12/10/16

Κύπρος - Διεξάγεται σήμερα η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣIΣ-2016»

Σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Λευκωσία: Για τρίτο συνεχόμενο έτος διεξάγεται σήμερα η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση με την ονομασία «NEMEΣIΣ-2016». Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, σ΄ αυτήν συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), όπως επίσης και πλοία των ιδιωτικών εταιρειών EDT και PETRONAV. Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.
 
Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις νηοψίας από το Πολεμικό Ναυτικό και Ομάδες ΟΥΚ, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ΜΜΑΔ Αστυνομίας, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φιλίων κρατών  καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αλιείας με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος. Κατά την άσκηση θα εφαρμοστούν τα Ειδικά Εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας καθώς και διακρατικές συμφωνίες Έρευνας Διάσωσης με γειτονικά και φίλια κράτη.
 
Η φετινή άσκηση «NEMEΣIΣ-2016», θα διεξαχθεί παράλληλα με το δεύτερο συνέδριο της Ειδικής Επιτροπής EUROSAR Task Force του ICAO το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ΚΣΕΔ μεταξύ 11 και 14 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες και 4 Διεθνείς Οργανισμούς.

Η  διεθνής αυτή συνάντηση αποσκοπεί στη δημιουργία περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα Έρευνας Διάσωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία το ΚΣΕΔ συμμετέχει την εκπόνηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω δορυφόρου την άσκηση για εξαγωγή συμπερασμάτων και διδαγμάτων προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την έκδοση του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.