29/11/16

Αμείλικτα ερωτήματα σε Ερντογάν - Τούρκος δημοσιογράφος: Τι δουλειά είχατε στο βάλτο της Συρίας;

Άρθρο του Εμίν Τσολασάν
Αγαπητοί αναγνώστες μου
Η Μέση Ανατολή εδώ και πολλά χρόνια είναι ένας βρώμικος βάλτος.
Όποιος χώνεται εκεί, δεν ξαναβγαίνει.
Η Μέση Ανατολή είναι επίσης και μια περιοχή αγριοτήτων.
Κάθε περιοχή της είναι γεμάτη προδοσίες, απάτες και ξεπουλήματα.
Το μόνο που περνάει εκεί, είναι το χρήμα.
Κανείς δεν νοιάζεται για τα δάκρυα του άλλου, ο καθένας χτυπάει πισώπλατα τον άλλον.
Εμείς τα ζήσαμε όλα αυτά την Οθωμανική περίοδο. Το αίμα και η ικμάδα της Ανατολής χύθηκε και χάθηκε στη Μέση Ανατολή. Για να επιβιώσει η αραβική κοινότητα εκεί, χύσαμε και ξοδέψαμε το αίμα μας.
Κάθε χρόνο έφευγαν συντάγματα στρατού για τη Σαουδική Αραβία.
Σε καραβάνια φορτώναμε θησαυρούς και τα στέλναμε με πόσες δυσκολίες. Τα καραβάνια τα συνόδευαν στρατιώτες μας, για να μην τα λεηλατήσουν οι Άραβες.
Τα εδάφη στη σημερινή Σαουδική Αραβία, τη Συρία, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Την περίοδο της κατάρρευσης, τα χάσαμε όλα αυτά.
Και καλά έγινε που έγινε έτσι, γιατί αυτά τα εδάφη ποτέ δεν ήταν δική μας πατρίδα.
Ήταν εδάφη που τα καταλάβαμε με την βία του γιαταγανιού.
* * *
Η Συρία και το Ιράκ ήταν ο πιο επικίνδυνος βάλτος στη Μέση Ανατολή. Τελικά, μας αρέσει δεν μας αρέσει, υπήρχε ένα σταθερό κράτος στη Συρία.
Πρόεδρος ο Μπασάρ Άσαντ…
Με το κράτος αυτό έχουμε κοινά σύνορα μήκους 911 χλμ.
Είμασταν τόσο «κολλητοί», που δεν περνούσε καρφίτσα ανάμεσα στον Μπασάρ και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι σχέσεις μας ήταν φιλικές και αδελφικές, οι δυο ηγέτες επαινούσαν ο ένας τον άλλων, οι οικογενειακές φωτογραφίες, οι εναγκαλισμοί και τα φιλιά έδιναν κι έπαιρναν.
Οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών, ήταν στο υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, είχε καταργηθεί και η βίζα μεταξύ των δυο χωρών.

