23/10/16

Ο Fitch αναβαθμίζει την κυπριακή οικονομία

Αναβαθμίζει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, τοποθετώντας την οικονομία μια βαθμίδα υψηλότερα, από B+ στο ΒΒ-.
Επιπλέον, αναβαθμίσεις καταγράφονται όσον αφορά στα εγχώρια ομόλογα, επίσης από Β+ στο ΒΒ-, ενώ η διαβάθμιση της χώρας σκαρφάλωσε ελαφρώς από το ΒΒ+ στο ΒΒΒ-.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση της Κύπρου σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, αυτή παρέμεινε σταθερή στο Β.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της αναβάθμισης, η Κύπρος συνεχίζει με καλούς ρυθμούς την πρόοδό της όσον αφορά στην ανάκαμψή μετά την κρίση του 2013.
Την ίδια ώρα, η έξοδος από το μνημόνιο αποδίδεται από τον οίκο αξιολόγησης στην πολύ καλή απόδοση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αλλά και της επιτυχούς και ομαλής κατάργησης των capital controls.
Σύμφωνα με τον Fitch, η ανάκαμψη που καταγράφει η οικονομία για δεύτερο συνεχόμενο έτος, ενισχύει την απασχόληση, την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και τα δημόσια οικονομικά.
Οι προβλέψεις
Βάσει των εκτιμήσεων του Fitch,  το δημόσιο χρέος το οποίο το 2015 ανερχόταν στο 109% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018 θα μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι το 2025 θα υποχωρήσει με αργούς ρυθμούς οριακά πάνω από το 100%. 
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, για το 2016 αυτή εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 2,9% του ΑΕΠ, από 1,9% που είχε προβλέψει πέρσι, ενώ ενώ για το 2017 – 2018 ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί από μια αναμενόμενη αύξηση ξένων επενδύσεων, με μόνο κίνδυνο την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα και ένα αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, εκτιμά.
Η ανεργία για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στο 12,1%, από 14,9% το 2015. 
Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, ο Fitch υπογραμμίζει ότι αυτός σταδιακά ισχυροποιείται,  γεγονός που εντοπίζει από την αύξηση των καταθέσεων και τη σταθερή κεφαλαιοποίηση.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι, αν και η αγορά ακινήτων παραμένει χωρίς ρευστότητα, οι τιμές σταθεροποιούνται σε περίπου το 30% χαμηλότερα από τα ψηλά επίπεδα του 2008.
Τέλος, αναφορικά με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση τονίζει ότι με την ενισχυμένη εποπτεία και τη σωστή διαχείριση, συμβάλουν στην αργή μείωση του όγκου τους στο 48% του συνόλου των δανείων.
Η αντίδραση της Κυβέρνησης
Την εξέλιξη αυτή χαιρετίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ωστόσο μέσω twitter επισημαίνει ότι όσο θετικές κι αν είναι τέτοιες αξιολογήσεις, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό.
Οι αναβαθμίσεις μας ικανοποιούν αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στον εφησυχασμό.https://www.fitchratings.com/site/pr/1013541 
Η αναβάθμιση για την Κύπρο, έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την πορεία της οικονομίας, καθώς από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν καταστήσει κατ’ επανάληψη σαφές, ότι η τοποθέτηση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας, θα προσελκύσει επενδύσεις.
Βασικό εργαλείο με το οποίο επιχειρείται η αναβάθμιση, παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, για την καθυστέρηση των οποίων η Τρόικα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. 
Μετά την τελευταία εξέλιξη, η χώρα βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, όσον αφορά στους πίνακες του Fitch, δύο βαθμίδες στους πίνακες της Standard and Poor’s και τέσσερις βαθμίδες από τον Moody’s, του οποίου η αξιολόγηση αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παράμετρος το Κυπριακό
Βραχυπρόθεσμο κόστος και αβεβαιότητες, όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού βλέπει ο Fitch, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μια συμφωνία λύσης θα ήταν ωφέλιμη τόσο για την ελληνοκυπριακή όσο και για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτό, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, θα έρθει μέσω της ενίσχυσης της οικονομίας.
 
Συγκεκριμένα, ο Fitch δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, αυτή θα μπορούσε να εκτρέψει τις πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, στρέφοντάς τες μακριά από τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι η έξοδος από το μνημόνιο και η βελτίωση θα μπορούσε να μειώσει τον χαρακτήρα του «επείγοντος». 
 

Επιπλέον, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλά και οι Προεδρικές του 2018, καθώς ενδεχομένως να καθυστερήσουν την περαιτέρω πρόοδο σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις του κράτους και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.