27/12/16

Η κυπριακή ΔΕΗ (ΑΗΚ) ετοιμάζεται να «καίει» φυσικό αέριο από την ΑΟΖ της Κύπρου

«Είμαστε στην αφετηρία μιας διαδρομής μεγάλων αλλαγών»
Λευκωσία: Τον Ανδρέα Μαραγκό τον γνωρίσαμε αρχικά μέσα από τον διορισμό του ως αντιπροέδρου της ΑΤΗΚ, με την Κυβέρνηση να του εμπιστεύεται αμέσως μετά τη θέση του επικεφαλής της ΑΗΚ. Ενδεχομένως είναι ο νεότερος ιστορικά πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Ανέλαβε καθήκοντα μέσα σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες ριζικών αλλαγών στην οργάνωση, στη δομή και στη λειτουργία του οργανισμού που πραγματοποιούνται σε μια περίοδο επίσης ριζικών αλλαγών στις διατιμήσεις, στα καύσιμα, στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Μετά από μια περίοδο μερικών μηνών στο τιμόνι του μεγαλύτερου ημικρατικού οργανισμού της Κύπρου, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, ο Ανδρέας  Μαραγκός ανοίγει τα χαρτιά του στον «Φ» για όλα τα κρίσιμα θέματα, τα προβλήματα και τους σχεδιασμούς που αφορούν στον ηλεκτρισμό.
 
Με εμπειρία μερικών ετών στην αντιπροεδρία του δ.σ. της ΑΤΗΚ και μερικών μηνών στην προεδρία του δ.σ. ΑΗΚ, πού βρίσκετε ότι είναι ποιο δύσκολες οι αποφάσεις και τα προβλήματα - στην ΑΤΗΚ, ή στην ΑΗΚ;

Κάθε Οργανισμός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του προκλήσεις στον δρόμο της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού που, ειδικά για την ΑΗΚ, τώρα ανοίγει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν πως και οι δύο Οργανισμοί αντιλαμβάνονται την ανάγκη αλλαγών και εργάζονται γι' αυτές, ώστε να ανταποκριθούν και στις απαιτήσεις των καταναλωτών και στις εξελίξεις στον τομέα τους, ισχυροποιώντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για την κοινωνία και την οικονομία της Κύπρου.

Ποια είναι τα πιο κρίσιμα θέματα που έχει αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσει το δ.σ. της ΑΗΚ;

Το πιο κρίσιμο θέμα είναι η Εφαρμογή του Λειτουργικού Διαχωρισμού που επίσημα έχει τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Απόφαση. Άμεσα συνδεδεμένη με το πιο πάνω θέμα είναι η διαδικασία πλήρωσης, το συντομότερο δυνατόν, των Θέσεων του Γενικού Διευθυντή, του Εκτελεστικού Διευθυντή Οικονομικών και του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού.

Αυτό είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Σημαντικά ζητήματα, σε σχέση με το Σύστημα Παραγωγής, είναι η έλευση Φυσικού Αερίου και η εγκατάσταση των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών που απαιτούνται, για τη συμμόρφωση με τα νέα αυστηρότερα όρια που αφορούν στις βιομηχανικές εκπομπές των μονάδων παραγωγής.

Περνάμε τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του λειτουργικού διαχωρισμού. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις; Λειτουργεί η νέα δομή; Φέρνει πραγματικό αποτέλεσμα; Δεν έχει δημιουργήσει μεγαλύτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δυσκαμψία στον ημικρατικό οργανισμό;

Ο σχεδιασμός του Λειτουργικού Διαχωρισμού της ΑΗΚ ξεκίνησε αμέσως μετά τη Ρυθμιστική Απόφαση 04/2014 και η εφαρμογή του εντατικοποιήθηκε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2016. Τα δύο αυτά χρόνια έχουν γίνει αλλαγές στη Δομή του Οργανισμού, έχουν πληρωθεί οι θέσεις των Διευθυντών των Δραστηριοτήτων και έχει κατανεμηθεί το Προσωπικό ώστε οι Βασικές Ρυθμιζόμενες Δραστηριότητες (Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και Προμήθεια) να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός και η ισότιμη μεταχείριση των πελατών και των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η 1η Δεκεμβρίου 2016 καθορίστηκε από τη ΡΑΕΚ ως η επίσημη μέρα εφαρμογής του Λειτουργικού Διαχωρισμού και αποτελεί την έναρξη της περιόδου ρυθμιστικού ελέγχου. Η εφαρμογή του Λειτουργικού Διαχωρισμού είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία κατά την οποία θα γίνονται βελτιώσεις με βάση τις εισηγήσεις λειτουργών συμμόρφωσης της ΑΗΚ και τα ευρήματα των εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων που θα κρίνουν το αποτέλεσμά του.

Μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι θετικά για την πορεία του έργου που υποστηρίζεται από τη γνώση και την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Λειτουργικού Διαχωρισμού έχουν εισαχθεί νέες και παράλληλα έχουν καταργηθεί παλιές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται αύξηση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και διασφάλιση της ανεξαρτησίας και διαφάνειας των Βασικών Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων.      

Εδώ και μερικά χρόνια, μιλάμε για τεχνολογική αναβάθμιση που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στο δίκτυο ηλεκτρισμού, όπως τους έξυπνους μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα αλλά δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Ποια είναι τα σχέδια της ΑΗΚ;

Η τεχνολογική αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου οφείλει να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε μια εποχή που η ψηφιακή τεχνολογική διείσδυση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, έχουμε τη σύγκλιση της ηλεκτρικής ενέργειας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Έτσι υλοποιούνται ευφυή δίκτυα με στόχους την αξιόπιστη ένταξη των ΑΠΕ στο δίκτυο και ταυτόχρονα τη βέλτιστη αποδοτικότητα δικτύου. Επίσης, σημαντικός στόχος είναι η μετεξέλιξη του καταναλωτή, ώστε να διαχειρίζεται αποδοτικά και οικονομικά τις ενεργειακές του ανάγκες, σε πραγματικό χρόνο. Όλοι οι στόχοι έχουν και μία κοινή κατεύθυνση-κινούνται προς μία οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η ΑΗΚ με συγκεκριμένους τρόπους. Ένα παράδειγμα είναι η ανάπτυξη Κέντρου Ελέγχου και Διαχείρισης Ενέργειας στο σύστημα διανομής, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018. Επίσης προχωρούμε στην εγκατάσταση μικρής κλίμακας έξυπνων μετρητών, μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα smartPV. Περίπου 260 οικιακοί παραγωγο-καταναλωτές θα μπορούν να διαχειριστούν τις ενεργειακές τους ανάγκες, με το κίνητρο της δυναμικής τιμολόγησης και δυνατότητα δυναμικής παρακολούθησης της ενεργειακής τους συμπεριφοράς.

Έχουμε αποφασίσει και την πιλοτική εγκατάσταση συστήματος έξυπνης μέτρησης σε 3.000 καταναλωτές. Δυστυχώς έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία και η ΑΗΚ θα εξετάσει σύντομα τις επιλογές σε μια προσπάθεια προώθησης του έργου.Με βάση τους στόχους αυτούς έχουμε προχωρήσει και στην εγκατάσταση 17 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προώθηση της ηλεκτρικής κίνησης στην Κύπρο. Κάτι που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στην ανάπτυξη της οικονομίας του μηδενικού άνθρακα.

Επίσης να σημειώσουμε τη συμμετοχή της ΑΗΚ σε ερευνητικά προγράμματα με άλλους καταξιωμένους εταίρους στην Κύπρο και το εξωτερικό, με σκοπό τη μελέτη και την έρευνα βελτιστοποιημένης λειτουργίας του δικτύου μέσα από τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ευφυών συστημάτων. Προχωρούμε και στην πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος διανομής με διαχείριση πληροφορίας. Είμαστε στην αφετηρία μιας διαδρομής μεγάλων αλλαγών. Τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξουν τα δεδομένα, δημιουργώντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες και προσθέτοντας αξία στην αγορά ηλεκτρισμού,

Έχει κολλήσει και το θέμα των προπληρωμένων μετρητών, που μας είχε παρουσιαστεί πέραν της διευκόλυνσης σε κατηγορίες καταναλωτών και ως σημαντικό μέσο μείωσης των οφειλών πελατών προς την ΑΗΚ.

