25/10/16

Η κερκόπορτα της Ηπείρου - «Proxy War» στα μετόπισθεν της Ελλάδος

Αντώνιος Χ. Μαμμής*
Επί σειρά ετών, και ιδιαίτερα στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, ο Ελληνικός αμυντικός σχεδιασμός προσανατολίζεται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του εξ ανατολών κινδύνου, ήτοι λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντιμετώπιση ενός συμβατικού στρατού, στα πλαίσια είτε υψηλής εντάσεως σύντομων επεισοδίων, είτε σε πλήρους κλίμακας επιχειρήσεις, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται.
Προσφάτως, ωστόσο, υπάρχει μία αναζωπύρωση της εριστικής ρητορικής της γείτονος Αλβανίας, αναφορικά με το «ζήτημα» των Τσάμηδων. Η Ελληνική απάντηση, υπήρξε, ως συνήθως, ήπιων τόνων, ράθυμη και άχρωμη, αφήνοντας μάλλον περιθώρια για περαιτέρω προκλήσεις.
Είναι όμως τόσο μακρινός ο κίνδυνος από τα βορειοδυτικά σύνορά μας, ή μήπως εξυφαίνεται ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων (Proxy war) στην Δυτική Ελλάδα, με ενορχηστρωτή και εντολέα τον εξ ανατολών αντίπαλό μας;

