15/10/16

Την μήνιν του Ισραήλ προκαλεί ψήφισμα της Unesco για την Ιερουσαλήμ

«Άτοπο και αντιισραηλινό»
Την μήνιν του Ισραήλ προκαλεί ψήφισμα της Unesco για την Ιερουσαλήμ
Ιερουσαλήμ 
Την μήνιν της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει προκαταρκτικό ψήφισμα της Unesco, στο οποίο το Ισραήλ αναφέρεται επανειλημμένως ως «δύναμη κατοχής» και καταδικάζεται επειδή εμποδίζει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. Ισραηλινοί πολιτικοί, με προεξάρχοντα τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζουν το ψήφισμα «αντιισραηλινό» και «άτοπο».
Εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στα Ηνωμένα Έθνη και την Unesco, κάνοντας λόγο για «ηθική φάρσα», σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Νετανιάχου Νετανιάχου υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η σύνδεση των Κινέζων με το Σινικό Τείχος και των Αιγυπτίων με τις πυραμίδες.

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα στο Facebook, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναρωτιέται με μία δόση ειρωνείας ποια θα είναι η επόμενη απόφαση της Unesco: «Να αρνηθεί τη σύνδεση του Μπάτμαν με τον Ρόμπιν; Του Ροκ και του ρολ;».

Στο ψήφισμα δεν γίνεται καμία αναφορά στη σύνδεση του Ιουδαϊσμού με το Όρος του Ναού και το Δυτικό Τείχος (Τείχος των Δακρύων). Απεναντίας, αναγνωρίζεται η ιερότητα για το Ισλάμ περιοχών της ιστορικής πόλης, οι οποίες μάλιστα αναφέρονται με τα μουσουλμανικά τους ονόματα.
Το κείμενο ψήφισαν 24 χώρες, έξι χώρες το καταψήφισαν, ενώ 26 απέσχον, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δύο χώρες δεν παρουσιάστηκαν καθόλου στη συζήτηση.

Το ψήφισμα χαιρέτισε το Κράτος της Παλαιστίνης επικροτώντας την απόφαση των κρατών-μελών να «αντιμετωπίσουν την ατιμωρησία και να στηρίξουν της αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Unesco.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.