14/12/16

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη με το βλέμμα στη Γενεύη

Κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό το βράδυ της Τετάρτης
Αθήνα
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η συνάντηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, έχει προγραμματιστεί για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) και στόχος είναι να καθοριστεί η γραμμή πλεύσης εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της Ασφάλειας και συγκεκριμένα των εγγυήσεων. Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ακόμη μία συνάντηση του Ν.Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τον «Φιλελεύθερο» να σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Κύπρου απέφυγε να αγγίξει την «καυτή πατάτα» που αφορά στη σύνθεση της Διάσκεψης της Γενεύης, δεδομένων των διαφορετικών θέσεων που εκφράζουν οι δύο πλευρές στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιλογή αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι εάν άνοιγε το θέμα αυτό, ενδεχομένως, κατά την εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι συζητήσεις θα «κολλούσαν», δεν θα προχωρούσε η διαδικασία που, όπως καθορίζει ο οδικός χάρτης, οδηγεί σε πενταμερή.

Η μη συζήτηση του θέματος δεν σημαίνει και επίλυσή του, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Ν.Αναστασιάδης το ζήτημα αυτό θα κλείσει πριν τη Γενεύη. «Προσπαθήσαμε, προσπάθησα, τουλάχιστον, να αποφευχθεί μια ανάλογη συζήτηση η οποία δεν θα ήταν προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή τις κατά το δυνατόν μέγιστες συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα. Αυτό είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πώς θα ενεργήσει, το ποιες επαφές ή προτάσεις ή επιδιώξεις έχει» ανέφερε ο Ν.Αναστασιάδης, εξηγώντας την επιλογή του.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, έγινε μία αξιολόγηση των συζητήσεων που είχαν οι δύο διαπραγματευτές και συζήτησαν ανοικτά θέματα και εκκρεμότητες.

«Κλείνουν εκκρεμότητες, υπάρχει όμως και διάσταση απόψεων στις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Ν.Αναστασιάδης.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. O Προεδρος Αναστασιαδης δεν θελει να μεινει στην Ιστορια του Ελληνισμου ως ο προεδρος της Διχοτομησης....Δεν ειναι ανοητος να πιστευει οτι η "λυση"που υπογραφει ειναι βιωσιμη η λειτουργικη....Αυτο που προσδοκα απο το εκτρωμα που υπογραφει ειναι να παρει ενα 8-11% εδαφους, να προλαβουν να επιστρεψουν καποιοι Ελληνες στο ομοσπονδο τουρκικο κρατιδιο ιδιως στην καρπασια, και οταν καταρευσει το μη λειτουργικο ομοσπονδιακο μορφωμα και ο καθενας παρει το δρομο του ,να μεινει το Ε/Κ κρατος με τα εδαφικα του κερδη, με τον βορα στην Ευρωπαικη Ενωση, και αρα με ευρωπαικο κεκτημενο ,να παραμεινουν εκει οι Ελληνες που θα προλαβουν να γυρισουν στις πατρογονικες εστιες...Ελπιζει ακομη οτι το Τ/κυπριακο κρατιδιο δεν θα αποβληθει-αποχωρησει απο την ΕΕ αφου ηδη εδαφικα ανηκει απο το 2004 (σε αναστολη) και ολοι οι τουρκοκυπριοι (εξισλαμισμενοι Ελληνες) εχουν κυπριακα διαβατηρια και προνομια πολιτων ΕΕ.....Αρα νομιζει οτι στην χειροτερη περιπτωση υπογραφει μια συγκεκαλυμενη διχοτομηση σημερα για να πει αυριο οτι εκανε οτι μπορουσε, οταν τιναχτουν ολα στον αερα!!!!!....Για αυτο και ξεσπασε καθ υμων λεγοντας: "οτι κανουμε τους
    γενναιους με τα χαμενα σπιτια των προσφυγων" οταν τον επικρινουμε για ενδοτισμο.....
    Ειναι ομως αρκετα ανοητος ο Αναστασιαδης και η κινηση του εχει υψηλο ρισκο επειδη ολη την προαναφερομενη πολιτικη του την βασιζει στο οτι η "Μπουγιουκ Τουρκια"δεν θα αντιδρασει στην διαλυση του Ομοσπονδιακου Εκτρωματος που η ιδια θα προκαλεσει....και ειναι πιο ανοητος γιατι πιστευει οτι το φυσικο αεριο που βρισκεται στον νοτο θα ακολουθησει το Ε/Κυπριακο κρατιδιο στην διασπαση, η οτι στην χειροτερη θα δινει ποσοστο στον βορρα....Δεν εχει ακομη καταλαβει οτι η Τουρκια τα θελει ολα και θα τα παρει αν συνολικα υπογραψει αυτα που υπαρχουν και ειδικα τις εγγυησεις......Για αυτο και ο Αναστασιαδης θα παραμεινει στην μνημη μας ως τραγικη φιγουρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.