* * *
Μέχρι που μια μέρα ήλθε εντολή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του ΑΚΡ:
«Εμείς αποφασίσαμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Άσαντ. Εσείς ως Τουρκία θα αναλάβετε ρόλο σ’ αυτό, και όταν διαμελιστεί η Συρία, θα σας δώσουμε κι εσάς ένα κομμάτι. Επίσης μπορείτε να εισβάλετε και στο Ιράκ και να καταλάβετε κι εκεί εδάφη!...»
Η κυβέρνησή μας, του Ταγίπ, χωρίς να σκεφθεί, αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση.
Έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως.
Μετά απ’ αυτό, αποκτήσαμε εν γνώσει και θελήσει μας, έναν νέο εχθρό! Τη Συρία του Άσαντ…
Άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν τον Άσαντ.
Στους εγκληματίες που πολεμούσαν εναντίον του Άσαντ, από τα σύνορά μας έδωσαν χρήμα, όπλα, πυρομαχικά και κάθε είδους εφόδια.
Το πήραν τόσο ζεστά, που έκαναν δηλώσεις του τύπου «Άλλωστε τα εδάφη της Συρίας ήταν δικά μας παλιά εδάφη… η Συρία ήταν δική μας… Μετά από δυο βδομάδες θα κάνουμε ναμάζι στη Δαμασκό».
* * *
Ο λογαριασμός του εμφυλίου στη Συρία ήταν βαρύς για την Τουρκία. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι κατέφυγαν στην Τουρκία. Τους κάναμε καταυλισμούς και ξοδέψαμε 25 δις δολάρια (αν είναι ψευδές το νούμερο, το κρίμα στο λαιμό της κυβέρνησης).
Μετά πήγαν στην πόρτα της Ε.Ε. και παρακάλεσαν να τους δώσουν μέρος αυτών των χρημάτων.
* * *
Αυτό το διάστημα ήλθαν κοντά στα σύνορά μας η Ρωσία, το Ι.Κ., ο Ε.Σ.Σ., το
PYD (PKK) κ.ά.
Γίναμε με όλους αυτούς γείτονες.
Για χρόνια χύθηκαν ποταμοί αίματος, δεκάδες χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν.
Η Συρία μετατράπηκε σε ένα ερείπιο. Και από τούδε και στο εξής δεν μπορεί να ανασυσταθεί.
Εκείνοι που εξέθρεψαν τον Ε.Σ.Σ, είναι το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.
Οι επαγγελματίες τρομοκράτες που επάνδρωσαν τον Ε.Σ.Σ., μισθοδοτούνται από αυτές τις δυο χώρες.
Όμως, ο Ε.Σ.Σ. είναι ο δικός μας φίλος. Σε τέτοιο βαθμό, που οι τρομοκράτες του Ε.Σ.Σ. που σκοτώνονται στις μάχες, ανακηρύσσονται «εθνομάρτυρες» από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ! Αιδώς και αμαρτία.
Τώρα κοιτάξτε ποιοι είναι οι νέοι μας γείτονες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ.
* * *
Την κατάσταση αυτή την δημιούργησε η κυβέρνηση του ΑΚΡ με τα χέρια της. όλοι να το ξέρουν αυτό.
Όμως υπάρχει και μια άλλη, χειρότερη πτυχή της υπόθεσης:
Έχουμε εισβάλει στη Συρία με τα στρατεύματά μας. έχουν εισβάλει στο έδαφος της Συρίας τα άρματά μας, στήσαμε εκεί επιτελεία, τα αεροσκάφη μας βομβαρδίζουν την ξένη χώρα, πολεμάμε κανονικά.
Σχεδόν κάθε μέρα θρηνούμε και ένα νεκρό. Οι νεκροί στρατιωτικοί μας έχουν φθάσει τους 19.
Έτσι, τώρα έχουμε και τους εθνομάρτυρες της Συρίας.
* * *
Τώρα ήλθε η ώρα να απευθύνουμε ορισμένες απλές ερωτήσεις:
-Εμείς, γιατί χωθήκαμε στον βούρκο της Μέσης Ανατολής στα καλά καθούμενα; Τι κερδίσαμε; Από τούδε και στο εξής, τι θα κερδίσουμε; Η κυβέρνηση γιατί δεν κάνει κάποια δήλωση για το θέμα αυτό; Γιατί το έχει σκυλομετανιώσει, γι’ αυτό δεν ανοίγει το στόμα της.
-Δεύτερον, όταν έρχονται τα φέρετρα με τους νεκρούς από τη Συρία, ο λαός λέει τίποτα; Ο λαός στηρίζει αυτήν την επιχείρηση;
Όχι, και αυτό είναι φυσικό… Δεν στηρίζουν ούτε τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ!
Γιατί ο πόλεμος στη Συρία, δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν είναι δικό μας εθνικό θέμα. Είναι μια συμπλοκή στην οποία μπήκαμε με το ζόρι.
* * *
Η κυβέρνηση, με απρονοησία, χώθηκε στο βάλτο της Μέσης Ανατολής. Πέρα από τους νεκρούς, όλη αυτή η κατάσταση μας στοίχισε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ξοδέψαμε τόσα λεφτά και τι κερδίσαμε; Τι θα κερδίσουμε από δω και πέρα;
Ζητούμε έναν ήρωα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργός ή κάποιον από την κυβέρνηση, να δώσει απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα και δεν βρίσκουμε…
Όλοι αυτοί που εκτοξεύουν απειλές εναντίον της Ε.Ε. και όλου του κόσμου, έχουν λουφάξει και δεν λένε τίποτα για όλα αυτά τα ερωτήματα. Κρίμα…


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sözcü, τις 29 Νοεμβρίου 2016
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

9 σχόλια:

