26/11/16

Φιντέλ: η ονείρωξη της Επανάστασης


Πέθανε χθες, 25 Νοεμβρίου 2016, ο ηγέτης της κουβανέζικης Επανάστασης και, μετέπειτα, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κούβας για 49 χρόνια. Στην Ελλάδα είναι είδωλο για πολλούς. Τι ήταν όμως ο Φιντέλ, και τι το καθεστώς του, πίσω από τη βιτρίνα της μυθολογίας; 
Τα Χριστούγεννα του 2010 επισκέφθηκα την Κούβα. Ήθελα να δω από κοντά, πριν πεθάνει ο Φιντέλ, τι ήταν αυτό το πράγμα, που για πολλούς θεωρούνταν η ονείρωξη της Επανάστασης.
Γυρίζοντας, έγραψα μια σύντομη αποτίμηση:
Στο πολιτικό επίπεδο, κατέλυσε ένα διεφθαρμένο και δικτατορικό καθεστώς, εκείνο του Μπατίστα, που είχε στενούς δεσμούς με την αμερικανική Μαφία. Το αντικατέστησε με ένα σκληρό, αυταρχικό και ολοκληρωτικό μονοκομματικό καθεστώς, με καταστολή των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών. Χρησιμοποίησε ως κύριο όπλο τον εξωτερικό εχθρό, τις ΗΠΑ, και πολύ σύντομα «βάφτισε» όσους διαφωνούσαν με τις επιλογές του «εχθρούς της πατρίδας», εσωτερικούς εχθρούς. Με άλλα λόγια, δικτατορία παρέλαβε και δικτατορία παραδίδει.
Στο οικονομικό επίπεδο, παρέλαβε μια ισχυρή οικονομία, τη 2η ισχυρή στη Λατινική Αμερική και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου στον κόσμο, την οποία διέλυσε και κονιορτοποίησε. Η πλήρης κρατικοποίηση κατέστρεψε και εξώθησε σε φυγή όχι μόνο τους μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά και μια ισχυρή και παραγωγική μεσαία τάξη. Η χώρα εξαθλιώθηκε, οι καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν, η εξάρτηση από τη Σοβιετική Ένωση έγινε ολοκληρωτική, οι υποδομές καταστράφηκαν. Ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος διέλυσε την οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Για τη συνέχεια booksjournal












35 σχόλια:

  1. Το άρθρο υπογράφει ο τεράστιος κουμπάρος του Βενιζέλου, Παπασαραντόπουλος.

    Τα σχόλια περιττεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν και αλλες ανεξαρτητες πηγες,πχ NYT,ΝΥΠ,Washington Post κλπ.
      Ας δουμε τι λενε σοβαρες προσωπικοτητες,οπως ο George Galloway:
      "A child born in Cuba has more chance of survival, higher life expectancy than in Washington DC
      Cuba's biggest export is not tobacco or rum, but doctors. Every time there is a tragedy they are first on the scene to help
      If scarface generation think they're going back to their casinos & bordellos they'll be disappointed

      και καποια γεγονοτα:

      http://www.militaire.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF/

      Διαγραφή
    2. Ευτυχώς πρόλαβε ο άνθρωπος να δει τη σημαία των ΗΠΑ να κυματίζει στην Κούβα.

      Διαγραφή
    3. " Η Κούβα διαθέτει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο. Χρειάζεται. Η χώρα είναι από τις πρώτες στον κόσμο στα ποσοστά αυτοκτονιών. Βρίσκεται στη 17η θέση. Πολύ ψηλότερα από την Ελλάδα των μνημονίων. " ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. την σημαια των ΗΠΑ;θεωρεις δημοκρατια τις ΗΠΑ;οι ιδιοι χαρακτηριζονται Ολιγαρχια,να τα λεμε ολα,δεν μπορεις να κατηγορεις την Κουβα και να χρησιμοποιεις τις ΗΠΑ σαν προτυπο.

      Καλος ο λαικισμος(aυτο το εγραψε στο προταγον η στο αθενς βοις;),αλλα γνωριζεις καλα,οτι ο λογος που εχουν καλους ιατρους δεν ειναι οι αυτοκτονιες.Αυτοκτονιες εχουν και οι Σκανδιναβοι.Ασε που οταν αυτοκτονεις,ο γιατρος δεν μπορει να κανει κατι,εκτος αν οι Κουβανοι γιατροι,εχουν αναπτυξει την ιδιοτητα της αναστασης των νεκρων.

      Επισης,ισως το ξερει ο Γιαννακιδης,οτι απο το 2000 και μετα,εχουν αυξηθει δραματικα οι αυτοκτονιες των λευκων 40αρηδων στην Αμερικη,το αναφερει στο ντοκυμανταιρ του,a century of war o Sean Stone,αλλα δεν νομιζω οτι εχουν γινει καλυτεροι οι γιατροι στην μητερα της συγχρονης δημοκρατιας...

