24/12/16

Μήνυμα του Μεγάλου Βασιλείου για τα Χριστούγεννα!

Ο  θαυμάζοντας το γεγονός της , θέτει στο στόμα της  τα ακόλουθα λόγια:

«Πως να Σε ονομάσω εγώ, θαυμαστό μου βρέφος; Τι θνητό όνομα να δώσω στον καρπό του Αγίου Πνεύματος; Να Σου προσφέρω θυμίαμα ή γάλα; Έχεις ανάγκη από τις μητρικές μου φροντίδες, ή να πέσω στα πόδια Σου και να Σε λατρεύω; Τι ανεξήγητη αντίθεση; O ουρανός είναι ο θρόνος Σου κι εγώ σε τοποθέτησα στα γόνατα μου. Σε βλέπω στην γη κι όμως δεν άφησες τον ουρανό. O ουρανός είναι εκεί, όπου ευρίσκεσαι Εσύ». 
Την απορία και την έκπληξη της Παναγίας συμμερίζεται και άγιος Βασίλειος. Και προσπαθώντας να βρει το μυστικό που πέτυχε την ένωση τόσο αντιθέτων πραγμάτων, καταλήγει ότι είναι Η!
Από ταπείνωση ο Θεός έγινε άνθρωπος!
Από την ταπείνωση Του η γη έγινε ουρανός!
Δεν ανέβηκε ο άνθρωπος στον ουρανό. Κατέβηκε ο Θεός στην γη. Και έτσι μας έμαθε έμπρακτα, πως μπορεί η γη, από τόπος εξορίας να γίνει παράδεισος. Από ζούγκλα, να γίνει Βασιλεία του Θεού. Γι’ αυτό και οι πρώτοι, που αξιώθηκαν να Τον προσκυνήσουν, ήταν οι ταπεινοί ποιμένες. Και οι γεμάτοι ταπεινό και ειλικρινές φρόνημα αναζήτησης της αλήθειας, «μάγοι εξ ανατολών».
Αυτή η αρετή της Ταπείνωσης είναι το μεγάλο μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων. Μόνο ο άνθρωπος που καλλιεργεί και αγαπάει αυτή την αρετή, μπορεί κάπως να νιώσει, τι έγινε εκείνη την παγωμένη νύχτα του Δεκέμβρη στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Και μόνο με αυτή την αρετή, μπορεί να αξιωθεί να δεχθεί στην καρδιά του τον Νεογέννητο Βασιλέα και Σωτήρα Χριστό.
Άγιος Εφραίμ ο Σύρος

4 σχόλια:

 1. Εξαιρετική ανάρτηση.

  Χρόνια Πολλά σε όλους, διαχειριστές,αναγνώστες και σχολιαστές.
  Καλά Χριστούγεννα με υγεία και πρόοδο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δὲν συμφωνῶ μὲ τὸ ταπεινὸς(ἤ δαπεινός) ποὺ σημαίνει,ὁ κείμενος χαμαὶ.
  Τοὺς κειμένους χαμαὶ τοὺς ταράζουν στὴν σφαλιάρα.


  Μὲ πειράζει πολὺ ποὺ δὲν ἀκούω πουθενὰ γιὰ Χριστὸ καὶ Ἅγιο Βασίλη ἀπὸ τὴν Καισαρεία,ἀλλὰ μονίμως ἀκοὺω γιὰ τὸν χονδρὸ Father Chistmas καὶ τὴν κόκα-κόλα του.

  Τί Χριστούγεννα εἶναι αὐτὰ;Τί θὰ πῶ στά ἐγγόνια μου ὅταν ἀρχίσουν νὰ καταλαβαίνουν;
  Πῶς νὰ τὸ πολεμήσω αὐτὸ;


  Εὔχομαι σὲ ὅλους Καλὰ Ἑλληνικὰ Χριστούγεννα καὶ τοῦ χρόνου νὰ εἶναι ἔτσι ὅπως ἦταν ὅταν ἤμουν παιδὶ,ποὺ ὅταν λέγαμε τὰ κάλαντα μᾶς ἔδιναν μελομακάρονα καὶ κουραμπιέδες καὶ ὄχι χρήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ωραία τα άρθρα σας, κ. Καλεντερίδη. Ελπίζω να καταλάβουμε συλλογικά ως έθνος ότι η παρακμή μας δεν είναι οικονομική αλλά ηθική. Αυτή είναι η ρίζα των προβλημάτων. Κατά τον Επίκτητο και τους Στωικούς, οι δυσκολίες είναι ασκήσεις για τη βελτίωση, στο διηνεκές του χρόνου. Ευχές για μια πνευματικά ανώτερη Ελλάδα. Καλά Χριστούγεννα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ κ.Savvas Kalenteridis
  Καλά Χριστούγεννα από Σοφία Ντρέκου | αέναη επΑνάσταση
  http://www.sophia-ntrekou.gr/2015/12/mhnyma-M.Vasileioy-xmas.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.