9/12/16

Ζήτημα τιμής για την Ελλάδα το θέμα της μη έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών

 Μάχη για τους Τούρκους αξιωματικούς που έχουν αιτηθεί άσυλο μετά το πραξικόπημα
 Πιέζεται η κυβέρνηση για την έκδοσή τουςστο «καθεστώς Ερντογάν»
 Καταπέλτης προς την έδρα ο εισαγγελέας! «Δεν ανήκουμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σκεφτείτε τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη»
 Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Η Δικαιοσύνη και η χώρα θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα, αν...


Μάχη για τους Τούρκους αξιωματικούς που έχουν αιτηθεί άσυλο μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου
Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού
Τ ην απόφαση να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τελευταίοι δύο αξιωματικοί -από τους οκτώ που κατέφθασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016- έλαβε χθες το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών! Οι τρεις δικαστές -οι οποίοι έκριναν το ζήτημα της έκδοσης για την τρίτη και τελευταία «φουρνιά»- υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Βούλγαρη, ο οποίος εμπεριστατωμένα, με ιστορικές αναφορές, κράτησε ψηλά το ανάστημα της Δικαιοσύνης και της πατρίδας σε μία υπόθεση με έντονο πολιτικό άρωμα και εμφανείς τις πιέσεις σε διπλωματικό και μη επίπεδο!

Ο εισαγγελέας ζήτησε από τους συναδέλφους του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην κρίνουν ως διπλωμάτες και να σεβαστούν τη δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, αναφέροντας: «Μα θα μου πείτε τι θα γίνει με τις διεθνείς σχέσεις; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ασχολήθηκε με την έννοια του ασύλου και πρόσθεσε: «Από αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Δεν φοβήθηκαν τίποτα στη δίκη του Κολοκοτρώνη, στη δίκη του Λαμπράκη. (...) Εχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους».

Οι δύο αξιωματικοί ζήτησαν να μην εκδοθούν, επικαλούμενοι πως θα υποστούν βασανιστήρια. Πλέον, πιθανότατα θα ασκηθεί έφεση, όπως έγινε και με τους πρώτους τρεις που αποφασίστηκε να μην εκδοθούν, και το ζήτημα να κριθεί από τον Αρειο Πάγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει και την υπόθεση και των υπόλοιπων τριών των οποίων η έκδοση αποφασίστηκε, ενώ χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε έφεση και για το ένα από τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία αποφασίστηκε να μην εκδοθούν! Οι οκτώ αξιωματικοί, με δήλωσή τους, τόνισαν πως η χθεσινή απόφαση «αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες».
Λυκουρέζος: Η χώρα και η Δικαιοσύνη θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα αν...
Για «αντιφατικές κρίσεις» του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που εισήλθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι οποίες προκαλούν «έκπληξη και προβληματισμό», κάνει λόγο ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος σε ανακοίνωσή του μετά τις εκ διαμέτρου αντίθετες κρίσεις της Δικαιοσύνης. «Δεν σχολιάζω την εντύπωση που προκαλείται εσωτερικώς αλλά και διεθνώς από τη δικαιοδοτική αυτή παλινωδία και αντίφαση» επισημαίνει δηκτικά ο κ. Λυκουρέζος.
Επιπλέον, ο νομικός εκφράζει την εκτίμησή του ότι «τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο (σ.σ.: Αρειος Πάγος) θα απορρίψει την έφεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα και θα δεχθεί την έφεση των Τούρκων αξιωματικών», σημειώνοντας πως «μόνον αυτή η εξέλιξη θα είναι σύμφωνη με τον νομικό μας πολιτισμό».

Ο κ. Λυκουρέζος ξεκαθαρίζει: «Σε αντίθετη περίπτωση, φοβούμαι πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς θα εμφανίζεται ενδοτική και υποκύπτουσα στα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, ενώ και η χώρα μας θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκζητουμένων.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποια λογική μπορεί να κριθεί νόμιμη η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει προχωρήσει σε μαζικές «εκκαθαρίσεις» αντιφρονούντων από τη Δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις και έχει αναπτύξει τελευταία μία επιθετική ρητορική σε βάρος της χώρας μας, ενάντια σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου». Την ίδια στιγμή ο διακεκριμένος νομικός εκφράζει την πίστη του ότι «στην απευκταία περίπτωση κατά την οποία ο Αρειος Πάγος ταχθεί υπέρ της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά τον χειρισμό αυτού του νομικού και διπλωματικού αδιεξόδου και συνάμα θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχουν οι κανόνες της Ποινικής Δικονομίας για την απόκρουση του αιτήματος των τουρκικών Αρχών»,

