4/11/16

Οι τελευταίες μέρες της αυταπάτης


Του Άγη Βερούτη 
Ενώ συχνά οι άνθρωποι μπορούν να πούνε ψέμματα για την πραγματικότητα, οι αριθμοί μόνο την αλήθεια μπορούν να λένε. Όταν το 2004 είχαμε ΑΕΠ €181 δισ., το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης ήταν €14 δισ. Το 2016 με το ίδιο ΑΕΠ των €181 δισ. έχουμε συνταξιοδοτική δαπάνη πάνω από €31 δισ. Οι ετήσιοι μισθοί του δημοσίου για το 2016 είναι περί τα €15 δισ. και η κρατική επιχορήγηση των ταμείων είναι άλλα €15-€18 δισ. Από το 2000 ως το 2016 τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν επιχορηγηθεί από το κράτος περί τα €230 δισ. που έχουν πληρωθεί σε συντάξεις. 
Αυτά εμπεριέχονται στο συνολικό κρατικό χρέος των €320 δισ. που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στα επόμενα χρόνια. Σε αυτούς τους φορολογούμενους το κράτος χρωστά περί τα €10 δισ συμπεριλαμβανομένων και των "κρυφών κωδικών” που ανακάλυψε προ λίγων ημερών η τρόικα. Τα ιδιωτικά μη εξυπηρετούμενα χρέη έχουν εκτοξευτεί στα τελευταία 7 χρόνια.
Ενώ το 2009 τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια δεν ξεπερνούσαν τα €10 δισ. από τα €260 δισ. συνολικών δανείων, το 2016 αθροίζουν σε περισσότερα από €115 δισ., δηλαδή άνω του 50% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού των €200 δισ.

Για τη συνέχεια Capital

15 σχόλια:

  1. Παραμυθάς και λαϊκιστής είναι αυτός ο γεωργιάδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρείς να είχαμε σαν το Αδωνη δεν θα είχαμε μπεί σε μνημόνια.
      Σε αυτή τη χώρα προκαλεί όποιος λέει ότι 1 και 1 κάνουν 2 και όχι 3.

      Διαγραφή
    2. Όποιος ψηφίσει απο εδω και πέρα πασοκ-νδ νομιμοποιεί την κλοπή του δημοσίου χρήματος!Ποιος τα έλεγε αυτά?

      Διαγραφή
    3. Τα έλεγε για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πριν τη χρεοκοπία και είχε δίκιο!!! ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ!!! Ο Μητσοτάκης (ο γέρος) το έλεγε 25 χρόνια! Τον άκουγες; όχι μάλλον! Γιατί ζούσες στον φαντασιακό κόσμο του σοσιαλισμού. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι συνεχίζεις να ζεις με τις ίδιες φαντασιώσεις.

      Διαγραφή
    4. Καταρχην δεν εχω καμια σχεση με τον σοσιαλισμο,αυτα να τα πεις στον μπουμπουκο που παιζει τενις με τον Λοβερδο και που τσιριζε στην βουλη για να υποστιριξει τον Οδυσσεα Κωνσταντινοπουλο.Τα ελεγε αυτα μετα την χρεοκοπια,αμα δεν ξερεις μην μιλας και κανεις τον εξυπνο και λες και βλακειες κιολας.Ο Μητσοτακης κυβερνησε αρα εχει ευθυνες,οποτε τι ''ελεγε'' δεν εχει καμια σημασια,και τελος εσυ ζησε με την φαντασιωση οτι θα σε σωσουν αυτοι που σε καταστρεψαν.Αυτοί προβατα σαν και εσενα θελουν.
      ΥΓ.Δεν ειμαι ΣΥΡΙΖΑ

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος μέσα από την πολυετή εμπειρία του, δήλωσε απαισιόδοξος για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Δημόσιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «από το κεφάλι βρομάει το ψάρι», θέλοντας να αποδείξει ότι η ευθύνη για την άσχημη εικόνα που υπάρχει για το κράτος οφείλεται στην πολυνομία και στην αυθαιρεσία των πολιτικών διακυβερνήσεων σε όλη τη μεταπολίτευση και όχι στην εύκολη στοχοποίηση των υπαλλήλων.

