20/10/16

Συνεχίζει ανεμπόδιστη η Total - Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα

Τα βρήκε με DP World στο Ντουμπάι ο Μάριος Δημητριάδης
Λευκωσία: Το γεωτρητικό πρόγραμμα της Total θα συνεχιστεί αμέσως χωρίς εμπόδια, ενώ οι διαφορές και τα προβλήματα που προέκυψαν, όπως και οι διευκρινίσεις και επιπλέον συμφωνίες που θα χρειαστούν για την υποστηρικτική βιομηχανία υδρογονανθράκων στο λιμάνι Λεμεσού, θα εξεταστούν απ' όλες τις πλευρές σε πνεύμα κατανόησης και καλής θέλησης. Αυτό συμφώνησε χθες στο Ντουμπάι όπου βρίσκεται με την ανώτατη ηγεσία της αναδόχου των λιμενικών υπηρεσιών DP World, ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης. Ο ίδιος μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι βλέπει ότι τα προβλήματα που προέκυψαν τώρα, αλλά και αυτά που προκύπτουν με την επέκταση του κρηπιδώματος όπου θα εγκατασταθούν άλλες εταιρείες υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων θα επιλυθούν. Να σημειωθεί ότι συζητήθηκαν στο Ντουμπάι θέματα επέκτασης των επενδύσεων στο λιμάνι Λεμεσού αλλά και του ρόλου του λιμανιού.

Όπως έγραψε χθες ο «Φ», η Total μετά το έντονο παρασκήνιο του τριημέρου που προηγήθηκε, με την αμφισβήτηση του δικαιώματος να προχωρήσει στο γεωτρητικό της πρόγραμμα από το λιμάνι Λεμεσού, ενημέρωσε τη Δευτέρα ότι κανένα γεωτρητικό πρόγραμμα δεν ισχύει και δεν προχωρά στις προετοιμασίες, αν δεν ξεκαθαρίσει το κρίσιμο θέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», τα θέματα που προκύπτουν από τις προσθήκες στο συμβόλαιο ανάθεσης της διαχείρισης του λιμανιού, σε σχέση με το πρότυπο συμβόλαιο της προκήρυξης του διαγωνισμού, που προέβλεπε μόνο εποπτεία για θέματα ασφάλειας στους αναδόχους (αν και από πλευράς υπουργού γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι) τέθηκαν από τον έφορο Κρατικών Ενισχύσεων.

Ο ίδιος, με επιστολές του έχει εγείρει σειρά θεμάτων σε σχέση με τις συμφωνίες ανάθεσης για το λιμάνι Λεμεσού. Με έγγραφό του, είχε υποδείξει ότι η χορήγηση οικονομικών πλεονεκτημάτων στον παραχωρησιούχο που δεν προσδιορίζονται στα έγγραφα του διαγωνισμού αλλά δίδονται εκ των υστέρων, στη φάση της διαπραγμάτευσης με την επιλεχθείσα επιχείρηση, συνιστά παραβίαση της διαφάνειας και της αμεροληψίας της διαδικασίας και παράνομη ενίσχυση.

Μεταξύ των θεμάτων που εγέρθηκαν και αναμένεται να συμφωνηθούν διαδικασίες τα επόμενα 24ωρα, είναι το εργοστάσιο λάσπης για τις ανάγκες των γεωτρήσεων της στη βάση που διαθέτει η EDT Offshore.

Από την ίδια βάση είχαν εξυπηρετηθεί οι γεωτρήσεις της Noble. Επίσης, ειδική πλωτή πλατφόρμα, στο χώρο του εργοστασίου λάσπης, μέσω της οποίας γίνονται οι φορτώσεις της σε σκάφη που τη μεταφέρουν στα γεωτρύπανα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, τίθεται θέμα αν θα θεωρηθούν λιμενική εγκατάσταση. Ακόμα αν η μεταφορά λάσπης αποτελεί μεταφορά φορτίου που εμπίπτει στα αποκλειστικά δικαιώματα του αναδόχου των λιμενικών εργασιών.

Τέλος, σε σχέση με την πλωτή πλατφόρμα, τέθηκε θέμα ασφάλειας από την ανάδοχο του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, αν θα παραβιάζει αποστάσεις ασφάλειας όταν υπάρχει επέκταση των γερανών στην απέναντι πλευρά.

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου στο εν λόγω σημείο τις τελευταίες μέρες, που καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο από αυτό που θα απαιτούν οι εργασίες με τις νέες εγκαταστάσεις, έδειξαν χθες ότι οι εργασίες μπορούν να γίνονται παράλληλα χωρίς να τίθενται θέματα ασφάλειας ανέφερε χθες στον «Φ» πηγή από το λιμάνι. Ωστόσο, αυτό θα καθοριστεί και με σχετική μελέτη.
 
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.