Οι «προπληρωμένοι» μετρητές είναι ένα συνδυασμένο σύστημα εξοπλισμού και προηγμένης διαχείρισης ευφυών μετρήσεων. Η ΑΗΚ βρίσκεται στην πορεία εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος που θα παρέχει και τη δυνατότητα χρήσης μετρητών προπληρωτέας κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό να ρωτήσουμε και για τις εντυπώσεις σας από τις παράλληλες δραστηριότητες της ΑΗΚ – όπως η αφαλάτωση και το φωτοβολταϊκό πάρκο. Κρίνεται ότι είναι επιχειρησιακές ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση;

Με το πρόβλημα της λειψυδρίας που υπάρχει στον τόπο, η ΑΗΚ είχε προτείνει στην πολιτεία παράλληλα με την κατασκευή του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού να δημιουργείτο και μονάδα αφαλάτωσης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Η συμβολή της ΑΗΚ στην αφαλάτωση έχει μειώσει τις ανάγκες της πολιτείας σε νερό που θα προμηθευόταν από τον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα ο Οργανισμός έχει όφελος από τη δραστηριοποίησή του στον τομέα.

Σχετικά με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, η ΑΗΚ έχει βοηθήσει στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της πολιτείας σχετικά με την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και παράλληλη μείωση των ρύπων.

Σημειώστε ότι άλλα μεγάλα ΦΠ τα οποία αδειοδοτήθηκαν την ίδια περίοδο κάτω από την ίδια διαδικασία με αυτό της ΑΗΚ, δεν έχουν προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης. Αντίθετα η ΑΗΚ, με την απόκτηση της άδειας, προχώρησε στην άμεση υλοποίηση του έργου. Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η ΑΗΚ προετοιμάζεται για την εγκατάσταση και άλλων ΦΠ και μόλις η ΡΑΕΚ ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις για ηλεκτροπαραγωγή από ΦΠ, θα υποβάλει το συντομότερο τις σχετικές αιτήσεις.   

Η ΑΗΚ, με χαμηλούς τόνους θα λέγαμε, συμμετέχει σε σειρά ενεργειών κοινωνικής προσφοράς, συνεχίζει να διατηρεί κάποιες πρωτοβουλίες διευκολύνσεων σε καταναλωτές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Να περιμένουμε κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες; 

Στις συστατικές Αρχές της ΑΗΚ βρίσκεται η κοινωνική προσφορά. Υγεία, προστασία του περιβάλλοντος, αθλητισμός, τέχνες, μουσική, προβολή πολιτιστικών μνημείων, στήριξη φιλανθρωπικών συνδέσμων και εκδηλώσεων είναι οι κύριοι τομείς που στρέφουμε την προσοχή μας.

Σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος συμμετέχουμε στην εκστρατεία «Πρασινίζουμε την Κύπρο», αναδασώνοντας τις περιοχές Αργάκας, Σολέας και Ευρύχου που κάηκαν το καλοκαίρι. Δίνουμε πνοή οξυγόνου με 11.000 νέα δέντρα και βοηθάμε να ανακάμψει η πανίδα της περιοχής.

Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση ΔΩΣΕ ΦΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και της ΑΗΚ.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, η καθιερωμένη επίσκεψη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου όπου δόθηκε οικονομική στήριξη στα παιδιά.

Σε συνεργασία με την ΟΕΒ διοργανώθηκε η εξειδικευμένη έκθεση Savenergy,

Επίσης, η ΑΗΚ ενίσχυσε και πάλι τις περιβαλλοντικές δράσεις, με την εμπλοκή της στην Εκστρατεία «Let’s Do It Cyprus».

Σύντομα θα αναλάβουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αποφάσισε και φέτος να μην αποκόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μη εξόφληση λογαριασμού, στους οικιακούς πελάτες της για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

Να αναφέρω πως η ΑΗΚ κατανοεί τις οικονομικές δυσκολίες των πελατών της και στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνεται θετικά στις εκκλήσεις εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.  

Πόσο απαραίτητη θεωρείτε για την ΑΗΚ, την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν το 2020, με βάση και τη διαδικασία της ΔΕΦΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη;

Στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρότερα όρια στις βιομηχανικές εκπομπές (NOx, SΟx, Σωματίδια Σκόνης) από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαθεσιμότητα ή μη του Φυσικού Αερίου για καύση στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, θα καθορίσει το μέγεθος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν ώστε οι εν λόγω μονάδες να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μετά την 1/1/2020.

Η εγκατάσταση των απαιτούμενων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα και οι σχετικές διαδικασίες (προκήρυξη διαγωνισμών, αξιολόγηση, κατασκευαστικές εργασίες και δοκιμές αξιοπιστίας του εξοπλισμού) θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου οι μονάδες παραγωγής να έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας εντός των νέων ορίων εκπομπών μετά την 1/1/2020.

