15/11/16

Κατ’ ιδίαν ενημέρωση Αρχηγών και όχι σύγκληση Εθ. Συμβουλίου - Οι αντιδράσεις των κομμάτων


Κατ' ιδίαν ενημέρωση θα παρέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και δεν θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο.
Η ενημέρωση επί των συνομιλιών θα γίνει πριν την αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη το ερχόμενο Σάββατο για την Ελβετία, όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Η ενημέρωση των κομμάτων θα γίνει Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο.
Με αφορμή την κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκλήθηκαν αντιδράσεις από τους αρχηγούς.
Δείτε τις αντιδράσεις: 
ΑΚΕΛ: Δεν έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση, δεν ξέρουμε τίποτα για Εθνικό Συμβούλιο.
"Δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει επιτευχθεί στο Μόντ Πελεράντ, θα αναμένουμε την ολοκληρωμένη ενημέρωση για να προβούμε σε ολοκληρωμένες τοποθετήσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. "Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι το γεγονός ότι η διαδικασία συνεχίζεται και το  ότι έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά στο εδαφικό αλλά και τα υπόλοιπα θέματα της εσωτερικής πτυχής, θεωρούμε ότι είναι θετικό", συμπληρώνει. 
Ο Γενικός Γραμματέας ερωτήθηκε για το αν έχει ενημέρωση για το πότε θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.
Συμμαχία Πολιτών: Η απόφαση του πρόεδρου γεννά εύλογες απορίες και υποψίες
Την πρόθεση να παραστούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση ενημέρωσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,παρά τις επιφυλάξεις για την απόφαση του, να μη συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, εκφράζει η Συμμαχία Πολιτών.
"Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αλλάζει τις αποφάσεις του όσον αφορά στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτή τη φορά, αντί  να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο όπως είχε δεσμευτεί για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν αποφάσισε να ενημερώσει ξεχωριστά κάθε κόμμα για 45 λεπτά", αναφέρουν.
"Ως Συμμαχία Πολιτών προσκληθήκαμε για την Παρασκευή και θα  παραστούμε στη συνάντηση. Όμως μας προκαλεί εύλογες απορίες και υποψίες η απόφαση του να ενημερώσει έκαστο κόμμα ξεχωριστά", σημειώνουν με νόημα.
"Κρίνουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα έπρεπε να συγκληθεί. Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως έχει από της σύστασης του καθοριστεί, είναι ο θεσμός που στόχο και σκοπό έχει να αποτελέσει το χώρο συλλογικού προβληματισμού για τη διαχείριση του εθνικού μας ζητήματος. Με τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις δεν επιτυγχάνεται η συναπόφαση και απομακρύνεται η προοπτική επίτευξης της ποθητής ενότητας", αναφέρουν κλείνοντας.
Κίνημα Αλληλεγγύη: Θα σηκώσει μόνος του το βάρος των υποχωρήσεων του ο ΠτΔ 
"Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συγκεκριμένους λόγους:
Δεν θέλει να δεσμευτεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για τις «κόκκινες γραμμές» της ε/κ πλευράς ενόψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών στην Ελβετία.
Δεν θεωρεί το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό σώμα, και προβαίνει σε εσκεμμένη υποβάθμιση του θεσμού.
Αναρωτιόμαστε εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος πρώτος από όλους πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας της ενότητας, και πώς εξυπηρετεί με αυτή του την απόφαση τον συγκεκριμένο στόχο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη.
"Την όποια προσπάθεια συνδιαχείρισης του Κυπριακού", συνεχίζει η ανακοίνωση, "έτσι κι αλλιώς την έχει διαγράψει εδώ και καιρό, προχωρώντας ολομόναχος στις διαπραγματεύσεις. Μόνος θα σηκώσει και το βάρος των μέχρι τώρα αλλά και πιθανών μελλοντικών υποχωρήσεων του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αποδεχθήκαμε ήδη την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κατ’ ιδίαν ενημέρωση".
"Τον καλούμε έστω και την υστάτη να κάνει δεύτερες σκέψεις και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο πριν μεταβεί εκ νέου στην Ελβετία", σημειώνει το Κίνημα Αλληλεγγύη. 
ΕΛΑΜ: Ο ΠτΔ να αποφύγει τον νέο γύρο διαβουλεύσεων στην Ελβετία
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) πιστεύει ότι είναι επαρκής η κατ’ ιδίαν συνάντηση για ενημέρωση σε σχέση με τις εξελίξεις για το Κυπριακό, καθώς διατηρεί μια ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα πρέπει να μεταβούμε στην Ελβετία για συνομιλίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, σαν πολιτικό όπλο, για να αποφύγει το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία κάτω από εντονότατες και αφόρητες πιέσεις, που θα οδηγήσουν τον ίδιο σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και τραγικές υποχωρήσεις, αναφέρει το ΕΛΑΜ.
Την Τετάρτη συναντά τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Μεθαύριο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, επισημοποιήθηκε ο χώρος της επανέναρξης των συνομιλιών σε ελβετικό έδαφος και ειδικότερα εκ νέου στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν. 
Σημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.