Από διάφορες αναλύσεις, αλλά και σε επίπεδο καθημερινών συζητήσεων, προβάλλεται ως λόγος, μεταξύ άλλων, για την μη επίθεση, μέχρι τώρα, της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος το ανοικτό μέτωπο του Κουρδιστάν. Πράγματι, στις νοτιανατολικές επαρχίες της Τουρκίας μαίνεται εδώ και χρόνια ο πόλεμος σε βάρος των Κούρδων, γεγονός το οποίο απορροφά σημαντικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια, ο πόλεμος αυτός λαμβάνει τη μορφή ανοικτού αντάρτικου πόλεων, το οποίο σε συνδυασμό με την γένεση της Κουρδικής Αυτόνομης περιοχής του βορείου Ιράκ, αλλά και την de facto αυτονομία των Κούρδων της Βορείου Συρίας, προκαλούν πονοκέφαλο στους επικεφαλής της Τουρκικής πολιτικής, ενώ παράγουν και ένα γεωστρατηγικό πλεονέκτημα υπέρ της Πατρίδας μας. Πλην όμως η εν λόγω εξέλιξη δεν φαίνεται να έχει διαλάθει της προσοχής των Τούρκων.
Εξάλλου, η Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) διατηρούν στενές σχέσεις με τις αντίστοιχες Αλβανικές, τόσο σε επίπεδο συνεκπαίδευσης, όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης υποδομών (βάση υποβρυχίων Δυρραχίου) αλλά και στην προμήθεια πολεμικού υλικού.
Είναι προφανώς άτοπη η σύγκριση μεταξύ Ελληνικών και Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ως εκ τούτου οιαδήποτε σκέψη για τυχόν εμπλοκή Αλβανικών και Ελληνικών συμβατικών δυνάμεων, είναι έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες ουτοπική. Ισχύει ωστόσο το ίδιο και σε επίπεδο ανορθοδόξου πολέμου;
Τον Μάρτιο του 2013, μετά από μία θρασεία επίθεση στις Δικαστικές Φυλακές Τρικάλων, υπήρξε μαζική απόδραση κρατουμένων, κυρίως Αλβανικής καταγωγής, και εν συνεχεία κάποιοι εξ αυτών, προσπάθησαν να μεταβούν στην Αλβανία, μέσω των ορεινών όγκων της Δυτικής Ελλάδος.  Εξαπολύθηκε ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό, στη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή της μία νεαρή πολίτης, αλλά και ένας Αστυνομικός στο βωμό του καθήκοντος, στην τελική φάση του οποίου 750-800(!) περίπου μέλη των διωκτικών αρχών, με τη συνδρομή των ανδρών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού και του Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ, κυνηγούσαν δύο ζεύγη ανδρών!
Στα πλαίσια της εν λόγω καταδίωξης, αποκαλύφθηκε η αδυναμία της Αστυνομίας για επιχειρήσεις μέσης και μεγάλης κλίμακας σε μη αστικό περιβάλλον, σε επίπεδο σχεδιασμού, εκπαιδεύσεως, μέσων και εξοπλισμού-οπλισμού. Αποκαλύφθηκε περαιτέρω το χαοτικό κενό στην συνέχεια της Ασφάλειας της χώρας, μεταξύ δηλαδή Αστυνομίας και ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο εσωτερικών ασύμμετρων απειλών. Τουτέστιν η ύπαιθρος είναι αφύλακτη. Κρατήστε το αυτό.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι οι τέσσερις δραπέτες, ήταν τριάντα αποφασισμένοι και εκπαιδευμένοι στον ανορθόδοξο πόλεμο άνδρες. Ή πολλοί περισσότεροι. Για ποιούς λόγους κρίνεται πρόσφορη η Δυτική Ελλάδα, για την επιβολή ενός τέτοιου ανταρτοπολέμου (ΑΠ);
1) UCC και αλβανικός αλυτρωτισμός.
Είναι προφανές ότι ως πεδίου ενδεχόμενου ΑΠ, θα επιλεγεί η περιοχή της Ηπείρου, ήτοι από την μεθόριο, έως και την περιοχή της Άρτας-Παραμυθιάς. Η περιοχή αυτή αναφέρεται από τους Αλβανούς αλυτρωτιστές ως «Τσαμουριά», ήτοι ως περιοχή διεκδίκησης. Εξάλλου, σχεδόν σύμφυτος του UCK-ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω πέτυχε τον αντικειμενικό του σκοπό-, υπήρξε ο UCC, μη εισέτι (;) ενεργοποιηθείς. Ως εκ τούτου η στόχευση της βορειοδυτικής Ελλάδας, όχι μόνον έχει προαναγγελθεί, αλλά έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
2) Έδαφος-Πληθυσμός
Η Ήπειρος και γενικότερα η Δυτική Ελλάδα, χαρακτηρίζονται από έντονα ορεινό έδαφος, με απότομες υψομετρικές και πυκνή βλάστηση, ιδανικό τοπίο για ΑΠ.
Περιλαμβάνει μικρά Αστικά κέντρα, και σε σημαντικό βαθμό εγκαταλελειμμένη ύπαιθρο και χωριά. Είναι δε από τις πλέον αραιοκατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα, άρα μειώνεται για τις Εθνικές Δυνάμεις το σημαντικό πλεονέκτημα του φίλιου πληθυσμού.
Το οδικό δίκτυο χαρακτηρίζεται κακό, ενώ συνδέεται με την κυρίως χώρα (και άρα τις βάσεις του ΕΣ) μέσω δύο κύριων οδικών Αξόνων, της Ε.Ο. Πάτρας-Ιωαννίνων (Ιονία Οδός) και της Εγνατίας, οι οποίες ωστόσο είναι εύκολο να προσβληθούν στα ορεινά τους σημεία.
Τέλος ο ανεφοδιασμός των ταραχοποιών στοιχείων θα μπορούσε να γίνεται απρόσκοπτα μέσω της μεθορίου, διά ορεινών δρομολογίων ήδη γνωστών στους ενδιαφερομένους.
3) Αποστρατιωτικοποίηση της εν λόγω περιοχής-Προβληματικός επιχειρησιακός προσανατολισμός.
Η μαζική μετακίνηση μονάδων προς Ανατολάς, προκειμένου να υφίσταται σημαντική αποτρεπτική ισχύς έναντι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει απογυμμνώσει την Δυτική και Κεντρική Ελλάδα από μείζονες σχηματισμούς, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, εκ της αποστολής τους, οι όποιες μονάδς πεζικού στην περιοχή, δεν δύναται να διεξάγει αντιαντάρτικο αγώνα διαρκείας, και σίγουρα δεν εκπαιδεύονται προς τούτο.
Ακόμα και αυτή η ύπαρξη της Β’ Μοίρας Καταδρομών στη Νάουσα, δεν μπορεί να λογίζεται ως ικανή δύναμη αποτροπής, λόγω απόστασης, αλλά και ενδεχομένως και λόγω άγνοιας της τοπογραφίας της περιοχής.
Εδώ πρέπει να γίνει μνεία, ότι οι Δυνάμεις Καταδρομών, εκπαιδεύονται κατά μείζονα λόγω στον ανορθόδοξο πόλεμο και όχι στην αντιμετώπιση αυτού, που είναι ένα στρατιωτικό κεφάλαιο από μόνο του.
Οι δυνατότητες αερομεταφοράς του Στρατεύματος, είναι οι γνωστές περιορισμένες, και προφανώς η δύναμη «Δέλτα», η οποία αποτελεί την Στρατηγική Εφεδρεία του ΓΕΕΘΑ, ΔΕΝ είναι δυνατόν να αποτελεί τη λύση σε όλα, όσο εντυπωσιακές και αν είναι οι επιδείξεις, διότι ενδεχόμενη εμπλοκή της σε έναν κατ’ εξοχήν αγώνα φθοράς όπως ο αντιατάρτικος θα ήταν αυτοκτονική επιλογή.
Ακόμα ωστόσο και εάν υποτεθεί ότι μεταφέρονται μείζονες σχηματισμοί από την κυρίως χώρα στην Δυτική Ελλάδα, δεν θα μπορούσαν προφανώς να εμπλέξουν ευκίνητα και ολιγομελή τμήματα συμμοριτών, αφού δογματικά το Στράτευμα εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται για έναν συμμετρικό πόλεμο.
4) Απουσία Αστυνόμευσης-Αδυναμία διεξαγωγής αντιατάρτικων επιχειρήσεων.
Παρά την φιλότιμη προσπάθεια των Αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ., είναι προφανές ότι η εκπαίδευσή τους, ο επιχειρησιακός προσανατολισμός τους, ακόμη και ο ιματισμός τους, αφορά επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, δημιουργώντας, μετά την κατάργηση της Χωροφυλακής, το ανωτέρω αναφερόμενο κενό.
Γίνεται μνεία, ότι στην Τουρκία, το κύριο βάρος των επιχειρήσεων σε βάρος των Κούρδων, έχει αναλάβει η Στρατοχωροφυλακή (Türk Jandarması), ένα παραστρατιωτικό Αστυνομικό Σώμα, με συνδυαστικές Αστυνομικές και Στρατιωτικές ικανότητες, αφαιρώντας έτσι επιχειρησιακό βάρος από το συμβατικό στράτευμα.
Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ως εκ τούτου, σε ενδεχόμενη ασύμμετρη απειλή στην Δυτική Ελλάδα, το βάρος μετά την αρχική αποτυχία της Αστυνομίας, θα πέσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας ως εκ τούτου πληθώρα επιπλοκών ακόμη και Νομικής φύσεως.
5) Σκοπιμότητα
Ενδεχόμενη έκρηξη ασύμμετρου πολέμου στην Ήπειρο, αποτελεί όνειρο της Τουρκίας, αλλά και πρόσχημα για την ίδια την Αλβανία. Ξεκινώντας με την τελευταία, η ίδια θα μπορέσει να ασκήσει πιέσεις σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να πετύχει εδαφικά ή γεωπολιτικά οφέλη, αναλόγως της πορείας των επιχειρήσεων.
Η πραγματικά κερδισμένη ωστόσο θα είναι η Τουρκία. Εκτός από το πρόσχημα (θρησκευτικό ή οποιοδήποτε άλλο) επεμβάσεως στα εσωτερικά της Ελλάδος, θα μπορεί πλέον με ασφάλεια να διεξάγει διμέτωπο αγώνα τόσο στην περιοχή Κουρδιστάν-Συρία-Μεσοποταμία, όσο και στο Αιγαίο, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, να δεσμεύσει δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συμμοριτών. Ταυτόχρονα ενδεχόμενη έκρηξη ΑΠ στην Ήπειρο θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, η οποία σε αντίθεση με την Δυτική Ελλάδα, κατοικείται από πληθυσμό οι διαθέσεις του οποίου δύνανται εκουσίως ή ακουσίως να μεταβληθούν με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Με δεδομένη την καταπόνηση μέσων, υλικών και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, η κατάρρευση θα είναι ζήτημα ημερών αν όχι ωρών.

Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, δέον να εξεταστεί το εφιαλτικό σενάριο της μεταφοράς των συγκρούσεων εντός αστικού ιστού, διά της στρατολόγησης ακραίων εν Ελλάδι στοιχείων, διάσταση η οποία δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσης.

Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές, ότι η Ήπειρος, αποτελεί ιδανικό έδαφος για την διεξαγωγή ΑΠ, υπό τις παρούσες συνθήκες, και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η αξιολόγηση του εν λόγω σεναρίου, με λύσεις βάθους και όχι σπασμωδικές επιδείξεις ισχύος επί της μεθορίου. Συγκεκριμένα προτείνεται:

Α) Ανάπτυξη της Υπαίθρου-(Επαν)ίδρυση Στρατοχωροφυλακής.
Η Ελληνική ύπαιθρος, και ιδιαίτερα της Ηπείρου, δεν έχει ανθρώπους. Τα χωριά πρέπει να ζωντανέψουν ξανά, και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον εάν δοθούν κίνητρα στο νεανικό πληθυσμό να επιστρέψει στις πατρογονικές του εστίες, ζήτημα εκτός αντικειμένου της παρούσης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εμπεδωθεί αίσθημα Ασφαλείας στους κατοίκους των χωριών μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μόνον με αποσπασματικές Αστυνομικές περιπολίες, αλλά με την ίδρυση ενός ξεχωριστού και αυτοτελούς Αστυνομικού Σώματος, με στρατιωτική εκπαίδευση, εξοπλισμό και προσανατολισμό, και τομέα δράσης ακριβώς την Ελληνική Ύπαιθρο, τα Ελληνικά Βουνά. Κατά αυτό τον τρόπο, δεν θα απαιτείται η απασχόληση κρίσιμων δυνάμεων σε έναν αγώνα φθοράς εκτός βάσεως, αλλά η δυνατότητα χειρισμού της καταστάσεως από καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη, με γνώση των περιοχών και σχετικές επιχειρησιακές ικανότητες, πλησίον της έδρας τους.

