30/11/16

«Ό,τι να ’ναι politics» αρκεί να μη φάμε ξύλο


Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να ξενυχτάνε αν είναι δυνατόν στα υπουργεία τους για να κλείσουν την αξιολόγηση. Γιατί έτσι θα ζητήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος. Ένα λεπτό. Με ποιον θα κλείσουν την αξιολόγηση; Με την τρόικα, τις δυνάμεις κατοχής. Τι αξιολογούν; Το μνημόνιο που θα έσκιζαν μέρα μεσημέρι στη Βουλή. Για ποιο πράγμα αγωνίζονται και παρακαλάνε τους δανειστές; Για μια ελάφρυνση χρέους, που στην καλύτερη περίπτωση θα ’ναι μείωση επιτοκίων κι όχι διαγραφή ποσού. 
Πριν λίγες μέρες, η προηγούμενη κυβερνητική εκπρόσωπος, οργισμένη με το ΣτΕ, το κατηγορούσε επειδή έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI. Αυτά για τα οποία, δηλαδή, ο πρωθυπουργός προέτρεπε τους υπουργούς τους να ξενυχτήσουν για να επιτύχουν. 
Όταν ορκίστηκε η νέα υπουργός Εργασίας έσβησε από τα σόσιαλ μίντια τα προφίλ της. Καθώς κι αυτή, όπως και όλοι οι αντιμνημονιακοί αγωνιστές, όλα αυτά τα χρόνια έσκιζε μνημόνια, κήρυττε ανεπιθύμητη την τρόικα, έδινε 13ους μισθούς και συντάξεις και καταργούσε τον Ένφια κάθε μέρα, σκέφτηκε ότι θα υφίσταται έναν καθημερινό εξευτελισμό καθώς θα της υπενθύμιζαν συνέχεια τι έλεγε, καθώς αντιπολίτευση θα της κάνει ο ίδιος της ο εαυτός μέσω Facebook. Την ίδια ώρα όμως που η κυρία Αχτσιόγλου έσβηνε σοφά τις αναρτήσεις της για να υπογράψει τα μνημόνια, ο νέος υφυπουργός Παιδείας δήλωνε ότι η χώρα είναι υπό κατοχήν. Δηλαδή, ο κύριος Ζουράρις είναι υπερήφανος υπουργός μιας κατοχικής κυβέρνησης. Είναι παράλογο, όλα είναι παράλογα, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Λέμε τα πάντα, τα παλιά και τα καινούργια, τα ίδια και τα αντίθετά τους, για όποιον θέλει ν’ ακούσει, ό,τι θέλει να ακούσει. Post truth και post factual politics, οι βαλκανικοί Τραμπ το λένε «ό,τι να ’ναι politics» αρκεί να μη φάμε ξύλο
Με όλη αυτή την επικοινωνιακή φασαρία, δεν συνειδητοποιούμε ότι η κατάσταση δυο χρόνια τώρα είναι ακυβέρνητη. Ξεχνάμε ότι κυβέρνηση σημαίνει επίλυση προβλημάτων. Τι έχει λυθεί τα τελευταία χρόνια; Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η κυβέρνηση της Αντιμεταρρύθμισης δημιουργεί προβλήματα αντί να λύνει. Άλλωστε γι’ αυτό δεν εξελέγη; Για να επαναφέρει τα πράγματα όπως ήταν «πριν από τα μνημόνια». Ε, αυτό κάνει, δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει. 