  1. Μιά από τις καλύτερες συνοπτικές καταγραφές των γενομένων και τεκταινομένων στην Συρία.
    Θα αποτολμούσα μιαν εικασία / ερμηνεία.
    Ο μουσολινιμιτασιόν σουλτάνος εκστασιαζόταν από την λάμψη τού γιαταγανιού τού μακρυνού προκατόχου του που μόλυνε την Κωνσταντινούπολη στα 1453, αλλά ως φαίνεται δεν είχε ποτέ του συνειδητοποιήσει ότι κόβει και από τις δυό πλευρές. Και σε τελευταία ανάλυση, άλλο είναι να εξυμνείς το γιαταγάνι ως κειμήλιο και άλλο να το χειρίζεσαι ως όπλο.
    Μωροφιλόδοξος και ανίδεος από πολεμικές επιχειρήσεις και χάραξη μακράς πνοής στρατηγικής, ο σουλτανίσκος δέχτηκε το γιαταγάνι που τού δώσανε τα αφεντικά του (Αγγλοαμερικανοί, Σαουδάραβες και λοιποί ...) αλλά κόπηκε ο ίδιος.
    Το κακό είναι μαζί με τα δάκτυλά του (και ό,τι άλλο δικό του κόπηκαν ή οσονούπω θα κοπούν) σφάζεται άδικα, άδοξα και αναίτια ένα ατέλειωτο πλήθος ανθρώπων.
    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πολύτιμη την δημοσίευση αυτής τής ανάλυσης στα Ελληνικά και την κοινολόγησή της στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γίγαντες είσαστε σείς "που τραβάτε το κουπί" (εννοούνται Σάββας Καλεντερίδης, Κριστιάν Ακκυριά και λοιποί) και αναρτάτε όλα αυτά τα διαμάντια πληροφόρησης που σχολιάζουμε εμείς εκ τού ασφαλούς.
      Ευχαριστώ πολύ πάντως για την φιλοφρόνηση .
      Καλές συνέχειες .

      Διαγραφή
  2. Μωραινει ο Κύριος ων βούλεται απωλέσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I disagree. Do not under estimate Erdogan. From a weak position he exported the crisis and he is demanding! Turkey will win in the short term and worst of all will not loose enough. When its eastern neignbors will be at their weakest points, Erdogan will look west.
    Wishfull thinking will not keep us safe. The clock is ticking.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. We do not under estimate Erdogan but at the same time we are not over estimating this poor bastard. He is not at all in a weak position in his country since he almost established a pure fascist regime there and Turkey is one step beyond a civil war now...on the other hand we have inside Turkey (int the temporarily occupied part of Kurdistan) the brave Kurdish liberation army creating very serious problems which the fascist regime of Erdogan cannot answer at all.
      There is no any serious international forum/site of foreign affairs which can see or give even a slightest chance to Turkey exiting this Syrian mess (they have been silly involved) without losing Turkish ground and without the establishment of KURDISTAN..
      Finally it is historically proven that wherever frogs are entering/participating to a fight between elephants and rhinos it is them which they have to pay (always) the price of such a brainless action/involvement..so save your breath and wait to see the turkish demolition !

      Διαγραφή
    2. The question dear Nikifore is how can we weaken him (Turkey) and make sure he is a frog among rhinos. To me, he seems more like a horsefly.

      Διαγραφή
  4. Υπαρχουν και Τουρκοι δημοσιογραφοι,που λενε την αληθεια μεσα σ ενα αρθρο.Δεν ξερω που θα βρεθει ο συγκεκριμενος,σε κανενα χαντακι η οχι,αλλα μπραβο του γι αυτο που εγραψε.Σημαντικοτερο σ ολα αυτα που λεει,ειναι οτι ο Τουρκος,δεν μπορει να ειναι συμμαχος κανενος,δεν μπορει να του εχει κανεις εμπιστοσυνη,δεν ξερω ομως αν το γνωριζουν καποιοι στον Ελληνικο πολιτικο κοσμο και συγκεκριμενα στην κυβερνηση μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-entered-syria-to-end-al-assads-rule-president-erdogan.aspx?utm_source=facebook.com&utm_medium=post&utm_campaign=turkey-entered-syria-to-end-al-assads-rule-president-erdogan.aspx&utm_term=post&pageID=238&nID=106709&NewsCatID=352


    εχουν χιουμορ οι ΤΟυρκοι,κακου επιπεδου βεβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.