Β) Ενίσχυση του θεσμού της Εθνοφυλακής-Εφεδρείας.
Όπως έχω ήδη αναφέρει, η Εφεδρεία και η Εθνοφυλακή αποτελούν αναξιοποίητα κεφάλαια στην Εθνική Άμυνα. Είναι προφανές ότι αντί της μεταφοράς Δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να συνδράμουν σε κύρια μέτωπα επιχειρήσεων και να τροφοδοτήσουν τις συμβατικές δυνάμεις, προκρίνεται η ενεργοποίηση ήδη εκπαιδευμένων εντόπιων δυνάμεων, οι οποίες θα μάχονται κυριολεκτικά υπέρ βωμών και εστιών, ενώ θα κατέχουν άριστη γνώση του εδάφους και του πεδίου δράσης. Συνάμα, η συμμετοχή ντόπιων στην εθνική προσπάθεια, θα εξάρει το ηθικό του τοπικού πληθυσμού, και θα ατσαλώσει την θέληση καταστολής των συμμοριτών, διά της συμμετοχής είτε διά πληροφοριών, είτε διά ανεφοδιασμού των φίλιων τμημάτων και εν γένει αποκοπής των γραμμών εφοδιασμού των αντιπάλων.

Γ) Έμφαση στον αντιατάρτικο αγώνα.
Ο αντιατάρτικος αγώνας , αποτελεί ένα αντικείμενο σχεδόν άγνωστο στους μείζονες σχηματισμούς, και αποτελεί, λόγω διάρκειας, αντικείμενο Πεζικού και όχι Ειδικών επιχειρήσεων, κατά την γνώμη μου. Απαιτεί δε γνώσεις όχι μόνον ανορθοδόξου πολέμου, αλλά και διαχείρισης πληροφοριών, διαχείρισης ψυχολογίας αμάχου πληθυσμού, προσεταιρισμού πληροφοριοδοτών κλπ. Συνδυάζει περαιτέρω αντικείμενα τόσο συμβατικού αγώνα πεζικού, όσο και Καταδρομικών επιχειρήσεων.
Στον Ελληνικό Στρατό, είναι προφανώς άγνωστο. Πλην των Δυνάμεων Καταδρομών, οι οποίες εξασκούνται στον Ανορθόδοξο Πόλεμο, το Πεζικό, ουδόλως φαίνεται να απασχολείται. Είναι λάθος η αντίληψη ότι οι Καταδρομείς θα αναλάβουν τα πάντα. Ο Πεζός θα επωμιστεί το βάρος του Αγώνα. Και η απάθεια στην εκπαίδευση, όσο ευχάριστη και να φαίνεται στον μέσο κληρωτό, σε ενδεχόμενη έκρηξη, θα προκαλέσει ποταμούς αίματος στις φίλιες δυνάμεις.
Ποιος μέσος κληρωτός πεζός (ή καταδρομέας) είναι σε θέση να καλέσει πυρά πυροβολικού, για την αντιμετώπιση μίας εχθρικής θέσεως; Έχουν οι τοπικοί σχηματισμοί δυνατότητα αξιολόγησης πληροφοριών από κλιμάκια των Μυστικών Υπηρεσιών ή των Ειδικών Δυνάμεων για την ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας; Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι κληρωτοί πεζοί με αντικείμενα Ορεινού Αγώνα, Ενεδρών, οχύρωσης θέσεων ή ανατροπής οχυρωμένων θέσεων; Σε περίπτωση ενέδρας τι θα κάνουν, θα τρέχουν πανικόβλητοι; Γνωρίζουν έστω τη σωστή διαχείριση και τάξη του Πολυβόλου της Ομάδας σε περίπτωση εμπλοκής; Ποιες οι δυνατότητες νυκτερινού αγώνα, και πόσους Ακροβολιστές-Σκοπευτές Ακριβείας έχει ο σχηματισμός; Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι κληρωτοί-υπαξιωματικοί-αξιωματικοί με τις επικοινωνίες-διαβιβάσεις και την σημασία αυτών;
Και άλλα πολλά βασανιστικά ερωτήματα τα οποία χρίζουν όχι απαντήσεως, αλλά εκπαιδεύσεως. Γνωρίζω ότι ίσως οι επισημάνσεις μου καυτηριασθούν, ωστόσο οφείλουμε συλλήβδην να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα.

*Δικηγόρος Αθηνών

21 σχόλια:

  1. Ερώτηση στο συντάκτη του άρθρου και στον ιδιοκτήτη του ιστοχώρου: Υπάρχει μη φίλιος πληθυσμός στην Ήπειρο, ιδιαίτερα στην περιοχή που αναφέρει; Όχι, δεν υπάρχει. Επομένως το άρθρο αυτό, καθώς δεν αναφέρει κάτι για μη φίλιο πληθυσμό, έστω μερικές δεκάδες... είναι "έωλο" ως "άρρητο ρήμα"

    Οποιοιδήποτε UCK, σε ποιους δασικούς - αγροτικούς - ποιμενικούς χώρους θα κρυφτούν (αλλιώς Π.Χ.Κ.Π); Μόλις τους δούνε οι τσαμπαναραίοι της περιοχής, είναι "σκολασμένοι". Από δίκανα!

