14/11/16

Παντελής Σαββίδης: Πώς θα ζήσουμε με τον Τραμπ;

Η αμερικανική κοινωνία και ο κόσμος ολόκληρος βρίσκονται σε ετοιμότητα να αποδεχθούν μεγάλες αλλαγές που θα αναδιατάξουν τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες αλλά είναι αμφίβολο αν ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι το κατάλληλο πρόσωπο να τις πετύχει.
Σημαντικό μέρος της κοινωνικής βάσης που τον ψήφισε είναι λαϊκό, και σε μερικές περιπτώσεις –και με μαρξιστικούς όρους– θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προλεταριακό, ή ακόμη και υποπρολεταριακό.
Το άνοιγμα των διεθνών αγορών δημιούργησε προβλήματα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέκκα του καπιταλισμού, τα οποία οδήγησαν στον υπερπλουτισμό του 1% του πληθυσμού και στην ακραία περιθωριοποίηση πολύ μεγάλων στρωμάτων που κάποτε ανήκαν ακόμη και στις μεσαίες τάξεις.
Η δυναμική της παγκοσμιοποίησης αφήνει πίσω της μεγάλες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες, στην περίπτωση της Αμερικής, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους ψηφίζοντας τον Τραμπ, και στην Ευρώπη προσανατολίζονται πολιτικά προς σχήματα που θεωρούνται ακραία δεξιά και ξενοφοβικά. Οι προτιμήσεις τους αυτές είναι, στην ουσία, κραυγή αγωνίας των στρωμάτων αυτών, ότι δεν μπορούν πια να επιβιώσουν. Δυστυχώς, κανένα πολιτικό κόμμα δεν λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες των κοινωνικών αυτών δυνάμεων, και η αδιαφορία αυτή θα επιφέρει μεγάλες συνέπειες.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο λόγω της κρίσης έχει λάβει πιο έντονη μορφή, και η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητικής εξουσίας, απέβλεπε ακριβώς στην αναζήτηση μιας πολιτικής που θα το περιόριζε.
Δυστυχώς, η πολιτική πραγματικότητα ακύρωσε τις υποσχέσεις και διέψευσε την ελπίδα.
Αποτελεί ευτύχημα για το υπάρχον ελληνικό πολιτικό σύστημα, και την πενία που το διακρίνει, το γεγονός ότι η πολιτική και πνευματική συγκρότηση, καθώς και η κοινωνική συμπεριφορά των εκφραστών του «αντισυστημικού» κόμματος, δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά. Διαφορετικά, δύσκολα θα μπορούσε να αποτραπεί η διεκδίκηση, με αξιώσεις, της κυβερνητικής εξουσίας από τη Χρυσή Αυγή.
Δυστυχώς, το ιδεολογικό επιχείρημα των κατεστημένων τάξεων, πολιτικών και αντιλήψεων προς τις αγωνίες των περιθωριοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων, είναι ότι πέφτουν θύματα «λαϊκισμού».
Αυτό δείχνει την αδυναμία τους να συγκροτήσουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική που θα περιορίζει τα θύματα. Και αυτή η αδυναμία αποκαλύπτει ότι το ιδεολογικό και πολιτικό τους οπλοστάσιο είναι κενό.
Είναι η αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την κοινωνική έκρηξη, τύπου 1968. Οι πολιτικές που προτείνονται δεν μπορούν να εκτονώσουν την κοινωνική δυναμική. Νέα στρώματα αναζητούν θέση στην κοινωνική δομή, διάχυτες ιδεολογίες προσπαθούν να βρουν τρόπο συγκεκριμένης έκφρασης, η κοινωνία απαιτεί από τις κρατικές υποστάσεις αξιοπρεπή διαβίωση. Το μίγμα είναι χαοτικό , η σύνθεσή του όχι και πολύ σαφής και η έκρηξη επί θύραις. Και επειδή το χάος περιέχει τάξη, μετά την έκρηξη θα προκύψουν μια νέα ισορροπία.
Ας μη λησμονούμε ότι και το 1968 οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και κατόπιν μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη.
Πώς εξηγούνται, όμως, οι αντιδράσεις κατά του Τραμπ; Είναι αντιδράσεις του κατεστημένου; Όχι. Είναι λαϊκές αντιδράσεις που η κοινωνική τους σύνθεση είναι αυτή που περιγράφηκε παραπάνω αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον Τραμπ ως εκφραστή αυτού του κινήματος.
Αυτήν τη σύνθετη κατάσταση θα διαχειριστεί στο εσωτερικό της χώρας του ο Τραμπ, χωρίς να μπορέσει να αλλάξει πολλά πράγματα. Διότι ακόμη και το κατεστημένο του κόμματός του δεν συμφωνεί με την πολιτική του, και στις ΗΠΑ ο πρόεδρος έχει μεν δύναμη αλλά δεν είναι μονάρχης. Πολλά από τα μέτρα που θα χρειαστεί να περάσει απαιτούν την πλειοψηφία οργάνων και αυτή η πλειοψηφία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη έστω και αν οι ρεπουμπλικανοί ελέγχουν Βουλή και Γερουσία.
Στην εξωτερική πολιτική οι επιλογές του είναι ανησυχητικές. Αν υλοποιήσει όσα έχει πει για το ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα πρέπει να μετεξελιχθεί με τρόπο ασαφή ακόμη, ενώ ενδεχόμενη πολιτική αμερικανικής απομόνωσης θα έχει σοβαρές συνέπειες στην περιοχή μας.
Τα κενά πάντα κάποιοι τα καλύπτουν, ή η κάλυψη τους ανατίθεται από την υπερδύναμη.
 Ήδη ο αντιπρόεδρος της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς, και ο επικρατέστερος για το υπουργείο Άμυνας απόστρατος αντιστράτηγος Μάικ Φλιν επενδύουν πολλά στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους. Αν αυτό συμβεί ανατρέπονται πολλές από τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί, αν και οι χώρες στις οποίες θα βασιστεί, όπως ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε, είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Μια αμερικανική παρέμβαση για τη διαμόρφωση του τριγώνου Αίγυπτος-Ισραήλ-Τουρκία θα αποτελέσει, μάλλον, εφιάλτη για όλους.
Πηγή: Pontos News