Το επαναλαμβανόμενο θέατρο που πια έχει καταντήσει μονότονο –διαπραγματεύσεις, τεχνικά κλιμάκια, Χίλτον, υψηλά κλιμάκια, Eurogroup, αξιολόγηση, δόσεις, φτου κι απ’ την αρχή– μας υπνωτίζει, μας εμποδίζει να δούμε ακριβώς τι μας συμβαίνει και γιατί. Η «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση δεν είναι ότι αποτυγχάνει απλώς. Είναι ότι αποτυγχάνει ίδια με τους προηγούμενους. Δεν είναι ότι αποτυγχάνει ίδια. Είναι ότι αποτυγχάνει χειρότερα. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθήσει το δρόμο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και μάλλον θα έχει ακόμα χειρότερο δρόμο καθώς μέχρι τώρα πέρναγε συνέχεια όλα τα φανάρια με κόκκινο. Γιατί όμως; Γιατί αποτυγχάνει χειρότερα; 
Κανείς δεν διατυπώνει τις απλές απορίες. Το σύστημα εξουσίας έχει καταφέρει να επιβάλει στην κοινή γνώμη ότι κάπως έχουμε μπει λόγω χρέους σε μια κατάσταση, η οποία ονομάζεται μνημόνια, για την οποία πληρώνουμε συνέχεια φόρους, μας κόβονται οι συντάξεις, χάνουμε τις δουλειές μας. Γιατί όμως μας συμβαίνουν αυτά; 
Δηλαδή, εντάξει, το 2009 το κράτος μας είχε 24 δις πρωτογενές έλλειμμα. Το 2010 δεν μας δάνειζε κανείς, χανόμαστε. Χρειαζόμαστε ένα τεράστιο ποσό, για τέτοια ποσά χώρες όπως η Ουκρανία χρεοκοπούν κι εμείς το θέλαμε κάθε χρόνο. Κόλαση. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε μέσα σε 2-3 χρόνια, ευτυχώς όχι μονοκοπανιά που θα γινόμασταν Βενεζουέλα, αλλά σε μερικά χρόνια, να καταναλώνει το ελληνικό κράτος 25 δις λιγότερα. Ανέλαβαν οι ευρωπαίοι εταίροι το χρέος μας, αλλά έπρεπε κι εμείς να σταματήσουμε τα ελλείμματα κάθε χρόνο. Το επιτύχαμε. Οδυνηρά. Με λάθος τρόπο. Άδικα. Το καταφέραμε όμως. Κόψαμε 25 δις, δυσθεώρητο ποσό. Φτάσαμε από το 2014 σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. 
Τότε γιατί δυο χρόνια τώρα αυξάνεται ο Ένφια; Γιατί μειώνονται οι συντάξεις; Γιατί κόβεται το ΕΚΑΣ; Γιατί μειώνεται το κατώτατο φορολογητέο εισόδημα; Γιατί αυξάνεται ο ΦΠΑ; Γιατί μπαίνουν κι άλλοι φόροι; Γιατί πάλι «παίρνουν μέτρα»; 
Επειδή η κυβέρνηση πραγματοποιεί αυτό το οποίο υποσχέθηκε. 