    Ιστορικά... όταν εισέβαλαν οι Ιταλοί, το 1940 (ως εκεί που έφτασαν Οκτώβριος-Νοέμβριος 1940), βρήκαν κάποιος ντόπιους που τους υποδέχθηκαν "φίλια";

    Άλλο ζήτημα η επόμενη συμπεριφορά μουσουλμάνων της Θεσπρωτίας (Παραμυθιάς και Μαργαριτίου), όταν παγιώθηκε η ιταλική κατοχή. Εξαγορασμένη συμπεριφορά.

    Επειδή κατάγομαι - είμαι από εκεί, σε όλο το νομό Ιωαννίνων, δεν υπάρχει πληθυσμός με φίλιες διαθέσεις προς το Αλβανικό κράτος ή τον παναλβανισμό του. Υπάρχουν κάποιες δεκάδες "τουρκόγυφτοι" πέριξ του συνοικισμού κοντά στο Αεροδρόμιο - καμιά σχέση με το σωματότυπο των σύγχρονων Αλβανών. Και κάποιες οικογένειες κάπου στα ορεινά της Πίνδου (που κάποια περίοδο τους διεκδικούσε εθνικά η Ρουμανία). Άντε και κάποιοι 50-60 μελαμψοί στα χωριά του Παρακαλάμου και στην περιοχή της Καλούτσανης στα Γιάννενα. Και οι μετακινούμενοι ανά την Ελλάδα, αθίγγανοι.
    Πληθυσμιακές ομάδες μη υπολογίσιμες αριθμητικά, αλλά στην ουσία με τίποτα "φίλιοι" προς ότι το αλβανικό.
    Και στο νομό Θεσπρωτίας η ίδια πληθυσμιακή σύνθεση επικρατεί.

    Πού λοιπόν θα φωλιάσουν οι ουτσεκάδες;

    Κάτι έγινε πριν 10-15 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, μια ασύμμετρη κατάσταση σε βάρος ενός κρατικού λεωφορείου, κάπου στο δρόμο του Καλπακίου-Κακαβιάς. Αποδόθηκε στον τύπο, ως κακόβουλη ενέργεια ξένων .... θύμιζε κάπως την υπόθεση με τη δολοφονία του Ιταλού Στρατηγού Τελίνι (κάπου στα 1929? οριοθέτηση ελληνοαλβανικών συνόρων.. που μετά έγινε αιτία αιφνιδιαστικής ιταλικής στρατιωτικής εισβολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ για τον χρόνο σας και το σχόλιο σας. Δεν αφήνω υπαινιγμούς ούτε προφανώς αμφισβητώ τον πατριωτισμό των ακριτών μας. Εξάλλου προκρίνω ως λύση την ουσιαστική συμμετοχή τους στην Εθνική Άμυνα, κατά τρόπο οργανωμένο και υποστηριζόμενο από τις ΕΔ. Ούτε φυσικά υπαινίσσομαι την ύπαρξη ντόπιου Αλβανικού ή φίλα προσκείμενου προς συμμορίτες πληθυσμού. Αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός, ότι άπαντες οι νομοί είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένοι, στην περιφέρειά του δε-και κυρίως εκτός αστικών κέντρων-κατοικούνται από ηλικιωμένους. αυτός ο παράγοντας, μεταξύ άλλων, καθιστά τον φίλιο πληθυσμό ευάλωτο σε ενδεχόμενη τρομοκράτησή του από συμμορίτες-και άρα μη δεσμευόμενους από Διεθνείς Συμβάσεις. Σταδιακά λοιπόν η ύπαιθρος θα ερημώσει, και ως εκ τούτου, δεν θα υφίσταται φίλιος πληθυσμός.

      Διαγραφή
    2. Παρά το οτι κατανοώ την ανησυχείς σας για το Uck πολυ καλα γνωρίζουν οι ίδιοι οτι για να κάνουν αντάρτικο θα πρεπει να στηριχτούν σε ντόπιους πληθυσμούς διαφορετικά τα αντάρτικα ειναι τελειωμένα. Δεν υπάρχουν τέτοιοι πληθυσμοί στην ήπειρο όποτε το αντάρτικο δεν εχει τύχη. Το άνοιγμα του θέματος της Τσαμουριάς ωστόσο μπορεί να αποσκοπεί στη δημιουργία τέτοιου πληθυσμού. Η ελληνικη κυβερνηση βέβαια κοιμάται όρθια η απλώς προδίδει όπως και αντί σε όλους τους τομείς. Το ζήτημα της Τσαμουριάς ειναι πολυ σοβαρό το άνοιξε ο Κοτζιάς και καλα θα κάνει να κόψει τον λαιμό του να το κλείσει χθες!

