28/12/16

89,4% των Τ/κ είναι υπέρ της παραμονής αριθμού Τούρκων στρατιωτών μετά τη λύση

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ε/κ να έρθουν να μείνουν μαζί τους, το 20,2% απάντησε “όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα” και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.
Ποσοστό 89,4% των Τ/κ θεωρεί ότι αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Αυτό αναφέρεται στο πρώτο μέρος της έρευνας της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί που έγινε για λογαριασμό της τ/κ εφημερίδας Ντιαλόγκ (Διάλογος) και δημοσιεύθηκε χθες. Το πρώτο μέρος αφορούσε το Κυπριακό και θέματα που έχουν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις για τα οποία ζητήθηκε η άποψη των 1.304 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η εφημερίδα χθες και σήμερα σημειώνει ότι η εν λόγω εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων ήταν η μόνη που προέβλεψε σωστά τα ποσοστά στις “προεδρικές εκλογές” του 2015.

Στην ερώτηση για την παραμονή ή όχι μέρους του τουρκικού στρατού μετά τη λύση στο νησί, το 89,4% απάντησε ότι σίγουρα πρέπει να μείνει (μονάδες του τουρκικού στρατού), το 3,5% απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει εξ` ολοκλήρου, το 5,1% είπε ότι μπορεί να μείνει ή να φύγει, δεν είναι σημαντικό, ενώ ποσοστό 2% απάντησε ότι στη θέση του τουρκικού στρατού πρέπει να τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το θέμα τη παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων απάντησαν κατά 88.8% ότι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, “οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ”. Στην ερώτηση εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει ή όχι επαρκής εγγύηση, το 75.5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκής εγγύηση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ ενώ το 24.5% απάντησε ότι παρέχει επαρκής εγγύηση.

Σε ερώτηση που αφορούσε την εγκατάσταση μετά τη λύση, 45.000 Ε/κ στο “βορρά” και απεριόριστος αριθμός Ε/κ – όπως αναφέρεται – να έχει το δικαίωμα διαμονής και δημιουργίας επιχείρησης (στο “βορρά”) και κατά πόσο αυτό τους προκαλεί ανησυχία ή όχι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ε/κ να έρθουν να μείνουν μαζί τους, το 20,2% απάντησε “όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα” και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Όσον αφορά την άποψη των ερωτηθέντων για το ότι σε περίπτωση λύσης 65.000 Τ/κ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% πιστεύει ότι θα είναι δίκαιη.

Ερωτηθέντες για την άποψή τους στο ερώτημα ότι σε περίπτωση λύσης το 1/3 των "παλιών" ε/κ περιουσιών θα δοθεί πίσω στους Ε/κ, το 61,6% απάντησε ότι “ναι αυτό σίγουρα έχει την έννοια ότι αλλοιώνει την διζωνικότητα”, το αντίθετο πιστεύει το 25,5%, ενώ το 12,9% πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα.

Όσον αφορά το αν θεωρούν τον “πρόεδρο” Ακιντζί πετυχημένο ή όχι, το 52,1% απάντησε ότι τον θεωρεί πετυχημένο και το 47,8% μη επιτυχημένο. Για τις απόψεις τους όσον αφορά το πώς ο Μουσταφά Ακιντζί υπερασπίζεται τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”, όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, το 37% θεωρεί ότι η στάση του έναντι των Ε/κ είναι αδύναμη, το 32,2% θεωρεί ότι συνεχώς υποχωρεί, το 30% θεωρεί ότι υπερασπίζεται καλά τα δικαιώματα και το 27% θεωρεί ότι τα υπερασπίζεται τόσο όσο και ο προηγούμενος “πρόεδρος” (σ.σ. Ντερβίς Έρογλου).

Όσον αφορά το εδαφικό και την πρόταση Ακιντζί για ποσοστό εδάφους 39,2%, το 46,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου έδαφος στην ε/κ πλευρά, το 33,7% θεωρεί ότι το να δοθεί αυτό το ποσοστό εδάφους είναι φυσιολογικό, απαιτείται για την επίτευξη λύσης και το 19,6% πιστεύει ότι δόθηκε πολύ έδαφος χωρίς να υπάρξει αντάλλαγμα.

Ερωτηθέντες εάν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα αρκούν για να πουν σε ένα δημοψήφισμα “ναι”, το 41,3% είπε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “όχι”, το 36,5% απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα προκύψει το κείμενο της συμφωνίας και το 22,2% απάντησε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “ναι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.