Την παλινόρθωση του παλιού συστήματος. Γιατί οι Γραμματείες του κράτους από 70 έγιναν 140. Γιατί προσλαμβάνονται εκατοντάδες μετακλητοί και χιλιάδες έκτακτοι στο δημόσιο. Γιατί το μετρό και ο ηλεκτρικός έγιναν πάλι παθητικά και θα έχουν 61 εκατομμύρια ζημιές, ενώ ήταν κερδοφόρα το 2014. Γιατί ιδρύεται «γραφείο πρωθυπουργού» Θεσσαλονίκης. Γιατί η ΔΕΗ από κέρδη 90 εκ. πέρασε σε ζημιές 100 εκ. Γιατί η κρατική βιομηχανία ζάχαρης πήρε 70 εκ. επιχορήγηση. Γιατί η μισθοδοσία του δημοσίου αυξήθηκε κατά 146 εκατομμύρια.
 Γιατί το κόστος του κράτους είναι φέτος 1,7 δις πάνω από πέρυσι. Γιατί οι συνολικές δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, από 50,7% του ΑΕΠ που ήταν  το 2014, ανέβηκαν στο 55,3% το 2015
Φτωχύναμε γιατί συνέβη αυτό που θέλαμε. Κάνουμε ό,τι κάναμε και πριν. Γιατί δεν πιστέψαμε ότι αυτό είναι αδύνατον χωρίς δανεικά. 
Γι’ αυτό οι κυβερνητικές εφημερίδες κοροϊδεύουν για το «ποιος θέλει το μνημόνιο» ενώ όλοι θέλουν το μνημόνιο, δηλαδή κι άλλα δανεικά. Γι’ αυτό στήνεται συνεχώς το ίδιο σκηνικό, με τις ηρωικές διαπραγματεύσεις, τις νίκες και τις ήττες, τους αγώνες για το χρέος. Για να μη φανεί η χρεοκοπία του παρασιτικού συστήματος. Για να μη φανεί ότι ο κρατισμός και η κομματοκρατία απομυζούν ακόμα, και πάντα, την ελληνική κοινωνία. Νέα κόλπα επινοούνται κάθε μέρα, φορολόγηση των αναλήψεων από τις τράπεζες σκέφτονται τώρα, πράγμα που σημαίνει έμμεση υποτίμηση των χρημάτων που έχουν απομείνει στους πολίτες. 
Η ελληνική κοινωνία φτωχαίνει κάθε μέρα περισσότερο. 7 χρόνια κρίσης και οι αιτίες είναι ακόμη άγνωστες για την πλειοψηφία. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που, ως απάντηση της κρίσης, ζητάνε περισσότερη δόση από τη συνταγή που οδήγησε στη κρίση. Ακόμα και σήμερα πόσοι λένε ξεκάθαρα ότι το θέμα δεν είναι να αλλάξει απλώς η κυβέρνηση, αλλά να αλλάξει το μοντέλο της χρεοκοπίας; Το πολιτικό σύστημα δημιούργησε την απάτη των μνημονίων για να αποτρέψει την αλλαγή της χώρας. Επειδή οι οδυνηρές αλήθειες δεν ειπώθηκαν, η κατάρρευση της αντιμνημονιακής απάτης δεν οδήγησε στην αυτογνωσία αλλά στη σύγχυση, στην αναζήτηση του επόμενου δημαγωγού. Τα είδαμε όλα, τα ζήσαμε όλα, τα δοκιμάσαμε όλα και καθώς τελειώνει και το 2016, τίποτα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Η κοινωνία κουρασμένη, συγχυσμένη, δεν ξέρει τι της φταίει και ποιον να εμπιστευτεί.