      ΥΓ1 Να σου πω συγχαρητηρια για το αβαταρ,ειναι και μενα αγαπημενη μου σειρα οι Παντρεμενοι με παιδια...

      Διαγραφή
    6. Xristos την επιτυχία ενός πολιτικού συστήματος την κρίνεις με το πόσοι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν σε αυτό. Είδες εσύ δυτικογερμανούς να πηδάνε το Τοίχος;
      Είδες Αμερικανούς να διασχίζουν τα κύματα για να πάνε να ζήσουν στην Κούβα;
      Είχαν 999 κακά από τη μία και 1 καλο από την άλλη. Στην δική μου ζυγαριά δεν συγκρίνονται.
      Στη δική σου βλέπω ότι ισορροπούν. Τί να πω...

      Διαγραφή
    7. Ξερεις,υπαρχουν πολλοι τροποι να εχεις δικτατορια.Ενας Αμερικανος κωμικος,ειχε πει οτι εχουμε την ψευδαισθηση της επιλογης(σαν Αμερικανοι),εχουμε 40 επιλογες γευσεων για να διαλεξουμε φαγητο για γατες και 2 κομματα για να μας κυβερνησουν.ΔΕν ξερω τι καλο βλεπεις πχ στην Αμερικη,ολιγαρχια(Οπως παραδεχονται οι ιδιοι) με μανδυα δημοκρατιας και οικονομικο συστημα,ονειρωξη καθε Κομμουνιστη και απο την αλλη Κομμουνισμο με θετικα και αρνητικα.Οταν φευγουν οι Κουβανοι απο την Κουβα,το γνωριζεις,ποσοι Αμερικανοι εχουν φυγει απο την χωρα τους,ξερεις;Προσωπικα ουτε η Κουβα μ αρεσει ουτε η Αμερικη,δεν ξερω που βλεπεις οτι ισορροπουν,απλα μ ενοχλει η υποκρισια και το να θελουν καποιοι να κατηγορουν κατι,με το παραμικρο

      ΥΓ1 Για ρωτα εναν μαυρο,να σου πει ποσο καλα περναει στην Αμερικη,ρωτα τον γρηγορα ομως,γιατι κινδυνευει να σκοτωθει.

      Επισης περι Αμερικης:
      http://www.zerohedge.com/news/2016-09-12/tent-cities-full-homeless-people-are-booming-cities-all-over-america-poverty-spikes


      http://www.zerohedge.com/news/2015-11-03/21-shocking-facts-about-explosive-growth-poverty-america

      http://www.zerohedge.com/news/2016-07-08/26-million-americans-are-now-too-poor-shop-study-finds

      http://www.zerohedge.com/news/2016-10-10/poor-america-7-10-americans-have-less-1000-savings

      Λενε μεταξυ τους οτι ειναι χωρα της ελευθεριας και των ευκαιριων(αυτο ισχυε παλια),ας μην τα παπαγαλιζουμε και μεις.

      Διαγραφή
    8. >ποσοι Αμερικανοι εχουν φυγει απο την χωρα τους,ξερεις;<

      Εσύ το ξέρεις; Αν ναι, διαφώτισέ μας.

      Διαγραφή
    9. Αν γνώριζες, θα μπορούσες να αναφερθείς στην μοναδική περίοδο τού Μακαρθισμού, που ανάγκασε πολλούς πράγματι Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την χώρα. Ήταν μία περίοδος, για την οποία πιστεύω ότι κανείς Αμερικανός δεν αισθάνεται υπερήφανος και είναι σχεδόν ανεξήγητο πώς η πολιτική ηγεσία μιας τέτοιας χώρας άφησε να παρασυρθεί από έναν αποδεδειγμένα ανισόρροπο άνθρωπο, που έπασχε από σύνδρομο καταδιώξεως.

      Διαγραφή
    10. Όταν λέμε ότι ο Κάστρο δεν ήταν άγιος, δεν εννοούμε μόνον ότι εγκαθίδρυσε μία στυγνή δικτατορία, αλλά ότι το καθεστώς του ήταν διεφθαρμένο΄, όπως αυτό τού Μπατίστα, το οποίο ανέτρεψε.

