8/12/16

Κυπριακό: Κινήσεις για την Ασφάλεια

Ενεργοποίηση Αγγλοαμερικανών με επαφές στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ ενόψει πενταμερούς

Λευκωσία: Κινητικότητα από διεθνείς παίκτες ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό διαπιστώνεται με επίκεντρο αυτή τη φορά τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Βρετανίας με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό. Επίσης το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Τσαβούσογλου με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι Αγγλοαμερικανοί κινούνται στο παρασκήνιο με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα στην πενταμερή της Γενεύης, τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ο Τζο Κέρι προγραμμάτιζε να έλθει στην Κύπρο στις 9 Δεκεμβρίου, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει καθώς ο στόχος της καθόδου του ήταν να πείσει τους εμπλεκόμενους να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Τούτο έγινε ως γνωστό με τη συμφωνία του δείπνου την περασμένη Πέμπτη και ως εκ τούτου εξέλιπε ο λόγος της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού ΥΠΕΞ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα και είχε επαφές, σε μια προσπάθεια προώθησης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία επικεντρώνουν την προσοχή τους στο θέμα της ασφάλειας και όπως πληροφορούμαστε αναπτύσσουν διάφορες πρωτοβουλίες. Από αμερικανικής πλευράς φαίνεται να βιάζονται περισσότερο ενόψει της αλλαγής της κυβέρνησης. Η αναπληρωτής ΥΠΕΞ Βικτώρια Νούλαντ κινείται έχοντας στους φακέλους της διάφορες ιδέες για το θέμα της ασφάλειας.


Ελλαδικές πηγές αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες (ή στο Αμβούργο αύριο απόγευμα, στο περιθώριο συνόδου του ΟΑΣΕ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του. Αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προετοιμασίας της συνάντησης των Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, η διευθέτηση της οποίας γίνεται διά της διπλωματικής οδού.

Η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση της συμμετοχής της σε πενταμερή την εκ προτέρων συνεννόηση Ελλάδος και Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας. Στο μεταξύ, ο Νίκος Κοτζιάς είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η επικοινωνία έγινε μια μέρα μετά την επίσκεψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Άγκυρα και ενόψει της συνάντησης Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σημειώνεται συναφώς ότι ο κ. Άιντα κατά την παραμονή του στην Άγκυρα απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις ενώ ούτε από τουρκικής πλευράς υπήρξε οποιαδήποτε ανακοίνωση.
 
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν κατά την παραμονή τους στην Ιερουσαλήμ, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ. Θα τα πουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
 
Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη συμφωνία του δείπνου.
 
Aθήνα: Πρώτα διμερής και μετά πολυμερής
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει διμερής συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πριν από την πολυμερή της 12ης Ιανουαρίου, είπε ότι «η πρόσκληση για την ύπαρξη διμερούς συνάντησης είναι ανοικτή από μέρους της ελληνικής πλευράς». Έχουμε, είπε, «επανειλημμένως δηλώσει βεβαίως ότι αυτή η διμερής συνάντηση, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση και συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια επιτυχή πολυμερή συνάντηση μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Χωρίς αυτή τη διμερή συνάντηση δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε με επιτυχία στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ήδη καθοριστεί».

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.