21/10/16

FT: Ο Ερντογάν και ο πόλεμος... εντυπώσεων στη Συρία

Ο πρόεδρος χρησιμοποιεί τις συρράξεις στο εξωτερικό ως μόχλευση για εγχώρια ζητήματα. Η παρουσία του στρατού του στην Τζαραμπλούς δείχνει το περιορισμένο όραμά του για τη Μέση Ανατολή. Αλλά έτσι κι αλλιώς... σημασία έχουν οι εντυπώσεις.
Εδώ, στους δρόμους αυτού που κάποτε ήταν μια πόλη περίπου 25.000 κατοίκων, οι Σύροι αντάρτες που έχουν εκπαιδευτεί από Τούρκους, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (Free Syrian Army - FSA), τριγυρνούν με ημιφορτηγά της Toyota, τη στιγμή που Τούρκοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν τους ντόπιους για επίσκεψη των ξένων μέσων ενημέρωσης.
Τρόφιμα αρχίζουν να μοιράζονται ακριβώς τη στιγμή που οι ξένοι φτάνουν με ένα διώροφο λεωφορείο για να χαζέψουν το μέρος, να τραβήξουν σε βίντεο ένα διαλυμένο κτίριο και να γραπώσουν τον κοντινότερο πολίτη για να του πάρουν συνέντευξη. Πράγματι, όταν περνάς μια μέρα ξενάγησης με κυβερνητικούς συνοδούς σε αυτή την πόλη, την οποία απελευθέρωσε ο τουρκικός στρατός από το Ισλαμικό Κράτος δύο μήνες πριν, βλέπεις τόσο τις φιλοδοξίες όσο και τα όρια του οράματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή.
Αυτή η σκηνοθετημένη επίδειξη που προορίζεται για δημόσια κατανάλωση, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, είναι η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη (Operation Euphrates Shield) που ανακοίνωσε η Άγκυρα τον Αύγουστο. Τουρκικά στρατεύματα και ο FSA ευελπιστούν να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται βαθιά μέσα σε συριακό έδαφος, όπου οι Σύροι που διαφεύγουν τον πόλεμο θα ζουν υπό την προστασία του κ. Ερντογάν.
Αλλά πέραν της νοητής περιμέτρου ασφαλείας που διαχειρίζονται Τούρκοι στρατιώτες, η Τζαραμπλούς μοιάζει να συμβολίζει τους άκαρπους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του κ. Ερντογάν, σε έναν πόλεμο στον οποίο πάντα ήθελε να έχει σημαντικό ρόλο.
Η απόφαση του κ. Ερντογάν να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Συρία επισφράγισε ματαιωμένους στόχους ετών έξω από την ίδια του την πόρτα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες -σύμμαχος της Άγκυρας μέσω του ΝΑΤΟ- επέλεξαν να υποστηρίξουν μια κουρδική πολιτοφυλακή που ο κ. Ερντογάν θεωρεί τρομοκρατική ομάδα. Η Ρωσία υποστήριξε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο ο κ. Ερντογάν αποστρέφεται, ενώ το Ισλαμικό Κράτος και Κούρδοι πολιτοφύλακες εξασφάλισαν τον έλεγχο μεγάλου μέρους της περιοχής της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.