28/12/16

Αίτημα συνεκδίκασης για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Τη συνεκδίκαση όλων των υποθέσεων που αφορούν στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ζητούν οι συνήγοροί τους επικαλούμενοι λόγους συνάφειας. Οι αναιρέσεις έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν σε ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου σε τρεις ξεχωριστές ημερομηνίες, στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου, καθώς αφορούν τρεις ξεχωριστές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών.
Το Δικαστικό Συμβούλιο, με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, αποφάσισε ομόφωνα να μην εκδοθούν πέντε εκ των οκτώ Τούρκων που εκζητούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο, ενώ για τους άλλους τρεις αποφάνθηκε ότι πρέπει να εκδοθούν.

Ως προς τους πρώτους πέντε, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας άσκησε έφεση, η οποία και θα κριθεί από τον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και κατά την κρίση του οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί πρέπει να εκδοθούν.

Ως προς τους τρεις αξιωματικούς για τους οποίους το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοσή τους, οι συνήγοροί τους Χρίστος Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος άσκησαν αναίρεση, ενώ κατέθεσαν και αίτηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητώντας τη συνεκδίκαση των υποθέσεων λόγω συνάφειας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους, η συνεκδίκαση των υποθέσεων είναι αναγκαία για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, της αλήθειας, για τη διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, καθώς και για την αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων από διαφορετικά ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου.

Οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένονται εντός του Ιανουαρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης καθώς ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, πέραν των ποινικών, τίθενται και πολιτικά ζητήματα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.