6/12/16

Παρούσης αξίας το ανάγνωσμα


Έστω λοιπόν πως όντως η ελάφρυνση του χρέους είναι €45 δις το 2060. Παρά το ότι δεν θα αισθανθούμε τίποτε μέχρι το 2040, ας πούμε πως γίνεται σήμερα. Πόση είναι αυτή η ελάφρυνση; Για να το πούμε, πρέπει να υποθέσουμε το περιώνυμο προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate). Έστω λοιπόν πως η Ελλάδα καταφέρνει να δανείζεται με όρους Πορτογαλίας επί πέντε δεκαετίες, δηλαδή 4%. Τα €45 δις του 2060 είναι €8 δις σημερινά λεφτά. Πολλά λεφτά, δε λέω. Πόσο πολλά όμως;
Ως αποτέλεσμα της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης του 2015 είχαμε:
1. Αύξηση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου κατά μισό δις.
2. Αύξηση των repos του δημοσίου κατά €3.5 δις
3. Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά €2.5 δις (των ήδη πιστοποιημένων τον Ιούνιο 2016 - τουλάχιστον €4 δις η πραγματική αύξηση)
4. Άντληση €700 εκατ (που δεν έχουν αποκατασταθεί παρά το ότι οι θεσμοί έδωσαν τα χρήματα από τον Αύγουστο 2015) από το λογαριασμό ΔΝΤ.
5. Απεμπόληση των επιστροφών των κερδών από τα ομόλογα διακράτησης ΕΚΤ, €1.7 δις του 2014 και €1.8 δις μέχρι 30/6/2015, σύνολο €3.5 δις. Ας μη λάβουμε υπ' όψιν τις επιστροφές μετά την 30/6/2015.
Υποθέτω δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να αμφισβητήσει αυτά τα ποσά. Τα καταγράφουν οι εκθέσεις του ΥΠΟΙΚ και του ΓΛΚ. Το σύνολό τους; Μόλις €10.7 δις.

Αν αυτά τα χρήματα, αντί να πεταχτούν απ' το παράθυρο της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης - πετάχτηκαν ήδη - τα "βάζαμε στην τράπεζα" για να αγοράσουμε χρέος το 2060, η ελάφρυνση θα ήταν κάπου €60 δις.
Αυτά τα ολίγα, χωρίς να συμπεριλάβουμε την καταστροφή των τραπεζών - παρά το ότι το μέγιστο της ελάφρυνσης από την απόφαση του Eurogroup προέρχεται από την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και είχαν πάρει έναντι ρευστού το 2012-13 με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την τραπεζική αναδιάρθρωση (€25 δις ανακεφαλαιοποίηση, €8 δις από το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλή/κακή, πχ ΑΤΕ).
Σα σκυλί που κυνηγάει την ουρά του, η ελληνική κοινωνία δήθεν ανακουφίζεται από την ελάφρυνση του χρέους. Η οποία ελάφρυνση κατά μικρό ποσοστό μόνο αντιστρέφει την αποδεδειγμένη ζημία του επταμήνου 2015. Είναι σαφές ή μήπως παραμένει δημιουργικά ασαφές;
Σημείωση:
Για την πληρότητα του πράγματος
(Ελάφρυνση 2060)= (Αξία 2016)•(1+r)^44
Όπου r το προεξοφλητικό επιτόκιο.

George J. Prokopakis

2 σχόλια:

  1. T οτι αυτοι που κυβερνουν την χωρα,δηλωνουν οτι κερδισε η Ελλαδα απο την συμφωνια,δειχνει ειτε οτι μας θεωρουν ασχετους ειτε οι ιδιοι δεν εχουν ιδεα.Οτι και να ισχυει,μια ειναι η αληθεια,ειναι επικινδυνοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώς μας θεωρούν βλήματα κρίνοντας από τους εαυτούς τους

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.