιπαλο την Κλιντον,δεν εχει καταφερει να κερδιζει με καθαρο ποσοστο.Και αυτο πρεπει ν απασχολησει οσους τον υποστηριζουν και φυσικα τον ιδιο(ισως και τον υπολοιπο κοσμο,αν βγει η Κιλαρι και παμε σε ΠΠ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η διαπίστωση του άρθρου όσον αφορά στο ότι πολλοί αηδιασμένοι από την πολιτική αμερικανοί πολίτες θα ενεργοποιηθούν υπέρ Τραμπ και πιθανόν η αποχή να είναι μικρή συγκριτικά με άλλες φορές..Επίσης κάνει όντως μπαμ ότι κοράκια του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι υπέρ κλίντον..όσοναφορά στα ελληνικά μμε προφανώς και με πολύ γλίτσα στηρίζουν κλίντον σε τόσο γραφικό βαθμό λες και θα στηθούν κι εδώ κάλπες!προφανώς τρέμουν ότι αν δεν συμπλεύσουν με το αμερικάνικο στρατηγικο/στρατιωτικό σύμπλεγμα κάποιοι εδώ θα τους ρίξουν σβερκιά..αν προσθέσουμε και τη γνωστή πια σχέση στελεχών και πρωην στελεχών του συριζα με τους κλιντον δένει το παζλ για την εδώ στήριξη..Θεωρώ όμως πολύ δύσκολο να αλλάξει η διεθνής συμπεριφορά της αμερικής απλά και μόνο με την αλλαγή προσώπων.Επίσης ο τραμπ σε δηλώσεις του δεν δείχνει να είναι και κανενας επαναστάτης μην τρελαθούμε κιόλας..παιδί του συστήματος ειναι κι αυτός, που ξέρει όμως να συμπλεει με την ψυχολογια των μαζων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τραμπ οντως δεν ειναι επαναστατης,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι συμφωνει με οτι κανει η χωρα του.Επιχειρηματιας ειναι,συμφωνιες και οχι πολεμους θελει.Απλα το θεμα ειναι,οτι στην Αμερικη υπαρχουν πολλα κεντρα αποφασεων,δες καταπαυση πυρος στην ΣΥρια και αμεσως βγαινει οτο Πενταγωνο και λεει, δεν δεχομαστε την συμφωνια.Κανονικα επρεπε να παει σπιτι του.Ακομα και o Μαικ Πενς,εχει πει για εισβολη ΗΠΑ στην Συρια, http://edition.cnn.com/2016/10/04/politics/foreign-policy-vp-debate/index.html/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παιδες,ο τραμπ ειναι ακρως διαπλεκομενος επιχειρηματιας...βουτηγμενος στην "νομιμη" αμερικανικη απατεωνια...
    η αμερικανικη πολιτικη ειναι να αποσπασει αν οχι την συμμαχια,τουλαχιστον την ανοχη της ρωσιας στα τεκταινομενα στην Μ.ανατολη και εν συνεχεια στην προσπαθεια να ενργοποησουν πολλαπλες εχθρες κατα κινας...
    Αρα, ο στοχος τους ειναι η διασπαση του συμφωνου της σαγκαης και την ενεργοποιηση της εχθρας ινδιας-κινας...
    Αυτος ειναι ο πρωτος στοχος...
    Φαινεται δε οτι επιτυγχανεται οπως διαφαινεται δειλα-δειλα με την ανοχη της εισβολης της τουρκιας στην συρια...
    Εχω την εντυπωση οτι θα δειχθει και περαιτερω ανοχη...
    Ποιος τραμπ;Αυτος ειναι ενα ανδρεικελο που ως ρολο εχει να κοροϊδεψει ή να σκεδασει την προσοχη ή να καταπραϋνει τον θυμο του αγανακτισμενου μολη αυτην την ιστορια αμερικανου πολιτη -ως συνηθως γινεται πανταχου-.
    Καντε την αντιστοιχια με τον "δικο μας" τσιπρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα διαφωνησωσ στην συγκριση Τραμπ Τσιπρα και στον χαρακτηρισμο ανδρεικελο.Αν ηταν ετσι,το συστημα δεν θα εσπρωχνε την Κλιντον με τετοιο απαισιο τροπο,και δεν κατηγορουσε τον Τραμπ για το παραμικρο,οχι οτι και κεινος δεν δινει αφορμες.Ο τυπος ειναι ενας εκ,εγωμανης, διασκεδαστης,ο οποιος θελει να κατακτησει τον σημαντικοτερο τιτλο που μπορει να εχει καποιος ανθρωπος στην γη,να γινει προεδρος της Αμερικης.Εχει πολλα αρνητικα,αλλα οχι ανδρεικελο.

      Οσο για το θεμνα Ρωσιας,δεν ισχυει αυτο που λες,αν εξαιρεσεις τον Τραμπ,ολοι καθημερινα κατηγορουν την Ρωσια γαι το παραμικρο.μεχρι και τον Τραμπ κατηγορουν επειδη εχει πει,να εχουν καλες σχεσεις οι δυο χωρες,βλεπεις ο Τραμπ ξερει να κανει συμφωνιες και οχι πολεμο,οπως τα γερακια που κυβερνουν την Αμερικη.Συμμαχια ΗΠΑ Ρωσιας δεν θα γινει ποτε,ποσο μαλλον στην Μ. Ανατολη,ξεχνας τον ρολο Ισραηλ Σ.Α.,συμμαχων των ΗΠΑ.Ετσι λοιπον,η Ρωσια δνε χει λογο να παει εναντια στην ΚΙνα(βλεπε και BRICS,καθως και την αντιμετωπιση που ειχε ο ΠΟυτιν στο Πεκινο κατα την συναντση των G7).H εχθρα Κινας Ινδιας,οντως ειναι στοχος,δες τις κοινες ασκησεις Ρωσιας-Κινας και Ινδιας ΗΠΑ.Ανοχη μεταξυ Ρωσιας και ΗΠΑ δεν υπαρχει,δες τι γινεται(και τι λεγεται) τον τελευταιο καιρο αναμεσα στις 2 χωρες.