14 σχόλια:

  1. >Πώς θα ζήσουμε με τον Τραμπ;<

    Εμείς; Όπως ζούμε και με κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, εκτός κι αν η ερώτηση απευθύνεται σε Αμερικανούς.

    >Η αμερικανική κοινωνία και ο κόσμος ολόκληρος βρίσκονται σε ετοιμότητα να αποδεχθούν μεγάλες αλλαγές που θα αναδιατάξουν τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες αλλά είναι αμφίβολο αν ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι το κατάλληλο<

    Όλη αυτή η άκρως κουραστική τραμπολογία των τελευταίων ημερών, μού έδωσε να καταλάβω ότι ακόμη δεν έχει γίνει ένα πράγμα αντιληπτό:

    Ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να έχει επιρροή στα εσωτερικά των ΗΠΑ (π.χ. φορολογία, (λαθρο)μεταναστευτική πολιτική, εσωτερική ασφάλεια, ενδεχόμενη δημιουργία ενός κάποιου κοινωνικού κράτους -Obamacare- κλπ. ).

    Η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από άλλα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ο δε πρόεδρος και πολύ λιγότερο ο εκάστοτε ΥπΕξ είναι απλώς εκτελεστικά όργανα. Αποψή μου, συνεπώς, είναι ότι για το δικό μας κράτος, το υπό των ΗΠΑ πάντα θεωρούμενο ως "δεδομένο", τίποτε δεν θ' αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "η αμερικανικη κοινωνια κιο κοσμος ολος ειναι ετοιμοι να αποδεχτουν μεγαλες αλλαγες"...εξαιρουνται οι χαζοελληνες οι οποιοι ειναι ετοιμοι να δεχθουν ο,τι ταϊζουν τα χαζοκαναλα το υποσυνειδητο τους...

      Διαγραφή
    2. Γιατί κόλλησες αυτό σου το σχόλιο σαν απάντηση στο δικό μου, αφού είναι εντελώς άσχετο μ' αυτά που γράφω;

      Μία αλλαγή που φέρνει ο Trump (θα έπρεπε να) είναι άξια προς μίμηση από τούς εθνοπατέρες: Δήλωσε στο CNBC ότι αποποιείται τού μισθού του (σ.σ. περίπου US$ 400.000/έτος). Βεβαίως ο νέος πρόεδρος είναι πλούσιος, αλλά δεν γνωρίζω αν το έκανε άλλος αυτό.

