7/12/16

Κοτζιας: Μόνον υπό προϋποθέσεις η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ - μη δεσμευτική η εισήγηση της Επιτροπής.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων για την Αλβανία» απαντά με επιστολή του σε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Ντόρας Μπακογιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη στη Βουλή σχετικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής περί ετοιμότητας της Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Διαβεβαιώνω τους ερωτώντες» τονίζει ο κ. Κοτζιάς «ότι σε αντίθεση με τα πεπραγμένα προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων κατά τη θητεία των οποίων η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ άνευ ανταλλαγμάτων και έλαβε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, χωρίς να έχει εκπληρωθεί το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων- και πρωτίστως εκείνη οποία αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων- η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να υπενθυμίσει, όπως αναφέρει, επίσης ότι «τα προβλήματα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων συνεχίζουν να αποτελούν εκκρεμότητα, που η Αλβανία είχε κληθεί να αντιμετωπίσει, ήδη πριν από την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας». Και επισημαίνει ότι «το καθεστώς αυτό απεδόθη τον Ιούνιο του 2014, κατά τη περίοδο συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την προτεραιότητα αυτή να παραμένει σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, από τις δώδεκα καίριες προτεραιότητες που είχαν, από το 2010, τεθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκείνη της ενίσχυσης της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της εφαρμογής των περιουσιακών δικαιωμάτων εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί μία από τις πέντε, πλέον, καίριες προτεραιότητες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει επίσης ότι Συμβούλιο είναι αυτό που επιβλέπει και αποφασίζει ομόφωνα σε κάθε στάδιο της Διαδικασίας Διεύρυνσης, ενώ οι εκθέσεις Προόδου της Επιτροπής δεν δεσμεύουν, σε κανένα βαθμό, το Συμβούλιο ούτε επηρεάζουν τις αποφάσεις του για την Πολιτική Διεύρυνσης.
Συνεπώς, όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, η φετινή εισήγηση της Επιτροπής περί ετοιμότητας της Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποτελούν μόνο εκτίμηση της Επιτροπής χωρίς κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα για το Συμβούλιο. Προσθέτει δε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους και οι πέντε καίριες προτεραιότητες, που έχουν τεθεί ως βασικές προϋποθέσεις για την εξέταση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Αλβανίας, κατά άρτιο και βιώσιμο τρόπο. Σε αυτές συγκαταλέγονται η προστασία των ανθρωπίνων και, ειδικότερα, των μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων, όπως και οι σχέσεις καλής γειτονίας για την οποιαδήποτε πρόοδο της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα πρέπει να αξιολογούνται θετικά από ελληνικής πλευράς οι παρατηρήσεις της Έκθεσης, για τις ελλείψεις στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός Αλβανίας, όσο και η επισήμανση περί ανάγκης εξασφάλισης της πρόσβασης των μειονοτήτων στα δικαιώματά τους, όπως και η αναφορά στα προβλήματα αποκατάστασης των περιουσιών με ειδική μνεία στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς, εξακολουθεί να προωθεί στους κόλπους της ΕΕ τις ελληνικές θέσεις στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε.-Αλβανίας με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί ιδιαίτερα σημαντικές διατυπώσεις στα Συμπεράσματά του, καθ' ύλην, αρμοδίου, Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, και έτι περαιτέρω στις Κοινές Θέσεις της Ε.Ε. για το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που αποτελεί το ανώτατο όργανο του διάλογου Ε.Ε.-Αλβανίας έως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εισαχθεί αναφορές τόσο για την αποφυγή δηλώσεων που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, όσο και για την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως αυτά προστατεύονται, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μάλιστα, τόσο τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όσο και οι Κοινές Θέσεις κάνουν λόγο για προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και όχι εντός ορισμένων, μόνο, περιοχών. Παράλληλα, τα κείμενα αυτά υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις της Αλβανίας τόσο για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, όσο και για την κάλυψη των νομοθετικών κενών στην προστασία των μειονοτήτων, επί τη βάσει των αλβανικών δεσμεύσεων.

καθημερινή

12 σχόλια:

  1. Καιρός πια να σταματήσει αυτό το προσκύνημα στην Αλβανία. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε απαιτήσει από τον ΟΗΕ την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914 σύμφωνα με το οποίο, η Αλβανική κυβέρνηση αναγνώρισε την αυτονομία της Β. Ηπείρου. Γιατί δεν το έκανε;

    Ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκπομπή τής ΕΡΤ1, «Ειδικές αποστολές», για την Β. Ήπειρο και τα προβλήματα τού Ελληνισμού εκεί. Συγχαρητήρια στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να θυμίσω, σε αντίθεση με την ανωτέρω εκπομπή, την αποτυχημένη συνέντευξη τού Διευθυντού τής "Κ" και πρωτοκλασσάτου τού ΣΚΑΪ, κ.κ. Παπαχελά, που μάς έκανε ρεζίλι στα αλβανικά ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο "cool Αλέξης" θέλει προσοχή, βέβαια "χωριό που φαίνεται" θα μου πεις...
      Κατά τη γνώμη μου διενεργεί ψυχολογικές επιχειρήσεις εις βάρος του ηθικού του ελληνικού λαού με όλη την ομάδα του.
      Τα ρεπορτάζ για τα Ίμια, το Σταύρο Λάλλα και τους αγνοούμενους της Κύπρου επί "Φακέλων" είναι αποκαλυπτικά περί αυτού.
      Όσο περισσότερο τον απομονώνουμε, τόσο μεγαλύτερο κέρδος έχουμε.
      Είναι μάστορας της προπαγάνδας και της στρέβλωσης, όπως ήταν κι ο Σταυράκης των "Πρωταγωνιστών".
      Ευχαριστώ για τα link.