      Διαγραφή
    3. Και μόνο η φράση <> δείχνει ότι οι Έλληνες κοιμόμαστε με τα τσαρούχια επαφιόμενοι σε ιδεολογήματα περί άμυνας τα οποία έχουν ως βάση τις διηγήσεις των κυνηγών και τους ήρωες του σαββατούριακου ή αλλιώς weekend warriors.Λες και οι ειδικές δυναμεις , έστω και Αλβανικές΄, δημιουργήθηκαν για να καταπολεμηθούν απο ΄΄τσομπαναραίους¨¨. Ακομα και εάν γίνει αυτό όπως η περίφημη περίπολος της SAS στο Ιράκ το 1991, βλέπε το βιβλίο BRAVO TWO ZERO, ακόμα και τότε ο απολογισμός ήταν 80 μεκροί ιρακινοί στρατιώτεςκι μερικά τεθωρακισμένα, και φυσικά δεν εμποδισθηκαν οι υπόλοιπες περίπολοι της SAS να οργώνουν την ιρακινή υπαιθρο.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς. σκοπός των όποιων ενεργειών θα είναι η αποσταθεροποίηση. 40 φανατισμένα άτομα αρκούν.

      Διαγραφή
  2. Ο ορισμός της βλακείας είναι να κάνουμε κατ' επανάληψη την ίδια λανθασμένη διαδικασία και κάθε φορά να περιμένουμε από αυτήν ένα διαφορετικό όσο και σωστό αποτέλεσμα.

    Οπερ σημαίνει ότι η χώρα μας ήδη κατοικείται από μερικά εκατομμύρια αλβανούς και δεν νομίζω πως τους συμφέρει να πάνε για ένα όφελος ελλάσονος σημασίας για αυτούς ενώ μπορούν λόγω βλακείας μας να έχουν από εμάς το μείζον.

    Οι Αλβανοί ήδη έχουν βάλει γερές βάσεις ώστε σε μία ή δυο το πολύ δεκαετίες, να έχουν εντός της τωρινής ελληνικής επικράτειας μία ισχυρότατη "νέα τσαμουριά" 3 ή 4 εκατομμυρίων, και πραγματικά τότε το αλβανικό κόμμα τους θα πιάνει ποσοστά 40% και βάλε, με τον εναπομείναντα ελληνικό πληθυσμό να μοιράζεται σε καμία δεκαριά κόμματα και κομματίδια. Ότι στο κάτω- κάτω συνέβη στο Κοσυφοπέδιο και στα σημερινά Σκόπια.

    Άλλωστε ας αναλογιστούμε λίγο πριν την εποχή που αναγκαστικά έφυγαν οι τσάμηδες, όταν ιδιοτελώς τότε και για τα δικά τους εθνικιστικά συμφέροντα συνεργάστηκαν με τους εχθρούς μας εναντίον μας, να είχαν τότε μέσα στην ελληνική ενδοχώρα άλλα 3 εκατομμύρια ομοεθνείς τους αλβανούς που θα είχαν πληθυσμιακά πολιτικό βαρύνοντα λόγο. Ή έστω ας σκεφτούμε την μουσουλμανική μειονότητα (την αναγνωρισμένη από την συνθήκη της Λωζάννης) να αριθμούσε σήμερα διάχυτη σε όλη την χώρα μας πάνω από 3 εκατομμύρια. Τροφή για σκέψη: Τι πιστεύουμε οτι θα γινόταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αριθμοί σου ειναι τουλάχιστον υπερβολικοί στο τριπλαςιο Μην πω τετραπλάσιο χωρια που πολλοί Αλβανοί έχουν αφομοιωθεί πλήρως

      Διαγραφή
    2. Η Αλβανοί στην Αλβανία είναι 2.800.000 περίπου... Στην Ελλάδα, πόσα "μερικά" εκατομμύρια Αλβανοί κατοικούν, σύμφωνα με τον ισχυρισμό σου...;