      Είναι γνωστές οι σχέσεις των αδελφών Κάστρο με τους ναρκοβαρώνους των λατινοαεμρικανικών καρτέλ και ειδικά με τον διαβόητο Pablo Escobar, ο οποίος χρησιμοποιούσε την Κούβα (προφανώς με το αζημίωτο) σαν σταθμό μεταφορτώσεως και προωθήσεως:

      Pablo Escobar’s sister reveals her brother had business ties with Castro dictatorship

      Gabriel Garcia Marquez delivered drug letters from Pablo Escobar to Fidel Castro: Former hitman

      Όλα αυτά και μερικά άλλα εξηγούν το γιατί οι Κάστρο και οι περί αυτούς δεν ... πεινούσαν:

      Castro the Multimillionaire



      Διαγραφή
  2. Είναι απογοητευτικό να βλέπεις και να διαβάζεις πόσοι Στόκοι υπάρχουν στην Ελλάδα που υμνούν έναν δικτάτορα, απλώς και μόνο επειδή ήταν "κόκκινος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά είναι σαφώς περισσότεροι από τους στόκους που υβρίζουν τον Κάστρο επειδή ακριβώς ως κόκκινος, ξεφτίληζε τους Αμερικάνους για 60 χρόνια.

      Διαγραφή
  3. Ας πάψουν ανησυχούν επιτέλους οι ανά τον κόσμο φιλελέδες.
    Ο Φιντέλ Κάστρο δεν θα ταφεί στα Ιεροσόλυμα, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να αναστηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα, μόνος επαναστάτης μας έμεινε ο Αλέξης. Ά! έχουμε και τον Κιμ!

      Διαγραφή
    2. https://www.theguardian.com/world/2016/nov/26/jeremy-corbyn-left-uk-politics-fidel-castro

      Διαγραφή
    3. Τ οτι δεν εχει περασει το σχολιο μου,οτι εχουμε και αλλους 2 επαναστατες,τον Αδωνι και τον Τζημερο,ειναι μεσα στα πλασια της Δημοκρατιας;Να ειμασταν στην Κουβα και να μην περναγε,το καταλαβαινω,αλλα εδω;αναστηθηκε ο Καστρο;Στην τελικη,επαναστατες τους ειπα,δεν τους εβρισα,δεν τους ειπα φιλελευθερους..

      Διαγραφή
  4. Ο κοσμος ειναι πιο ελευθερος απο χτες που ψοφησε η αρχιΧΟΥΝΤΑΡΑ του κερατά ο Φιντελ Καστρο. Ο αριστερος αυτος κτηνωδης δικτατορας που βασανισε, φυλακισε, εκτελεσε χιλιαδες δημοκρατικους Κουβανους για να μπορει να μοιραζεται με την ελεεινη οικογενεια του την εξουσια στην Κουβα. Περιπου 60 χρονια καταπιεσης, τρομου, ανελευθεριας και ανειπωτης ΧΟΥΝΤΟΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ τελειωσαν εχθες, φυσικα σαν γνησιος ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ πριν ψοφησει εδωσε την εξουσια της ΧΟΥΝΤΑΣ του στον....αδελφο του τον Ραουλ ! Αριστερά πραγματα δηλαδη....ΑΡΙΣΤΕΡΗ κληρονομικη ΧΟΥΝΤΑ !
    Φυσικα επειδη ηταν ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ οι απανταχου νοσταλγοι του Σοβιετικου ΚΤΗΝΟΥΣ χυνουν ποταμους δακρυων και προσπαθουν να αγιοποιησουν ενα στυγερο φασιστικο τομαρι, ματαια...περασαν οι αληστου μνημης 'καιροι' εκεινοι που μπορουσαν να χειραγωγουν τον κοσμο..
    Στο αναθεμα λοιπον το καθαρμα και σαν επωδο σας παραθετω τα λογια του αναγνωρισμενου ψυχίατρου Ματθαίου Γιωσαφάτ που φιλοξενησαν το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής του 2015 στο «Mega» οι δημοσιογράφοι Μανώλης Αναγνωστάκης και Ιορδάνης Χασαπόπουλος. Με αφορμή το σημερινό θάνατο του κομμουνιστή δικτάτορα της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, μεταφέρω επί λέξει τις καταγγελίες του ψυχιάτρου:


    ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΣΑΦΑΤ: «Νέος ήμουν κι εγώ κομμουνιστής, γιατί...
    ήθελα να βοηθώ τους αδύνατους. Αλλά τελικά οι επαναστάσεις προδίδονται γιατί ανεβαίνουν οι πιο αδίστακτοι και εκμεταλλεύονται τα ρομαντικά όνειρα και λοιπά. Θυμάμαι ότι ο Κάστρο με τον Τσε Γκεβάρα, λίγο πριν μπουν στην Αβάνα, τους είχαν πει: «Σύντροφοι, αν μέσα σ’ έναν χρόνο δεν κάνουμε εκλογές, σημαίνει ότι σας προδώσαμε και πρέπει να μας σκοτώσετε»!.. Όπως ξέρετε, περάσανε τόσα χρόνια από τότε… Και η Κούβα ήταν πολύ σκληρό καθεστώς, δεν είναι όπως εδώ που τα βλέπουμε όλα ωραία, λόγω ενός αριστερίζοντος τρόπου σκέψης: Πεινάγανε οι άνθρωποι, ΠΟΥΛΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥΣ και την κόρη τους στον δρόμο. Εγώ είχα φίλους που είχανε γραφεία ταξιδιωτικά εκεί και μού λέγανε πως σε πλησίαζε ο μπαμπάς και σού έλεγε: «10 ευρώ την κόρη, 5 ευρώ την γυναίκα»!.. Και σού δίνανε και γεύμα δωρεάν: Πήγαινες στο σπίτι τους, τρώγατε και μετά πήγαινες στο δωμάτιο για τα περαιτέρω… Δεν είχανε να φάνε οι άνθρωποι»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Andpic Καλύτερα να μη μιλάμε για τη δική σου ζυγαριά, που έχει προ πολλού σκουριάσει σε κατακόρυφη θέση και δεν ξεκολλά με τίποτα για να ισορροπήσει. Κατάσταση επιβλαβής για μιαν ιστοσελίδα, που πρέπει να προσελκύει κόσμο όλων των απόψεων και όχι να αποδιώχνει.
    Τώρα για τον Φιντελ Κάστρο, 630 απόπειρες δολοφονίας, μια αμερικανική απόβαση και 70 χρόνια αποκλεισμού δεν κατόρθωσαν ούτε να τον εξολοθρεύσουν ούτε να μειώσουν του λαού με τον θάνατό του -εντυπωσιακή για όσους βλέπουν εικόνες ρεπορτάζ σε άλλα κανάλια εκτός των CNN, BBC και D W.
    ΄Οσο για τον κουμπάρο του ψευδοβενιζέλου, "κι' η μυλωνου τον άντρα της με τούς πραματευτάδες" ή "... ενεργήθηκε η φοράδα στ' αλώνι'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστέριε
      ισορροπία είναι να δημοσιεύουμε και τις δυο απόψεις.
      Έχω επισκεφθεί την Κούβα και είδα από κοντά και τον Φιντέλ και την νεολαία.
      Ο Φιντέλ είναι ένα πρόσωπο που πέρασε στην ιστορία.
      Όμως να μην έχουμε απαιτήσεις να τον σέβονται όλοι.
      Δεν ήταν άγιος.
      Η νεολαία της Κούβας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο.
      Σου το ξαναλέω, μίλησα με νέους και νέες χωρίς προαταλήψεις.
      Το καθεστώς απέτυχε παταγωδώς στον τομέα "άνθρωπος".

      Διαγραφή
  6. Σαββα,σιγουρα ο Καστρο,δεν ηταν αγιος.
    Λες,οτι ειναι ισορροπια να δημοσιευουμε και τις δυο αποψεις,ομως αυτο που ειδα οτι δημοσιευσες μια αποψη και αυτη αρνητικη.Αυτος ο ανθρωπος δεν εκανε κατι σωστο;μπορω να σου βρω βιντεο που μιλανε νεαροι και μονο που δεν κλαινε που πεθανε.Ο ANdpik,στο θεμα γιατρων,απαντησε οτι το εχει λογω αυτοκτονιων,σεβαστο να μην γουσταρουμε καποιον,αλλα να ειμαστε αντικειμενικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο
      χθες και σήμερα δημοσιεύσαμε δυο υπέρ του Κάστρο και ένα κατά.
      Όσο για τους νέους, ακόμα και οι αντιφρονούντες στην κούβα, μιλούσαν με θαυμασμό για τον Κάστρο, γιατί τους γλύτωσε από την χούντα του Μπατίστα.
      Όμως, άλλο η γοητεία που ασκούσε ως προσωπικότητα και άλλο τα αποτελέσματα.
      Τα αποτελέσματα είναι τραγικά.

      Διαγραφή
    2. Ρε συ xristos πληρωμένη απάντηση φίλου..

      " Όταν έπεσε το αιμοσταγές καθεστώς Τσαουσέσκου, μάθαμε για τα χιλιάδες παιδιά με ηπατίτιδες και aids που μολύνθηκαν επειδή εμβολιαζόντουσαν κατά δεκάδες με μία σύριγγα, μέχρι να σπάσει η βελόνα. Μέχρι να εκτελεστεί το κτήνος οι εν Ελλάδι απολογητές του έλεγαν "ναι, αλλά στην Ρουμανία έχεις εξασφαλισμένη την υγειά σου". Άει στο διάολο κυριακάτικα."