      Διαγραφή
    2. Τον εν λόγω ογκόλιθο της «ερευνητικής δημοσιογραφίας», η Μαντλίν Ολμπράϊτ (*) τον αποκαλούσε «ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ALEXIS» στα καθημερινά μπρίφιγκ και έλιωνε... χαχαχα!

      (*) Πρώτη γυναίκα ΥπΕξ ΗΠΑ (επί Bill Clinton, θητεία: 970123 – 010120)· και πολλά... πολύγλωσση, εκτός των άλλων (**).

      (**) Madeleine Albright is a co-investor with Jacob Rothschild, 4th Baron Rothschild, and George Soros in a $350 million investment vehicle called "Helios Towers Africa", which intends to buy or build thousands of mobile phone towers in Africa. [Wikipedia]

      ΠΗΓΗ

      Διαγραφή
  3. Απορίας άξιον είναι το γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά στις διεκδικήσεις της Αλβανίας στο θέμα της "Τσαμουριάς" αλλά και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ που είχε υπογραφεί από την Αλβανική κυβέρνηση. Αυτά πρέπει να πάνε πακέτο, οποιοσδήποτε διαχωρισμός είναι επικίνδυνος και εκ του πονηρού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν μας συμφερει το βετο. εχουμμε ανοικτα πολλα μετωπα και δεν πρεπει κι αλλα. εχουμε γινει το μαυρο προβατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιθέτως, το ότι έχομε πολλά ανοικτά μέτωπα οφείλεται στο ότι δεν βάζομε βέτο όταν και όπου πρέπει. Δεν έχομε γίνει το μαύρο πρόβατο (από πού κι ως πού;), αλλά ο καρπαζοεισπράκτορας των πάντων.

      Διαγραφή
  5. οι προυποθεσεις ειναι να πανε να πνιγουν αυτοι κιοι "ελληνες" συνεργατες τους πλην των αλλων απατεωνοελληνων βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. to janario 2009 to Vouli ton Elinon PASOK ND perrasae to nomo Alvania kai Croatia sto NATO, xoris na kalesi Bore Ipiro aftonomi Dimokratia. Oi xeimariotes kai vorio epiriotes diamartirisane ekso apo Vouli. to 2012 sto BElgradi o Alex Tsipras diloni oti PASOK ND ekanane megalo latho pou xosane Alvania sto NATO., Tora to lei ke o Niko Kotsias. Mbori na mas ksigisis Kapios, giati o Simitis den voithe tous Vorio Epiriotes sto 1997 kai me ti dikiomata PASOK ND poulisane dinondas tsaba alvania sto NATO? Mi pos i lista Lagard kai epemdises afta exoune pio simferonda apo ta ethnika themata?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο συνεδριάσεις έγιναν το 2009 στην Βουλή, που αφορούσαν στην Αλβανία και την Κροατία.

      Η μία στις 17/2/2009, για την ένταξη τής Αλβανίας και Κροατίας στο ΝΑΤΟ και η άλλη τον Μάρτιο, για την ένταξή των στην ΕΕ.

      Και στην μία και στην άλλη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν ΝΑΙ χωρίς καμμία επιφύλαξη για τον ελληνισμό τής Β. Ηπείρου και παρά τον αγώνα που έδωσε ο ΛαΟΣ εντός Βουλής και οι Β/Ηπειρώτες εκτός Βουλής, οι οποίοι μάλιστα έφαγαν πολύ ξύλο από την ΕΛΑΣ.

      Σχετικά άρθρα στον τύπο:

      Βολές κατά ΝΑΤΟ χθες στη Βουλή

      Κοτζιάς σε Ντόρα, Κεφαλογιάννη: Βουλώστε το επιτέλους! Δεν βάλαμε εμείς την Αλβανία στο ΝΑΤΟ και στον προθάλαμο στην ΕΕ χωρίς εγγυήσεις !

      Αυτά, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι ποιοι είναι οι προδότες τού Ελληνισμού.

      Διαγραφή
    2. Να διευκρινίσω ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψήφισαν αρνητικά, αλλά ΟΧΙ για τον Ελληνισμό τής Β. Ηπείρου. Ουδεμία νύξη έκαναν για το θέμα αυτό.
      Ο μόνος που έδωσε αγώνα να μην μπει η Αλβανία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ήταν ο ΛαΟΣ.
      Αυτά, για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.