11/11/16

Νέο Εθνικό Δόγμα: Διαφθορά = Απειλή Εθνικής Ασφάλειας

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος*
To 2014 ήρθε στο φως της δημοσιότητας ο αριθμός των εξωχώριων εταιρειών (offshores) οι οποίες είναι Ελληνικών συμφερόντων. Αυτές είχαν υπολογισθεί περίπου στις 23 χιλιάδες.
Κατά την απογραφή του Ελληνικού πληθυσμού έτους 2011, ο Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός της Xώρας ανήλθε σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού). Κατ’αντιστοιχία δηλαδή αναλογούν 5 εξωχώριες εταιρείες ανά 100 οικονομικά ενεργούς Έλληνες. Pas mal. Not bad at all
Υπό τις παρούσες συνθήκες έντονης Βυζαντινής σήψης και διαφθοράς, όταν ακούει κάποιος τον όρο «εξωχώρια εταιρεία» κατευθείαν πάει το μυαλό του στη φοροδιαφυγή, και στην απόκρυψη πλούτου από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparency International η Ελλάδα το 2015 βρισκόταν στην 58η θέση παγκοσμίως σε επίπεδα διαφθοράς. (λεπτομέρειες εδώ: http://www.transparency.org/cpi2015). Βέβαια, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: δεν συνδέονται όλες οι εξωχώριες εαταιρείες με διαφθορά. Αρκετές τέτοιες εταιρείες, συνδέονται αποκλειστικά με υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό είναι σαφέστατο.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί μία απομονωμένη νησίδα μέσα στην παγκόσμια πραγματικότητα.
Ως χώρα-μέλος του ΟΗΕ έχει συνυπογράψει δεσμευτικές συνθήκες τις οποίες οφείλει να εφαρμόσει. Δύο τέτοιες συνθήκες είναι η Agenda 21 (1992), η Συνθήκη κατά της Διαφθοράς (2003), και η Rio+20 (2012).  Συνθήκες οι οποίες σχετίζονται με την παγκόσμια Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σε αυτές τις συνθήκες η διαφθορά αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς ως βασικό εμπόδιο στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη. Βιώσιμη ανάπτυξη η οποία αποτελεί την πρόκληση για τον ολοένα και αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Ένας πληθυσμός που όπως έχω αναφέρει και σε άλλα άρθρα αναμένεται να ξεπεράσει, και να σταθεροποιηθεί στα 10-11 δισ. κατοίκους το έτος 2050. Σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετική με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του πλανήτη για το 2050 διαπιστώνει κανείς πως η διαφθορά πέρα από εμπόδιο αποτελεί και ένα είδος επιπλέον σημαντικού φόρου προς όλους: τους πολίτες και τους επενδυτές. Τα όσα συμβαίνουν λοιπόν στο θέμα της διαφθοράς δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσουν.  Ήταν θέμα χρόνου να έρθουν και στη χώρα μας τα απόνερα από την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

Από το 2010, το θέμα της διαφθοράς αντιμετωπίζεται ως κίνδυνος για την Εθνική Ασφάλεια σε ορισμένες χώρες π.χ. στις ΗΠΑ. Γι’αυτό άλλωστε από το 2010 και εντεύθεν ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της διαφθοράς έχει ενταθεί και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Τα απόνερα αυτής της πολιτικής ζούμε ήδη σήμερα στη χώρα μας και θα τα ζήσουμε ακόμη πιο έντονα στο μέλλον. Απόνερα τα οποία είχαν ξεκινήσει από το 1992. Το 2010, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την Ηθική («Global Ethics Summit») που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ένας υψηλόβαθμος τότε αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε μεταξύ άλλων: «... από εδώ και στο εξής, οι ΗΠΑ θα φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης την (παγκόσμια) διαφθορά με εντεινόμενο και αυστηρό τρόπο... η (παγκόσμια) διαφθορά είναι θέμα Εθνικής Ασφάλειας για τις ΗΠΑ...». Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που συνδέθηκε η παγκόσμια διαφθορά ως κίνδυνος για την Εθνική Ασφάλεια μίας χώρας.