8 σχόλια:


  1. Θαυμάζω το εκπ/κο σύστημα Κούβας
    Σπουδάζω τα παιδιά μου στη Μ. Βρεττανία
    ---------------------------
    Το "Ελευθερία ή Θάνατος" του 1821 και το το "Πατρίδα ή Θάνατος" του 1959 που συνέκρινε το ζαβό, έχουν μια βασική διαφορά. Από το δεύτερο απουσιάζει η ελευθερία.
    ---------------------------
    Δημοκρατία είναι αυτό που σου "κατσικώνεται" ο Τσίπρας και μπορείς να τον διώξεις.
    --------------------------------
    Πέρυσι με το Γιάνη απειλούσαμε τους δανειστές με #Grexit.
    Όταν δεν έπιασε το κόλπο τους απειλούσαμε με το δημοψήφισμα.
    Όταν δεν έπιασε κι αυτό τα υπογράψαμε όλα και μπήκαμε σε νέο μνημόνιο.
    Σήμερα τους απειλούμε πάλι με εκλογές δια στόματος Τσακαλώτου.
    Ή κατάληξη μάλλον είναι γνωστή...
    #πετυχημένη_διαπραγμάτευση
    ---------------------------------------

    Μετα του θανατο του Φιντελ προβλεπω η χωρα να πεφτει σε υφεση και σε μνημονιο.
    Bristolian
    ----------------------------------------
    Τον βασικό σου "δυνάστη" βρε ΑλέκΣη μου τον κουβαλάς στο κεφαλάκι σου από τη μέρα που γράφθηκες στη ΚΝΕ.
    Πολλοί σαν κι εσένα δοκίμασαν αλλά κατόπιν απαλλάχθηκαν.
    Εσύ όμως το έκανες "επάγγελμα".
    Άλλοι "δυνάστες" σου επίσης είναι η ασχετοσύνη σου, η τεμπελιά σου, η κουτοπονηριά σου και γενικώς το μυαλό σου το κλούβιο.
    Μην κοιτάς παραπέρα.
    Ματαιοπονείς...
    Κ.Σ.
    ---------------------------------------
    Χερμάνος οι Κουβανοί, χαρμάνος τα συντρόφια, κοντά είμαστε. Μια τζούρα δρόμος.
    ---------------------------
    Άκουσα 30 δευτερόλεπτα από την ομιλία του Τσίπρα στην Κούβα και το μόνο που ένιωσα ήταν πλήρης απενοχοποίηση για όλα όσα έχω πει σε γνωστούς και συγγενείς μου συριζαίους...μου έφυγαν μονομιάς όλες οι τύψεις για τους τσακωμούς και τα ξεκοψίματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια...τους αξίζει κάθε χαρακτηρισμός που έχω κατά καιρούς κάνει...καθόλου σεβασμός σε ανθρώπους που τινάζουν το μέλλον μιας χώρας στον αέρα και που βάζουν γραφικούς και επικίνδυνους ηλίθιους να κυβερνούν λόγω ιδεοληψιών, ηλιθιότητας ή προσωπικού βολέματος και φυσικά συνδυασμού όλων αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Η Δημοκρατία είναι αυτό που επιτρέπεις να σε αμφισβητεί ο Βαρουφάκης.
    ----------------------------------

    Άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της δημοκρατικότητας του Φιντέλ είναι ο κόσμος που έχει παραβρεθεί στην κηδεία του. Αναρωτιέται τώρα το αστροπελέκι: πως είναι δυνατόν να έχουν μαζευτεί τόσοι πολίτες αν ήταν δικτάτορας; Όταν πέθανε ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 1982 είχε γίνει χαμός και στην κηδεία του ασήμαντου Γιούρι Αντρόπωφ το 1984 είχε γεμίσει ο τόπος κόκκινα γαρύφαλα, μοιρολογιστρες και παράσημα. Και λίγα χρόνια μετέπειτα οι ίδιοι πολίτες πανηγύριζαν την πτώση της ΕΣΣΔ. Στην κηδεία δε του δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία υπήρξε μια λαοθάλασσα χιλιάδων ανθρώπων. Ακόμη και αν δεν υπάρχει άμεση υποχρέωση των πολιτών να παρεβρεθούν, η πίεση σ' ένα απολυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς με χαφιέδες, πολιτοφυλακές, μυστικές αστυνομίες, εξαρτώμενη δικαιοσύνη, απουσία κράτους-δικαίου, φόβο φυλακίσεων και αντιποίνων κτλ είναι μεν έμμεση αλλά πολύ ισχυρή.

    -------------------------------------------------------------------

    Δυνάστης κατά Τσίπρα η απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς, δηλαδή ανθρώπων που ζητούν να εξασφαλίσουν τα λεφτά που μας δάνεισαν!
    ---------------------------------------------

    Οι φόροι που θα σας "ακουμπήσουν" το 2017 "σύντροφοι" είναι μόνο ένα μικρό τίμημα στο δρόμο προς τον σοσιαλισμό.
    Ξέρω, ξέρω "Δηλαδή οι προηγούμενοι καλύτεροι ήταν;".
    ------------------------------------

