18/10/16

ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης: Mea Culpa - Στις 40,000 ο αριθμός των εποίκων που μένουν

Γιώργος Καυκαλιάς
Σε προσωπικό λάθος απέδωσε τις χθεσινές αναφορές σε νομιμοποίηση 90,000 εποίκων μετά τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στις 40,000 ο αριθμός σύμφωνα με σημερινές του διευκρινήσεις.
Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στην οποία έγινε μια αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των συναντήσεων, στο πλαίσιο της νέας εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία αυτή και τώρα πλέον, ήρθε η ώρα για να ξεκινήσει η προσπάθεια καθορισμού ημερομηνίας, για συζήτηση του Εδαφικού, κάτι το οποίο θα γίνει εκτός Κύπρου. Πληροφορίες θέλουν τη συζήτηση αυτή να καθορίζεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. Στη συζήτηση Εδαφικού παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
 
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός των εποίκων που θα μπορούν να παραμείνουν μετά τη λύση ανέρχεται στις 40 χιλιάδες, αντί του αριθμού των 90,000 ο οποίος είχε ακουστεί μετά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. 
 
'Οσον αφορά την ουσία, ο Πρόεδρος είπε πως από τα στοιχεία που έχει πέραν των 117.545 που έχουν πάρει την Κυπριακή ταυτότητα ή το διαβατήριο, υπάρχουν 12,5 περίπου χιλιάδες -μπορεί να είναι και περισσότερες- και άλλες 25 χιλιάδες που ζουν στην Αγγλία και έχουν την ιδιότητα του πολίτη του ψευδοκράτος και οι οποίοι δεν έχουν αποταθεί για κυπριακή υπηκοότητα.
 
“Συνεπώς ο αριθμός των Τ/κ που περιλαμβάνεται στις 220 χιλιάδες αυξάνεται στις 155 χιλιάδες”, είπε. Αναφορικά με τον αριθμό των μεικτών γάμων και των παιδιών τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το 2004 υπολογίζονταν σε 18 χιλιάδες, σημειώνοντας πως 12 χρόνια μετά αυτοί πρέπει να υπολογίζονται στις 25 χιλιάδες. “Συνεπώς αν στις 155 χιλιάδες προστεθούν 25000 λέω, σημαίνει ότι είναι 180 χιλιάδες, άρα 40 χιλιάδες εν τη ουσία είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται”, είπε, και σημείωσε πως με βάση τις προτάσεις που υποβάλαμε τότε, δεχόμασταν μέχρι και 55 χιλιάδες εποίκους.
 
“Το πιο σημαντικό όμως είναι ένα, μεταξύ των άλλων και πέραν του γεγονότος ότι 12 χρόνια μετά είναι μειωμένος εν τη ουσία ο αριθμός, είναι πώς διασφαλίζεται το μέλλον”, είπε, και εξήγησε πως δεν μπορεί να πάρει κυπριακή υπηκοότητα Τούρκος υπήκοος αν δεν προηγηθούν τέσσερις υπηκοότητες Ελλαδιτών. “Συνεπώς αντιλαμβάνεστε την προστασία της πληθυσμιακής αναλογίας και για το μέλλον”, συμπλήρωσε.
 
Να αναφέρουμε επίσης, ότι δεν υπάρχει σύγκλιση στο θέμα αρμοδιότητα για την παραχώρηση ή ανανέωση αδειών εργασίας, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα πρέπει να παραμένει στο συνιστών κρατίδιο ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει την αρμοδιότητα αυτή να παραμένει στο κεντρικό κράτος.
 
Στις 4 Νοεμβρίου η διακαναλική Δημοσιογραφική Διάσκεψη για ενημέρωση του κυπριακού λαού σε σχέση με τις εξελίξεις για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.