      ΥΓ1 Στην Αμερικη και γενικα στον καπιταλισμο,ολοι οσοι εχουν λεφτα ειναι διαπλεκομενοι,αλλα οπως λες πολυ σωστα,ειναι νομιμη διαπλοκη

      Διαγραφή
    2. Δεν νομιζω οσον αφορα την Ρωσια,οτι εχεις δικιο...υπαρχουν πολλες φωνες που ειναι αντιθετες στην αμερικανο-ρωσικη αντιπαραθεση,αρχης γενομενης απο την αναμενομενη αλλα ματαιωθεισα αμεση επιθεση των ΗΠΑ στην Συρια...
      Νομιζω οτι απλα,ασκουνται σχεδον αφορητες πιεσεις στην Ρωσια με μοχλους κυριως τους παραδοσιακους εχθρους της στην Ευρωπη...
      Οι πιεσεις εχουν ως στοχο ειτε την πληρη συνθηκολογηση της Ρωσιας,ειτε μερικο συμβιβασμο της με κυριο στοχο να δειξει ανοχη στις κινησεις της τουρκιας οι οποιες εχουν ως ρολο την απενεργοπιηση ή πληρη συνθηκολογηση του Ιραν...
      Αυτο δε,συναδει και με τους Ισραηλινους...
      Τωρα αν η τουρκια οντως ξεφευγει,αυτο οντως περιλεκει τα πραγματα,μας φερνει σε νεα ψυχροπολεμικη περιοδο με την τουρκια στο αλλο στρατοπεδο, εκτος αν δολοφονηθει ο ερντο ή επιτευχθει ανατροπη του υφισταμενου καθεστωτος πραγμα πολυ δυσκολο γιατι πιστευω οτι οι γκιουλενικοι δεν ειναι τοσο εχθρικοι προς τον ερδογαν.Ετσι δεν απομενει απο το να επιταθει η εξεγερση των κουρδων σε συνεργασια ενδεχομενως με τον ISIS στην τουρκια και να γινει η τουρκια νεα Συρια οπως εχει ειπωθει επανειλημμενως,αν αναλογισθει κανεις οτι κουρδοι ζουν και στα μεγαλα αστικα κεντρα...

      Διαγραφή
    3. Αυτες οι φωνες που λες,υπαρχουν στην πλευρα της Ρωσιας η της Αμερικης;Η Ρωσια,ουσιαστικα ο ΠΟυτιν,δειχνει να θελει συνεργασια,στα πλαισια ενος πολιπολικου κοσμου,αλλα οι Αμερικανοι,δεν δειχνουν να το θελουν,τουλαχιστον αυτο καταλαβαινω εγω,ελπιζω να εχεις δικιο και να υπαρχουνα και στην Αμερικη,τετοιες φωνες.Αλλα το θεμα ειναι ποιες θα υπερισχυσουν.Οσο για Ευρωπη,οι παραδοσιακοι εχθροι,οπως λες,ειναι σχετικα ανισχυρες χωρες,οι οποιες παιζουν το παιχνιδι των ΗΠΑ,ξεχνοντας οτι αλλο ΣΒ,αλλο Ρωσια.Και ειναι υπερ των συμφεροντων μας,να τα εχουμε καλα με τους ρΩσους.Αλλα δυστυχυως παιζουν το διαιρε και βασιλευε,των ΗΠΑ.

      Οσο για την ΤΟυρκια,δεν εχω καταλαβει μεχρι που της εχει δοθει η δυνατοτητα να επεμβει στην Συρια.ΠΑντως θεωρω οτι δεν θ αποκοπει απο τις ΗΠΑ.Ο ΠΟυτιν,γνωριζει οτι ιστορικα,οι δυο χωρες ειναι εχθροι και αυτο δεν αλλαζει.Ισως ομως συνεργαστουν,οπως κανουν σε θεματα,που μπορουν,αλλα ως εκει.Τωρα τι καταληξη θα εχει ο Ερντογαν,πιστευω θα τον δολοφονησουν οι ΗΠΑ....

      Διαγραφή
  5. Συνεντευξη Αμερικανου πρωην στρατιωτικου:


    Do you think that anti-Russian hysteria is being whipped up to get us all ready for new US involvement in Syria?

    “No I don't think so, this is just how the press operates. Frankly, if you are implying that the US has some kind of plan I would have to disagree completely, because in the Obama administration, in regards to Syria, there is no strategy or long-term thinking whatsoever.”


    I’m implying this because I hope that I am a reasonably intelligent human being, and that countries that undertake military actions usually do have plans.

    “No, no, absolutely not. Remember the people you are dealing with[...] When the US Congress asks: ‘What is your strategy?’ The answer is that: ‘We don’t have a strategy, we are working on it.’ Literally, we have no long-term plan or strategy except to show the world that we are responding by dropping bombs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.