    Θίχτηκαν λέει οι αριστερές ευαίσθητες ψυχούλες επειδή ο Κυρανάκης και ο Βαρβιτσιώτης αποκάλεσαν τον ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ, δικτάτορα.
    Τι ζούμε Θεέ μου.
    ----------------------------
    Αν ο Μουγκάμπε δεν ήταν καλός 35 χρόνια δεν θα τον ρίχνανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. we are in crisis because we allowed thieves to govern us and we saw the crumbs falling of their feasting tables as creation of wealth and prosperity.
    Long time ago we have stopped thinking and acting for a common good, for Greece and we will pay dearly for it. Such indifference to a dying country, the world has never seen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ήμουν Αλέξης Τσίπρας το μόνο που θα έκανα είναι...καθυστερήσεις.Το μέλλον είναι άκρως συμφέρον για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα.Μπορεί να πάει την αξιολογήση η κυβέρνηση σε 6 μήνες ή σε ένα χρόνο ?(Νομίζω πως όχι αλλά λέω...)Καλόν είναι.Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη θα γίνει αυτομάτως κούρεμα διότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους πλέον είναι σε θεσμούς της ΕΕ.Το μικρό μέρος που είναι στα κράτη είναι διαχειρίσμο.Για αυτό λέγαμε ότι μόνη λύση είναι το άρθρο 50 της Σ.Λισαβόνας.Αν τρέξει μόνο του χωρίς να κάνουμε τίποτα ακόμα καλύτερα ! Αλέξη καθυστερήσεις !
    ΥΓ : Δηλαδή κύριε Γεωργελέ χωρίς Αλέκο δε θα είχαμε τα δεινά αυτά του μνημονίου ? Η θα εφαρμοζότανε το μνημόνιο καλύτερα σύμφωνα με την Αδώνιδο λογική ? Γελάνε και τα μικρά παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να υποφέρει πολύ ο andpik!!!! Όλες οι δημοσιεύσεις του έχουν ένα και μόνο ένα στόχο, τον Τσίπρα, ξυδάκι, αλλά αυτό δεν είναι ενημέρωση, έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Dimitra Bibila,

      ΟΚ, θα σε διευκολύνω. Ας το μελετήσουμε ανάποδα για να καταλάβεις κι εσύ εάν δικαίως (ή όχι) “οι δημοσιεύσεις του έχουν στόχο τον Τσίπρα”. Πες μου λοιπόν ΕΝΑ (μόνο ένα αρκεί) ωφέλιμο που έπραξε ο Τσίπρας για την Πατρίδα μας, όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία. Πες μου ΜΙΑ (μία μόνο αρκεί) αλήθεια που είπε, πες μου ΜΙΑ (μία μόνο) υπόσχεση προς τον λαό που τον τίμησε στις εκλογές, την οποία τήρησε.

      ΕΝΑ από αυτά (μόνο ΕΝΑ) είναι αρκετό για να προσελκύσεις την προσοχή μου και ίσως να με πείσεις για το ορθό του ισχυρισμού σου πως “οι δημοσιεύσεις του Αndpik έχουν στόχο τον Τσίπρα” (λες και δεν είχε άλλο καημό ο Αndpik και ξύπνησε ένα πρωϊ με ορέξεις εναντίον του προέδρου του 15μελούς).

      Διαγραφή
    2. οσα και να σου πει δεν θα παραδεχτεις. κατ αρχας ετσι που μιλας σαν σε καφενειο. εχει δικιο η Bibila ασχετο με τον Τσιπρα το site με προσχημα πατριωτικα θεματα κανει κομματικο σχολιασμο. πολλες φορες εχει παραπλανητικα αρθρα. το παρακολουθω για να διαπιστωνω ποσο καποιοι εκμεταλευονται την ταση του κοσμου για εξωτερικη πολιτικη.

      Διαγραφή
  6. Προς αποφυγήν των ηρεμιστικών ψυχοφαρμάκων ο γιατρός συστήνει στους πάσχοντες να φωνάζουν δυνατά και σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας το σύνθημα FIDELCASTRO H ΘΑΝΑΤΟΣ.
    Σους απογοητευμένους Συριζαίους δε που παλεύουν σκρηρά με την κατάθλιψη συστήνει το σύνθημα να συνοδεύεται με το μεγαλειώδες άσμα ΘΑ ΤΟΝ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ-ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.