      Διαγραφή
    3. Σαββα,λαθος δικο μου λοιπον που δεν ειδα τα θετικα αρθρα.Απλα ειναι και καπως αστειο,να γραφονται αρνητικα αρθρα και σωστα για την ΚΟυβα,αλλα σε αλλα αρθρα να δημοσιοευονται θετικα λογια,που δεν ισχυουν,γι αλλες χωρες.
      Επισης,μου εκανε εντυπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ,εξυψωνει τον Καστρο,που δεν ηταν δημοκρατης αλλα δικτατορας,οταν ο Τσιπρα και οι συν αυτω,μιλανε για δημοκρατια κλπ.Επισης δεν γινεται αναφορα στα δικαιωματα των ομοφυλοφιλων,αλλο ενα θεμα της αριστερας.Θα μπορουσε λοιπον να γραφτει ενα τετοιο αρθρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και οχι η αποψη του κουμπαρου του Βενιζελου,βεβαια δικησ ου ειναι η ιστοσελιδα,εσυ και οι αλλοι 2 αποφασιζετε


      Αndpik,σ ευχαριστω για τον διαολο Κυριακατικα(και μην μου πεις οτι ηταν μεσα στο βαθυστοχαστο σχολιο του φιλου οσυ,θα μπορουσες να το παραλειψεις,χωρις ν αλλαξει το νοημα),αλλα αν διαβαζεις αυτα που σου λεω,ΔΕΝ ειμαι απολογητης του Καστρο,ΔΕΝ ειμαι ΚΟμμουνιστης.Επισης,επειδη ζουμε σε μια παγκοσμοιοποιημενη κοινωνια,σου εστειλα αποψεις ανθρωπων απο το εξωτερικο για τον Καστρο,οχι Ελληνων.Εγω ομως δεν θα σου πω νας στο διαολο,τ οτι διαφωνουμε,δεν σημαινει οτι εχω προβλημα μαζι σου.

      Διαγραφή
    4. Xristos ο διάολος όντως ήταν στο σχόλιο του φίλου.
      Πιο παγκοσμιοποιημένη άποψη από τους χιλιάδες που θαλασσοπνίγηκαν στα 225 χλμ που χωρίζουν την Κούβα από τις ΗΠΑ δεν υπάρχει.
      Οι Σύριοι Θαλασσοπνίγονται για να γλιτώσουν από τα κτήνη του ISIS.
      Οι κουβανοί απο πού;
      " ο ΣΥΡΙΖΑ,εξυψωνει τον Καστρο,που δεν ηταν δημοκρατης αλλα δικτατορας, οταν ο Τσιπρα και οι συν αυτω,μιλανε για δημοκρατια "
      Οπως βλέπεις η δημοκρατία δεν έχει την ίδια έννοια στα κεφάλια όλων. Και τον Κάστρο αν ρώταγες δημοκρατία θα σου έλεγε ότι κυβερνά.

      Διαγραφή
    5. Ο οποιος διαολος θα μπορουσε να διαγραφτει απ το κειμενο,δεν προσφερει κατι στο νοημα,αυτου που θελει να πει.

      Ο Καστρο δεν νομιζω να ελεγε οτι ειναι δημοκρατης,για Κομμουνισμο ελεγε.Η δημοκρατια ειναι μια εννοια,αλλα οτι καποιοι την βλεπουν οπως τους βολευει,εχεις δικιο.

      Τ οτι καποιος φευγει απο μια χωρα,οταν αυτη αλλαζει καθεστως,σημαινει ισως οτι χανουν αυτα που ειχαν επι Μπατιστα,εξου και η scarface generation που ειπε ο Γκαλογει(αν δεις στα πανηγυρια στι ΗΠΑ,παιρνουν μερος και νεοι ανθρωποι,οι οποιοι γεννηθηκαν ΗΠΑ και σιγουρα γνωριζουν οτι τους ειπαν μονο οι γονεις τους).Επισης κανεις δεν ειπε οτι ειναι καταπληκτικα στην Κουβα.Θελω απλα να πω οτι καλο ειναι να δημοσιευεις τις αποψεις ΟΛΩΝ και τις θετικες και τι αρνητικες.Δεν υποστηριζω τον Καστρο,αδιαφορος μου ειναι(ποσο μαλλον απολογητης),απλα αυτο το μαυρο η ασπρο που παρουσιαζεις μ ενοχλει,με ολο τον σεβασμο στο προσωπο σου και των αλλων 2 αρθογραφων.Απ την στιγμη που η ιστοσελιδα ειναι ενημερωτικη,εχει σαν σκοπο να ενημερωνει και οχι να γραφονται τσιτατα η οτι γραφει ο καθενας στα μεσα μαζικης δικτυωσης,επειδη μας βολευει.Καλο το χιουμορ,δειχνεις να εχεις αρκετο απ αυτο.Μην με παρεξηγεις δεν σε κατακρινω,αν το εκανα,πιστεψε με,δεν θα εμπαινα στην ιστοσελιδα αυτη.

