27/12/16

Ρουμανία: Προεδρικό βέτο στη μουσουλμάνα υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών για την πρωθυπουργία

Ρουμανία: Προεδρικό βέτο στην υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών για την πρωθυπουργία
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας απέρριψε την υποψηφιότητα της Σεβίλ Σαϊντέχ για την πρωθυπουργία, η οποία προτάθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μετά την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου.

«Ανέλυσα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά και αποφάσισα να μην αποδεχθώ την πρόταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κλάους Γιοχάνις. «Κατά συνέπεια, ζητώ από το PSD και (τον εταίρο του στον συνασπισμό) το ALDE να καταθέσουν νέα πρόταση».
Τα δύο κόμματα διαθέτουν άνετη πλειοψηφία 250 εδρών στην 465μελή βουλή, που εγγυάται ότι το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του ρουμανικού νομοθετικού σώματος.
Το PSD είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα στον αρχηγό του Κράτους τον διορισμό της 52χρονης Σεβίλ Σαϊντέχ, που προέρχεται από την τουρκική μειονότητα της Ρουμανίας και θα ήταν η πρώτη μουσουλμάνα πρόεδρος κυβέρνησης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλωστε, το θρήσκευμά της δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην ορθόδοξη αυτή χώρα.

Το βέτο του προέδρου της Ρουμανίας είναι πιθανόν να προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα, τη στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες είχαν ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθούν μία απορριπτική απόφαση από τον πρόεδρο.

Η οικονομολόγος Σεβίλ Σαϊντέχ είναι ελάχιστα γνωστή στην ρουμανική κοινή γνώμη, καθώς οι μόνες πολιτικές αρμοδιότητες που είχε ήταν από τη θέση της υπουργού Ανάπτυξης για πέντε μήνες το 2015.

Το όνομά της προτάθηκε από τον ηγέτη του PSD Λιβίου Ντραγκνέα, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ή υπουργικό αξίωμα εξαιτίας καταδίκης σε διετή φυλάκιση με αναστολή για εκλογική νοθεία.

Η ρουμανική αντιπολίτευση εξέφραζε τις τελευταίες ημέρες φόβους ότι η Σεβίλ Σαϊντέχ θα χειραγωγείται από τον Λιβίου Ντραγκνέα, ο οποίος ήταν και μάρτυρας στον γάμο της με ένα σύρο επιχειρηματία που έλαβε την ρουμανική υπηκοότητα το 2015.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Rise Project, η Σεβίλ Σαϊντέχ έχει επανειλημμένως εκφράσει την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχο του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Δεν βλέπω με ποιον τρόπο η κα. Σαϊντέχ θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες στον τομέα της Αμυνας, ειδικά αυτές που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ», δήλωσε πρόσφατα η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Καταλίν Πρεντόιου.
ημερησία

1 σχόλιο:

  1. Nα μια θετική κίνηση. Εξω απο την Ευρώπη οι Τούρκοι, οι οποιοι δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια ουτε στην καυκάσια φυλή. Εκεί πλεον μας έφτασαν οι εξελίξεις, αφου οι μουσουλμάνοι είναι οι μόνοι που δεν αφομοιώνονται στην Ευρωπη, αλλά θέλουν η Ευρωπη να αφομοιωθεί στις βάρβαρες συνήθειες τους. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η χώρα μου σώνει και καλά τους θέλει μέσα στην Ε.Ε, γίνεται ο λύκος πρόβατο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.