      Ο κ. Καρκατσούλης με στοιχεία που κατέθεσε κατέδειξε με ποιο τρόπο δημιουργείται η διαφθορά, η κακοδιοίκηση και μια γραφειοκρατία «κομμουνιστικού τύπου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, από το 1975 και μέσα σε 30 χρόνια, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί 17.5000 ρυθμίσεις, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 111.905 Υπουργικές Αποφάσεις. Μάλιστα, τόνισε με έμφαση ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τις εγκυκλίους που έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

      Επίσης, επισήμανε ότι όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το οικονομικό βάρος να φτάνει στα 14 δισ. το χρόνο για τους πολίτες, ενώ έφερε ως παράδειγμα της απροθυμίας να σταματήσει η αυθαιρεσία των πολιτικών τη μη εφαρμογή του νόμου για την «Καλή νομοθεσία», που ψηφίστηκε στις αρχές του 2012. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη -ουσιαστικά- ακόμη και σήμερα 78 υπουργείων (όσοι είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης) που τυπικώς έχουν ενωθεί σε 15 υπουργεία και το διορισμό πάνω από 1.200 υπουργικών συμβούλων, για να αισθάνονται «μια ασφάλεια» οι υπουργοί, όπως σημείωσε με έμφαση, για να ολοκληρώσει δηλώνοντας απαισιόδοξος για την αποτελεσματική και διάφανη λειτουργία του κράτους.

      Διαγραφή
    2. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αποτιμά το κόστος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα στο 15% του ΑΕΠ. Η διαφθορά κοστίζει 29 δις ανά έτος και η γραφειοκρατία προσθέτει ακόμη 14 δις. Συγκριτικά, η προσπάθεια για πρόσθετα έσοδα από την άμεση και έμμεση φορολόγηση, που βάζει φρένο στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να αποδώσει λιγότερο από 2% τη διετία 2013-14. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υψηλού κόστους εργασίας επειδή οι εργαζόμενοι δεν είναι παραγωγικοί. Η Ελλάδα είναι υψηλού κόστους οικονομία λόγω της γραφειοκρατίας και διαφθοράς.
      Τη στιγμή που ξέσπασε η τρέχουσα κρίση, η Ελλάδα βρισκόταν στις 30 πρώτες χώρες στον κόσμο, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά ήταν μόνο 96η όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα παραμένει στις δέκα τελευταίες χώρες που υστερούν στον Δείκτη της Παγκοσμιοποίησης -και σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Συρία και το Ουζμπεκιστάν.
      Σε σύγκριση με τη μέση ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα έχει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποχρεωτικών διαδικασιών στον ιδιωτικό τομέα, όπου εμπλέκεται το κράτος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πολυάριθμες προσοδοθηρικές ομάδες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Το γεγονός ότι μειώθηκαν οι μισθοί με την εσωτερική υποτίμηση αλλά όχι και οι τιμές σε ανάλογο βαθμό συνεπάγεται ότι το «κράτος δικαίου» δεν ισχύει για τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Οι νόμοι δεν εξυπηρετούν τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Η λογοδοσία είναι χαμηλή και υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης. Το άνισο παιχνίδι εμποδίζει την ανταγωνιστική λειτουργία των ιδιωτικών αγορών και προστίθεται στον μεγάλο διοικητικό φόρτο που επιβάλλεται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ένα αναποτελεσματικό σύστημα οικονομικής δικαιοσύνης θέτει σημαντικά εμπόδια στις επενδύσεις.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. @ Dimitri
      Τα νούμερα παρόλο που βγαίνουν με μια μεθοδολογία, όντως είναι κάπως ΓΤΠ.

      Παρόλα αυτά όσα λέει ο Καρκατσούλης είναι ακριβώς έτσι, και το γνωρίζουμε όλοι μας βιωματικά, δεν χρειάζονται επιστημονικές αποδείξεις.

      Το πρόβλημα είναι πως για να διορθωθούν χρειάζεται τεράστια και επίμονη προσπάθεια. Πιο δύσκολο και απο ον 5ο άθλο του Ηρακλή.. Και δεν βλέπω και πολλούς να μπαίνουν στην ουρά σαν εθελοντές..

      Διαγραφή
    6. niko νικο

      Ουδέποτε διαφώνησα με τις πολιτικές αναλύσεις για την Ελληνική κακοδαιμονία που δυστυχώς αντανακλάται στην λειτουργία της Δημόσιας μηχανής, με αυτό το δράμα να αρχίζει σχεδόν από 1825.