      Διαγραφή
  3. Ας τα σκεφτοταν αυτα ο Μητσος&Τακης...τι να σας πω...φτανει που δεν ηταν ο δηθεν αριστερος τσιπρας τοτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά αναφέρεται Περί του φιλιου πληθυσμού στην περιοχή και για τα προβληματα πού θα αντιμετωπίσουν εχθρικά στοιχεία σε περίοδο επιχειρησεων.
    Επίσης θα Πρέπει να τονισθει ότι εκτός απο την ενεργοποίηση της εθνοφυλακης συμφωνα μετά υφισταμενα σχέδια υφίσταται πλήρης ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμου υπο τον Δκτη της 8ης Ταξιαρχίας και Πλήρης εφαρμογή ολων των σχεδίων (ΠΣΕΑ) πλέον των 100,δηλαδη της Πολιτικοστρατιωτικης συνεργασίας. Για τον υποψη λόγο υπάρχει συνεναργασια με την περιφέρεια (Παλιά τις Νομαρχιες),εάν βεβαίως προετοιμαζονται σωστά και χωρίς κομματικες δοσοληψιες πού γινόταν μεχρι τώρα σε πολλές περιπτώσεις.
    Το κυριωτερο όμως σημείο στο θέμα ειναι μια αλλη παράμετρος πού πρέπει να προετοιμαστει γι`αυτό το ενδεχόμενο εαν δεν έχει προβλεφθεί και αυτό ειναι οι Βορειοειπειρωτες συμβάλλοντας καθοριστικά στην αλλη πλευρά των συνορων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σας. Συμφωνούμε. Ωστόσο χρειάζεται επικαιροποίηση των σχεδίων και κυρίως της εκπαιδεύσεως. Σας παραπέμπω στο άρθρο μου περί πολίτη οπλίτη.

      Διαγραφή
  5. Εντελώς εκτός πραγματικότητας άρθρο. Απο ένα Αθηναίο φυσικά.

    1ον Αντάρτικο δεν μπορεί να γίνει διότι απλά δεν υπάρχουν φίλιοι πληθυσμοί.
    2ον Αντάρτικο να κάνει ποιός? Θα κατέβουν οι Κοσσοβάροι? Οι απόγονοι των μουσουλμάνων τσάμηδων? Διότι οι υπόλοιποι Αλβανοί μάλλον δεν ενδιαφέρονται να διακινδυνεύσουν την ζωή τους ως χρήσιμοι ηλίθιοι του οποιουδήποτε. Το συμφέρον τους κοιτάνε.
    3ον Ποιά δύναμη «Δέλτα»?? Αυτή είναι Αμερικάνικη. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στον Ελληνικό στρατό..
    4ον Κινδυνεύουμε απο 1000 πράγματα. Προβοκάρσια στην Θράκη. Προβοκάτσια στους πρόσφυγες. Νέα πλημμυρίδα προσφύγων. Δημογραφικό. Την ανείπωτη βλακεία του Αθηναϊκού κρατιδίου που τραβάει όλη την χώρα στον πάτο κι ας μην υπήρχε καμιά Τουρκία. Ας ασχοληθούμε μ'αυτά για αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστω για το σχόλιό σας αν και λυπάμαι για υο ύφος.Ας ξεκινήσουμε με τα απλά. Δύναμη Δ. Διακλαδική δύναμη αποτροπής υπαγόμενη απευθείας στον ΓΕΕΘΑ. Συμμετέχει στις ασκήσεις πυρπολητής.Εάν έχετε επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις θα δείτε σε κάποιος και ένα σχετικό διακριτικό. Με το Δ. Αλλιώς google.μαλλον δεν διαβάσατε το άρθρο. Δεν αναφέρομαι σε απελευθερωτικό αντάρτικο.θεωρητικά μπορώ να σας πω περίπου 20 διαφορετικά σενάρια για το ποιοί μπορούν να εμπλακούν. Οι ουκρανοί διαδηλωυές στο κίεβο ήταν πχ πολωνοί στρατιωτικοί και στον ελεύθερο συριακό στρατό υπηρετούν αλγερινοί τυνήσιο μαροκινοί και σαουδάραβες. Λέγονται μισθοφόροι ή φανατικοί.και δεν χρειάζονται πάνω απο εκατό.τώρα για τα περί Αθηνών κλπ, δεν θα σας ακολουθήσω. Εάν σας κρατάει δέσμιους το Αθηναϊκο κρατίδιο μπορείτε να αποσχιστείτε αύριο. Για εμένα ούτε οι ξένοι ούτε οι Τούρκοι ούτε κανείς άλλος μας φταίει. Το κεφάλι μας μας φταίει, ο τοπικισμός μας και η προαιώνια Ελληνική διχόνοια. Όσο για τον Αθηναίο που το γράφει, έχει περπατήσει κάμποσα χιλιόμετρα σε ασκήσεις ως Εθελοντής Έφεδρος στα βουνά της Βορείου Ελλάδος. Φαντάζομαιέχετε αναλάβει κι εσείς τις ευθύνες σας για την άμυνα της χώρας ως εθελοντής έφεδρος ή εθνοφύλακας. Και πάλι συγγνώμη που έγραψα για την Ήπειρο, από αγωνία για την τύχη του Έθνους.Την επόμενη φορά θα γράψω για την Πεντέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα η δύναμη «Δέλτα» δλδ η Διακλαδική δύναμη αποτροπής, Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, Διακλαδική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητας ή όπως αλλιώς την λένε δεν είναι ξεχωριστή δύναμη αλλά μια ad hoc συλλογή απο διάφορες μονάδες και μέσα των τριών σωμάτων, έτσι δεν είναι?