      Αν το μάθουν οι ελληνόφωνοι "εθνοπατέρες", θα απαντήσουν περιφρονητικά "πφφφφ, ... λαϊκισμός", θα συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά και να περικόπτουν μισθούς και συντάξεις ακόμη ... κανικότερα. Και τα ζώα που τούς ψηφίζουν θα εξακολουθούν να τούς ψηφίζουν με σκυμμένο το κεφάλι. Οι Οθωμανοί έφυγαν από την Ελλάδα, όχι όμως και ο ραγιαδισμός!

      Διαγραφή
  2. Ο Τραμπ,εχει πει παρα πολλα,που σιγουρα θα επεηρασουν ολο τον κοσμο.
    Οσον αφορα την εξωτερικη πολιτικη του ,να θυμηθουμε οτι ο Bush Jr,ειχε πει οτι δεν θελει να ειναι η χωρα του ο σεριφης του πλανητη,αλλα ενα ταπεινο(humble)εθνος.Κατι αντιχτοιχο ελεγε και ο Ομπαμα.Οποτε ας περιμενουμε και να δουμε τι θα κανει και ο Τραμπ.Οπως λεει και ο Ron Paul,υπαρχει και η σκιωδης κυβερνηση,θα καταφερει ο Τραμπ να την αντιμετωπισει;Σιγουρα παιζει ρολο ο προεδρος,αλλα υπαρχουν και αλλα κεντρα εξουσιας στην Αμερικη,ας δουμε τι εγινε με την υπογραφη καταπαυσης του πυρος,με την Ρωσια και πως αντεδρασαν καποιοι μεσα στην Αμερικανικη κυβερνηση,η ακομα και την συμφωνια Ομπαμα με το Ιραν.Οσον αφορα τις φιλοτουρκικες θεσεις,παλι ειναι νωρις και πρεπει να δουμε τι κανει η δικη μας κυβερνηση σ αυτο το θεμα.Μεχρι στιγμης κατηγορει τον Τραμπ.ΤΟ σημαντικο ομως ειναι,οτι με την μη εκλογη Κλιντον,ο πλανητης θα ζησει λιγο ακομα..Οσο για το θεμα ΝΑΤΟ,μακαρι ο Τραμπ να κανει αυτα τα οποια εχει πει,δεν καταλαβαινω γιατι ο αρθογραφος,θεωρει αρνητικες τις θεσεις του ΤΡαμπ,σ αυτο το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συνεχιζεται η διαιρεση των Ελληνων σε ρωσοφιλους, Αγγλοφιλους κλπ. Τα ιδια δυστυχως. Ασε να δουμε τι στο καλο ερχεται να κανει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ο Ομπαμα και βλεπουμε. Παντως για χρεος κλπ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αμφιβάλλω. Τωρα που ουσιαστικα δεν ειναι πια τιποτα ερχεται τι να τραβηξει πιστολι στον κροταφο των Γερμανων η να μας πιεσει για γεωστρατηγικους σκοπους ;

      Διαγραφή
    2. Μερικοί μαζεύουν υπογραφές (*) προτείνοντας στον Donald Trump να κάνει τον Ron Paul aka "Dr. No" (**) ή ΥπΕξ ή Υπουργό Οικονομικών. Ο προτεινόμενος -πρώην Ρεπουμπλικάνος και νυν Φιλελεύθερος (Libertarian)- πίστευε και πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει γίνει πολύ ισχυρή και μάλιστα... «ένα αστυνομικό κράτος, απολύτως εκτός ελέγχου».

