4/10/16

Moody's: Θετική η εισροή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου

Θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody`s την εισροή καταθέσεων ύψους €873 εκατομμυρίων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα τον Αύγουστο του 2016, ανεβάζοντας τις καταθέσεις στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων μετά από τον Απρίλιο του 2012.
Όπως αναφέρει ο οίκος στο εβδομαδιαίο του δελτίο “Credit Outlook”, παρά το ότι η κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα υψηλό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, που θα συνεχίζει να τις δυσκολεύει για μια παρατεταμένη περίοδο, η αύξηση στις καταθέσεις από τους κατοίκους Κύπρου που δεν είναι τόσο ευαίσθητοι σε θέματα εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει την χρηματοδοτική δομή των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αύξηση στις καταθέσεις ήταν η πρώτη καθαρή εισροή καταθέσεων μετά από έξι χρόνια, καταδεικνύοντας βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης σε ένα σύστημα στο οποίο η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη λόγω του κουρέματος καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.

«Το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, ως επακόλουθο της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της ολοκλήρωσης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τον Μάρτιο του 2016, έχει μερικώς αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών, που οδήγησε στην προοδευτική επιστροφή χρημάτων από τα στρώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Moody`s.

Ωστόσο, παρά την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση των καταθέσεων θα διατηρηθεί σε ήπιους ρυθμούς, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός δανειοληπτών χρησιμοποιεί μέρος των εισοδημάτων τους για αποπληρωμή δανείων.

Σημειώνει ακόμη ότι παρόλο που οι εγχώριες τράπεζες θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη καταθετική εμπιστοσύνη, εντούτοις η Τράπεζα Κύπρου θα επωφεληθεί περισσότερο αφού παρουσιάζει την πιο αδύναμη καταθετική βάση.

Αναμένουμε ότι τα αυξανόμενα υπόλοιπα καταθέσεων και η αυξημένη χρηματοδότηση από άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, καθώς η εμπιστοσύνη των πιστωτών ενισχύεται, θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να αποπληρώσει πλήρως τον ELA κατά τη διάρκεια του 2017. Η Τράπεζα Κύπρου έχει μειώσει την έκτακτη παραχώρηση ρευστότητας από την ΕΚΤ από το υψηλό των €11,4 δισ στο €1,5 δισ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.