      Και φυσικά η κακοδαιμονία δεν αντανακλά τον εαυτό της, αλλά τις ευθύνες της διαχρονικής πολιτικής αλητείας που κυβερνά τον τόπο, γενικώς, για να μην τους βάλουμε όλους σε ένα τσουβάλι.

      Κατά περίπτωση (λόγω της δουλείας μου και δή στον Ιδωτικό τομέα) έχουν δεί τα μάτια μου τέρατα και σημεία που λίγοι τα έχουν περιγράψει.

      Αυτό που συχαίνομαι και κάνω εμετό είναι η κακοπροαίρετη προπαγάνδα που στο συγκεκριμένο σημείο έχει κυρίως προέλευση από την μαφία της Γερμανικής καγκελλαρίας ή οποία εδώ και 6 χρόνια καλλιεργεί τον μύθο του "τεμπέλη Έλληνα" του "κλέφτη Δημόσιου υπαλλήλου", του "απολύτως αντιπαραγωγικού Δημόσιου Τομέα" ενώ παραλλήλως αγνοεί πλήρως τον "παραγωγικό Ιδωτικό τομέα της Γερμανικής HDW που μας φόρτωσε τα άχρηστα υποβρύχια, για να μην επεκταθώ στην κορωνίδα του επιχειρηματικού ήθους, την SIEMENS. Και φυσικά όλα αυτά σκοπίμως.

      Οι ενταύθα παπαγάλοι αγνοούν φυσικά τα πάντα για την ντόπια διαπλοκή που ρήμαξε και ρημάζει το Δημόσιο και πουλάει ακόμη και σήμερα νταβατζιλίκι σε όλους τους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

      Επί της ουσίας αυτή πολιτική ανάλυση δεν συνεπάγεται και αριθμητική ποσοτικοποίηση, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν εκείνα τα κατάλληλα πρωτογενή στοιχεία για να βγάλουν και επαρκή αριθμητικά αποτελέσματα. Και ας μή σχολιάσω το νοητικό επίπεδο του οικονομικού επιστήμονα Ρακιτζή. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη κυκλοφορεί η πατάτα των 80 δίς που χάθηκαν λόγω Βαρουφάκη.

      Λες και τα δίς είναι φυστίκια και πάνε με το κιλό.

      Συμπερασματικά όλα αυτά τα "κείμενα" είναι τρόλ της πλάκας και εξυπηρετούν αποκλειστικά ξένα συμφέροντα που σκίζονται να κρατήσουν ζωντανό τον μύθο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πρότασης υπηρετώντας τα συμφέροντα της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ και των εξωνημένων πολιτικών της Ευρωμαφίας.

      Διαγραφή
    7. Μήν πιστευετε τον Καρκατσούλη, μην πιστευετε τον Ρακιτζή, μην πιστευετε την Eurostat, πιστέψτε το ανώvυμο τρολ Dimitri το οποίο βρίζει αυτούς που υπογράφουν τα κείμενά τους.

      Διαγραφή
  3. Εδώ βλέπουμε ότι έχει ταυτιστεί η έννοια του κράτους με την ....ΑΔΕΔΥ.
    Κοντός ψαλμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από το 2000 έως το 2015 ή Ελλάδα πήρε 71 δις€ ως επιχορήγηση από διάφορα ταμεία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ,εκτος των δανείων.
    Βεβαίως αυτά είναι πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα της Ισπανιας,Πορτογαλλιας,Ιρλανδιας κλπ.Που πήγαν λοιπόν αυτά τα χρήματα; Έγιναν Υποδομές; Έγιναν βελτιώσεις του Πρωτογενούς τομέα; Έγιναν εργοστάσια μεταποίησης προϊόντων;
    Ή απάντηση είναι προφανής αφού καταστράφηκε όλη ή παραγωγή και εκλεισαν όλα τα εργοστάσια.Εγιναν ληστεία και επιδοτήσεις με αποτέλεσμα να είναι οι Έλληνες 2οι Παγκοσμίως σε καταθέσεις στην Ελβετία.
    Το ερώτημα εδώ είναι ποιοί Έλληνες; Αυτο δεν είναι αρκετό για τους Έλληνες που δεν συμμετείχαν στο ΠΑΡΤΥ να θέλουν να μάθουν ποιοί είναι κρυμμένοι πίσω από τούς λογαριασμούς και τις offshore;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.