28/11/16

Τι συμβαίνει στα μέτωπα της Ιεράπολης/Manbij και της Al Bab, ποιός σχεδιάζει τι;

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι «θα πάρουν την Al Bab» κι έπειτα θα στραφούν κατά της Manbij. Ο Ερντογάν εξέφρασε αυτές τις απόψεις ως αποτέλεσμα διπλωματικών και στρατιωτικών προετοιμασιών. Αλλά τα σχέδιά του ταχύτατα αποτυγχάνουν.
MANBIJ -ANF-AMED DİCLE                                                                                                   
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Friday, November 25, 2016 11:30 AM
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι «θα πάρουν την Al Bab» κι έπειτα θα στραφούν κατά της Manbij. Ο Ερντογάν εξέφρασε αυτές τις απόψεις ως αποτέλεσμα διπλωματικών και στρατιωτικών προετοιμασιών. Αλλά τα σχέδιά του οδηγούνται σε αποτυχία ταχύτατα.
 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Είναι χρήσιμο να δούμε το σχέδιο της Τουρκίας για τη γραμμή Manbij και Al Bab και την παρούσα κατάσταση. Οι δυνάμεις-σύμμαχοι της Τουρκίας στράφηκαν κατά της Al Bab, αφού πήραν την Jarablus, την Al Rai και την Marea. Θέλουν να πάρουν την Al Bab και να αποτρέψουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις από το να διανοίξουν έναν διάδρομο στην περιοχή της Βόρειας Συρίας-Ροζάβας. Αυτό το σχέδιο δεν είναι μυστικό. Αυτό δεν είναι αρκετό για την Τουρκία, θέλουν να προωθηθούν περισσότερο. Θέλουν να πάρουν την Al Bab και μερικώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στα νοτιοανατολικά για να εκστρατεύσουν κατά της Raqqa.
Όπως απαιτείται από αυτά τα σχέδια, προσφάτως έκαναν συχνές συναντήσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η Ρωσία αποδέχθηκε, ή έκανε ότι αποδέχθηκε, την κατάληψη της Al Bab από την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η Τουρκία πούλησε το Χαλέπι στη Ρωσία με αντάλλαγμα την Al Bab! Η Διοίκηση της Δαμασκού και το Ιράν δεν είναι χαρούμενοι για τη συμφωνία της Ρωσίας. Σύμφωνα με αναλυτές στην περιοχή, η Ρωσία έκανε συμφωνία με την Τουρκία από τη μία, και από την άλλη έβαλε προσκόμματα μέσω της Δαμασκού και τύφλωσε την Τουρκία στην Al Bab. Στο τέλος, οι στρατιώτες της Τουρκίας στην περιοχή της Al Bab χτυπήθηκαν από «συριακές δυνάμεις» και ως εκ τούτου το μήνυμα ήταν «να μην έρθετε στην Al Bab».

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ AL BAB ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
Οι δυνάμεις-σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν βρεθεί στα βόρεια της Al Bab εδώ και κάποιες ημέρες. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έρχονται προς την πλευρά του Efrîn από την Manbij και είναι 18χλμ μακρυά. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij προωθείται προς την Al Bab από τα δυτικά της Manbij και πολλά χωριά, στα οποία κατοικούν πολίτες, έχουν χτυπηθεί επανειλημμένως από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ σιώπησαν για τις επιθέσεις αυτές, διότι οι ΗΠΑ θέλουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις «να μην προωθηθούν δυτικά της Manbij». Λένε ότι η συμφωνία τους με την Τουρκία το απαιτεί. 
Για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, το να προσεγγίσουν την περιοχή του Efrîn από την Manbij και συγκεκριμένα να ανοίξουν έναν διάδρομο μέσω της Al Bab ή την περιφέρειά της, σ’ αυτήν τη φάση δεν είναι στρατιωτικό ζήτημα, αλλά πολιτικό. Αν η πολιτική ισορροπία επιτρέψει, ο διάδρομος μπορεί να ανοιχθεί σε μια ημέρα. Αλλά η πολιτική ισορροπία στα ανατολικά και δυτικά της Al Bab ελέγχεται γι’ αυτό. Οι ΗΠΑ ελέγχουν τα ανατολικά της Al Bab και η Διοίκηση της Δαμασκού, η Ρωσία και το Ιράν στα δυτικά, βόρεια και νοτιοδυτικά. 
Έτσι, σε μια περιοχή 18χλμ, οι πολιτικές συνθήκες σε κάθε άκρο είναι διαφορετικές. Και οι εναλλαγές αυτής της πολιτικής ισορροπίας δεν είναι ούτε θέμα ημερών κάποιες φορές, αλλά ωρών. Ένας μικροσκοπικός παγκόσμιος πόλεμος λαμβάνει χώρα εδώ, υπό στρατιωτική και πολιτική έννοια. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις θέλουν να εξέλθουν νικητής από αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο. Και ενεργούν μετά από παρακολούθηση της διαμόρφωσης των συμμαχιών της Τουρκίας, της μεγαλύτερης απειλής. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θέλουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να παραμείνουν σε μια θέση που θα τους χρειάζονται. Προς τον σκοπό αυτόν, καθησυχάζουν την Τουρκία σε πολλά θέματα. 