Και καταλήγει: «Μόνο τότε θα επιβεβαιωθεί ο ρόλος της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Δ. Παξινός: Προκαλούν ανησυχία οι αντιφατικές κρίσεις
Την έντονη ανησυχία του για τις αντιφατικές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός. «Η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση δύο ίδιων, κατά τεκμήριο, περιπτώσεων προκαλεί ανησυχία, εν όψει του ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι άνθρωποι αυτοί θα οδηγηθούν προς εκδίκαση ποινικών κατηγοριών στην Τουρκία, όπου η παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων έχει διαπιστωθεί με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και όπου η δικαστική αντιμετώπιση του “πραξικοπήματος” κατά του Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγήσει σε υιοθέτηση δικονομικών πρακτικών που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από ένα πολιτισμένο κράτος δικαίου» τονίζει ο κ. Παξινός.

2 σχόλια:

  1. Όταν η υπόθεση έχει αναχθεί σε νταηλίκι τύπου "ή μας δίνετε τούς 8, ή αλλιώς θα χαλάσουν οι σχέσεις των χωρών μας" δεν καταλείπονται περιθώρια συζήτησης.
    Πολύ περισσότερο που οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που αρνείται αρχικά για τρείς από τούς εκζητουμένους. Εφ' όσον η αρμόδια Δικαστική Αρχή μιάς χώρας έχει κρίνει ένα ζήτημα, είναι αδιανόητο ακόμη και για τούρκους να ζητάνε το κουρέλιασμα αυτής τής Δικαστικής απόφασης. Ακόμα και αν είχαν κάτι να ζητήσουν , αυτό ήταν μέχρι την στιγμή που αποφάνθηκε το αρμόδιο Δικαστήριο.
    Ας υπενθυμίσουμε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει δεκτά ανάλογα αιτήματα των τουρκικών αρχών (υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις Γερμανικού και Σουηδικού δικαστηρίων που τα απέρριψαν).
    Ας ελπίσουμε ότι και εκεί στον Άρειο Πάγο (παρά τα θλιβερά φαινόμενα που ζήσαμε πρόσφατα από την κυρία με το "χρόνιο συνδικαλιστικό σύνδρομο") θα βρεθούν Δικαστές που θα κρίνουν ανεξάρτητα και θα απορρίψουν τελειωτικά το τούρκικο αίτημα. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι νομικοί γνώστες και επαΐοντες όλων των "βαθμίδων" να είναι κατηγορηματικά απορριπτικοί και να βρεθεί Ανώτατο Δικαστήριο που θα κρίνει ότι οι εκζητούμενοι έχουν ελπίδα έστω και μια στο εκατομμύριο να τύχουν δικαίας δίκης στο Ερντογανιστάν τής φρίκης. Διότι ακόμη και αν πληρούνταν (υπόθεση εργασίας) όλες οι άλλες προϋποθέσεις των νόμων για έκδοση των οκτώ, αυτή η αναγκαία προϋπόθεση , απόλυτη condicio sine qua non τής δικαίας δίκης τους από τουρκικά δικαστήρια δεν συντρέχει . Αρκεί κανείς να δει τις διακηρύξεις τής σουλτανικής κυβέρνησης για θέσπιση ad hoc θανατικής ποινής γιά όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο περίεργο πραξικόπημα τής 15/7/2015.
    Δικαία δίκη με προαναγγελόμενη καταδίκη από τα τουρκικά δικαστήρια και μάλιστα με ποινή η οποία τώρα δεν υφίσταται (ή δεν υφίσταται ακόμα) στην νομοθεσία τους δεν νοείται ούτε στην πιο τολμηρή νοσηρή φαντασία ˙ ουδέ καν αυτήν τού σουλτάνου που θέλει να γίνει και χαλίφης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πείτε μου, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των δικαστών οι οποίοι για τα ίδια αδικήματα βγάζουν αντικρουόμενες αποφάσεις, πώς είναι δυνατόν οι πολίτες να εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Ντροπή τους! Είναι ανάξιοι να κάθονται σε δικαστική έδρα και αυτό θα το πληρώσουν ακριβά.
    Η παράβαση καθήκοντος ισχύει και γι΄αυτούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.