Έκτοτε, η καταπολέμηση της ξένης διαφθοράς έχει καταστεί βασικός πυλώνας - στόχος της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
(εδώ: http://ww2.cfo.com/regulation/2015/05/global-corruption-enforcement-becomes-focus-u-s-foreign-policy/). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «...the United States views corruption as a growing threat to the national security of our country and allies around the world...»

Μία από τις πιο γνωστές Αμερικανικές Ομοσπονδιακές νομοθεσίες για την ξένη διαφθορά είναι η Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). Στα ελληνικά (!) μεταφρασμένη από το επίσημο Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται εδώ: https://www.justice.gov/criminal-fraud/statutes-regulations

Η FCPA ασχολείται ακριβώς με αυτό που αναφέρει: με αξιόποινες πράξεις δωροδοκίας-διαφθοράς-ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ. ξένων αξιωματούχων (μη-Αμερικανών) όταν αυτοί επηρεάζουν με τις ενέργειές τους ή με τις μη-ενέργειές τους την απόφαση για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ μέσω του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) η παραπάνω συνθήκη έχει εφαρμογή σε όλες τις χώρες μέλη του OECD... δηλαδή και στην Ελλάδα (;)...

Ο επίσημος ορισμός του «ξένου αξιωματούχου» (Foreign Official) σύμφωνα με την FCPA είναι ο εξής: «...any officer or employee of a foreign government or any department, agency, or instrumentality thereof, or of a public international organization, or any person acting in an official capacity for or on behalf of any such government or department, agency, or instrumentality, or for or on behalf of any such public international organization....»

Ας γίνουν τρεις παρατηρήσεις στον παραπάνω ορισμό:
1. Ο παραπάνω ορισμός αναφέρεται σε οποιονδήποτε (ας επαναληφθεί: οποιονδήποτε) ξένο αξιωματούχο: είτε ανώτερος, είτε ανώτατος κρατικός λειτουργός. Εν ολίγοις, όσο ψηλά και να βρίσκεται (ας επαναληφθεί: όσο ψηλά και να βρίσκεται). 
2. Ο παραπάνω ορισμός δεν ξεχωρίζει αν ο «ξένος αξιωματούχος» είναι κρατικός υπάλληλος ή πολιτικό πρόσωπο. Αυτό είναι αδιάφορο (ας επαναληφθεί: είναι αδιάφορο αν πρόκειται για κρατικό υπάλληλο ή πολιτικό). 
3. Στον παραπάνω ορισμό δεν αναφέρεται η μέθοδος/τρόπος/διαδικασία μέσω της οποίας γίνεται η διακίνηση του «βρώμικου» χρήματος. Εξυπακούονται οι offshore εταιρείες οι οποίες συνήθως λειτουργούν ως το «όχημα» διακίνησης του «βρώμικου» χρήματος.

Η FCPA είναι η νομοθεσία-αίτιο πίσω από την οποία βρίσκεται η διάτρηση του τραπεζικού απόρρητου των Ελβετικών τραπεζών, της κατάρρευσης του απόρρητου των νήσων Cayman, της αποκάλυψης του σκανδάλου της FIFA κλπ.

Ποιό είναι το συμπέρασμα των παραπάνω; Πολύ απλά: δε μπορεί πλέον κανείς να κρύψει «βρώμικα» χρήματα...Αργά ή γρήγορα, από κάποιους, θα βρεθεί. Κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών ιχνών που αφήνουν οι διάφορες ηλεκτρονικές συναλλαγές...

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, και εφόσον υπάρχει «βρώμικο» ελληνικό πολιτικό προσωπικό που πιθανώς ενεπλάκη σε θέματα διαφθοράς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος-offshores, δωροδοκίας κλπ. τότε, αν υπάρξει προσπάθεια συγκάλυψης μέσω παραγραφής ή άλλης νομικής τρύπας όπως η διάταξη που απεσύρθη πρόσφατα έχοντας λίγες ώρες δημοσίευσης στο ΦΕΚ, δημιουργείται ο κίνδυνος να στοχοποιηθεί εμμέσως η χώρα μας μέσω αυτών των «βρώμικων» Ελλήνων πολιτικών ως επικίνδυνη για την Εθνική Ασφάλεια άλλων χωρών. Ορισμένες χώρες τα θέματα της Εθνικής τους Ασφάλειας τα παίρνουν πολύ σοβαρά. Επίσης, σε ορισμένες χώρες τα αδικήματα δεν παραγράφονται όσα χρόνια και να έχουν περάσει.