      Διαγραφή
  7. "Λίγο ακόμα, άλλα 60 χρόνια να είχε στη διάθεσή του, θα τρώγαν οι Κουβανοί με χρυσά κουτάλια. Αλλά η ζωή είναι άδικη. Όλους τους μεγάλους ανθρωπιστές τούς παίρνει ο Χάρος πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, πριν ολοκληρώσουν το έργο τους."

    --------------------------------------------------------------
    "Ο Φιντέλ Κάστρο δεν φοβήθηκε ποτέ τον θάνατο, γι’ αυτό και αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία του κουβανικού λαού, παρά τις συνεχείς προσπάθειες ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων να δυσκολέψουν τη ζωή και το έργο του. Ήταν και θα παραμείνει για πάντα ο ορισμός της ακατάπαυστης μάχης ενάντια στους καταπιεστές. Εκείνος στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας".
    (ευρωβουλευτής παπαμικρούλης, από τη δημαρ, μην ξεχνιόμαστε)
    Για να μαθαίνετε όσοι δεν το ξέρατε ότι ο εκλιπών αγωνίστηκε για την ... ελευθερία του κουβανικού λαού. Γι αυτό ήταν τόσο αγαπητός, που δεν χρειάστηκε να τεθεί ποτέ στην κρίση της εκλογικής επιλογής των... ελευθερωμένων.

    Στη φωτογραφία ο αγωνιστής της ελευθερίας εκτελεί εν ψυχρώ κρατούμενο καταπιεστή που στάθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
    ---------------------------------------------------------------------------
    "Εκείνο που εισπράττω από την εκδήλωση λατρείας των παντοειδών αριστερών προς τον εκλιπόντα κουβανό δικτάτορα είναι μια υπόγεια ζήλεια. Απέναντι στην ιστορία, που δεν τους έδωσε την δυνατότητα να καταργήσουν κι εκείνοι τις εκλογικές διαδικασίες. Και είναι υποχρεωμένοι από την άθλια αστική δημοκρατία να τίθενται σε τακτά διαστήματα υπό την κρίση των υποψηφίων θυμάτων."

    "Δεν πάει στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πρώην δικτάτορα της Κούβας, η αδερφή του, η κ. Χουανίτα Κάστρο.

    Λεπτομερέστερα, η κ. Κάστρο δήλωσε στην εφημερίδα «Nuevo Herald».: «Λόγω των νοσηρών φημών σύμφωνα με τις οποίες θα πάω στην Κούβα για την κηδεία, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν πήγα πίσω στο νησί, ούτε σχεδιάζω να το κάνω. Δε χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου… Σαν αδερφή του Φιντέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου».

    Η κ. Χουανίτα Κάστρο ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από το 1964, σα στρατευμένη αντικομουνίστρια και αντικαθεστωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπενθυμίζεται ότι τώρα την Κούβα την κυβερνάει άλλος αδερφός τους, ο κ. Ραούλ Κάστρο, στον οποίο ο Φιντέλ είχε παραδώσει την εξουσία."
    --------------------
    "Ας εξηγήσει κάποιος στον Πάκη (και σε πολλούς άλλους) ότι επανάσταση λέγεται τον πρώτο χρόνο, άντε και τον δεύτερο μέχρι να ξαναρχίσει να λειτουργεί η δημοκρατία. Από κει κι ύστερα λέγεται δικτατορία, ακριβώς όπως αυτή που ανέτρεψε. Όταν μαλιστα κρατάει μισόν αιώνα λέγεται δικτατοριάρα. Φασισμός στην πεντηκοστή."
    -----------------------------
    "Ναι αλλά όταν έριχνε αντιφρονούντες στα μπουντρούμια δάκρυζε, όχι σαν τους άλλους."
    --------------------
    "Γράφτηκαν πολλά σήμερα για την Κούβα του Κάστρο. Ναι, αυτός μαζί με τον Τσε Γκεβάρα έκαναν μία επανάσταση εναντίον ενός δικτάτορα τον οποίο κατάφεραν να νικήσουν και ν' απαλλάξουν τη χώρα από αυτό το συγκεκριμένο ολοκληρωτικό καθεστώς.
    Το καθεστώς όμως που δημιούργησαν αμέσως μετά σε τι διέφερε απ' αυτό του Μπατίστα; Είχε η Κούβα δημοκρατία πλέον; Έκαναν ποτέ εκλογές; Πόσον καιρό έμεινε ο Κάστρο στην εξουσία; Ποιος τον διαδέχτηκε και με ποιον τρόπο; Υπήρχε αντιπολίτευση να ελέγχει την εξουσία για τυχόν παραβάσεις, εκτροπές κλπ; Προστατευόταν οι ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών της;"
    --------------------------
    "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με υπουργούς, θαυμαστές του Φιντέλ Κάστρο."

