8/12/16

Διαβάζουν διαφορετικά τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο

Διαβάζουν διαφορετικά τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο Με κοινή συνισταμένη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, αλλά και με σοβαρές διαφωνίες ως προς την ακολουθητέα διαδικασία, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοιήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και κλίμα έντασης, αποφασίστηκε όπως το Σώμα συνέλθει στο προσεχές διάστημα σε μία ή δύο συνεδρίες για συνέχιση της συζήτησης.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποδέχτηκε όπως στη Γενεύη συνοδεύεται από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ σημείο έντονης διαφωνίας και διαφορετικής ανάγνωσης μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων(σ.σ. του ενδιάμεσου χώρου), αποτελεί η διά της περασμένης Πέμπτης ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών ορισθείσα σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, θεωρούν πως πρόκειται για πενταμερή διάσκεψη χωρίς να διασφαλίζεται η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση η οποία μιλά για πολυμερή διάσκεψη με δεδομένη τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό τόνισε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απάντησε και στο ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση που κατά τις συνομιλίες από τις εννέα μέχρι τις έντεκα Ιανουαρίου στη Γενεύη-οπόταν και θα κατατεθούν οι χάρτες για το εδαφικό- δεν υπάρξει η απαραίτητη σύγκλιση και κατά πόσο κάτω από αυτές τις συνθήκες θα προχωρήσουμε στην πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Όπως υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης, ένα τέτοιο σενάριο θα τύχει χειρισμού εάν και εφόσον προκύψει τη δεδομένη χρονική στιγμή.  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ταυτόχρονα πως η Λευκωσία συμφωνεί πλήρως με τη θέση της Αθήνας ότι για να έχει πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης μια πολυμερής διάσκεψη για τις εγγυήσεις, θα πρέπει να προηγηθεί διμερής  συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας.  
Στις δηλώσεις τους οι αρχηγοί των κόμματων της αντιπολίτευσης-και δη του ενδιάμεσου χώρου- εξέφρασαν και δημοσίως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους όσον αφορά την ακολουθητέα διαδικασία, επικεντρωνόμενοι στο ζήτημα της σύνθεσης της Διάσκεψης για την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ είχε αποφασιστεί ότι οι ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου θα προέβαιναν σε κοινή δήλωση έπειτα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, νομιζόμενη ακριβώς ότι θα υπήρχε κοινή δήλωση.


.@yiorgoslillikas "Παρουσία των 5 μόνιμων μελών των ΗΕ για εξισορρόπηση του ισοζυγίου δυνάμεων για να ΜΗΝ επαναληφθεί το Μπούρκενστοκ"
Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν συμμετέχει το ΕΛΑΜ, το οποίο ως γνωστό αποφάσισε την αποχώρησή του από το Σώμα. Στο Προεδρικό μετέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γεάδης Γεάδη, μεταφέροντας επιστολή διά της οποίας το ΕΛΑΜ γνωστοποιούσε και επισήμως την απόφαση του κόμματος να μην παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.   
«Μιλάμε για πολυμερή…»
Εξερχόμενος του Προεδρικού, και ερωτηθείς για τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν,  αισθάνεται ότι έγινε μια παραγωγική συζήτηση. «Άκουσα τις ανησυχίες και κάποιες διαφωνίες που διατηρούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Με πλήρη σεβασμό λαμβάνω υπόψη όλα όσα λέχθηκαν και ανάλογα θα πολιτευτούμε στην πορεία,  πάντα σε συνεννόηση και με τους αρχηγούς και με την Ελληνική Κυβέρνηση», τόνισε.
Ερωτηθείς για το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή, και σε ερώτηση για το ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν και δεν είναι μέσω ανακοινώσεων ή από αέρος η χάραξη μιας υπεύθυνης πολιτικής.
«Πάντοτε μιλάμε για πολυμερή, η παρουσία της Ε.Ε. είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έγιναν και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα, και συνεπώς δεν θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε να συζητούμε με βάση την α ή τη β αντίληψη», υπογράμμισε.  Σε ερώτηση αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «βεβαίως θα συνοδεύσουν όσοι συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο».
Άκουσα τις ανησυχίες των πολιτικών αρχηγών. Με σεβασμό λαμβάνω υπόψη όλα όσα λέχθηκαν και ανάλογα θα πολιτευτούμε στην πορεία
Η ώρα της αλήθειας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε συνέχιση του διαλόγου από εκεί που έμεινε στο Μον Πελεράν και αυτό ήταν το ζητούμενο και απαίτηση των κομμάτων την επομένη του ναυαγίου. Αυτό ακολουθήσαμε. Κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα της αλήθειας, δεν είναι το τέρμα η 12η οπωσδήποτε.  Αν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου θα συνεχίσει. Πάμε με αποφασιστικότητα και πάντοτε με γνώμονα τις απόψεις και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με πάντοτε γνώμονα τις έγνοιες και τις ανησυχίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αντίστοιχες των Τουρκοκυπρίων.
Αυτό που είναι πρόθεσή μας, είναι επιτέλους κάποια στιγμή να πετύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές σε βαθμό που να δημιουργηθεί ένα κράτος που θα προδιαθέτει προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης, με απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτες εγγυήσεις».

Συνέχιση του διαλόγου από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν. Αυτό ήταν και απαίτηση των κομμάτων την επομένη του ναυαγίου. Αυτό ακολουθήσαμε.

Συντονισμός με Αθήνα 
Ερωτηθείς για το θέμα συντονισμού της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «πέραν του ότι επί τακτικής βάσης έχουμε επαφή και χθες ακόμη είχαμε συνεννοηθεί. Θα συναντηθούμε στο Ισραήλ (με τον Έλληνα Πρωθυπουργό) αύριο ενόψει της τριμερούς και στις 16 του μηνός στις Βρυξέλλες και βεβαίως αν παραστεί ανάγκη, και οπωσδήποτε το βλέπω ως αναγκαίο, θα γίνει και συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου με την Ελληνική Κυβέρνηση να εναρμονιστούμε για τα θέματα που θα απασχολήσουν την πολυμερή διάσκεψη».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.