Η διαφθορά αγγίζει πλέον το στενό πυρήνα της επιβίωσης και υπόστασης του Έθνους μας.

Ο συνδυασμός της εξόρυξης ορυκτών πόρων με παρουσία εκτεταμένης εσωτερικής διαφθοράς αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο συνδυασμό. Η εκμετάλλευση-αξιοποίηση των ορυκτών πόρων δεν συνάδει με παρουσία διαφθοράς. Η κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών (Resource Curse) δεν συνδέεται τόσο με εξωτερικούς κινδύνους, όσο με εσωτερικούς: ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών...

Η Ελληνική διαφθορά αποτελεί κίνδυνο Εθνικής Ασφάλειας για τη χώρα και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται από τώρα και στο εξής. Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου ο τουρκικός αναθεωρητισμός παίρνει πλέον ξεκάθαρη μορφή αμφισβήτησης συνόρων, κάθε πιθανή αρνητική εξέλιξη στα Εθνικά μας θέματα θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τη διαφθορά.

Θα είμαι ξεκάθαρος: η χώρα μας δεν βρέθηκε τυχαία σε αυτή την πολύ δύσκολη γεωπολιτικά θέση, κοινωνικά, ηθικά και οικονομικά αδύναμη άνευ λόγου και αιτίας.

Οποιοδήποτε πιθανό μελλοντικό αρνητικό αποτέλεσμα στα Εθνικά μας θέματα θα έχει πιθανούς υπαίτιους. Κανένα «ατύχημα» δεν συμβαίνει τυχαία. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει το στερητικό «α-» στον όρο «ατύχημα». Οι υπαίτιοι έχουν ονοματεπώνυμα και αριθμούς λογαριασμών σε εξωχώριες εταιρείες.

Το Νέο Εθνικό Δόγμα θα πρέπει να συνδέει τη διαφθορά με την Εθνική Ασφάλεια.

Οι υπαίτιοι οποιασδήποτε πιθανής μελλοντικής Εθνικής καταστροφής θα πρέπει να αντιμετωπισθούν υπό το πρίσμα αυτού του νέου το Νέου Εθνικού Δόγματος.

Υπό τους παραπάνω όρους, αυτοί οι «υπαίτιοι» θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρότατα την επιλογή να φέρουν πίσω στην Ελλάδα όσα χρήματα έχουν παρανόμως αποκτήσει και έκρυψαν σε εξωχώριες εταιρίες ώστε και η πατρίδα μας να ωφεληθεί και οι ίδιοι να γλυτώσουν κάθε πιθανή μελλοντική συνέπεια. Ας έχουν στο μυαλό τους, πως όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, και παγκοσμίως, μέχρι και πριν 2-3 χρόνια τους φαινόταν απίθανα...ουδέν απίθανο πλέον.


*Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων 

2 σχόλια:

  1. Και οι πολιτες αυτης της χωρας αντι να εκδραμουν ες καταρ και αμπου-νταμπι εν παραλληλω
    προς τας βορειους χωρας,εχουν υποχρεωση να ξυλωσουν αυτο το σαπιο συστημα της διαφθορας και της νομιμοποιημενης με την σφραγιδα Μπους απατης...
    Αλλα που...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς η διαφθορά έχει φτάσει μέχρι μυελού οστέων αφού το κράτος των Δικαστών δημιούργησε την σημερινή Ελλάδα και κατά σειρά ευθύνης: Πρώτοι οι Δικαστές, Δεύτεροι οι Εφοριακοί και τρίτοι οι Πολιτικοί. Και οι τρείς αυτές κατηγορίες επέφεραν την καταστροφή του κράτους στο ποσοστό της ευθύνης της η κάθε μία.
    Χαιρετώ
    Οδυσσέας Τηλιγάδας
    Ευριπίδου 57
    10554 Αθήνα
    Τηλ: 210 3250220
    Ηλ. Ταχ: elas@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.