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ MANBIJ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ RAQQA 
Η σχέση των ΗΠΑ με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις συνεχίζεται από τη μία, ενώ χρησιμοποιούν την Τουρκία για να απειλούν αυτές τις δυνάμεις. Η έγκριση από τις ΗΠΑ των επιθέσεων της Τουρκίας στην Manbij έχει προκαλέσει σχεδόν παύση της επιχείρησης για τη Raqqa. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται το θέμα της Raqqa και με την Τουρκία. 
Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία σχετικά με την Manbij και την Al Bab θα επηρεάσει επίσης τη μοίρα της Raqqa. Οι τουρκικές απειλές ότι «θα πάρουν την Manbij» δεν είναι παρά όνειρα. Και τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες ήττες ιδίως σε συγκρούσεις στα δυτικά της Manbij. Αν δεν είχαν τις αεροπορικές επιθέσεις, οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν ούτε ένα χιλιόμετρο εδώ μέσα. Πήραν ακόμη και τις θέσεις που έχουν τώρα μέσω συμφωνίας με το ISIS. Δεν μπορούσαν να πάρουν εδάφη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ AL BAB; 
Η πιο ουσιώδης ερώτηση τώρα είναι «Ποιό θα είναι το μέλλον της Al Bab;». Για την Τουρκία, η μη κατάληψη της Al Bab θα είναι μια τεράστια ήττα σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Και το να πάρει την Al Bab είναι σχεδόν αδύνατο, πέραν του ό,τι και να την πάρει πώς θα την κρατήσει; Η διοίκηση της Δαμασκού δεν θέλει να καταλάβει (η Τουρκία) την Al Bab και να έχει την Τουρκία να ελέγχει την Raqqa και το Χαλέπι. Σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα η Al Bab να περιέλθει υπό τον έλεγχο των Συριακών δυνάμεων. 
 Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη στην πλευρά των ΗΠΑ. Θέλουν να έχουν σχέσεις και με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και με την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή, δεν θέλουν κάποια δύναμη να είναι πιο δυνατή στο επιχειρησιακό πεδίο. Η πίεση της Τουρκίας στο επιχειρησιακό πεδίο βλάπτει τις πολιτικές των ΗΠΑ. Κάποιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ ήρθαν στη Ροζάβα και εκτίμησαν την κατάσταση. Θα υπάρχουν σημαντικά κενά μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση στις ΗΠΑ. 
Όλοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κενό προς όφελος τους για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους. Σταματώντας τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις από το να εισέλθουν στην Al Bab, η Ρωσία θέλει να πάρει την Al Bab δια της διοίκησης της Δαμασκού και να «γειτνιάσει» με τις τουρκικές δυνάμεις. Σε αντάλλαγμα γι’ αυτό, θέλουν να παθητικοποιήσουν την Τουρκία στο Χαλέπι. 

 Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 
 Για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, το να μην πάρει η Tουρκία την Al Bab, θα είναι μια επιτυχία. Το να πάρουν την Al Bab οι ΣΔΔ, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα είναι μια μεγάλη νίκη. Αλλά η προτεραιότητα είναι να σταματήσουν την Τουρκία στην περιοχή. 
Οι ΣΔΔ παίρνουν θέση ανάλογα με την στρατιωτική και πολιτική ισορροπία. Δεν υπάρχει υποχώρηση από τα τωρινά σύνορα, αντιθέτως, υπάρχει προώθηση.

1 σχόλιο:

  1. Κοινως αυτο λέγετε μύλος...Αν προσθέσει κρίνεις στο θεμα τις επιδιώξεις του Ιράν που εκ των πραγμάτων σε μερικά θεματα ενέργειας κυριως εχει δικα του σχέδια καταλαβαίνει κανεις οτι η λυση ειναι μακριά ακομη.
    Εκείνο που θα ειναι άσχημο και για εμας εινςι οι νέοι αυτοι πρόσφυγες ( οι περισσοτεροι ειναι οικογένειες του ακραίου τόξου) θα περάσουν προς τα μερη μας και αυτοι,με οτι αυτο θα επιφέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.