16/10/16

Hurriyet: Εφικτός ένας αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας;

Hurriyet: Εφικτός ένας αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας;
Σ’ αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet – Την εβδομάδα που πέρασε Άγκυρα και Ιεροσόλυμα, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων τους, εγκαινίασαν διάλογο για ενεργειακή συνεργασία – Ποιος ο ρόλος της Κύπρου και του Κυπριακού
Στο άρθρο του, ο Serkan Demirtas αναφέρεται στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας Τουρκίας και Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο αξιωματούχοι επί της ουσίας εγκαινίασαν το διάλογο για μια ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, με τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Τουρκία, και από εκεί στην Ευρώπη.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο ρόλο της Κύπρου, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό γεγονός η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων στην Αφροδίτη. Επισημαίνει ότι παρά τις διαφωνίες Τουρκίας – Κύπρου ως προς την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η δυνατότητα εμπορίας των αποθεμάτων αυτών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αποτελεί το κλειδί της επίλυσης του Κυπριακού.
Προσθέτει ότι από οικονομικής άποψης, μια ενδεχόμενη συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο στρατηγικό τρίγωνο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που, αναφέρει, έχει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Τονίζει ότι μια τέτοια συνεργασία θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των τριών χωρών και θα δημιουργούσε μεγάλες ευκαιρίες για διοχέτευση φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.
Ο Demirtas αναφέρει μάλιστα ότι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας είναι η συνεισφορά των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Τουρκία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς επίσης και των ΕΕ και ΗΠΑ.
Επικαλείται δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Τουρκία, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την πρόταση για τη δημιουργία φυσικού αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ωστόσο -προσθέτει- το εγχείρημα απαιτεί και τη συμμετοχή μιας ενωμένης Κύπρου. Κάτι που καθιστά την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, ακόμη πιο απαραίτητη και σημαντική. Καταλήγει γράφοντας ότι το ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών, θα υπονόμευε την ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.