    ------------------------------------------
    Ο πατέρας,κομμουνιστής μέχρι κόκκαλο,αραχτός βλέπει στην τηλεόραση την Κανέλη με το τσιγάρο στο χέρι να βρίζει τους πάντες και τα πάντα.
    Ο μικρός γιός του τον πλησιάζει με ένα βλέμμα απορίας:
    -Μπαμπά πετάει ο ελέφαντας;
    -Τι μαλακίες ρωτάς ρε; Χάζεψες; Κάνεις παρέα με τίποτα δεξιούς στο σχολείο και σε ποτίζουν τίποτα;
    -Ρε μπαμπά μια ερώτηση σου κάνω.Πετάει ο ελέφαντας;
    -Καλά χαζός είσαι; Είναι δυνατόν να πετάει ο ελέφαντας;
    -Μα ρε μπαμπά εγώ διάβασα ότι πετάει!
    -Στο σχολείο στις μαθαίνουν αυτές τις μαλακίες; Που διάβασες εσύ ότι πετάει ο ελέφαντας;
    -Στον Ριζοσπάστη!
    -Καλά τωρα.Πετάει.Που λέει ο λόγος πετάει.Δέκα μέτρα πάει και μετά πέφτει...
    Κλαίω !
    ------------------------

    Σήμερα θυμήθηκα την ιστορία εκείνου του Κουβανού πιλότου (Orestes Perez), που το 1991 αυτομόλησε, πετώντας με το στρατιωτικό του αεροπλάνο Mig-23, από την Κούβα στην Φλόριντα ζητώντας πολιτικό άσυλο.
    Όμως δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Μερικούς μήνες μετά επέστρεψε πίσω στην Κούβα. Όχι γιατί δεν του άρεσε το σύστημα υγείας και η εκπαίδευση των ΗΠΑ. Ούτε τον χάλασε το κλίμα της Φλόριντα!
    Επέστρεψε με ένα σαράβαλο Cessna, προσγειώθηκε σε οδική αρτηρία της Κούβας, πήρε γυναίκα και παιδιά και ξαναπέταξε πίσω στη Φλόριντα.
    Όταν δε ρωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, απάντησε, πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που έφερε μαζί του την οικογένεια στην χώρα της ελευθερίας. (ναι αυτή με το άσχημο εκπαιδευτικό σύστημα).
    Κλάμα τότε οι αριστερούληδες της Ελληνικής Λίστας των newsnet, Hellas List.
    -------------------------------------------------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. In the 1970s, before the collapse of the Soviet Union, Cuba really had everything. It was a time of flourishing, of culture, music, dance, education and sports. Cuba was rapidly moving from being a very backward country pre the revolution to a country that was blossoming in every single way. The results are still there. You see Cuba punch above its weight in every sort of sphere. There was an optimism that was palpable,” he said. “The Vietnam war had just been won and there were people from Vietnam there; the Palestinians were there, campaigners from South Africa, and it was a very, very vibrant time. It was inspirational for me personally.As the US embarked on a decades-long attempt at destabilisation, Castro’s fight for survival became synonymous with his country’s battle for autonomy. Many on the left of British politics feared that the CIA was intent on regime change across Central and South America, and started to champion the Caribbean island and its charismatic leader, whose influence and appeal grew with each day that he remained in power.

      Διαγραφή
    2. "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με υπουργούς, θαυμαστές του Φιντέλ Κάστρο."

      συνεχιζεις τα τσιτατα, τα οποια δειχνουν οτι δεν γνωριζεις,δες τι ειπε ο Γιουνκερ,το λινκ που σου εστειλα απο γκαρντιαν,ο Τριντο κλπ.Αυτοι και αλλοι,ειναι Ελληνες;Θα σου ελεγα και για τον Πουτιν,αλλα καταλαβαινω την αποψη που εχεις.Θα σου λεγα και για τον Ασαντ,αλλα μαλλον εισαι της αποψης των ΑΜερικανων περι σφαγεα του λαου του και μετριοπαθης αντιπολιτευσης