Η Διεύθυνση Παραγωγής της ΑΗΚ προχωρά στην κατεύθυνση αυτή, ταυτόχρονα με την αποπεράτωση των αναγκαίων υποδομών/εξοπλισμού, ώστε να είναι δυνατή η χρήση ΦΑ μόλις αυτό καταστεί διαθέσιμο.

Η έλευση φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα φέρει σχετικά σύντομα και τον πραγματικό ανταγωνισμό στις συμβατικές μορφές παραγωγής ηλεκτρισμού. Είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό η Αρχή Ηλεκτρισμού;

Βλέπουμε τον ανταγωνισμό ως μια ευκαιρία και ένα κίνητρο να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Ο καταναλωτής αποκτά επιλογές και αυτό είναι προς όφελος όλων. Η ΑΗΚ έχει στο Δυναμικό της Μονάδες Παραγωγής Υψηλής Αποδοτικότητας και, παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται για περιορισμό λειτουργικών δαπανών, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, η ανάγκη επένδυσης σε νέες υποδομές και τεχνολογίες αξιολογείται συνεχώς. Η αξιοπιστία στην παραγωγή, στη μεταφορά, στη διανομή, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Γιατί το ρεύμα της ΑΗΚ δίνει ενέργεια στην Κύπρο. Αυτό τα λέει όλα.   
 
Με το κρίσιμο θέμα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πώς κινείται η ΑΗΚ;

Η ΑΗΚ έχει διαχρονικά στηρίξει την ένταξη των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου. Η παραγόμενη ενέργεια από τα συστήματα ΑΠΕ αγοράζεται από την ΑΗΚ σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί με τους παραγωγούς. Παρότι το ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ παρουσιάζει ελλείμματα, η ΑΗΚ συνεχίζει να καταβάλλει το σχετικό τέλος στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με ιδιωτικό τομέα, η ΑΗΚ βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης τριών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Έτσι θα συνδράμει στην επίτευξη του στόχου της Πολιτείας ώστε η συνεισφορά των ΑΠΕ στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή του νησιού να φτάσει το 16%.

Η ΑΗΚ με την οικονομική της ευρωστία και την εξειδικευμένη γνώση και τεχνική εμπειρία των ανθρώπων της, έχει διακριθεί για την ικανότητα να ολοκληρώνει πολύπλοκα και μεγάλα έργα, καθώς και να ανταποκρίνεται με επιτυχία σε έκτακτες καταστάσεις που έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Είμαι σίγουρος ότι με την ίδια αποτελεσματικότητα θα ανταποκριθεί σε κάθε μελλοντική πρόκληση που θα παρουσιαστεί. 

Δεδομένου του περιορισμού εσόδων που επιβάλλει η ΡΑΕΚ, της χαμηλής -παρά τη μικρή σταδιακή αύξηση- ετήσιας ζήτησης ηλεκτρισμού και άλλων ανάλογων παραγόντων, η ΑΗΚ θα αναζητήσει άλλες μορφές επιχειρήσεων για αύξηση των εσόδων και των κερδών της;
 
Η ΑΗΚ, ως ένας κοινωφελής δημόσιος οργανισμός, αξιοποιεί την κερδοφορία της ώστε να υποστηρίξει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και να ανταποκριθεί στις εξελίξεις και απαιτήσεις στον τομέα της. Ταυτόχρονα οφείλει να βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους καταναλωτές.

Ο Οργανισμός, όπως γνωρίζετε, ασχολείται με θέματα ενέργειας με πείρα πέραν των 60 χρόνων. Μέσα λοιπόν από αυτή την τεχνογνωσία μπορεί να προσφέρει διάφορες υπηρεσίες όπως συμβουλευτικές, λειτουργίας και συντήρησης εξοπλισμού, υπηρεσίες διαχείρισης έργων και άλλων υπηρεσιών.

Μπορεί επίσης να παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες και να προσφέρει συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχει δημιουργήσει τη θυγατρική εταιρεία (ESCO AHK LTD) και αναμένεται σύντομα η εγγραφή της στο Μητρώο Παρόχων Ενεργειακών Υπηρεσιών που τηρείται από την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας.

Η ΑΗΚ έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε άλλες μορφές επιχειρήσεων όπως είναι η αφαλάτωση πόσιμου νερού στον χώρο του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Τσέρι δυναμικότητας 3MWp και έχει συνάψει συμφωνίες με Στρατηγικούς Συνεργάτες με τις οποίες έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται από την τηλεπικοινωνιακή υποδομή του Οργανισμού. 
 
