30/11/16

Παραδέχονται οι ΗΠΑ ότι βομβάρδισαν συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις

«Σφάλματα» και «ανθρώπινοι παράγοντες»

Ουάσινγκτον 
Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο ιρακινό και το συριακό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους παραδέχθηκε την Τρίτη ότι βομβάρδισε κατά λάθος δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς τη 17η Σεπτεμβρίου κοντά στη Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «σφάλματα» και «ανθρώπινοι παράγοντες» συνέβαλαν ο συνασπισμός να θεωρήσει ότι δυνάμεις «προσκείμενες στο συριακό καθεστώς» ήταν τζιχαντιστές και να εξαπολύσει επιδρομή εναντίον τους -που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 90 εξ αυτών, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ο διεθνής συνασπισμός δεν πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και πλήττει μόνο τους τζιχαντιστές -κυρίως αυτούς του Ισλαμικού Κράτους, και λιγότερα συχνά τις δυνάμεις που θεωρούνται προσκείμενες στο δίκτυο της αλ Κάιντα.

Οι βομβαρδισμοί της 17ης Σεπτεμβρίου έγιναν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Δανίας και της Βρετανίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά ο αμερικανός υποπτέραρχος Ρίτσαρντ Κόου, επικεφαλής της έρευνας.

Το συριακό καθεστώς είχε τότε κατηγορήσει τον συνασπισμό ότι χτύπησε «εσκεμμένα» τις συριακές δυνάμεις και ο κυριότερος σύμμαχος του Δαμασκού, η Ρωσία, είχε θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη «λύπη» της μετά τον βομβαρδισμό αλλά επισήμως τουλάχιστον δεν είχε αναγνωρίσει ότι ευθυνόταν ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτήσει.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε ο υποπτέραρχος Κόου, η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στο σφάλμα αυτό άρχισε με τη λανθασμένη αναγνώριση ενός αυτοκινήτου, που θεωρήθηκε ότι ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Όλες οι μετέπειτα αναλύσεις βασίστηκαν σε αυτή τη λανθασμένη βάση, εξήγησε ο υποπτέραρχος, ο οποίος τόνισε πως οι άνδρες των δυνάμεων οι οποίες στοχοθετήθηκαν δεν φορούσαν στολές, ούτε διακριτικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγνώρισή τους.

Πάντως ο Κόου υπερασπίστηκε το συμμαχικό προσωπικό το οποίο διέπραξε το σφάλμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «καλούς ανθρώπους» που «προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό». «Έχουν δίκιο τις περισσότερες φορές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν» προσέθεσε ο υποπτέραρχος.

Πέραν του αρχικού λάθους, υπήρξαν και άλλα: ένας αναλυτής εντόπισε ένα άρμα μάχης και τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε δεν γίνεται να ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος».

Ακόμη σοβαρότερο ήταν το γεγονός πως η Μόσχα προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς τηλεφωνικά για να τους ειδοποιήσει πως έπλητταν δυνάμεις του καθεστώτος και όχι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά η γραμμή αυτή δεν ήταν διαθέσιμη για 27 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 27 λεπτά έγιναν 15 πλήγματα. Εν τέλει κατέστη δυνατή η επικοινωνία και η πληροφορία διαβιβάστηκε, σύμφωνα με τον Κόου.

Συνολικά στις επιδρομές που εξαπολύθηκαν ερρίφθησαν 34 βόμβες ακριβείας και 380 βλήματα από πολυβόλα 30 χιλιοστών.

Επίσης, πριν αρχίσει η επιδρομή, έγινε άλλο ένα βαρύ σφάλμα: οι Ρώσοι ειδοποιήθηκαν ότι επρόκειτο να γίνει ένα πλήγμα κοντά στη Ντέιρ αλ-Ζορ, αλλά τους δόθηκαν λάθος συντεταγμένες. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά αν είχαμε δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες στους Ρώσους, μπορεί να μας είχαν πει πως κάναμε λάθος πριν αρχίσει» ο βομβαρδισμός, είπε ο υποπτέραρχος Κόου.

«Δεν αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων», όσον αφορά τον προσδιορισμό των στόχων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος Τζεφ Χάριγκιαν, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν ανέφερε πιο συγκεκριμένα ποιοι ευθύνονται μεταξύ των αναλυτών και των αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Oπως ειπαν οι Αμερικανοι,οτι εγινε, εγινε κατα λαθος,οποτε δεν θεωρειται καταπατηση των διεθνων κανονισμων.Αν θα παει κανεις φυλακη;αυτα γινοναται σε σοβαρα και δημοκρατικα κρατη,οχι στην Αμερικη.Αλλωστε το ειπε ο στρατηγος,ειναι καλοι ανθρωποι και προσπαθουν για το καλο.ΣΤην τελικη τι εγινε;62 σκοτωθηκαν και 100 τραυματιστηκαν.

    Εγινε και κατι αλλο βεβαια απο την δημοκρατικη Αμερικη,αυτη την φορα στην Αφρικη.Οπως εγραψε η WP,ενα drone,σκοτωσε μια ομαδα ανθρωπων,που οπως ειπαν ηταν Ισλαμιστες.Τελικα,οπως λεει η εφημεριδα ηταν συμμαχοι των ΗΠΑ.Αλλο ενα λαθος των Αμερικανων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.