      (*) "Make Ron Paul Trump's Secretary of State/Treasury"

      (**) σε 2 εκλογικές αναμετρήσεις, είχε αρνηθεί να επικυρώσει το εισιτήριο επιλογής (από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) των 2... «χασογκόληδων», που θα ήταν... «βούτυρο στο ψωμί» του Μπαράκ Ομπάμα. Και είχε απόλυτο δίκιο, αφού -όπως έλεγε τότε- «δεν υπήρχε ουσιαστική διαφορά μεταξύ των John McCain (2008) και Mitt Romney (2012) και του Δημοκρατικού αντιπάλου τους Μπαράκ Ομπάμα. (Texas Monthly) ... http://www.texasmonthly.com/the-culture/dr-no/

      Διαγραφή
    3. Επισης,εχει πει οτι ουτε ο εκαστοτε προεδρος γνωριζει τι ακριβως κανει η CIA,η οποια εχει την δικη της ατζενα, που μπορει να ειναι διαφορετικη απο αυτη του προεδρου και ισως και της ιδιας της χωρας.
      Να πω την αληθεια,εχω ηδη υπογραψει(πιο πολυ μ ενδιαφερει σαν ΥΠΕΞ,εχω καποιες διαφωνιες στα οικονομικα),αλλα δεν νομιζω να γινει.ΠΑντως οταν ρωτηθηκε,δεν εδειξε να ειναι αρνητικος.

      Διαγραφή
    4. Σωστός! Πώς να βγει ο καψερός όταν -στην ψύχρα και μάλιστα σε προεκλογικό αγώνα- επαινεί τον Edward Snowden;

      "Ron Paul praises Edward Snowden"

      https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2013/06/10/ron-paul-praises-edward-snowden/

      Διαγραφή
    5. Na δουμε τι θα κανει ο Τραμπ στο θεμα των πληροφοριοδοτων,ο Ομπαμα,φυλακισε τους περισσοτερους,συμφωνα με τον νομο espionage act....

      Διαγραφή
    6. Tελικα ο Τραμπ,διορισε στην CIA,τον Ρομπεο,που ειχε πει οτι ο Σνοουντεν,πρεπει να καταδικαστει με θανατικη ποινη.....


      https://www.rt.com/usa/367387-trump-cia-director-pompeo/

      Διαγραφή
    7. Bingo! O Mike Pompeo υποστηρίζει σθεναρά τα «προγράμματα επιτήρησης» της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις προσπάθειες της Υπηρεσίας αυτής ως... «ένα καλό και σημαντικό έργο». Οπότε τώρα -σαν γνήσιος Wichita Lineman- θα μπορεί να κρυφακούει (και με την «άδεια της αστυνομίας») από το γραφείο του ή από το έξυπνο κινητό του, τις «τηλεφωνικές γραμμές» των Αμερκάνων· geia sou re "Wichita Lineman"... χαχαχα!

      https://www.youtube.com/watch?v=xp_Kakkm6U4

      Διαγραφή
    8. Nαι,Πομπεο,οχι Ρομπεο που εγραψα.ΠΑντως,τους εχει αφησει καλα παρακαταθηκη ο Ομπαμα,σ αυτο τον τομεα,δεν θα χρειαστουν να κανουν πολλα οι ιδιοι