      Διαγραφή
  9. Ένας ηγέτης που δρούσε πάντα για το καλό της δημοκρατίας στη χώρα του.Η δημοκρατία στην απόλυτη ακμή της.Σαράντα εννιά χρόνια διάβασα κάπου ότι κυβέρνησε.Αχ παναγίτσα μου.Ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Σάββα,
    ΄Αλλο πρόβλημα έθεσα, γενικώτερο: Την καθοριστική γραμμή πλεύσης μιας ιστοσελίδας που θέλει να είναι πατριωτική, ενωτική του έθνους, διαφωτιστική και εκσυγχρονιστική του τρόπου σκέψεως των συμπατριωτών μας, πέραν από αναχρονιστικές, χρεωκοπημένες,γελοιοποιημένες εμμονές στο Δεξιά- Αριστερά, εστιασμένη στο ΄Ενα, το Μοναδικό για τους ΄Ελληνες υπαρξιακό πρόβλημα της Εθνικής μας Επιβίωσης.
    Τοποθετήσεις που αναξέουν πληγές και ανακλαστικά εθνικού διχασμού νομίζω πως υποσκάπτουν μια τέτοια αποστολή και θάπρεπε να εμποδίζονται από μια διαδικασία αυτοπειθαρχίας.
    ΄Ολοι οι ΄Ελληνες χρειάζονται στον αγώνα για την εθνική σωτηρία: Κι' αυτοί
    που οι πατεράδες τους πολέμησαν τον κατακτητή στις τάξεις του ΕΔΕΣ και του Ζέρβα (όπως εγώ,για την αποφυγή παρεξήγησης) και αυτοί που εξ ίσου ανδρεία τον πολέμησαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ και μαζί ανατίναξαν τη γέφυρα στον Γοργοπόταμο.
    Σε πληροφορώ πως μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Δαφνί, ο Πλουμπίδης --καταδικασμένος από το στρατοδικείο για προδοσία και καταγγελλόμενος την ίδια μέρα ως πράκτορας των Εγγλέζων από την "Φωνή της Αλήθειας"- αποχαιρέτησε τη ζωή με την κραυγή Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω το ΚΚΕ.
    Πρώτα η Ελλάδα και για τον Πλουμίδη, που κι' αυτός ξεφύτρωσε από τούτα τα ματωμένα χώματα.
    Λίγοι μένουμε οι ΄Ελληνες σ' αυτή την αλωμένη γη. Κι'αν τη ρωτήσεις ασφαλώς θα σου πει έντρομη πως δεν περισσεύει κανένας. Όχι λοιπόν άχτι και δηλητήριο
    για το πολύπαθο παρελθόν. Προσήλωση στον αγώνα, στην έγνοια μήπως και διασώσουμε κάποιο μέλλον ελληνισμού σε τούτη την από λύκους διεκδικούμενη πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://emo.gr/2016/11/11470/

    Aς δουμε τι λεει και ο Κρανιδιωτης,τον οποιο δεν λες και αριστερο.Λεει ακριβως τα πραγματα οπως ειναι,ουτε μαυρο ουτε ασπρο,ουτε με τσιτατα απο ΜΚΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παντως για να λεμε την αληθεια,η καλυτερη περιοχη στην Κουβα,ειναι αυτη που δεν ελεγχει το καθεστως του Καστρο,στο Γκουανταναμο,εκει που οι Αμερικανοι,εχουν το γνωστο εκπαιδευτικο ιδρυμα,που κανουν ταχυρυθμα μαθηματα δημοκρατιας.Οι Αμερικανοι,η χωρα της δημοκρατιας, συνεχιστης της Αθηναικης και αρχηγος του ελευθερου κοσμου,οπως τους αρεσει ν αυτοαποκαλουνται.Η χωρα που στο Συνταγμα τους,λεει οτι οι φυλακισμενοι δεν εχουν ΚΑΝΕΝΑ δικαιωμα,η χωρα δηλαδη που αναγνωριζει την συγχρονη σκλαβια,που στο στον εθνθικο τους υμνο,πανηγυριζουν για τον θανατο,των μαυρων,που στον πολεμο με την Αγγλια,πηγαν με τους δευτερους που τους υποσχεθηκαν την ελευθερια τους.Που συνεχιζουν να εχουν μια ιδιαιτερη αγαπη στους μαυρους,θανατηφορα θα μπορουσε να την χαρακτηρισει καποιος.Και που φυσικα τωρα που μιλαμε,εχουν στειλει,εκτος απο στρατικοποιημενη αστυνομια,μισθοφορους της Blackwater,για ν αντιμετωπισουν τους Ινδιανους στην Ντακοτα,οι οποιοι ειρηνικα διαμαρτυρονται,για την καταπατηση των ιερων τους χωρων και για την δημιουργια αγωγου πετρελαιου διπλα απο τον ποταμο που αυτοι οι ανθρωποι πινουν νερο.Το πως τους φερονται καθημερινα,ευκολα μπορει να το δει καποιος στο διαδικτυο.

    Ευτυχως ομως πεθανε ο δικτατορας Καστρο και σωθηκε η δημοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.