Να τα δούμε ένα-ένα γιατί πρόκειται για θέματα που επηρεάζουν τη ζωή του καθενός πολίτη ξεχωριστά και όλων μαζί… πρώτα να ρωτήσουμε πώς έγινε εφικτό ένα δύσκολο εγχείρημα, που προκάλεσε και αντιδράσεις, αυτό του διαχωρισμού.

Όπως έχει αναφερθεί, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών, η ΑΗΚ έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο στην προσπάθεια υλοποίησης των προνοιών που συμπεριλαμβάνονται στις Αποφάσεις της ΡΑΕΚ για Λογιστικό και Λειτουργικό Διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της. Είναι κάτι που έγινε εφικτό με την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του Οργανισμού που αποτελούν και το μεγάλο του κεφάλαιο. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής αποτελούν αντικείμενο ελέγχου από την ίδια τη ΡΑΕΚ.
 
Όλοι οι καταναλωτές επηρεάζονται από την εξέλιξη των διατιμήσεων…

Η Μελέτη που διεξήγαγε η ΑΗΚ με τη βοήθεια εξωτερικών Συμβούλων έγινε στη βάση της σχετικής Απόφασης της ΡΑΕΚ με μέριμνα στην κοστοστρέφεια και αποφυγή διεπιδοτήσεων.

Τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στη ΡΑΕΚ, για έλεγχο και συμπεράσματα. Τα σχόλια/εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα από τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που διεξήγαγε η ΑΗΚ (και πάλιν σύμφωνα με σχετικές οδηγίες της ΡΑΕΚ), αξιολογούνται και θα ληφθούν υπόψη πριν τη λήψη των τελικών αποφάσεων από τη ΡΑΕΚ. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα αποτελέσματα της Μελέτης είναι προϊόν της αυστηρής
ρύθμισης και ελέγχου των παραγόντων, οι οποίοι καθορίζουν τα επιτρεπόμενα έσοδα, δηλαδή τα εύλογα έξοδα και το ύψος του Μεσοσταθμικού Κόστους Κεφαλαίου.
 
Περιμένουμε και την εξαιρετικής σημασίας αλλαγή καυσίμου με την έλευση φυσικού αερίου…
 
Η ΑΗΚ προχωρεί στην ολοκλήρωση των μετατροπών των Μονάδων Παραγωγής στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού και της υποδομής φυσικού αερίου, ούτως ώστε να είναι διαθέσιμες για καύση φυσικού αερίου με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Προχωρά επίσης στην εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών (αντιρρυπαντικής τεχνολογίας) προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής με υγρά καύσιμα μετά την 1/1/2020 όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα χαμηλότερα όρια βιομηχανικών εκπομπών.

Η ΑΗΚ είναι σε πλήρη συνεργασία με τη ΔΕΦΑ και το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να συμβάλλει στην ετοιμασία μελέτης και λεπτομερούς σχεδιασμού για την υλοποίηση της θαλάσσιας μεταφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.
 
Τρέχουν ταυτόχρονα μια σειρά από αλλαγές και εξελίξεις στον οργανισμό, όπως ο δομικός διαχωρισμός, οι νέες διατιμήσεις, η έλευση φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ κτλ. που κατά τη γνώμη μας κάνουν σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτη την επόμενη μέρα για την ΑΗΚ σε σημαντικούς τομείς. Υπάρχει ετοιμότητα για αντιμετώπιση των όποιων αποκλίσεων από τους σχεδιασμούς φέρουν αυτές οι αλλαγές;

Τα θέματα που αναφέρατε είναι ορισμένες από τις σημαντικές προκλήσεις για την ΑΗΚ. Αναγνωρίζουμε πως λειτουργούμε σε ένα δυναμικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου οφείλουμε να εργαζόμαστε και γι’ αυτό που σήμερα φαίνεται απρόβλεπτο, αύριο όμως μπορεί να είναι μια πραγματικότητα.

Στη βάση των σχεδιασμών που έχουν γίνει, ο Οργανισμός, στηριγμένος στην εξειδικευμένη τεχνογνωσία και βαθιά εμπειρία των ανθρώπων του, είναι έτοιμος να διαχειριστεί με επιτυχία τα όποια νέα δεδομένα.

Συνέντευξη στον Πέτρο Θεοχαρίδη

PhileNews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.