      Διαγραφή
  3. - Α) Θα εἴμαστε ἠλίθιοι καί ἀνίκανοι, ἄν δέν ὠφεληθοῦμε ἀπό τήν προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, καί ὅσον ἀφορᾶ τά Ἑλληνοτουρκικά, καί ἔμμείνουμε στήν Γερμανική Εὐρώπη τῆς Μέρκελ, χάριν τῆς σωτηρίας τῆς "ἐλίτ" μας καί τῶν ἰδεοληψιῶν της.
    - Ἡ Εὐρώπη δέν εἶναι στήριγμα κατά τῆς τουρκικῆς ἐπιθετικότητας. Ποτέ δέν ἦταν, ἀλλά μᾶς τό ἔκρυβε.
    Ἡ Γερμανική Εὐρώπη ἤθελε πρῶτον τήν ταπείνωση τῆς Ρωσίας, καί ἤδη θέλει τό διαίρει καί βασίλευε μεταξύ ΗΠΑ καί Ρωσίας. Γιά τούς Τούρκους ἔχει σχέδια σέ βάρος μας. Ὥστε νά ἀναδειχθῆ μαζί τους σέ ἰσχυρό πόλο τοῦ διεθνοῦς συστήματος.
    Ἀπαιτεῖ μόνο μία Τουρκία πιό κεμαλική (-μασωνική;) γιά νά μπορῆ νά συνενοεῖται. Ἐξ οὗ ἡ βαθύτερη ἐπικινδυνότητα γιά έμᾶς τῆς προσεγγίσεως Ἐρντογκάν καί Γκρίζων Λύκων. Μέ ἀνησυχεῖ περισσότερο ὅμως ἤδη, τό κενό πού θά ἀφίσει ὁ Ἐρντογκάν. Ὄχι καθ' ἑαυτό, ἀλλά σέ συνδυασμό μέ τήν Γερμανική Εὐρώπη στό κεφάλι μας.
    _Θα εἴμαστε ἠλίθιοι καί ἀνίκανοι, ἄν ἐπιτρέψουμε νά συμβῆ νά μήν ὠφεληθοῦμε, καί δή καιρίως, καί οἰκονομικά καί στά Ἑλληνοτουρκικά, ἀπό τήν προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, ποντάροντας στόν Μερκελισμό μιᾶς Γερμανικῆς "Εὐρώπης".
    - Β) Ὅ,τι καί ἄν λένε οἱ πέριξ του Τράμπ, ἡ δική του προσέγγιση στά οἰκονομικά καί στά τῆς δημοκρατίας, ἀλλά καί στά τῆς προσεγγίσεως μέ τήν Ρωσία καί στά τῆς σνενοήσεως μέ τήν Κίνα, μέχρι τώρα, εἶναι θετικά, καί μᾶς ταιριάζουν, καί πολιτισμικά καί πολιτικά. Ἀλλά μᾶς ταιριάζουν καί μᾶς ὠφελοῦν, ἀκόμη καί γεωπολιτικά, ἐφ' ὅσον ὅμως παύσουμε νά φερόμαστε ὡς Ἠλίθιοι Εὐρωπαῖοι-Ἔλληνες.
    Πρέπει νά εἴμαστε Ἕλληνες-Εὐρωπαῖοι-Φιλορῶσοι-Φιλοαμερικάνοι (μέ αὐτήν τήν σειρά) ἔναντι τῶν ΗΠΑ κυρίως, τῆς Ρωσίας ὕστερα, τῆς Εὐρώπης ὕστερα, καί τῆς Κίνας ὕστερα (μέ αὐτήν , τήν διαφορετική, σειρά).
    Διότι (γιά νά θυμηθοῦμε τόν Ἀριστοτέλη), εἶναι ἄλλο τό ποιός εἶσαι πράγματι, κατά τήν ὑπόστασή σου (ἱστορικά , πολιτισμικά, κοινωνιολογικά, οἰκονομικά, πολιτικά ἐν τέλει) καί ἄλλο τό πῶς εἶσαι πρός τινα (γεωπολτικά, γεωστρατηγικά, νομικά-βλ. γερμανικές ἀποζημιώσεις, ἠθικά-βλ. νόημα δημοκρατίας, νόημα εἰρηνικῶν διεθνῶν σχέσεων, κ.ἄ.).
    Ἀκόμη καί ἄν γίνη γά τίς ΗΠΑ ἡ Τουρκία σύμμαχος Α κλάσεως (πού δέν θά γίνῃ, ὑποθετικά μιλάω), ὁ μέν Τράμπ δέν μπορεῖ νά στραφῆ διά τῆς Τουρκίας κατά τῶν πνευματικῶς ἐξαδέλφων του Ἑλλήνων (ἄλλωστε ἀπό τόν Ἑλληνισμό προέρχεται μέγα μέρος ὅσων σωστῶν εἶπε καί ὑπερασπίσθηκε προεκλογικῶς, ὡς γνήσιος ἀμερικάνος, καί ὄχι ἐπειδή κάποιος τοῦ τά εἶχε ὑπαγορεύσει) , οὔτε ὁ Πούτιν νά μήν ὑπερασπίση τά ἀδέλφια του. [Ἐκτός καί ἄν, ὁ Τσίπρας μέ ὅσα ἀσυλλόγιστα καί ἐρασιτεχνικά λέει καί κάνει, τούς κάνει νά μᾶς διαγράψουν ἀπό "συγγενεῖς"]. Θαρσεῖτε, εἶπεν ὁ Κύριος, .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεῖτε καί: http://drachmi5.gr/politiki-apopseis/enteka-logoi-gia-toy-opoioys-eynoeitai-i-ellada-apo-tin-eklogi-tramp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.