12/11/16

ΕΔΕΚ: Να αποφευχθούν αυτοδεσμεύσεις που εξυπηρετούν την τουρκική στρατηγική και τους τουρκικούς στόχους

Η καλή πρόθεση την οποία επιδεικνύει η πλευρά μας για την εξεύρεση σύντομης λύσης το Κυπριακό, δεν θα πρέπει να αποτελεί την αιτία τόσο για αυτοπαγίδευση σε θέματα τακτικής, όσο και σε υποχωρήσεις οι οποίες ενδεχομένως να θέτουν σε αμφιβολία την βιωσιμότητα της επιδιωκόμενης λύσης. Τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ελβετία, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις προβλέψεις μας και τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει, ότι δυστυχώς για ακόμα μια φορά πέσαμε θύμα της καλά σχεδιαζόμενης τακτικής της Τουρκίας με την άμεση ή έμμεση υποστήριξη του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, του κ. Άιντα.
Η τουρκική πλευρά ουσιαστικά προσπάθησε να αξιοποιήσει τις συναντήσεις της Ελβετίας για να επιβάλει πρόσθετες  υποχωρήσεις στην πλευρά μας στα κεφάλαια τα οποία επί μακρόν συζητήθηκαν στην Κύπρο και στα οποία έγιναν, μέχρι σήμερα, σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες παραχωρήσεις για να υπάρξει πρόοδος και να προετοιμάσει το κλίμα για να οδηγήσει τη διαδικασία σε μια πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη, η οποία, στην ουσία, θα αποτελεί την ταφόπλακα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, εάν και εφόσον αυτά δεν θα γινόντουσαν κατορθωτά, να επιρριφτούν ευθύνες  στην πλευρά μας ώστε να μπορεί να κινείται παράλληλα το δεύτερο σενάριο της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή και ενδεχομένως δημιουργίας πρόσθετων προϋποθέσεων  για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.
Είναι καιρός ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του να αντιληφθούν ότι αυτή η τακτική, στην καλύτερη των περιπτώσεων οδηγεί στο πουθενά, στη χειρότερη σε επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Απαιτείται άμεσα επανασχεδιασμός της τακτικής μας και κυρίως στο εναπομείναν χρονικό διάστημα ο ΠτΔ να αποφύγει είτε αυτοδεσμεύσεις είτε συγκατάθεση η οποία να εξυπηρετεί την τουρκική στρατηγική και τους τουρκικούς στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.