      Αλλά το Αθηναϊκό κρατίδιο πρέπει να την παραλληλίσει με κάποια δύναμη των αφεντικών του. Δύναμη Δέλτα.

      Απολογούμαι για το ύφος μου, απαράδεκτο, αλλά συνεχίζω να διαφωνώ με όσα γράφετε.

      Διαγραφή
    2. Η διακλαδικη Δυναμη, εχει ονομαστει ως τετοια λογω "Δ"ιακλαδικοτητας αλλα και θυρεου- moto της "Δ"υναμης το οποιο αναφερει "φοβου τους "Δ"αναους και "Δ"ωρα φεροντες". Οι συμβολισμοι, ειναι εμφανεις ως προς την επιλογη. Τωρα για τα περι αφεντικων του κρατιδιου και παραλληλισμων, ισως πρεπει να αναζητησετε αλλου την απτοσκοπτη υιοθεσια αλλοτριων προγραμματων, συμβολισμων και παραλληλισμων. Εξακολουθω να μην αντιλαμβανομαι ωστοσο αν η διαφωνια σας ειναι απλως δογματικη, ή διαφωνια επι συγκεκριμενων σημειων, οποτε και θα μπορουσε να υπαρξει ενας γονιμος διαλογος ανταλλαγης επιχειρηματων. Η διαφωνια για τη διαφωνια ειναι τυφλος παραλληλισμος

      Διαγραφή
    3. Η διαφωνία μου είναι ως προς την ιεράρχηση των κινδύνων και την προβολή της προς τα έξω.

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή;Ποιά είναι η δική σας ιεράρχηση;

      Διαγραφή
    5. Κύπρος, Θράκη, Αιγαίο.

      Να το ξαναπώ όμως γιατί δεν γίνεται κατανοητό. Ασχέτως ιεράρχησης που πρέπει να κάνει κάθε σοβαρό κράτος, υπάρχει και το επικοινωνιακό κομμάτι το οποίο κοιτάει και άλλα πράγματα.

      Διαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας κ. Μαμμή!
    Έχουμε επισημάνει τους ίδιους κινδύνους εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε προσανατολίσει αναλόγως το εκπαιδευτικό μας πλαίσιο, ενώ έχουμε κάνει πολλάκις ανάλογες εισηγήσεις για αξιοποίηση των Εθελοντών Εφέδρων προς την ηγεσία του Στρατεύματος. Δυστυχώς, με εξαίρεση τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά, φωνή βοώντος ... . Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες σας, αλλά πολύ φοβούμεθα ότι με τη μακαριότητα που χαρακτηρίζει την σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία και πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία, αντί να προλάβουμε τις εξελίξεις, θα βρεθούμε απλοί θεατές των.
    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πραγματικά, όντως αποτελεί ενός είδους κερκόπορτα η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, επειδή εδώ και δεκαετίες το βλέμμα έχει στραφεί στο Αιγαίο και δικαιολογημένα, πάντως παρ' όλα τα κατά καιρούς δημοσιεύματα περί "συνεργασιών" της Τουρκίας με την Αλβανία σε στρατιωτικό επίπεδο, κάτι που πραγματικά αποτελεί ονειρικό ενδεχόμενο για τους Τούρκους, τα πάντα θα εξαρτηθουν από την πορεία της Αλβανίας μεσα στα χρόνια που έρχονται και από το κατά πόσο θα προσεγγίσει την Ευρώπη, για την Ελλάδα δεν το συζητάμε, νομίζω πως οι Αλβανοί έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν να ζήσουν, ν' αναπνεύσουν οικονομικά με κλειστά σύνορα και τεταμένες καταστάσεις με την Ελλάδα. Με αυτό δεν παραβλέπω τα όσα τεκμηριωμένα αναφέρει το άρθρο, αλλά θεωρώ πως το κλειδί στο αν θα λειτουργήσει ο "αλβανικός αλυτρωτισμός" (κάτι που στα χρόνια της δεκαετίας του '90 τροφοδοτήθηκε από πολλά και διάφορα δυτικά κέντρα ώστε να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβία) και στην ελληνική περίπτωση, κάτι που δεν το νομίζω πιθανο, είναι οι επιλογές της Αλβανίας και ο δρόμος που θα ακολουθήσει στη σχέση της με τη δύση. Εκείνο πάντως που θα πρέπει να κάνουμε εμείς ως έθνος σίγουρα είναι η ενίσχυση των αμυντικών μας μηχανισμών στην περιοχή μακριά από τις ιδεοληψίες των χρόνων της μεταπολίτευσης και του ακόλουθου ευδαιμονισμού, που είδαμε που μας οδήγησαν...ο κόσμος αυτός δεν είναι ούτε όμορφος, ούτε αγγελικα πλασμενος και πρέπει πια να αναδιοργανανωθούμε κι εμείς ενθυμούμενοι προπάντων ποιοι ακριβώς είμαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.